Rukun Rukun

nah! bace ni dulu. cam ade kaitan sket2…

lepas siap entri aku yg sblom nih. aku terpikir lagi. demn! byk pulak idea nak masuk ari nih.. Hallelujah…eh.. . aku google jugak Rukun Islam. ye la. nak kompemkan Rukun2 Islam. bukan aku tak hapal. aku nak komfemkan je. itulah care terbaik kalau buat kajian. komfemkan findings ko. bukan sedap2 ekau tulis ikut ape yg ko hapal. pastuh post. sebab ini Rukun Islam. bukan perspektif aku.
kalau perspektif aku. ikut suke bapak sedare aku punye pen-pal lah nak tulis hape pun.

nah.. aku jumpe ni:

haa.. tengok betul2. aku tau korang dah tau Rukun Islam. aku saje nak letak. supaye sesape yg membace nih boleh pulak mengkomfemkan ape yg dia dah hapal tuh. tul tak? dah kompem?

ok.. korang jugak dah tau macam.. yg paling senang nak dibuat tuh.. beri zakat kan? senang jek. sebab.. ko kene memberi jek setakat ape yg ko dah ade. buat haji pun senang. skali jek seumo hidup cume kene kumpul duit and sbgnye untuk buat haji… puasa bulan Ramadhan pun senang susah sket je la, kene tahan lapar sebulan je kot, itu pun tahan lapar mase siang jek. dan aku selalu dengar solat 5 waktu adelah yg paling susah. susah betul nak buat. yg paling susah skali nak buat Subuh ngn Isya’.. halaa.. korang dah tau.. kan? bese la nih. hahahahaa! aku pun… demn!

last2 aku terpikir.. senang gile yg 1st.. ngucap 2 kalimah Syahadah. gile senang la. pastu aku terpikir…

Bile kali terakhir aku ucap 2 kalimah Syahadah? [selain dalam solat la.. Syahadah dalam Tahiyat tuh Rukun Solat.. so ta kire lah].. so bile last aku ucap Syahadah? errrr… cam tak ingat.. demn! aku rase dalam doa2 aku lepas semayang pun tak ucap jugak. hmmmm… ok laa.. dalam zikir lepas semayang ade la kot. tu pun tak selalu. nak kire jugak solat aku yg banyak terlepas. lagi kurang la zikir. dan pulak.. aku di ajar untuk berdoa dalam sembahyang. bukan selepas sembahyang. so aku slalu blah je lepas semayang. tak zikir tak doa sgt lah lepas semayang. aku bace Ayat Kursi je lepas solat. itu pun boleh bace sambil pakai kasut. sambil berjalan. sambil naik krete. thats what is so lovely about berdoa.. ko boleh doa kat mane2 je.

aku paling tak suke kalau imam berdoa lepas solat Maghrib kat mane2 surau kecik kat tempat awam ramai orang. contoh kat surau dalam shopping mall lah [shopping mall besar bagai raksaksa hijau penelan bumi. tapi surau satu jek. kecik pulak tuh. hish!]. lagi lagi bile imam tu sendiri tau Maghrib dah nak habis. padehal ramai lagi yg tunggu nak solat Maghrib. so bile imam habis bace doa. Maghrib pun habis. Isya’ masuk. kite nih pun terkial2, tak khusyuk pikir.. “sah ke solat Maghrib aku bile Isya’ dah masuk??””sah ke aku jamak nih?” “kenape la aku tak masuk awal2 tadi??”.. well.. kalau sumorang pikir nak masuk awal pun. still kene bratur jugak. hish! doa panjang2. ini lah masalah org melayu. berdoa pun kene khusyuk. kene ramai2. kene panjang2. kene duduk atas sejadah. baru doa akan diterima. rasenye lah! kan???

yg aku belajar pulak. ko boleh berdoa bile2 dan di mana2.. Allah tetap mendengar. Dia Maha Mendengar kot. so lepas sembahyang kat surau kecik.. selesai solat. tengok la kalau ade orang beratur nak kat tepi pintu tuh. kalau tade org. boleh la nak doa panjang2. kalau ade orang.. bangun.. suruh makmum doa sendiri.. bagi orang lain nak solat pulak.. hish!
ape? jgn berlagak? jgn selfish? doa untuk semua? habis… kalau ko berdoa dalam hati kate “Ya Allah, ampunkan lah dosa semua umat manusia” itu bukan berdoa untuk semua? sendiri pikir lah camne nak berdoa untuk semua. kalau ko berdoa “Demi Allah, kurniakan kepandaian kepade org Melayu macam org yahudi” same jugak la tuh.. mane de ko selfish.

urgh! cam dah melencong lagi nih. aku nak cakap pasal 2 kalimah syahadah la.

so bile last aku terpikir nak ucap 2 kalimah syahadah selain dari dalam dan selepas semayang? takde pulak aku terpikir nak ucap Syahadah time aku berjalan pegi opis. or time main dota. or time shopping. time makan? jauh skali. demn! upenye ucap Syahadah nih lagi susah dari solat. sebab ko takkan lupe solat sebab ade waktu solat. tapi nak ucap Kalimah Syahadah tuh.. sendiri punye time. senang gile nak lupe.
cube bayangkan.
Zakat tuh kite buat setahun beberape kali. ade time nye.
Haji tuh skali jek seumo hidup. ade time jugak.
Puasa sebulan setahun. sah2 ade time dan waktu.
Semayang 5 waktu sehari.. pun dah set time dan waktu.
2 Kalimah Syahadah? [tade pulak aku penah jumpe pukul 10.15am atau pukul 12.43pm kene bace Syahadah]

dan aku serius terpikir tadi.. aku rase kite kene mengucap Syahadah hari hari.. tak kire lah brape kali pun tapi jgn di lupe Rukun yg pertama nih.. kite sibuk nak lengkapkan yg 4 terakhir. kite terlupe yg pertame. Na’uzubillah.

adeh! haaaaaaaaaaaaaaaaa.. ade org rase cam aku rase tak?? ade tak?

betul ke ape aku cube sampaikan nih? deng! well. same lah ngn entri seblom nih. aku ikut logik aku je. haha! sedap aku la nak tulis ape. kalau aku salah. padan muke kau sebab ikut aku. hahaha! sape sruh tak kaji sendri.
untuk sesape yg dah tau. aku tau korang dah tau. tapi ini untuk org2 yg tak tau laa.. lagipun mane la aku tau yg korang tau ke tak tau.. ahahahahahahaha!
haaa.. aku dah jadi alim dol.. hahahahaaaaaaa!! walaupun name aku Halim… tapi berdasarkan blog aku nih.. nampak cam aku alim tak? wahahahahaha! tade la.. sharing is caring laa.. extra pahala dol.. sape tanak?

nah!
tengok nih pulak.. aku jumpe nih kat wikipedia. sile hayati. lol.

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 13th December, 2010, in Perspectives, Religion. Bookmark the permalink. 6 Comments.

  1. This is the greates entry I’ve read so far, this week! I’ll come back later if you don’t delete it..

    hehehe

  2. erk..ak pon x tepikir nk mengucap stiap masa
    sbb dlm solat da buat stiap ari
    dan ak rs itu sdh memadai
    klo beristigfar tu ade la skali skala

    ttg berdoa lps semayang tu mmg dr dlu kat malaysia ni ikut mazhab syafie kan
    sbb sume igt mcm wajib, jdla mcm tu
    padehal byk lg cara berdoa

  3. huh…entri ni buat aku berfikir…..

    bagus gak ni hehe

  4. bab syahadah brader irwan dah jwp baekk punyaa.dan bkn taraf aku nak tokok tambah sbb pengetahuan aku masih ciput.
    aku quote balik apa yg kau tulis aritu:

    “so macam mane aku nak mengaku yg aku nih seorang Islam? walhal.. Islam itu perfect. dan aku ini tidak. ye. aku sedar. aku bukan seorang Islam. aku seseorang yg mengejar untuk menjadi seorang Islam. moga2 tercapai wish aku untuk bergelar seorang Islam. takpe. aku wish jugak orang lain bertemu dan mencapai Islam”

    so statement yg x mengaku keislaman tu adalah maksud tersirat lah yer?maaf kalau aku misunderstood kau tentang tu. aku pilih islam sbb ia mudah dan x menyusahkan.contohnya bab rukun islam tu sendiri.doesn’t mean kalau 1 x lengkap, secara otomatik keislaman kau x diiktiraf Allah.kau masih islam selagi kau x syirik ngan Dia.

    even aku macam kau jugak, masih dlm proses nk mencapai islam dan perangai aku masih cam cibai,aku x malu mengaku seorang islam.dgn title islam tu,bila aku tergerak nak buat perkara2 yg menghala ke arah hasutan setan, jadi cam terkansel wpun dah stat separuh jalan.kalau ikutkan aku boleh je nak melantak depan public time kalau dah x tahan sgt masa bulan pose (kalau dlm 2 thn lepas la..) sbb identiti kat IC aku masih ‘kafir’ sedangkan aku dah lama islam

    pointnya,rukun2 tu sebagai pelengkap keimanan,as long as kau akui dgn syahadah, that makes u a moslem

    • nih la masalahnye manusia nih wahai Dark Half. tak malu mengaku seorang Islam walaupun perangai cam cibai. bile dah ekau perangai cam cibai dah tu mengaku Islam pulak. orang bukan Islam pandang serong kat Islam. bukan kat ko. so cemane nak tarik org masuk Islam? cemane nak buat org pandang tinggi kat agama Islam bile yg perangai cam konek tuh mengaku Islam?
      same la ngn org gi suicide bom tuh. org tengok. org luar tengok kate Islam ni ajar jadik suicidal. WTF?! may the suicide bomber rot in hell !
      menjatuhkan level / maruah Islam ade la.

      dan point ko cam aku takleh terima. patutnye iman itu pelengkap rukun. not the other way round. sebab ko boleh syahadah and still tade iman. ko boleh semayang tp still tade iman.. ko boleh pegi haji and still beromen lepas buat haji. so how can rukun2 nih melengkapkan iman?

      lainlah kalau ko dah beriman.. then ko lengkapkan rukun Islam. kan??

  5. perbincangan yang bagus. pemahaman yang bagus dari Dark, tapi kena betulkan.

    Jawapan yang betul dari Ururu, tapi tak bagus. Walaupun kita betul, dan orang salah, janganlah mencarut. Lek laaa…

    masalah terjadi bila semua orang Islam yang sepatutnya menunjukkan akhlak terbaik, jadi terbalik. Dan mereka yang dilabel pendakwah serbanistas macam aku ni pulak, isap rokok.

    Dan bila kita semua saling tegur menegur, kita kena control dari mencarut loudly atau dalam hati (cam aku). Dan teruskan menelan yang pahit…

    Sebab ni bukan citer memain ni. Ni soal Islam ke idak, ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: