Middle day – Just Me

ouh! its raining outside. bile hujan renyai jek, orang kate hujan rahmat. bile banjir, orang kate malapetaka.
no. to me.
renyai, ribut, banjir. sume bukan malapetaka. semua tuh rahmat. even if people die.
kematian tuh rahmat paling tinggi ko boleh dapat kat dunia nih dari Tuhan. u’re given the opportunity to experience life after life before others. rahmat la tuh! kalau ko masuk syurga terus. hui. bagus gile. kalau ko masuk neraka. ko dapat mula awal. so.. nanti bile orang lain baru nak masuk neraka. ko dah ahead of others untuk keluar dari neraka. haaa.. rahmat dol.
sume kejadian bencana alam nih. sume ade hikmahnye. bukan saje boleh mengawal population manusia kat bumi nih [ye lah. kalau tade bencana alam. pembunuhan. mati tua. kematian sume. mesti bumi nih penuh ngn manusia sebab kurang org mati]. malah ade benefit lain untuk manusia2 yg kene re-populate nih. lol.

ok. habis tazkirah jumaat. heheh.

aku baru terbace blog nih. pasal future planning. it struck me [well, sebenarnye dah lame struck dah]. i really dont have anything in my mind. i read blogs about people planning their lives. thinking ahead of everything. what they want to do. what they want to be. when will it happen. sume tuh planning yg penting tapi aku malas nak pikir. dari kecik lagi mindset aku cenggini.
mase form 5. aku tau pasal kewujudan universiti tapi aku tak pernah terpikir pun pasal future aku. aku tak pernah terfikir nak jadi ape bile dah tua. aku tak pernah terfikir nak amik degree ke.. diploma ke.. kat universiti mane? luar? dalam negeri? A level? aku serius tak pernah terfikir walau 3 saat pun.. heheh! aku hanye terpikir mende nih selame 2 saat jek mase kene panggil briefing ‘masa hadapan pelajar selepas SPM’. 1st time aku faham maksud degree and diploma. even matrix pun aku taktau mende ape. dah la bising gile time briefing tuh ngn bebudak tanye soalan sane sini. aku duk blakang dengar skit2 je la. last2 aku buat taktau.

the question is.. “why wont i think of something? it’s my future kot”.

then bile masa aku kene isi borang UPU. aku hanya terfikir pasal universiti yang aku pilih dan course yang aku nak amik. hanya untuk fulfill ape yg mak bapak aku suruh buat. BELAJAR. aku tak terpikir sikit pun pasal apa cita2 aku bile aku abis belajar nanti. [well, sebenarnye aku x pernah bercita-cita nak jadi pape pun]..

ade satu watak dalam Naruto yg perangai dia sama ngn aku. aku macam Shikamaru. aku tau aku bukan genius cam Shikamaru tapi dalam satu episod tuh Shikamaru terfikir pasal future dia dalam sejenak. ape yg dia nak? hidup normal. jadi tua cam orang biasa. keje bese2. kahwin. dapat bini average pun ok. anak dua tiga pat lima [lol]. bersara awal. duk rehat.
itulah aku. aku pikir camtuh jek dari dulu dari kecik. tak ambitious langsung aku. kadang2 bile kawan cerita pasal nak jadi engineer. or pilot. aku pun join jugak nak jadi cam derang bile dah tua. padehal it was just the spur of the moment jek. nak sambung ape yg diborak. nak iye kan ape orang pikir. shit. then sume tuh hilang. aku hanye fokus. petang karang aku nak main CS. malam kang nak tengok X-files. then sleep. wake up in the morning feeling like P Diddy. eh.. tak.. then gi skolah. sambung balik rutin harian aku.

dari skolah sampai sekarang. same jek. cume time dapat buat Information System [IS] kat UTP dulu. aku tolak offer UIA untuk meletakkan aku dlm course Degree in Architecture mereka. dan aku pilih buat IS sebab aku rase cam nak blaja komputer sebab aku buta komputer.. sebuta buta blind and blindfolded lah.. bapak aku pernah tanye aku “ape itu CPU?” aku tak terkata terus. bapak aku lagi tau pasal komputer dari aku yg hidup zaman moden nih. bapak aku dah la Mechanical Engineer je. mase awal2 dulu aku slalu browse porno ngn hentai kat laptop bapak aku. then aku trus jek tutup laptop bile bapak aku balik. then kantoi bile bapak aku bukak history.. ini tahun 1997-98 nih.. then aku blajar delete history. lagi kantoi. upenye kalau history terpadam tuh.. ade makne disebalik batu. ade mee disebelah meja. eh? mmg laa.. bapak aku dah surf tenet sane sini. then balik umah tiba2 history hilang. WTfak? mesti budak bawah umo yg duk umah nih surf porn pastuh delete history konon tanak kantoi. ceh! hahahahaha!
betape bebal dan bodohnye aku. computer illiterate orang kate. bagai tikus membaiki labu betul aku.
so aku berjanji kepade diri aku nak belajar sket pasal komputer. itu je tujuan aku. bukan sebab aku nak bekerja sebagai IT profesional bile dah tua. tapi sebab aku tak reti guna PC. or tak paham pape pasal PC.

well. belajar IS mmg ade byk faedah yg aku dapat pun. mmg aku jadik terer pasal komputer. walau tak seterer kawan2 aku yg lain. tapi aku rase cam aku boleh berlagak jugak la kat bapak aku. hahaha! but i was gonna be shocked by PC power zenkai lightning.
upenye bapak aku lagi up-to-date.. still lebih power dari aku. aku dimalukan semalu-malunye depan abang aku yg juge amik Mechanical Engineering tapi tau menahu pasal PC jugak. demn malu aku.

so aku give-up.. aku belajar je la IS nih. habiskan. keje IT pape lah. dapat gaji cam bese. hidup bese2. cuma bile ko belajar kat UTP. hidup ko tak macam hidup kat universiti2 lain. hidup ko cam kat belajar oversea. freedom in the palm of your hand aku kate. nak kate aku dapat culture shock pun tade la. sebab aku mmg dari kecik belajar kat tengah KL. walaupun duk umah kat kawasan kampung Selayang Baru.. pegi skolah balik skolah sendiri2. naik bas mini ngn bas len seng. balik skolah kalu. lepak Sg Wang kejap, lepak Kotaraya ke, McD Jalan Silang ke, Sogo ke… lol. boleh kate hidup aku perfect lah dari dulu sampai sekarang. impian kehidupan mane2 budak dalam dunia. ko ade support dari segi tempat tidur ngn duit dari mak bapak. then dapat freedom lepas skolah dalam bandar KL.

hui! mau aku tak pernah terpikir pasal future aku. i thought i was covered and will be covered until i die. hahaha! nanti mak bapak aku dah tade.. mungkin aku akan dapat culture shock yg aku patut kene tuh. demn!

mungkin tak. Insya-Allah.

bile aku dah dapat keje nih. dah tua dah makin nyanyuk sebab tak pernah ade awek. lol. aku terpikir gak sume mende tuh. pasal future aku lah. aku menyiapkan jugak diri aku untuk berdikari. bukan takleh berdikari pun. dah mak bapak aku nak support aku.. takkan aku nak tolak?!! hish! aku tade la mulia sangat nak tolak. lol. bukan aku tak bayar balik pun. aku bayar la bali sket2. itu pun mak bapak aku tanak. so aku pun simpan lah. heheh! ye ye! aku ade jugak la support mak bapak aku time derang perlukan pape… shish! aku tak mulia. tapi aku average mulia. heh!

so sekarang aku keje IT. boleh laaaaa.. dah 2 tahun keje. tau la sket2. lagi2 pasal komputer nih. hmmm.. tapi still. aku tade ambition. aku nak tuka keje. tapi malas nak apply keje baru. aku nak buat itu ini. tapi tade effort. tade drive. tade motivation. tengok lah ape jadi nanti. aku terima je la. i know im gonna regret this. buuut.. hmmmm….

ps: awek cun! meh la jadi awek aku. depserate dah nih. huk aloh!

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 11th March, 2011, in bodoh!, history, komik, my life. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: