tudung ngn perangai

aku hampir nak buat cerpen cam orang lain. lol. bile cerita perihal perempuan bertudung dengan tak bertudung. yg berakhlak atau tidak. semua jatuh pada satu tempat. “akhirnye itulah sebabnya aku tidak bertudung”. mostly inilah yg aku bace dalam blog2 perempuan yg tak pakai tudung yg komplen bile org tanye “kenape tak pakai tudung?”. dan seringkali ending dia mendapat pelbagai jenis tahniah. well. mostly sebab semua satu kepala. tanak pikir sendiri ape itu dosa dan pahala. dia pikir. “oh! org ini dah fikirkan cemane yg aku rase. aku patut bersetuju saje ngn dia”. paling tak tahan. sebab nak defend dia tak pakai tudung dan nak menunjuk betapa mulianya perangai dia pabila tak bertudung. hadith sunnah dan segala pujian kepada Tuhan pasti mengiringi entri2 mereka. ok. not a bad thing lah. tapi kalau tujuan dia bukan nak meraih simpati Tuhan.. tapi meraih simpati pembaca. hmm……

yep. aku x pernah bersetuju dgn mereka. sebab sebagai org melayu. aku mmg berfikir cenggitu dari mula lagi. tapi dari view seorang yg menganut Islam. tak mungkin cara pemikiran tak sempurna nih boleh diterima begitu saja dalam usaha aku untuk mencari Islam. ya. it is not perfect. and you know it. sebab itu derang2 yg lain cepat bersetuju. sebab mereka dah malas nak mencarik kesempurnaan. sebab cara berfikir org melayu adelah begini: “mereka yg tidak sempurna tak sepatutnye mendapat kesempurnaan”. walhal kesempurnaan itu hadiah Allah kepada semua umatnya. mereka-mereka muslim2 liberal atau cultural muslim atau pejadah yg korang panggil diri korang, mmg mempunyai pendapat2 yg tak sempurna dan akan dipersetujui dan diperakui ramai. sebab mereka ini melayu. bukan Islam. ape? muslim liberal? no no no. no such thing as a muslim liberal. its either you’re a muslim or not a muslim. no such thing as liberal muslim. that’s crap!

ini pendapat aku tentang tudung dan akhlak si pemakai tudung. jap aku kategorikan sket cam pendapat orang lain

1. pakai tudung + white bitch
2. tak pakai tudung + snow white
3. tak pakai tudung + white bitch
4. pakai tudung + snow white

ini kategori2 yg sumorang agree lah. kan?

kalau difikirkan. soalan sebenarnye sepatutnya bukan tentang tudung. tapi AURAT. biarlah dia pakai tudung + perangai snow white dia. tapi kalau dia pakai baju kurung ketat, singkat, belah peha pun, nampak dada tersembul, or nampak curve badan indah [or tak indah.. lol].. dosa memperlihatkan AURAT tetap sama besar macam dosa berbogel. dan dosa-dosa yg boleh membatalkan iman nih selalunye dosa besar. ok lah. aku bukan nak cerita dosa besar kecik sebenarnye.

tapi meh berbalik ngn satu perkara atau ajaran yg aku tak lupa. tentang kematian. bile kite mati, putus segala connection kite ngn dunia kecuali 3 perkara. ilmu, amal, dan anak2 yg soleh. selain 3 perkara nih, yg akan membawa korang ke syurga adelah Rukun Islam dan Rukun Iman. tapi aku nak cakap pasal “AMALAN

segala mende yg kite buat kat dunia nih. buruk baik. semua tercatit sebagai amalan kite. God give us the power to choose. and every little thing you chose will be written as your AMALAN. so bagi aku. tidak menutup aurat dengan berakhlak buruk nih. adelah mende yg berlainan!. itu lah amalan korang. satu amalan.. satu point yg lain.

kite masuk point nye. seburuk mana amalan akhlak kau! ia tidak efek amalan menutup aurat ko! seindah mana akhlak ko! ia tidak efek sikit pun amalan tidak menutup aurat ko! vice versa untuk semua amalan baik dan buruk ekau!
jadi doesnt matter..
kalau ko berakhlak buruk macam babi bodo minum kencing kawan sendiri. kalau ko menutup aurat… maka pahala menutup aurat tetap milik engkau. dosa akhlak buruk pun milik ekau. akhlak buruk kau takkan menolak pahala menutup aurat.
begitu juga kalau ko tak menutup aurat… tapi berakhlak mulia. the point is.. ko dapat pahala akhlak. serta dapat jugak dosa tidak menutup aurat.

