Monthly Archives: May 2011

Onion

hmm.. what a weekend

started off kinda lame this week.. get to play futsal after everyone gone hiatus for 2 weeks.. it wasnt that good.. but enjoyable lah.. like always.. Janggut “made my day” by chipping the ball to my balls. i hate it when that happens.. i’ve been hit by the balls so many time, i am now traumatized. i cant even be a good goalkeeper anymore. i’ll just fling away my body every time anyone made any goal attempt.. even if its a lazy attempt.. shit lah! now i have to work hard to neutralize my trauma.
but its official.. every one who ever played futsal with me had officially nicked my balls. yes nicked. at least thats what i felt every time the ball struck my balls. saket, pedih, nyilu, senak.. everything!

off to another topic. watched Kung Fu Panda 2.. happy sad story. yeah.. I love you Dad! Jack Black usual rant can be funny.. but yeah.. the usual funny stuff.. its funny.. but its the USUAL funny stuff…
but the graphic work was damn awesome.. and the moves of course.. i like it when they made the “The Inner Peace” movement.. i was holding my hands back to not imitate the movement in the movie. haha! but i got to do it after i went back home. after i had my shower, wearing my towel.. it felt refreshing.. and i think The Inner Peace movement healed my balls too.. haaha!

then it was time.. THE TIME.. i was 4 minutes late to Wembley, Flora Damansara [umah Arep, Mapitt, Fizi].. haha! nah.. watching football ramai ramai in front of a mamak stall or any other stall doesnt feel right.. somehow that kinda environment always makes me sleepy.. i dont know why.. even during World Cup final.. i was trying so hard trying to fight the urge to doze off on the table..
so i went to my friends house up on the hill of Damansara Damai instead.. on the highest floor of the apartment.. the breeze were just fine.. and the pillows were soft.. beyond imagining.. hahahaha! luckily i was awake every time somebody scored a goal.. pedro, rooney, messi and villa.. and BYE BYE ManCHEATER United.. fuck the referee for giving Valencia just 1 yellow card.. the chap was terrorizing the field with his unfriendly body contacts, like 7-8 times.. and the ref seems to gave him warning after warnings.. only.. how many warnings u gonna give him? until u’re satisfied? stupid ref! macam kene bayar je. he shudav been given a red card after the 3rd “warning”.. nasib baik Messi ngn Xavi power.. tengok possessions la wei.. power tak power Barca.. “tries” jangan kate la.. MU takleh wat pape.. hahaha! MU sucks!! tade fight langsung.. hahahahahaha!

then aku tak tido malam tuh.. ingat nak gi jadik cameraman areep jap kat Putrajaya pagi esoknye.. the plan: go back home. konon nak refresh badan. mandi, tuka baju, then head out to PaintBall Competition kat Putrajaya tuh.. snap photos sikit2.. afternoon.. balik lah tido..
tapi jadik lain.. i got back home after Subuh. turned on the AC.. had a refreshing shower.. got into my boxers.. the air was cool and the bed was waving.. i swear it waved at me.. i couldnt resist her [the bed].. then the pillows whispered to me.. “Hug me baby”.. and i totally lost it.. hahahahaaa! demn you bed! give back my plans for Sunday!

and i opened my eyes at 7.. PM.

woke up at 10pm coz i felt hungry.. went out for dinner and because i realized i havent picked up my laundry from Laundry center. yet. esok nak gi keje pakai hape kalau tade baju? nasib baik kedai dobi bukak lagi. went back home.. watched the TV.. surfed the internet.. and watched Glee New York… Season Finale [i think].. when i downloaded the latest episode.. i was thinking just like a director would.. i thought the Glee Club would lose in New York.. and it would kinda feel sad.. yeah.. but to make an excuse to continue the Glee series to season 3.. right?!

and i was right.. they placed 12th in the competition.. kalau menang, abis la cerita. lagi sad..

oh! main topic? onion? haha.. tade la, tadi mase lunch aku gi lunch kat.. Manhattan Fish Market. derang buat Cream of Mushroom.. but bila raku asa.. rase cam Onion Soup dia yg sebelum nih.. aku bajet.. dia buat Onion Soup dia.. then dia tambah cream of mushroom.. then give it a name Mushroom Soup.. so nanti resepi Onion Soup dia tadelah terbazir cenggitu je.. demmit! rase nak muntah.. 1st sip rasa sedap… masuk 5th-6th sips.. dah rase pelik.. perut aku kembung.. tekak kembang.. and now.. tak habis2 sendawa rasa onion.. cis! macam makan udang hari tuh je.. but i like onion.. cume kalau dah byk sgt.. tak best laaa…

oh! aku tak tido since bukak mate kul 7 semalam..

Advertisements

Panas

baru nih aku terpikir.. pastuh aku tertanya…

kalau jin Islam bace al-Qur’an.. dia terbakar ke?

selalu kan kite dengar care nak halau jin nih.. kite kene bace ayat Qur’an.. habih kalau cenggitu.. jin Islam pun terhalau sekali la? mau tak marah jin2 tuh? logik ke cenggini?

aku teringat cerita Faiz tentang Syaitan. [dan aku bersetuju]
aku tak tau makne syaitan.. tapi mengikut ape yg Faiz katekan [dia belajar kat kelas agama], syaitan bukan untuk golongan Jin dan Iblis je.. manusia pun syaitan jugak… aku tak ingat maksud syaitan.. tapi cam ade kene mengena ngn kejahatan aku rase.. cenggini lah lebih kurang:
manusia yg jahat itu dipanggil syaitan..
jin yang jahat itu dipanggil syaitan
iblis itu sendiri syaitan lah… kan?

so betul ke kalau kite bace al-Qur’an.. jin2 akan terhalau dari keliling kita? jin2 akan terbakar?… jawapannye “memang tak lah..”

ngape? sebab ayat2 itu hanya akan menghalang syaitan atau menghalau syaitan.. bukan Jin.. bukan manusia.. tapi syaitan..
maknyenye menghalang kejahatan lah.. so kalau ade manusia yg jahat.. jin yg jahat.. akan terhalang lah perbuatan jahat mereka. so memang tak logik kalu ko takut kat jin.. ko berdoa untuk halau jin tuh.. sebab kalau jin tuh jin Islam.. aku rase cam tade efek kot..
so ape gune kite berdoa guna ayat Qur’an kalau jin2 tak terhapus ngn ayat2 Qur’an?
well.. ayat2 ni adalah doa untuk ko mintak perlindungan Allah.. bukan menjauhkan makhluk Allah dari kite.. tapi berdoa meminta perlindungan Allah..

sebab dengan izin Allah.. seekor jin boleh pukul muke ekau.. [aku rase la]
dan dengan izin Allah jugak.. kalau jin tuh rase nak pukul muke kau, dia tak dapat lakukan sebab ade perlindungan Tuhan.
dengan Izin Allah.. jiran ko boleh cucuk mate kanan ko..
dengan Izin Allah jugak.. jiran ko tak boleh cucuk mate kau.. [kalau ko doa mintak perlindungan dari syaitan lah nih]

doa2 ko beri efek pade kejahatan.. bukan pade jin..
so kesimpulannye…
jin adalah kejahatan
syaitan adalah kejahatan

jin tuh mkhluk Allah.. cam manusia jugak…
so kalau ko jumpe hantu or jin.. ko mintak perlindungan Allah.. bukan mintak jin tuh terbakar…
well.. kalau Allah kate “terbakar lah jin” baru la jin tuh terbakar.. kalau tak.. jin tuh ade je sebelah ko.. cume mungkin tade keburukan berlaku pade ko [sebab ade perlindungan Allah].. bukan ko boleh nampak pun jin tuh bertenggek sebelah ko.

tapi kene beringat jugak..

“sebaik-baik jin itu.. sejahat-jahat manusia..”
sape yg tak paham ayat atas nih, amat fail bagi aku… maknenye… jin yg paling baik pun setaraf ngn manusia yg jahat.. bayangkan jin yg jahat.. lagi teruk kot..

cume kalau jin yg jahat nak gigit ko pun.. kalau ko doa mintak perlindungan Allah.. ko nak takut ape lagi?  kuasa Allah itu kuasa Mutlak..  habis veto lah kuasa Allah tu.. tade sape leh kalahkan.. kalau Allah kate Dia beri perlidungan kat ko.. so, biar sejahat mane jin yg nak gigit ko tuh.. sekuat mane jin tuh.. jin tuh tetap takleh buat pape kat ko..

same la ngn manusia.. kalau ko mendapat perlindungan Allah.. mungkin manusia yg jahat tuh takat lalu tepi ko je.. walaupun 2 saat sebelum tuh dia rase cam nak rogol tulang belakang ko. manusia tuh tak terbakar de. melainkan Allah panah petir kat org jahat tuh la.

yg jahat itu Syaitan.. Iblis,  manusia yg jahat, jin yg jahat, malah binatang yg jahat pun boleh dipanggil Syaitan.. [aku rase la.. heh!]

Seafood

urgh!
just hearing the word makes me nauseous. ok. bese ar exaggerate2 nih. tade la aku rase nak muntah bile dengar orang sebut ‘seafood’. but.. demn! i hate seafood..
well.. except for fishes. i like fish! i like to eat fish too.. but i dislike other kind of seafood. like sotong [especially sotong], udang, lobster, kerang, penguin, sea-slugs, seal, walrus, turtles, crap.. eh.. crab, ular laut, gamat, tapak suleman, oysters, jellyfish, batu karang, etc etc.. i dislike them all!!!! except for fishiesss.. [i know how to spell fishes.TQ].. fishies are sedap. belut pun sedap.
but yeah! its no secret. to me. I HATE SEAFOOD! not like im allergic to it or something. maybe its the smell. dari kecik aku tak suke bau dia. lagi lagi sotong.. kalau mak aku buat sambal sotong or masak lauk sotong. aku mesti lari keluar dari dapur.. tak boleh blah ngn bau sotong. makan pun takleh. pernah aku termakan skali. terus muntah. wahahahaha! kesian mak aku. konon dia nak senyap2 bagi aku makan. mak aku selit dalam nasik, kan sotong warne putih, aku tak sedar. kalau aku rase sedap mungkin aku akan suka sotong la konon.. tapi tak jadi. aku muntah. terus mak aku give up. huhu. sori mama.
tapi sotong kering yg pedas diselaputi gula pasir tuh boleh pulak aku makan.

kes udang ngn ketam lain pulak. aku boleh makan dulu. stil boleh makan. tapi sikit2 je. udang pun jenis ade smell jugak. aku makan 2-3. pastuh muntah. lol. kalu makan 1 ok je. dulu la.. skang dah tak boleh langsung. ketam pulak sebab aku malas korek isi dari cangkerang dia je. kerang-kerangan aku tak suke sebab dia lembik2.. macam makan lemak or makan kulit ayam. yaks! geli! geli!

TADI….
aku order Nasik Goreng Kampung tadi kat cafe bawah mase lunch break. lepas aku tengok Nasik Goreng Kampung yg org lain order macam sedap gile. tapi nasik goreng tuh letak kangkung. yeah! thats another thing i hated. I HATE KANGKUNG! but the topic is about seafood.. so cerita kangkung is for next time. if there are any next time. on with the topic. so i saw the delicious Nasik Goreng Kampung w kangkung.. but i didnt see any seafood in them. maybe they were buried under the nasik. who knows. so i decided to order the same thing for my lunch. aku mintak dia goerang ngn sayur lain, selain dari kangkung.. tukang masak replied, “yes, i can do that”. dan bile Nasik Goreng Kampung aku siap. aku nampak seko udang kat tepi nasik.

first thought came in. “DAMN!.. ok la kot. nanti aku ketepikan je la”
then mase nak bayar ternampak second udang. again “DAMN!… hmm.. boleh ketepikan lagi..” “RM3.50?.. ok la kot”
then mase nak amik air kosong free, ternampak 3rd udang, and i was “WOI! WTF?!!”
mase aku nak start makan.. aku kuis2 nasik goreng tuh.. guess how many udang aku kene ketepikan? GUESS?!!! GUESS?!!

“9 Udang Besar!!! ngn SOTONG!!!! baik aku makan babi cenggini…” fikir aku

hish! hilang mood aku nak lunch. tapi aku lapar dan aku bukan alergic kat seafood pun. tapi mase aku makan nasik goreng tuh. asik terase udang ngn sotong jek. walaupun aku dah ketepikan semua. shit! dah la aku rase membazir ngn rugi ketepikan 9 udang besar. yang kakak buat nasik goreng nih pun satu. tau la generous. tapi generous kat orang yg salah. so membazir la jadi. lepas aku makan setengah pinggan. aku dah tak tahan ngn bau udang ngn sotong dalam mulut. rase nak muntah membuak2. demmit!!! so aku tinggalkan je setengah pinggan nasik ngn udang dan sotong kat atas meja makan. aku teguk air kosong. air last aku kumuh dulu baru telan. lol. then refill air suam. aku teguk skali jek satu gelas air suam. argh! rase udang tak hilang lagi!!!!!

so aku pegi kedai runcit kat depan escalator. beli kit kat, cokelat bar berjenama zip serta air epal yg sedap.. sedap mmg sedap.. but it all ended lepas aku burp sepenuh hati.. sebab sendawa aku berbau udang. dan bau tuh melekat kat tekak aku!! hish!!!

argh! I HATE SEAFOOD!!!!!

lepas nih aku tak beli dah la nasik goreng kat kedai tuh. patut la ramai beli nasik goreng kat kedai kakak tuh. dah la time aku sendawa tuh, aku dah sampai depan pintu opis aku. demmit. malas aku nak turun beli gula2 ke.. chewing gum ke.. tapi nasib baik ade stok chewing gum lebih kat meja aku. NASIB BAIK.. !

“burp!”, aku baru sendawa lagi skali.. bau udang datang balik!!! shit!!

T_T

oh! aku tau dah kenape tetibe aku byk menulis nih. sebab TWITTER KENE BLOCK ! ! !.. aaaaaa!! i hate you, network administrator !!!!

wayang hari ni

cerita lagho.
i’ve watched Fast5 (twice.. satu Platinum Movie), Thor (twice.. satu 3D Movie)… i’ve watched Paul and The Lost Bladesman and Priest…. this month. pergh! semua cerita best. well, Thor got from ‘Awesome’ (graphic movie) to just ‘A-OK’ once u’ve watched other movies. CD? DVD? Download? ape tuh? no no no! aku wayang freak (bile ade duit la). oh.. and aku tak layan movie melayu. no no no! aku harus mengucap tahniah ke atas muvi Hantu Kak Limah.. tapi muvi Hantu Kak Limah tu pun aku tak tengok kat wayang ye. aku ban muvi melayu since my 1st ever polyphonic handphone (which aku miliki ngn titik peluh aku sendri). hilang dalam wayang cerita muvi melayu! aku saspek cleaner amik. dia tak ngaku bila aku tanye. padehal dia baru jek membersihkan tempat duduk aku. well. tak baik fitnah. so aku saspek je la. tapi aku tetap ban muvi melayu! dah la most muvi melayu saks! so.. takpe lah kot.

oh shit! aku lupe aku tengok muvi Hikayat Merong Mahawangsa.. ah! itu bukan muvi orang melayu pun.. itu muvi pasal orang cina, orang rom ngn hindu bernama merong mahawangsa. so basically.. itu bukan cerita melayu. lol. SAFE!!!

