Monthly Archives: April 2011

header

hmm.. patut ke aku pilih ini

atau ini

kucing mabul

untuk header frame aku?

cerita pembaziran dan kekhusyukan

owh! mase amik semayang untuk semayang Zuhr tadi. aku teringat cerita bapak sedare aku tentang amik wudu’ dan pembaziran air. amik air semayang nih. takyah bukak air besar2.. mencurah2.. macam air terjun.. membazir air!!! ko dah la amik air semayang.. membazir pulak.. dapat dosa membazir.. dapat pahala amik air semayang.. ish! kan tak best..

bapak sedare aku bercerita lah. kalau time dia semayang kat mesjid ke, surau kat mall ke RnR ke.. hape ke.. time dia tengah khusyuk semayang.. dia terdengar org membazir air mase amik air semayang.. abih tak khusyuk lah bapak sedare aku sebab memikirkan bahawa air telah terbazir..

aku cam terpikir.. khusyuk nih rosak sebab pengaruh luar? atau sebab kite sendiri? setelah aku pikirkan tadi mase amik air semayang sblom semayang Zuhr. aku terbuat teori lagi.. haha!!!!!

kalau ade org buat bising time kite semayang.. dan kite terpengaruh ngn bunyi bising itu.. dan tetibe khusyuk kite, bak kate omputih, di ‘stir’.. aku pikir, itu salah kite sendiri sebab kite mmg tak power.. kite yg tak bersedia..
kite takleh la salahkan org lain.. well.. melainkan orang yg buat bising tuh mmg sengaje nak menghancurkan kekhusyukan kite lah.
kite dah tau setan tuh duk tengah bisik2 kat kite.. bisik2 kat org lain… kite cam, takkan nak expect sumorang boleh lawan bisikan setan tuh? bukan sumorang.. termasuklah kite.. so biaselah kalau ade kekacauan..

so ketidak khusyukan kite mmg bukan sebab salah orang lain sahaje sebenarnye.. ia salah kite sendirik sebab tak bersedia ngn ape yg akan terjadi.. mesti ade lah dugaan Tuhan nak bagi.. ekau kene prepare betul2 jek. mmg lah ade peringatan pasal adab semasa berada dalam masjid or berada berdekatan orang yg semayang.. tapi… just like peringatan2 lain.. undang2 lain.. mesti lah pelanggar-pelanggar nye wujud..

so macam.. pakcik aku takleh laa pikir pasal ‘orang yg membazir sewaktu amik air semayang’ semasa semayang… dia patutnye dah tau mende nih mungkin terjadi dan bersedia awal untuk menghadapi pengacau kekhusyukan ini..

tapi well.. we do our best.. last2 kite malas nak semayang balik semula pun.. hape? ko semayang semule ke? gile mulia kau.. moga Tuhan mencucuri rahmat ke atas kamu yg mengulang solat selepas ter’stir’ kekhusyukan kamu.. ekau takyah malu2 nak ulang.. biarlah orang lain kate ‘poyo’ ke ‘menunjuk’ ke.. itu hal dia..

hal kamu ngn Tuhan.. kamu jgn pandang remeh..

oh! jgn la bazir air pun.. setakat meratakan air kat part yg penting/wajib je pun. aku dengar bapak aku cerita pasal orang Arab.. setiap kali pengembala unta kuar mengembala… derang bawak satu botol air untuk amik air semayang.. satu botol saje.. cukup amik air semayang untuk zuhur dan asar, even sampai maghrib… itu pun aku dengar bapak aku kate.. ade air lebih dalam botol..
kalau org meleysia.. aku rase 3 botol air pun tak ckup nak amik air semayang. hish!

The Noon – Despair of Truth

day by day

it was not the day that you cherished. it was never the day you dreamt all day. but the one you see beyond your views. a false day you believed could never be imagined. black keys blasted separately. black pen held a horizontal pose. more black. more flash. but lies beside them the blue that meant no harm. I brought back a short memory. a stain I could just wipe off once. and cleanse twice. so that I would bore myself to my reality. a divine concept none would accept. a feline state one should have elected for the sake of the misjudged. I would care for none that will not accept. but I will show them until they find the way to caress their own dignity. and should the sky decided to interrupt. and should the ocean whisper the tangled wind. but would i be able to linger more than a mere fraction of a splinter. I know not the truth. it is an activity. a sacred event. a special occasion. a beloved party. but when you see more than you see before. when you see none what you seek after. when you eyed your future lost from your interest. I will help you find it. the love that would alter. after you present your past. and may I fall along the way. so I would seek my own love. true to your kindness. shallow by your standard. and lovely as the garden that grew beyond the East and the West, upon the North and the South. and within what you enticed to be your flowing blood into your pumping heart. that resides along your feeling under your mind.

raised beyond true heart.

I deliver most that I could achieve. I set my world to live nearby the estate we broke together. I tamed the beast where it resided. I even dug a lake so that you would believe it is the ocean. but I was careless to my own feelings. I… am no one to be up there. I.. loved you. the least I could remember. the most i could redeem. I..

shhhessshh!!!


its not that i am not interested. its just me.. i just feel like i don’t want it.. every time i got her. what te fuck’s wrong with me? why te heck did i engaged then? WHY?!!!

 

mr.e

web-log

there was once tujuan manusia membuka account web log sebab nak menulis sahaje. web log is a term for online journalism. is was created to give the user the ability to report their own activity.. on-line. instead of buying notebooks and pens. someone decided that it would serve the same meaning to write down a report or journal in a computer. on the internet. so that their reports can be viewed, read by others without the writer wasting any time copying the report, making photocopies, and distributing them all around. so someone created a realtime web application so that he/she may share his/her activities with other associates. at first, mende web log nih tade beza ngn notepad pun. they write a report, then were sent through emails or somekind of sharing system. pendek kate. takde beza ngn email pun. tapi penghantaran email ni ade setback dia. sebab.. ko kene type email orang lain. and send. dan tibalah waktu seorang rasa. instead of sending the report one by one.. baik dia buat satu web application yang mana dia hanya perlu publish their reports dan orang lain can view it at the same time. wallah! tercipta web-log.. but since susah benar nak sebut web-log nih laju2.. lame-lame bunyik “we” dalam “web-log” hilang.. orang kate senang panggil “blog” je. maka lahir lah Blog. aku percaya, yg cipta web-log nih mesti keje dalam bidang media masa atau dalam bidang . sebab tujuan blog nih sebab nak share. bukan nak jadi glemer.

hahahahaha! ok! aku tipu! aku tak tau origin web-log.. aku tau gune je. jap aku buat research jap. lol!!!

——
——

ok! aku dah tau. online diaries wujud paling awal mungkin pade tahun 1994. orang tulis personal diaries. utk keterangan lain.. sila layari Wikipedia. lol!

Carutan

betul aku tak paham melayu nih. eh. silap.. aku paham melayu.. aku melayu gak.. tapi aku tak paham ketebalan dan kekerasan otak beku kafirun syaitan nirrojim derang tuh! bodoh yang amat.

bile orang dah buat entri tuh.. bace la dulu sampai habis sebelum ko komen. “Iqra’“, kate Jibrail!.. BACALAH! bukan bererti.. bace, masuk telinga kiri.. kuar telinga kanan… BACA! dan FAHAMI!!

kalau kamu malas baca.. itu dah bukti akhlak kamu sendiri tak betul. bukan salah penulis nak buat lawak tak betul.. salah kamu sebab tak baca dan fahami.

hari nih aku bace blog kenalan aku.. ade lagi kes orang cuba samakan pahala satu akhlak ngn dosa akhlak yg lain. sorang blogger nih dia bagi komen nasihat keagamaan lah konon.. konon akhlak kawan aku sorang nih tak betul walaupun dia pakai tudung.
tapi bile aku masuk blog pengkomen tuh.. rupenye dia lagi teruk.. pakai tutup aurat tapi berkepit ngn balak dia.. WTfak? itu haram! bukan mahram. im sure dia tau semua nih..

jadi layak ke dia nak mengajar orang tentang akhlak sedangkan akhlak dia tak terjaga? well.. boleh je tegur.. tapi kalau kamu tegur.. mesti la kami nak anggap kamu tu baik baik belaka… tapi bila dah tau perangai lagi buruk.. mesti la orang pikir camni

“ceh. perangai buruk ade hati nak nasihat aku”
tak pun
“ceh. perangai cam aku jugak”

hilang dah la respek.. nasihat pun tak masuk laaaaaaaa…

dan bagi aku.. kalau ko nak mencarut dalam dunia blogging nih.. takde masalah.. sebab ia tak melambangkan diri ko yg sebenarnye dalam hidup realiti.. sebab yang menjadi point bila ko menulis sesuatu entri blog adalah bukan carutan kau.. tapi point2.. tips2.. nasihat2.. ilmu2 yg mengiringi carutan itu. mencarutlah setebal dunia.. kalau ilmu yg kamu luahkan adalah sebesar alam semesta.. carutan itu tak membawa maksud sedikit pun.

tutup aurat ke.. tak tutup aurat ke.. carutan itu hanya hiasan perbualan..

tapi kalau tutup aurat.. berkepit sane sini ngn bukan muhrim… itu bukan perhiasan.. itu dah neraka..

lol! so jage lah diri ekau baik2. sebelum ko nak jadik [bak kate lovesucks] ustard or ustardzah.. tak mungkin korang leh jadi ustaz pun.. ustaz bermaksud professor..

—————–
update
—————–

eh! tapi lepas aku tengok balik blog dia.. itu macam bukan gamba dia berkepit.. lol! itu cam gamba orang lain..
abih aku! lol!… haha! tengok! tak pasal2 dapat dosa fitnah.. demn!

sori ye! huhu!

Sensitivity 1.2

ini value mouse sensitivity yg aku slalu gune kalau main CS. haha. tapi aku bukan nak cerita pasal sensitivity mouse aku.. tapi pasal kawan2 aku yg sensitif..

to me. its never about being fair. but people shouldnt be mad about it if im being fair to them.

ok! ekau nak buat aku marah. buat lah. aku tak kisah. kalau aku rajin. aku buat ko marah pulak. kalau tak. aku maaf kan je perbuatan tak mendatangkan pahala tuh. aku dulik hape ko nak buat aku marah ke tak. cume.. bile aku kenekan kat ko pulak. ekau takyah la sensitif lebih. ekau baru je kenekan aku. ekau nak marah aku pulak kalau aku kenekan ekau? manjang aku dapat kawan2 cenggini.. dia prank aku sane sini. dia kutuk aku sane sini.. gelak2 ngn kawan2 lain. tapi bile aku buat cenggitu kat dia. dia marah aku. wtf?!! patutnye aku yg marah kat dia… so bile aku explain. dia tanak terima.. lagi WTF?!!

tapi itu cerita being ‘fair’ atau terjemahan dia “pukul sama rata”..

tapi aku nih pengikut teori aku sendiri.. [yg aku fikir mmg ade byk kebenarannye]… bagi aku “karma” tak wujud dan “life is unfair” mmg tak wujud.. so ko kutuk aku cemane pun dan kalau ko langgar aku ngn kereta pun sebab aku buat ko marah.. aku percaya “bukan sebab Tuhan nak balas dosa2 kecik aku..”

tapi sebab Tuhan nak uji aku boleh hidup betul2 tak? fair, tak fair tuh.. itu cerita akhirat..

so mengikut teori aku kat atas.. kalo ko buat aku marah.. aku takkan salahkan ko.. aku tak salahkan diri aku.. aku tak salahkan Tuhan.. tade sape salah.. cume Tuhan nak uji aku je.. so aku terima..

dan teori aku nih ade setback dia. sebab most manusia kat dunia nih percaya kewujudan “karma” dan percaya bahawa “life in unfair”… itulah setback teori aku nih. aku takleh nak praktikkan teori nih kat org lain sebab nanti sume jadik sensitif.. konon aku nak cube lukakan hati derang. ok “WTF for me”.. but “FTW satan” untuk korang!..

penatlah aku cube explain mende2 nih. tapi ramai orang mmg takkan faham.. sebab ape? sebab adat dan tradisi.

adat dan tradisi nih melukis fenomena “Normal” dalam kehidupan.. so kalau aku buat mende yg bertentangan.. aku dianggap “di luar normal” atau “abnormal”.. so aku menjadi outcast.. tapi aku tak kisah.. aku akan teruskan ape yg aku buat.. sebab sume nih cam ala ala Sunnah Nabi..

Nabi pun buat mende yg bertentangan ngn tradisi kaum2 derang [bukan aku nak kate aku mengaku Nabi.. ape bodoh aku nak ngaku Nabi kalau dah tertulis takkan ade nabi lepas Muhammad SAW]. tapi aku still Khalifah atas bumi. tengok Nabi2 sume, kene kutuk kene cerca sebab tak ikut tradisi kaum derang.. Nabi sume dianggap “tak normal bagi mereka yg mengikut tradisi” oleh kaum mereka.. tapi being abnormal is a good thing kan?

ok tutup part nabi.. aku nak cerita pasal mende lain. kang aku merapu lebih kang. ade yg cakap aku murtad pulak. hoho…

kenape kite kene takut menjadi abnormal? kenape kite kene manjadi normal? kenape kite kene sensitif kalau orang luka hati kite? kenape kite kene takut kat gelap? kenape kite takleh potong kereta kat lane kiri walaupun lane kiri kosong? kenape kite kene berak lepas bangun tido? kenape kite kene makan gune tangan kanan? eh.. ok.. itu Sunnah.. kene la makan guna tgn kanan.. heheh!

ok tutup part nih pulak..

dan ini lah masalah ngn kawan2 aku nih. seingat aku. sumenye mase kat UTP dulu. punye habis brag orang lain tak paham perangai kite yg mmg tak sensitif nih. tapi tup tup. makin lame aku tengok. makin sensitif seko2. sume da takleh terima lawak masing2. bile org tak melawak dia sensitif.. bila org melawak. lagi dia sensitif.. BEEeeEECI aku!!
well! its ok korang dah matured beyond time [aku paham, seriously].. tapi being normal doesnt mean you have to ditch that abnormal ways you were born with.. being normal is to embrace the truth.. bukan ikut tradisi.. sensitivity do not applies to good friends.. its what we do among us. that is why we are friends.

eh aku cam tipu jek nih.. aku rase perangai aku pun cenggini gak.. haha! oh! well.. saje nak tulis something.. lol!