CUMA!!!.. kan lebih elok kalau dapat pahala untuk dua-dua perkara!!!!
CUMA!!!.. kan tidak elok kalau dapat dosa untuk dua-dua perkara!!!

most orang2 melayu [well, sebenarnye most manusia] tanak dapat DUA DUA!! nak satu je. cukup. percaye lah! aku pun tatau kenape?!! itulah jadinye ramai tak tutup aurat. sebab ape? sebab dia minum arak! romen sane sini! dating sana sini! main sana sini! so… kalau pakai tudung. nanti takut merosakkan imej Islam. WTF???!!! itu amat tipuuuuu!!!! sebenarnye takut merosakkan imej melayu..

imej Islam tade kene mengene dengan tudung atau berseluar panjang. Imej Islam sebenarnye adalah amalan paling mulia kite boleh tunjukkan pada orang lain dalam dunia ini. dan amalan itulah yg akan kamu tinggalkan kat dunia nih setelah mati. kalau ade org insaf sebab ko membuat amalan baik. mende tuh la yg boleh update or add ko punye pahala.. sampai akhirat nanti. kalau tak.. mati buat dosa je la kau.
so kalau ko menutup aurat sepanjang hayat ko. tapi minum arak sepanjang hayat ko. [tapi ko still menganut agama Islam].. maka pahala nenutup aurat tuh ko dapat dol !!!!… nak2 pulak ade orang ikut perangai tutup aurat ko! dapat extra pahala.
tapi kalau ade orang ikut perangai minum arak ko.. ko tak dapat extra dosa pun. itu dosa orang tuh sendiri la…
tak caye gi tanye mak bapak kau. or mane2 ustaz! imam! pak haji or wadever! or carik sendiri!!

Tuhan dah bagi kite hidup senang sangat!

-memikirkan membuat dosa.. tak dapat pape
-membuat dosa.. dapat dosa
-memikirkan membuat amal.. dapat pahala
-membuat amal.. dapat pahala
-memikirkan membuat dosa… tapi tak jadi… dapat pahala~

hui! untung dol…

so! tutup lah aurat… pi mampus la perangai faktab mereka! itu pandai2 la derang ubah sendiri.. kalau derang boleh ubah diri tutup aurat. semestinye derang boleh ubah perangai faktab derang.

so! cubelah berakhlak mulia.. pi mampus la tak tutup aurat! itu pandai derang la nak tutup ke idak.. kalau boleh berakhlak mulia.. boleh je tutup aurat. semestinye derang boleh ubah amalan faktab derang.

its all about our amalan.. nothing more.. duss!!! beramal dan mengamal itu amalan. same la kalau ko suke berzikir hari2. tapi kalau berjalan, ko suke baling batu kat anjing. pahala zikir dapat. dosa dera binatang pun dapat.
dua amalan yg berbeza kot. kenape yg org2 yg tak suke tutup aurat nih suke samekan ngn amalan lain.. aku pun taktau.

pahaladosa amalan tak tolak tambah antara satu sama lain. ia hanya akan bertambah. malaikat yg duk kat bahu kiri kanan ko tak buat matematik de.. derang tulis dan tak padam. so isi dalam list tuh bertambah la [panjang dol list amalan korang].. well.. melainkan kalau korang bertaubat. mungkin derang padam. or buang list tuh. dan tulis dalam list baru.

ini logik aku la.. lol.. mane aku tau malaikat keje cemane.. dah kate pun, akhirat nanti pahala dosa kite akan ditimbang. kalau pahala asik tolak dosa jek [macam matematik]. aku rase ramai orang masuk syurga. sebab zahir manusia nih sebenarnye lagi byk membuat perkara baik dari perkara tak baik.. humans are unconsciously good natured.

heheh! kawan2 sile terasa ye!

ps: kat blog ini tak semesti perangai sebenar ko.. ini alam maya. ko boleh buat perangai cemane pun. dah name MAYA!!!

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 4th March, 2011, in blog orang lain, life, life orang lain, Perspectives, Religion. Bookmark the permalink. 6 Comments.

  1. bukan susah pun nak tutup aurat nih.😀

    nak atau tanak jeeeee…

    • nak ubah perangai jadik lembah lembut pun senang jek. semua senang. yang jadi susah sebab sebuk takut org lain mengata. konon kalau org mengata.. nanti kene gaduh ngn org yg mengata tuh. kan kan? malas lah.

  2. hukhuk😦 marah aku ke… hukhuk…tp aku dah pakai tudung😦

  3. hahahahah…. FYNN JAMAL… rite… aku xske dia tu (kalau pun ko ske) sebab aku rasa puisi2 dia merepek -.- Aku pun bley wat laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa… lul

    • aku x ske gak.. susah gile nak bace blog dia.. melampau bunga2 dia. bosan dol nak bace.. pastuh msg yg dia nak sampaikan tuh samar2 gile. dan dan ramai suke. padehal x paham ape dia tulis pun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: