ouh.. crite politik tetibe..

kite duk dalam negara demokrasi kan? rasenye benarkah haluan demokrasi nih?  sile bace self defined ia dalam blog Che Det untuk blog title Democracy. benarlah ape dia cakap tuh.  and assuming the the contest is fair. lol. and read all the comments. i was searching for a good comment since most of the comments from BN supporters are really stupid and meant to kiss the Tun’s ass. I searched for someone who would agree in my way to define what democracy actually is.  i’d suggest u read the one posted by Rimba Emas [in Che Det: Democracy comment post, of course].

Democracy is not fair. and there were no signs that our Prophet SAW led the Muslims with democracy. He simply took good opinions from both party and combine it. If one party simply disagreed and the other agreed.. he took actions to satisfy them both [amik tengah2 org kate]. no democracy were used. democracy were created by the Greeks. Google it and learn why the Greeks invented the democracy. they believed in their political life. “people are power” and the God[s] would not intervene on how they choose to represent the voice. but we Muslims were taught there are no power other than God Himself. and for good, we believed that only God have the only power to all. so God injected all the goodness into our beloved Prophet Muhammad SAW. and in turn, taught us all the goodness and on how to manage an organization. yes. this country is an organization. Kalifah2 yg memimpin selepas Rasulullah SAW pun x pakai demokrasi. the Caliph were chosen not of favoritism.. but of his abilities, skills and faith. and lelaki lah Kalifah di atas bumi. we were born with an ability; it is to be leaders.

let’s say, one country consist of 2 parties.. one,  a party of murderers and criminals [which is a majority].. and the other are simply normal common people [minority].. okay! they applied democracy, they drew votes, they vote fairly. and in the end the criminal party won the election. [i know it may not be possible.. that’s why i say “LETS SAY” in the first place] tell me which part of this is fair? the criminals gonna oppress the minority even more.. and the minority will be even minor.  until it became a dictatorship.

okay.. comparing UMNO and PAS. we know UMNO will say YES to all the night clubs.. the booze.. the ‘tak tutup aurat pun takpe asalkan kemas’.. the buildings.. the social events.. the luring media.. and we know PAS will say NO to all of that. tade pembangunan orang kate. pembangunan cam omputih la. bagi aku Kelantan tuh la negeri paling membangun. sebab beza negeri Kelantan ngn negeri2 lain. Kelantan punye hutang sikit je.. sebab duit tax sume dia buat baya utang. camnilah… let say kate kerajaan bagi Kelantan buat projek… mane nak dapat duit? dari tax la.. Kelantan baya abih kat projek tuh..  so sebab dah baya abis projek.. tahun depan dah tade projek besar… so buat ape duit tax banyak2 tuh? Kelantan subsidize keperluan harian untuk kesenangan rakyat.  korang gi Kelantan. korang tengok umah2 usang situ.. ko gi tanye penduduknye.. tak susah ke duk umah usang? derang akan kate “hidup dah lebih dari senang”. makan minum letrik air sume murah. pakcik aku keje design dinding pun umah banglo tanah seekar kat Kelantan. aku gi Kelantan air teh 40sen.. kat KL air teh 2 kali gande kot.. mmg la best kalau aku duk kelantan.. well.. “kalau aku ske sgt duk Kelantan. kenape tak gi duk Kelantan jek kan?’.. TANAK!.. aku nak Selangor berubah jadi cam Kelantan.. lagi best! baru Kelantan ade kawan.. ade geng.. nilai perjuangan Islam dapat diperkembangkan.. korang yg nak berubah dari Islam.. korang pindah la ke Amerika tuh..

kalau UMNO pulak.. keliling Malaysia nih dia bina tuh bina nih.. tapi baya setengah jek.. so ade hutang setengah lagi.. bayangkan ade 50 projek kat Malaysia nih bernilai 100 Juta.. duit tax tuh sah2 tak dapat nak baya full setiap tahun.. so hutang lah setiap tahun.. pastuh ade pulak si Khir Toyol tuh boleh pegi Disneyland satu family [alasan: nak meeting ngn director, CEO Disneyland, nak bincang2, konon nak bukak satu kat Malaysia, tapi tak jumpe pun], duk hotel 8 bintang, cuti sane sinin.. pastuh tah mane2 dia dapat gaji besar buat rumah ngalahkan istana dia tuh. rasenye duit sape lah tuh. Wallahualam. Pulangan projek2 nih mahal jugak la [kalau siap]. pastuh kalau dah siap.. mesti la ade pembangunan2 baru kat sebelah projek2 yg siap nih.. tambah la tempat clubbing ke, shopping mall ke, tempat jual arak adelah mesti <– kat sini paling senang untuk buat tax, tempat sosial pun nice.. of course la aku pun suka.. byk gile dosa aku leh buat. tade org sound. korang pun suke kan?.. boleh beromen terang2, minum arak terang2, boleh pakai seluar pendek2, boleh pakai panties jek tengok wayang,  tade org nak sound.. alah! orang lain pun buat, aku pun boleh buat la. tengok omputih tuh.. open jek.. kite pun mesti open..

open korok atuk mung!

kat sini lah yg buat aku berpuas ati ngn perjuangan PAS. demi Allah. kalau PAS menang. mungkin lah dapat aku berubah dengan lagi cepat. ini, nak berubah pun susah. well bukan la nak salahkn orang lain. dah memang iman aku lemah. pastuh ade pulak pemangkinnye. ewah! aku rase tggu 10 tahun lagi.. aku bertaubat betul betul la. well.. kalau aku x mati lagi 1 minit lepas nih.  tapi aku rase cam PAS takleh menang pun..

let say orang Melayu, org Cina and org India kat Malaysia nih.. :

orang Melayu > orang Cina > orang India

orang Melayu < orang Cina + orang India

orang Melayu mengaku Islam tapi tak Islam pun  =  orang Islam

pastuh let say, 80% org Islam sokong PAS

and we’re using Democracy as our political system. ahahahaha! show us what fairness comes from this?

Parti Keadilan? err.. aku x percaye pun derang.. isu Pakatan Rakyat aku biar leaders yg decide. watpe aku yg nak decide. derang yg nak berpolitik.

negara Islam konon! menamekan negare nih Islam ni same la cam menghina Islam.

menamakan org Melayu sebagai Islam.. menjatuhkan martabat sebenar Islam. itulah penghinaan terbesar kepada Islam dalam negara nih.

Melayu bukan Islam.  Islam bukan Melayu.. Islam adalah segalanye..

p/s: i bet Cina2 India2 yg dah berpuluh tahun duk kat Kelantan mesti vote PAS.. sebab senangnye hidup kat Kelantan..

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 23rd March, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: