Perspektif aku pulak

aku macam terpikir sesuatu bile aku tengok salah satu tweet yg aku follow.. dan di link kepade Formspring.me beliau… macam aku baru sedar. well. mungkin dah lame sedar. cume nafsu nih je malas nak bangun. haha! demn kau nafsu.

bagi budak yg menjawab nih. dia kate Islam pada dia adelah satu niat. well. aku takleh la kate dia salah. sebab mungkin dia betul… kan??

sejak dari ‘kelahiran’ Nabi Adam a.s. manusia cube mencarik erti Islam. ape sebenarnye Islam?
dan aku terpikir tadi. based on ape yg dah diajar pade aku dari dulu sampai sekarang. aku sedar Islam itu bukan sekadar panduan atau agama atau fahaman sahaja. Islam itu sebenarnye adelah suatu Matlamat. let say kate matlamat ko nak masuk Syurga. well. itu mestilah matlamat sumorang. tapi tak bermaksud masuk syurga itu maknenye kite dah perfect. so.. ade satu matlamat yg cam aku terpikir. iaitu. nak menjadi Islam. Islam is perfect. so we are trying to achieve perfection. so Islam itu adelah Matlamat kite. dan al-Qur’an dan sunnah itu panduan kite untuk mencapai ke-Islam-an. sebab ia adelah satu Matlamat. maka ia sesuatu yg tak akan mati. biar ko dah masuk Syurga pun. u will still have the will to achieve something higher. something that brings perfection. so it doesnt end when people actually masuk syurga or masuk neraka or anything kan? it is an on-going task or an on-going dream. a task achievable by non except Rasulullah SAW. well. maybe there are others tapi aku rase kite diajar yg Rasulullah SAW jek yg paling perfect. only Rasulullah SAW yg achieved Islam. or maybe i need to read more.. yes.. need to read more.

Islam itu matlamat paling unggul. macam agama lain pun ade matlamat derang sendiri… nak achieve nirvana lah. nak carik holy grail lah. holy shit la. eh… amende lah. matlamat paling unggul kite pulak adelah menjadi untuk seorang Islam. which set my mind up until now. there are limited of what is Islam in me. i only embrace what i have been taught. but i never dreamt of becoming one. i need.. no… we need to dream.. we need to become one. Islam, that is.

sebab tu kot Syurga dan Neraka ade level masing2. we are measured by tahap ke-Islam-an kite. well. mmg la. itu sumorang tau. tapi based on ape yg aku selalu nampak. dengar. sume bercakap pasal yg dikira adelah dosa dan pahala. ade dacing timbang dosa ngn pahala kan?? kan?? kalau certain pahala lebih berat dari dosa dalam beberapa percentage.. kite akan masuk Syurga tingkat atas kan?? kan?? cenggitukan kalau org bercakap? kalau pahala takat sipi sipi nak same level ngn dosa.. masuk Syurga paling bawah kan? kan??? cenggitu?
well. skang aku dah tak rase gitu… aku rase pahala itu sekadar bonus jek. level syurga ape yg kite akan dimasukkan.. mungkin dikire dari tahap ke-Islam-an kite.

MUNGKIN LAH!
ini pendapat aku jek la.. cih! sesape pun leh sangkal. sile sangkal kalau aku salah.
demn! i really need to learn more of these pahala dosa syurga neraka.. shish!

for the record too. correct me again if im wrong. i believe kalimah “La ila ha illallah, Muhammadar rasulullah” itu tak menjadikan seseorang itu Islam. sebab itu pengakuan kewujudan Allah dan Muhammad sebagai Rasul-Nya. u are at least an embracer/seeker of Islam when you enchanted the Syahadah. not yet an Islam tho. just an embracer of Islam.

Rukun means requirement yg perlu dipatuhi kan? so Rukun Islam is “Requirement to be or to achieve Islam”. is it not? so “mengucap 2 kalimah syahadah” tuh baru 1st requirement.. we need to achieve other Rukuns to achieve Islam. kan??!!!! macam rukun negara lah! kalau nak jadik rakyat meleisia. kene la patuhi Rukun Negara. tapi Rukun Negare takkan bawak kite ke Syurga kan.. so kite pun “ek eleh!!!”… so kalau ko tak patuhi Rukun Negara, kalu kene tangkap. nanti ko kene buang negara dol.. haha! kerakyatan kite akan ditarikbalik. kite selambe tak patuhi sebab kite tau kite takkan kene tangkap. lol. so kepade sesape yg tak percaye pade Tuhan tuh, free-thinker ke hape ke.. baik korang berhati2. well. takyah berhati2 pun. org meleisia nih hape kesah. asal ko jgn kacau periuk nasik derang sudah… haha.
dan setelah aku teliti Rukun Negara. yg last skali kate “kesopanan dan kesusilaan”.. so aku cam nak tarik balik ape aku cakap pasal melayu ngn budi bahasa. tapi teeeeeeeeeeeeeeeeeetttt—- tak jadi tarik balik. Rukun Negara bukan untuk etnik melayu jek. ini untuk seluruh rakyat Malaysia. so aku takkan kutuk sape yg puji Malaysian. aku kutuk sape yg puji melayu lebih sopan, lebih lembut, lebih alim dari org lain.. heh! memang tak laaaaaaa… same je prangai sume.

sebenarnye kalau patuhi Rukun Negara pun leh dapat pahala dol..

uh! dah menyimpang.
so macam mane aku nak mengaku yg aku nih seorang Islam? walhal.. Islam itu perfect. dan aku ini tidak. ye. aku sedar. aku bukan seorang Islam. aku seseorang yg mengejar untuk menjadi seorang Islam. moga2 tercapai wish aku untuk bergelar seorang Islam. takpe. aku wish jugak orang lain bertemu dan mencapai Islam.

kamon! AMIN ramai2… AaaMiiiiiinnnnnnnnn!

ape yg aku perlu banggekan kalau aku nih bukan seorang Islam? hahaaaaaaa……
aku bangge yg aku terjumpe panduan untuk menjadi seorang Islam. aku bangga bertemu Islam. aku bangga yg sedikit demi sedikit aku berjaya mengungkai cara untuk naik lebih sikit. walaupun sedikit. hewah! dan mungkin leh share sket ngn korang. heh! gile ar.. sharing is caring wei. dapat pahala wei.

Wallahualam..
ini cam logik aku sendiri jek nih. haha! baru terpikir. well. sebenarnye dah lame terpikir. tapi tak pernah terpikir nak blog pasal mende nih. sesape yg terbace entri aku nih pun jgn la cepat sangat percaye ape aku cakap nih. nih perspektif aku jek. sile pelajari betul2. fahami betul2 sebelum ko nak ‘iye’ kan ape yg aku tulis nih. jgn jadik tuli. ngikut jek ape org cakap. kang kalau ikut bulat2.. kalau aku salah. korang pun salah jugak. haha. zero point untuk effort ngn answer.

takpe. korang boleh tolong tunjukkan. boleh marah jugak. boleh! no hal. aku tak kisah. aku tau aku bodoh. malas. gemuk. haha!

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 13th December, 2010, in Perspectives, Religion. Bookmark the permalink. 3 Comments.

  1. shit.. i do sound like a girl.. tapi mase aku tulis. cam tone ayat2 yg ditulis sume lain.. tak same ngn mase membace.. deng!

  2. hakhak
    tuan badan sndiri yg mengiakan
    ak tlg gelak..

    btw, perspektif ttg islam yg sgt berbeza dri ko
    islam adalah matlamat ek
    slgi belum capai matlamat slagi itu blom islam?

    hmm stakat ni pd ak islam itu kepercayaan
    bl kite percaye kita akn ykin utk buat sgla yg disuruh
    amar makruf nahi mungkar
    dan kite ykin dgn ape yg telah dijanjikan
    itu je

  3. Kepercayaan tuh Rukun Iman bro.. lengkap keimanan ko kalau ko percaya kesemua Rukun2 Iman..
    sebab tu aku kate [dlm entri Rukun2 aku] : kite hanye akan jumpe Islam bile lengkap Rukun Islam.. cam kalau ko tak pernah tinggal Syahadah, Solat, Puasa, Haji, Zakat.. kalau ko tak tinggal walau satu dari rukun nih [tak tinggal solat, zakat, puasa semua tuh la].. mungkin ko leh mencapai tahap Islam yg di impikan.. hahaaa! matlamat yg kite impikan.. Islam

    sebab tu namenye Rukun Islam.. kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: