Perkara tak normal aku

“I wonder why people say an alarm “went off.” Shouldn’t you say it went on?”

bagi aku lah. term “went off” adelah yg sebetul betul benarnye. sebab bile alarm ON. dia senyap. maknenye connection lengkap. kalau OFF. dia berbunyik. maknenye adelah mane2 yg terputus. atau di kacau tuh.
Alarm dicipta untuk tidak berbunyi bila someone set it on.

cenggini la lebih kurang dia punye program

if (connection == lengkap)
{
jangan bunyik;
}
else
{
bunyik kuat2;
}

atau cenggini

if (connection == lengkap)
{
jangan bunyik;
}

if (connection != lengkap)
{
bunyik nyaring;
}

sape tak paham. boleh blah. korang set je alarm tuh on. takyah tau how stuff works. oh! baru aku teringat. kalau korang nak paham secara mendalam. sile layari laman www.howstuffworks.com
kat laman tuh. korang leh tanye pape je tentang cemane sesuatu mende itu berfungsi. malah korang leh mendalami ilmu alarm nih kat website tuh. heh!

jadi. kenape ade org takleh terima orang lain kate alarm went “off” dan bukan “on”?

nih sume salah NORMALITY atau CUSTOMARY.
secare normal. mende yg senyap itu bermaksud OFF. manakala yg berbunyi atau menyala itu ON.
same jugak kalau kite tengok lampu Hijau. selaunya. Hijau menunjukkan GO atau JALAN. manakala MERAH mewakili STOP atau BERHENTI atau mungkin skali BAHAYA. cemane kalau orang dulu2 letak warne hijau sebagai BERHENTI dan warne merah sebagai GO?
cemane kalau orang dulu2 bile dah tua. makin kuat main batu seremban, makin menjadi main gasing pakuk ayam? so adekah aku akan kene panggil perangai cam budak2 kalau still main guli pada usia macam sekarang nih? cemane kalau orang dulu2 kate OFF = Start dan ON = Stop? hahaaa.. cemane?

so aku blame pada CUSTOMARY. atau perkataan lainnye adelah NORMALITY atau the USUAL things.

okay. sebenarnye tak salah la. yang salah nye adelah cara pemikiran yg tak boleh terima kalau mende abnormal berlaku. itulah jadinye kat bangsa2 berkulit hitam zaman dulu kale. sebab orang putih kate orang itam tak normal. sebab itam x normal. maka kene tindas lah.

macam zaman Rasulullah dulu. katekan ko org Quraisy. ko dah beratus2 tahun sembah berhala. tetibe datang lak mamat nih kate yg ekau sembah tuh salah. ape mau tak terkejut ekau? dah la tetibe jek datang. sorang2 pulak tuh. hahaha! mau ekau tak marah? itu la jadinye kat org2 Quraisy Jahillilah dulu. pelik eh? sebab mende tak normal jadi kat depan mate ko. ko marah orang tuh. bukan la nak kate Rasulullah tuh salah. aku nak bagi point pasal mende abnormal. ekau jangan tuka topik pulak.

well. hidup kite sekarang dah senang. org2 dulu dah tolong setkan. Al-Qur’an pun sebut. lepas Rasulullah SAW. dah tade Rasul lagi dah. so cam korang takleh gi kat satu negara lain dan kate agama derang salah. yg derang sembah tuh salah. takleh wat cenggitu dah. hahaha! ada undang2 yg kite ikut betul2. ada sunnah. ade hadith. bagus lah. dah senang hidup kite. takyah set utk future generation dah. dah ade org set lagi awal dari kite.

tapi still. ade kemungkinan yg abnormality mungkin terjadi. walaupun perkara kecik. yg perkara kecik nih takyah nak terkejut sgt la. takyah nak marah2. ape masalahnye kalau aku bace komik Pendekar Laut ke, One Piece ke, naruto ke, bile umo aku dah 40 tahun pun? salah ke? tak normal? cam bebudak? Wattehell.. alasan tak diterima. aku akan terus bace komik.

hahaha!

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 12th August, 2010, in history, komik, life orang lain, link, marah, story telling. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: