Daily Archives: 13th December, 2010

Rukun Rukun

nah! bace ni dulu. cam ade kaitan sket2…

lepas siap entri aku yg sblom nih. aku terpikir lagi. demn! byk pulak idea nak masuk ari nih.. Hallelujah…eh.. . aku google jugak Rukun Islam. ye la. nak kompemkan Rukun2 Islam. bukan aku tak hapal. aku nak komfemkan je. itulah care terbaik kalau buat kajian. komfemkan findings ko. bukan sedap2 ekau tulis ikut ape yg ko hapal. pastuh post. sebab ini Rukun Islam. bukan perspektif aku.
kalau perspektif aku. ikut suke bapak sedare aku punye pen-pal lah nak tulis hape pun.

nah.. aku jumpe ni:

haa.. tengok betul2. aku tau korang dah tau Rukun Islam. aku saje nak letak. supaye sesape yg membace nih boleh pulak mengkomfemkan ape yg dia dah hapal tuh. tul tak? dah kompem?

ok.. korang jugak dah tau macam.. yg paling senang nak dibuat tuh.. beri zakat kan? senang jek. sebab.. ko kene memberi jek setakat ape yg ko dah ade. buat haji pun senang. skali jek seumo hidup cume kene kumpul duit and sbgnye untuk buat haji… puasa bulan Ramadhan pun senang susah sket je la, kene tahan lapar sebulan je kot, itu pun tahan lapar mase siang jek. dan aku selalu dengar solat 5 waktu adelah yg paling susah. susah betul nak buat. yg paling susah skali nak buat Subuh ngn Isya’.. halaa.. korang dah tau.. kan? bese la nih. hahahahaa! aku pun… demn!

last2 aku terpikir.. senang gile yg 1st.. ngucap 2 kalimah Syahadah. gile senang la. pastu aku terpikir…

Bile kali terakhir aku ucap 2 kalimah Syahadah? [selain dalam solat la.. Syahadah dalam Tahiyat tuh Rukun Solat.. so ta kire lah].. so bile last aku ucap Syahadah? errrr… cam tak ingat.. demn! aku rase dalam doa2 aku lepas semayang pun tak ucap jugak. hmmmm… ok laa.. dalam zikir lepas semayang ade la kot. tu pun tak selalu. nak kire jugak solat aku yg banyak terlepas. lagi kurang la zikir. dan pulak.. aku di ajar untuk berdoa dalam sembahyang. bukan selepas sembahyang. so aku slalu blah je lepas semayang. tak zikir tak doa sgt lah lepas semayang. aku bace Ayat Kursi je lepas solat. itu pun boleh bace sambil pakai kasut. sambil berjalan. sambil naik krete. thats what is so lovely about berdoa.. ko boleh doa kat mane2 je.

aku paling tak suke kalau imam berdoa lepas solat Maghrib kat mane2 surau kecik kat tempat awam ramai orang. contoh kat surau dalam shopping mall lah [shopping mall besar bagai raksaksa hijau penelan bumi. tapi surau satu jek. kecik pulak tuh. hish!]. lagi lagi bile imam tu sendiri tau Maghrib dah nak habis. padehal ramai lagi yg tunggu nak solat Maghrib. so bile imam habis bace doa. Maghrib pun habis. Isya’ masuk. kite nih pun terkial2, tak khusyuk pikir.. “sah ke solat Maghrib aku bile Isya’ dah masuk??””sah ke aku jamak nih?” “kenape la aku tak masuk awal2 tadi??”.. well.. kalau sumorang pikir nak masuk awal pun. still kene bratur jugak. hish! doa panjang2. ini lah masalah org melayu. berdoa pun kene khusyuk. kene ramai2. kene panjang2. kene duduk atas sejadah. baru doa akan diterima. rasenye lah! kan???

yg aku belajar pulak. ko boleh berdoa bile2 dan di mana2.. Allah tetap mendengar. Dia Maha Mendengar kot. so lepas sembahyang kat surau kecik.. selesai solat. tengok la kalau ade orang beratur nak kat tepi pintu tuh. kalau tade org. boleh la nak doa panjang2. kalau ade orang.. bangun.. suruh makmum doa sendiri.. bagi orang lain nak solat pulak.. hish!
ape? jgn berlagak? jgn selfish? doa untuk semua? habis… kalau ko berdoa dalam hati kate “Ya Allah, ampunkan lah dosa semua umat manusia” itu bukan berdoa untuk semua? sendiri pikir lah camne nak berdoa untuk semua. kalau ko berdoa “Demi Allah, kurniakan kepandaian kepade org Melayu macam org yahudi” same jugak la tuh.. mane de ko selfish.

urgh! cam dah melencong lagi nih. aku nak cakap pasal 2 kalimah syahadah la.

so bile last aku terpikir nak ucap 2 kalimah syahadah selain dari dalam dan selepas semayang? takde pulak aku terpikir nak ucap Syahadah time aku berjalan pegi opis. or time main dota. or time shopping. time makan? jauh skali. demn! upenye ucap Syahadah nih lagi susah dari solat. sebab ko takkan lupe solat sebab ade waktu solat. tapi nak ucap Kalimah Syahadah tuh.. sendiri punye time. senang gile nak lupe.
cube bayangkan.
Zakat tuh kite buat setahun beberape kali. ade time nye.
Haji tuh skali jek seumo hidup. ade time jugak.
Puasa sebulan setahun. sah2 ade time dan waktu.
Semayang 5 waktu sehari.. pun dah set time dan waktu.
2 Kalimah Syahadah? [tade pulak aku penah jumpe pukul 10.15am atau pukul 12.43pm kene bace Syahadah]

dan aku serius terpikir tadi.. aku rase kite kene mengucap Syahadah hari hari.. tak kire lah brape kali pun tapi jgn di lupe Rukun yg pertama nih.. kite sibuk nak lengkapkan yg 4 terakhir. kite terlupe yg pertame. Na’uzubillah.

adeh! haaaaaaaaaaaaaaaaa.. ade org rase cam aku rase tak?? ade tak?

betul ke ape aku cube sampaikan nih? deng! well. same lah ngn entri seblom nih. aku ikut logik aku je. haha! sedap aku la nak tulis ape. kalau aku salah. padan muke kau sebab ikut aku. hahaha! sape sruh tak kaji sendri.
untuk sesape yg dah tau. aku tau korang dah tau. tapi ini untuk org2 yg tak tau laa.. lagipun mane la aku tau yg korang tau ke tak tau.. ahahahahahahaha!
haaa.. aku dah jadi alim dol.. hahahahaaaaaaa!! walaupun name aku Halim… tapi berdasarkan blog aku nih.. nampak cam aku alim tak? wahahahahaha! tade la.. sharing is caring laa.. extra pahala dol.. sape tanak?

nah!
tengok nih pulak.. aku jumpe nih kat wikipedia. sile hayati. lol.

Advertisements

Perspektif aku pulak

aku macam terpikir sesuatu bile aku tengok salah satu tweet yg aku follow.. dan di link kepade Formspring.me beliau… macam aku baru sedar. well. mungkin dah lame sedar. cume nafsu nih je malas nak bangun. haha! demn kau nafsu.

bagi budak yg menjawab nih. dia kate Islam pada dia adelah satu niat. well. aku takleh la kate dia salah. sebab mungkin dia betul… kan??

sejak dari ‘kelahiran’ Nabi Adam a.s. manusia cube mencarik erti Islam. ape sebenarnye Islam?
dan aku terpikir tadi. based on ape yg dah diajar pade aku dari dulu sampai sekarang. aku sedar Islam itu bukan sekadar panduan atau agama atau fahaman sahaja. Islam itu sebenarnye adelah suatu Matlamat. let say kate matlamat ko nak masuk Syurga. well. itu mestilah matlamat sumorang. tapi tak bermaksud masuk syurga itu maknenye kite dah perfect. so.. ade satu matlamat yg cam aku terpikir. iaitu. nak menjadi Islam. Islam is perfect. so we are trying to achieve perfection. so Islam itu adelah Matlamat kite. dan al-Qur’an dan sunnah itu panduan kite untuk mencapai ke-Islam-an. sebab ia adelah satu Matlamat. maka ia sesuatu yg tak akan mati. biar ko dah masuk Syurga pun. u will still have the will to achieve something higher. something that brings perfection. so it doesnt end when people actually masuk syurga or masuk neraka or anything kan? it is an on-going task or an on-going dream. a task achievable by non except Rasulullah SAW. well. maybe there are others tapi aku rase kite diajar yg Rasulullah SAW jek yg paling perfect. only Rasulullah SAW yg achieved Islam. or maybe i need to read more.. yes.. need to read more.

Islam itu matlamat paling unggul. macam agama lain pun ade matlamat derang sendiri… nak achieve nirvana lah. nak carik holy grail lah. holy shit la. eh… amende lah. matlamat paling unggul kite pulak adelah menjadi untuk seorang Islam. which set my mind up until now. there are limited of what is Islam in me. i only embrace what i have been taught. but i never dreamt of becoming one. i need.. no… we need to dream.. we need to become one. Islam, that is.

sebab tu kot Syurga dan Neraka ade level masing2. we are measured by tahap ke-Islam-an kite. well. mmg la. itu sumorang tau. tapi based on ape yg aku selalu nampak. dengar. sume bercakap pasal yg dikira adelah dosa dan pahala. ade dacing timbang dosa ngn pahala kan?? kan?? kalau certain pahala lebih berat dari dosa dalam beberapa percentage.. kite akan masuk Syurga tingkat atas kan?? kan?? cenggitukan kalau org bercakap? kalau pahala takat sipi sipi nak same level ngn dosa.. masuk Syurga paling bawah kan? kan??? cenggitu?
well. skang aku dah tak rase gitu… aku rase pahala itu sekadar bonus jek. level syurga ape yg kite akan dimasukkan.. mungkin dikire dari tahap ke-Islam-an kite.

MUNGKIN LAH!
ini pendapat aku jek la.. cih! sesape pun leh sangkal. sile sangkal kalau aku salah.
demn! i really need to learn more of these pahala dosa syurga neraka.. shish!

for the record too. correct me again if im wrong. i believe kalimah “La ila ha illallah, Muhammadar rasulullah” itu tak menjadikan seseorang itu Islam. sebab itu pengakuan kewujudan Allah dan Muhammad sebagai Rasul-Nya. u are at least an embracer/seeker of Islam when you enchanted the Syahadah. not yet an Islam tho. just an embracer of Islam.

Rukun means requirement yg perlu dipatuhi kan? so Rukun Islam is “Requirement to be or to achieve Islam”. is it not? so “mengucap 2 kalimah syahadah” tuh baru 1st requirement.. we need to achieve other Rukuns to achieve Islam. kan??!!!! macam rukun negara lah! kalau nak jadik rakyat meleisia. kene la patuhi Rukun Negara. tapi Rukun Negare takkan bawak kite ke Syurga kan.. so kite pun “ek eleh!!!”… so kalau ko tak patuhi Rukun Negara, kalu kene tangkap. nanti ko kene buang negara dol.. haha! kerakyatan kite akan ditarikbalik. kite selambe tak patuhi sebab kite tau kite takkan kene tangkap. lol. so kepade sesape yg tak percaye pade Tuhan tuh, free-thinker ke hape ke.. baik korang berhati2. well. takyah berhati2 pun. org meleisia nih hape kesah. asal ko jgn kacau periuk nasik derang sudah… haha.
dan setelah aku teliti Rukun Negara. yg last skali kate “kesopanan dan kesusilaan”.. so aku cam nak tarik balik ape aku cakap pasal melayu ngn budi bahasa. tapi teeeeeeeeeeeeeeeeeetttt—- tak jadi tarik balik. Rukun Negara bukan untuk etnik melayu jek. ini untuk seluruh rakyat Malaysia. so aku takkan kutuk sape yg puji Malaysian. aku kutuk sape yg puji melayu lebih sopan, lebih lembut, lebih alim dari org lain.. heh! memang tak laaaaaaa… same je prangai sume.

sebenarnye kalau patuhi Rukun Negara pun leh dapat pahala dol..

uh! dah menyimpang.
so macam mane aku nak mengaku yg aku nih seorang Islam? walhal.. Islam itu perfect. dan aku ini tidak. ye. aku sedar. aku bukan seorang Islam. aku seseorang yg mengejar untuk menjadi seorang Islam. moga2 tercapai wish aku untuk bergelar seorang Islam. takpe. aku wish jugak orang lain bertemu dan mencapai Islam.

kamon! AMIN ramai2… AaaMiiiiiinnnnnnnnn!

ape yg aku perlu banggekan kalau aku nih bukan seorang Islam? hahaaaaaaa……
aku bangge yg aku terjumpe panduan untuk menjadi seorang Islam. aku bangga bertemu Islam. aku bangga yg sedikit demi sedikit aku berjaya mengungkai cara untuk naik lebih sikit. walaupun sedikit. hewah! dan mungkin leh share sket ngn korang. heh! gile ar.. sharing is caring wei. dapat pahala wei.

Wallahualam..
ini cam logik aku sendiri jek nih. haha! baru terpikir. well. sebenarnye dah lame terpikir. tapi tak pernah terpikir nak blog pasal mende nih. sesape yg terbace entri aku nih pun jgn la cepat sangat percaye ape aku cakap nih. nih perspektif aku jek. sile pelajari betul2. fahami betul2 sebelum ko nak ‘iye’ kan ape yg aku tulis nih. jgn jadik tuli. ngikut jek ape org cakap. kang kalau ikut bulat2.. kalau aku salah. korang pun salah jugak. haha. zero point untuk effort ngn answer.

takpe. korang boleh tolong tunjukkan. boleh marah jugak. boleh! no hal. aku tak kisah. aku tau aku bodoh. malas. gemuk. haha!