Melayu SuckS!! so what if i am a Malay? that just means “I Suck!!”.. doesnt mean Melayu are better in any other way..
ok.. cukup. rasenye aku dah byk sangat cerita pasal “melayu sucks” dalam post2 sebelum nih. so.. udah la ye.

Today! yes! Tonight! aku nak pegi tengok Pirates of the Carribbean: On Stranger Tides. aku suke cerita nih. just like One Piece, characters derang byk bercerita pasal mitos dunia. malah nama2 macam Black Beard and the Flying Dutchmen mmg wujud dalam sejarah dunia. korang leh google sendiri pasal characters based on true history nih. dalam One Piece pun ade character2 nih. sebab tuh One Piece is still my no.1 manga. derang pinjam nama2 character pastuh derang letak dalam dunia imaginasi derang. even Barbossa pun datang dari character sebenar. kalau korang buat research pasal Barbossa, di mana dalam sejarah ade menyebut tentang seorang Ottoman Admiral bernama Barbarossa Hayreddin Pasha (orang Turki dulukala) yang juga dikenali sebagai Red Beard. Captain Barbossa dalam Pirates of the Caribbean kan berambut merah. di tambah dengan mitos2 orang laut. pergh! mmg terbaik idea buat muvi nih.

sape minat bace manga. cube korang try bace One Piece dari 1st episode. jalan cerita dia mmg terbaik. kalau orang suruh aku pilih antara Lord of the Rings dengan One Piece.. aku akan pilih One Piece. kalau korang rase hanye buku novel boleh buat sesuatu cerita se-detail-detail sebuah cerita. maknanye memang korang tak pernah bace One Piece. details sebuah novel terbentuk dalam diri kita sendiri. so boleh ade byk pendapat or imaginasi tentang sesuatu detail dalam buku novel. tapi Eichiro Oda boleh tunjuk imaginasi beliau kat kite dalam bentuk graphic novel atau komik atau manga. dan kite mmg tak pernah terpikir pun nak imagine mende tuh. punye power Eichiro Oda nih. even muvi Avatar pun aku pernah imagine (sebab aku bace buku2 Raymond E Feist’s). an elven race from another planet? alah. byk dah buku pasal tuh. sorry to say. but I gave my most and highest regards on Eichiro Oda’s work. well, at first mmg cam takleh nak terima. tapi jalan cerita dia menarik sgt. last2.. yg takleh terima jadi terlebih diterima. haha! aku start bace manga dia around tahun 2002.. sekarang cerita dia baru sampai setengah jalan.. haha! Naruto pun macam nak abis dah. bagi aku Naruto tuh mmg untuk budak2 sahaje. tapi One Piece adelah untuk semua. level of details memang berbeza. cuma One Piece punye lukisan tak brape lawa jek.. tapi its ok.. that’s what makes it… unique. aku suke One Piece bukan sebab lukisan.. tapi sebab creativity lukisan serta jalan cerita yg unik. paling penting, “Wow” factor dia. tiap kali aku bace.. mesti ade mende nak di “Wow” kan. dialog dia pun best. walaupun kekadang rase dialog dia cam fak jugak bile melibatkan penduduk kampung. haha. kamon la. aku dah bace dekat 10 tahun.. orang kate nih komik untuk kanak2. kalau aku rase One Piece tu untuk kanak2. mmg aku dah brenti bace dah. macam doraemon ngn dragon ball. even naruto pun aku pikir nak brenti. tapi sebab aku dah mengikut jalan cerita dari mula. elok aku habiskan je. heheheh! lagipun. tak otaku la aku, kalau aku brenti bace manga.

okay. cam bese. jauh menyimpang. dan aku rase aku dah cerita pun pasal One Piece sebelum nih. hahaha!

okay. malam nih Pirates of the Caribbean. pastuh tengok Nur Kasih… NOT!!!! NEVER!!!! what 19million viewers? the dialogues mesti BAKU jugak.. lame dialogues, jangan sebut la. melambak2. mau aku muntah kalau aku tengok Nur Kasih tuh. jalan cerita dia aku dah terbayang sangat2 dlm otak aku. drama org melayu mmg revolve around ‘cinta’. tak kisah la jalan cerita menarik sekalipun.. no no no! ban ban!

shit. dah kul 6pm.. tapi byk lagi crite pasal wayang aku nak cerita nih.. ah! salahkan One Piece sebab best sgt. hmmm.. tak dapek la nak sambung lagi. mari watch wayang.

Sky Diving – Ground Class

went to skydiving ground class yesterday… ade 2 session. satu ground class. satu lagi baru ekau dive kuar katerbang. pastuh dapat license ngn certificate. then ko leh lompat kat mane2 dalam dunia nih. Tandem service takde ok. ini professional skydive je. pergh! heheh!

i tought the total fees they charged us were meant half for the ground class and half again for the diving experiences [we get 2 dives] for the licensing program. but i was wrong, they need to allocate about RM900 a person for 2 jumps. the whole RM900 are used for rental [pilot, plane, airstrips, plane feul].. meaning.. they take the extra RM150 for training you personally n profit. the class are compulsory.. but free.

they told me to bring RM550 for deposit. and i really thought it was the fees for the class. but when about 2/3 of the class failed to attend. the instructor told us to keep the RM550 until we get to jump. so if there are jumps. we pay whole RM1050.. but if we dont get to jump.. then it’s free. meaning going to the class is free. well. its not like they rent a room or something for the ground class. i lost my way in Cheras, thinking that they were doing the ground class in those rumah kedai somewhere near Bandar Tun Razak. but actually, the address in their website really shows their house number. yes. we learn the ground training in the instructor’s own house. the house was lovely, and her wife’s meehun goreng was superb. aku nak amik second[s], tapi cam malu-malu siput. so yeah. i didnt ate much. tapi sseddaappp!! haha! demn!

the class shudav started at 10.00 am in the morning. and the instructor didnt looked annoyed when i came in 30minutes late. but he cursed yang not coming for the class. haha! then sometime during class. he expressed his annoyance to the people who are less punctual. aduh!.. well. its in the blood. i can’t change my love for non-punctuality. can i? or do i need blood transfusion or something? lol.

wait.. i got a picture [yes.. only one]… nanti ar aku upload. aku nih dah la malas upload gamba.

macam2 ar aku belajar.. tade. aku tidak mahu mengulangi ape yang dia ajar.. mostly sebab aku dah lupe ape yg dia ajar. wahahahahaha! takpe. dia bagi buku panduan. balik nanti aku rujuk je la balik kalau tak ingat. hmm.. dah bertuka BM. jap. tak. aku tak bangge ngn BM. so ambo kecek dalang inggeris se lagi. klate ngn ganu ambo pung trabor deh.

lasted for 5 hours. with some practical and oral training. pergh! oral. kene jerit kat dalam umah orang. i like. but i’ve learn some of ’em oral training from cadet corp [thats ‘kedet kor’.. not ‘kedet korp’] back in highschool years. it was fun. cudda been funner if all 10 attendance came. i hope there are girls next week.

i mean. we’re jumping out of a cessna next week in Segamat Golf Resort, Johor. i hope. 2 jumps wei! man, i wanna jump so bad! wait. was it this weekend or next weekend? tak kisah la. i stil hope there are girls nanti. bwahaha! sape nak join wei? still boleh join. the instructors says he gonna open another ground class this weekend. jom wei! only RM1050.. murah je.. erk. tak masuk expense pegi Segamat la.. kene gi sendiri.. huhu. taktau pulak kalau dia provide transport. rase macam tak je.

ramai orang tanye.. why do i do this? mmg aku dah terpikir lame dah nak buat mende nih. dont tell me you never thought of doing skydiving.. ever? mesti pernah.. and because i have this thirst, this hunger for major adrenaline rush. i fear it. so i must do it. i like being in fast cars. i like riding roller coasters.. the higher they go.. the more i want to ride it. the faster they go.. the more i feel it. my wished is to be in a jet.. i wanna feel it when they reach 10Gs or more.. kalau boleh lah. i wanna feel it when they crack the barrier of light.. ok tipu.. sound barrier je.. ini bukan Star Wars or Start Trek untuk breach the speed of light.. not enuf technology. hehehehmmmm… ade ke orang tak sedar aku tulis ‘light’ tadi?

i do not fear death.. i just dont like it.. so if i die.. I’LL SEE YOU IN HELL.. haha!.. im quite sure of me being in hell if i die today or tomorrow or next week. even tho i really dont wanna be in hell. even tho i dont like to be in hell. [lets see cemane melayu putar belit ayat nih (kalau ade org bace la)]. and yes. i’ll see you in hell as well. coz i know how melayu works.. i know how melayu live their lives. melayu thinks Earth is a place where they live a life.. tho the truth is. Earth is where you were born.. not live but tested..
you can only live in Heaven or Hell.. and you cannot die! you can never die. not, once you were born. well.. unless God decides to destroy your soul lah. then, you can die.

oh! and you can visit the KL skydiving association website here for more details. pendek kate. skydiving is a most dangerous mother fucking bad ass sport in the world. salah kalu. mati kiok. tade insurance. lol. im serius! duarius! sepuluhrius!
please lah aku boleh lompat. please lah jadi lompat.. please!! pretty please!!!

ouh! esok cuti Hari Wesak! aku nak gi Genting Highland la.

p/s: eh. macam nak tolong kaver untuk lovesucks. pergh! gentleman gile aku. tak wei. ekau jgn nak sebuk2 kate aku hero ke hape.. aku nak buat org paham je. rasenye nih post pasal neraka or post pasal skydiving?

woi! panjang wei!

ape yg panjang nih?

panjang2 tulisan hah.. sori ar mapitt. yg ekau masuk blog aku watpe..
tapi
bile aku tekan HOME jek.. tengok entries aku sume panjang2.. dah la tade gamba.. hitam putih jek..
bapak bosan nak mampus blog cenggini.. sebab tuh la ramai tak bace. hahaha!
tapi ape boleh buat.. passion aku tulis panjang2.. [pergh! passion]
ini lah tujuan tulis blog.. bukan carik trefik.. nak menulis je..

Ada apa dengan cinta

bak kate org lain. A2DC. sape dah tengok cerita tuh? dulu Paliq suke bukak muvi A2DC kat bilik en.Faiz setiap pagi selepas subuh mase kat UTP dulu. pastuh hapal dialog. WTF?!! aku sebenarnye tak suke bukak cerita pasal cinta2 nih. so aku tak bukak lah.. haha!

mampus aku ar nak tulis title ape tapi nak post mende lain. hahaha!

ok. mengikut kate mambang2 dunia blog kat atas Bumi nih. kalau diri tak cukup ilmu, jangan nasihat. kalau jahat, jgn nasihat org jahat. kalau tak pernah semayang, jangan nasihat org lain tak semayang. kalau merokok, jangan nasihat org merokok supaye brenti merokok. sekali imbas je tengok komen2 derang. kalau tak pakai tudung, jgn nasihat org tak pakai tudung. kalau orang pakai tudung tapi tak tutup aurat, dia suruh bukak tudung please. tak kisah la dari meleisia atau dari emerika. pemikiran sume same je. kat dalam ‘About Me’, mesti ade tulis open-minded.. tapi bile orang kutuk perangai sikit. dah kutuk semula. bila org cerca ‘orang Islam’ sket, dah berang cam harimau cacat kene simbah air [padehal yg dia kutuk tuh.. org Islam.. bukan kutuk Islam]. Open minded celah konek kau.

well. aku open-minded. sebab tuh aku mencarut. hahahahahahahahaahahahahahahaha! — kalau ekau omputeh, mesti setuju ngn aku. tapi ramai gak melayu liberal yg mungkin setuju ngn aku.. dan tapi….. mesti ramai Melayu [konon Islam] tak setuju ngn statement aku nih. padehal diri sendiri tak sedar dah buat 4 juta kali.

bahasa mencerminkan budaya. aku tak setuju langsung. tak ada bahasa yang mencerminkan mana2 budaya. yang ade hanye. bahasa yang sedap didengar. atau tak sedap nak didengar. sikap ekau mencerminkan budaya ekau. bahasa tak pernah mencerminkan budaya. bahasa itu sebuah idea. dan idea datang dengan pelbagai bentuk. from the depth of hell and upon the light of heaven. bila Allah turunkan bahasa Arab kepada Nabi Adam a.s. ia telah dikotori Iblis. dengan itu dikotori pula oleh manusia. walau seindah mana bahasa manusia sekarang. mesti tercipta perkataan2 carutan kotor. mane datang carutan2 nih? IDEA.. idea adalah imaginasi. dari imaginasi datang dari perkataan ‘KALAU’ or ‘JIKA’.

“kalau buat camni, ape jadi? kalau buat camtu, ape jadi? kalau aku ade kuasa, ape jadi? kalau aku cipta perkataan ni, ape jadi?”
aku pernah dengar kawan aku kate. selagi kite boleh imagine. mende itu akan terjadi. hanye tunggu mase jek nak terjadi. bila equipment dah cukup canggih. bila research tentang travel at the speed of light, berjaya. semua yg kite imagine, pasti boleh berlaku. ekau imagine ko boleh terbang? manusia dah cipta kapal terbang. dah cipta helikopter, dah cipta parachute, dah cipta para-glider, dah cipta glider-suit. ekau imagine ekau boleh masuk ke laut dalam tanpe perlu belajar berenang? kapal, kapal selam, pelampung.. ekau percaya ada alien? hahahahaha! tengok Star Trek.. tengok Star Wars.. tunggu masa bile manusia mampu lakukan je.

malah..
ade jugak cerita pasal ekau terselamat dari Hari Kiamat.. siapa yg sedar akan cerita ni? jap aku cerita balik ape yg aku bace [yg aku ingat lah]:

dan pabila selesai kerja Malaikat Maut setelah tiupan sangka-kala ketiga berakhir, tinggallah Malaikat Maut bersama Tuhan. dan Allah menyuruh Malaikat Maut mencabut nyawa nya sendiri kerna semua makhluk akan diadili. dan pabila Malaikat Maut mencabut nyawanya, menjerit lah dia kesakitan yang mana JIKA MASIH ADA MAKHLUK YG MASIH HIDUP, AKAN MATI SERTA MERTA SETELAH MENDENGAR NYARING JERITAN MALAIKAT MAUT ITU [walaupun dia telah menutup telinganya], yang mana membuatkan Malaikat Maut berkata, “Ya Allah, kalau ku tau begini sakitnya rasa nyawa yang tercabut, akan aku cabut selembut mungkin nyawa mereka yg beriman”.

hmm, “jika masih ada mahkluk yg masih hidup”?
mengikut logik. kite org Islam percaya yang kita takkan terlepas masa Kiamat datang. kite percaya Malaikat Maut akan menyempurnakan kerja beliau. kalau camtu, kenape ade “JIKA” or “KALAU” masih tertulis? it is an imagination is it not? an IDEA. ade ke makhluk yg terlepas bile kiamat datang? bagaimana jika ade? pergghh! nih border la nih.. takleh pikir lebih.. i mean in a sense, boleh kite pikir.. tapi memang jawapan dia tak ade lagi. so buat ape nak beriman ngn jawapan yang tak ade lagi?

pernah dengar IDEA IS POWER? yep. idea itu satu kuasa. seperti ilmu itu kuasa. seperti pangkat itu kuasa. dan mempercayai kuasa selain Allah. boleh jatuh Syirik, boleh Murtad. datang lah pulak batas memperlihatkan idea. batas-batas ni yang mencabangkan lebih idea. dah la ade idea, ade pulak kuasa untuk memilih. manusia memang ade kuasa yg formidable. makhluk lain tak leh memilih wei.. kite manusia je boleh. aku pernah dengar, kalau ubah ciptaan Allah itu berdosa. but then again.. org yg tuka bukit jadi pasir, tuka bukit jadi tasik, tuka bukit jadi taman perumahan, tuka besi2 dari lombong besi jadi kereta tuh bukan ubah ciptaan Allah? tuka pokok getah jadi kerusi, meja. sume. itu hadis seingat aku.. pasal takleh ubah ciptaan Allah nih. tapi hadis yang tade kene mengena ngn tuka besi or meja. or korek bukit..

seingat aku ia hadis tentang rambut palsu,
“sahabat Rasulullah menyaksikan atau mendengar: datang seorang ibu dengan seorang anak perempuan yg sakit kepada Rasulullah. kerna sakit, habis rambut anaknya tertanggal hingga menampakkan kulit kepala si anak. si ibu pun meminta kebenaran Rasulullah untuk memakaikan si anak dengan rambut palsu supaya si anak tak di pandang serong oleh jiran2 serta anak muda yg mungkin mengahwini anaknya. dan Rasulullah tidak membenarkan si ibu ‘mencantikkan’ anak beliau kerana mengubah ciptaan Allah itu salah [in this case memakai rambut perempuan lain pada rambut si anak perempuan]” cenggitu lah sedikit sebanyak ingatan aku pasal hadis tu.. malas aku nak google carik hadis nih. haha. korang carik la hadis nih. search: rambut palsu – hadith. kalau aku salah.. sile betulkan aku. aku update je la nanti.. heh! i would appreciate it kalau ade org tolong. ngeheh.

ok! itu cam translation dalam bahasa melayu. tapi bila aku baca yg english translation pulak..

yg aku paham pasal hadis tuh.. bukan salah mengubah ciptaan Allah.. tapi aku rase cam Rasulullah kate salah kalau mengubah ape yg ditentukan oleh Tuhan. nih la masalahnye bile bahasa tak lengkap. idea tak lengkap. nak faham maksud pun susah. kan senang kalau aku faham bahasa Arab jek. hish!

tapi idea bukan ilmu selagi tak dipraktikkan. ilmu itu sesuatu yang boleh kau pelajari.. sesuatu yg boleh kamu ajarkan. adui! aku cam lari dari topik.. eh.. topik aku pasal cinta.. dah memang lari topik dari awal lagi kot.. hahaha!

so maknenye.. kite boleh ubah ciptaan Allah, cume jgn ubah yg Allah kate “tak leh” la.. macam makan babi.. boleh je makan babi.. tapi dosa la. dah Allah haramkan.. takyah la ubah kate boleh pulak.. sebab tuh aku kate takleh ubah ape yg ditentukan Allah.. bukan ubah ciptaan Allah. Allah dah tentukan ape yg takleh di ubah, Allah dah label dah.. mane yg haram, mane yg halal..
kalau ekau menghalalkan yg haram dan mengharamkan yg halal.. itu baru namenye mengubah ape yg ditentukan Allah.. betul tak logik aku nih?

bagusnye idea.. kalau ade kemahuan.. satu hari pasti terjadi. kalau ko ade kemahuan nak minum arak pun.. lelame mungkin terjadi.. kalau ko dapat masuk syurga. kan boleh makan minum pape saje yg ko nak. kan? kan? haHA tapi sekarang, atas bumi nih… haram lah.

*kalau aku nak bidadari jadik awek aku pun boleh nanti… eh*
ok! ini personal imagination. idea la tuh. lol!

so jangan lah larang orang pakai tudung bile dia tak tutup aurat betul2.. cube nasihatkan dia tutup aurat betul2. instead of suruh dia bukak tudung terus. bagi la idea cemane nak tutup aurat betul2. lame2 mungkin terjadi..
so jangan lah suruh pelacur cermin diri bila dia kate jangan melacur.. cube terima nasihat pelacur tuh.. mungkin lelame nanti pelacur tuh sendiri ikut idea dia dan berenti melacurkan diri..
so berenti la isap rokok.. aku nak hidup lame.. tak kisah la korang tak hidup lame jugak ke hape.. aku nak hidup kat dunia nih lame sket.. supaye ade mase lebih sket untuk aku sampai tujuan sebenar aku.. nak solat penuh tade tinggal2.. haha! nak mencarik Islam..

ok.. aku baru terjumpe nih e-Hadith.
jahil gile aku… aku selalu buat yg “i.” tuh. astaga! demn! aku tade idea pasal mende nih.. heh! serius! duarius! tigarius! empatrius!

Aku yang aku.. ekau yg lain2 sume perasan bagus! eh

ok! aku buat tajuk lepas aku abis tulis entri nih. saje nak try ape yg aku panggil “traffic effect”. lol! aku rase cam tak jadi jek. sebab tak banyak2 kaler, tak bayak upper case, tak banyak mengutuk orang2 tertentu.. lagi2 aku start cerita pasal aku. mesti bile sampai part aku kutuk orang tuh. orang dah malas bace.. haha! takpe.. try je..

bulan ni aku dah mandi sungai.. dah mandi hujan. dah berasa gembira, terharu, sedih, terperanjat.. segalanye.. tapi itu untuk bulan nih.. yg aku nak cerita adelah pasal ‘hari-hari’.. bukan ‘hadhari’.. tapi hari-hari.. hahahahari!

hari-hari aku berasa marah. ade je bende buat aku marah. kalau weekdays, aku marah bile blogwalking sane sini tengok orang menjatuhkan maruah Islam la [bab ni paling marah], org bodoh la, tak reti gune otak la, tak reti komen, tak reti hidup betul2, rasa diri nih cam takleh kurus, dapat keje last minit, dapat keje melambak2. hai! marah aku. mase weekend pulak abang ngn adik aku balik umah.. ade je mende yg buat aku marah. well. time derang tak buat aku marah pun aku berasa marah kat derang. sebab selalu sangat buat aku marah. lol. aku leh kate kitorang adik beradik tak rapat. kalau duk kat ruang tamu, tade sape nak bergurau sesame sendiri. adik beradik paling tak sosial lah, aku kate. tapi bile mak bapak aku balik Malaysia. aku tak tau lah. tetibe sume turn lively. sume tetibe bersosial sesame sendiri. bile mak bapak aku balik Saudi. kitorang terus.. senyap. adik aku balik Shah Alam terus. tak duk umah terus. adik bongsu pun balik kampus terus. tanak duk umah. abang aku balik umah ngn aku. tapi aku takleh berdua lama sangat ngn abang aku. aku takleh terima perangai dia. dia nih jenis Drama King.. bukan cam LuQiee tuh. tapi like.. kalau ko tengok drama melayu. abang aku bila dia bercakap. sebijik cam dia berlakon drama melayu [mane ade drama melayu yg dialog dia best dengar]. so aku mmg takleh tahan kalau duk berborak ngn abang aku. lol.

abang aku nih cam ade masalah mental. i mean. literally, masalah in his brain. tapi kitorang taktau saket ape. cume kite tau mase kecik2 dulu. dia ada masalah kat telinga. hantar kat dokter untuk fix telinga dia. and somehow saket tuh affect some of his brain system. aku rase tuh la permulaan masalah brain dia. well. at least. itu teori family aku la. mak bapak aku tak pernah hantar pegi pakar pun. tapi symptom mental illness dia mild sangat. so cam. dia nampak normal most of the time. but somehow, the illness macam affect perangai dia. how he thinks. sume tuh la. at first. no one would notice his ‘problem’. tapi in time [and i mean like 5 years or so], baru ko nampak patern mild illness tuh. tahun lepas, aku ngn mak aku tengok satu movie cerita pasal Tourrette Syndrome. terus mak aku rase cam abang aku mungkin ade mild tourette syndrome. well. ade la beberape symptom yg boleh support teori mak aku tuh. tapi based on that movie. orang yg ade Tourette Syndrome nih cara berfikir dia OK je aku tengok. abang aku jenis.. masuk telinga kanan and literally keluar telinga kiri.. and vice versa. kite nih penat la bagi nasihat. boleh kate aku nasihat dia mende same setiap tahun. dan setiap tahun dia akan terus buat mende yg same. then dia kate “abang tak ingat halim penah cakap pun” and he often mintak bukti yg aku pernah nasihat dia. WTF? mana ada bukti untuk bagi nasihat. tapi dia ingat segala nasihat dia bagi kat aku, kalau aku buat mende same. pandai pulak dia cakap dia pernah bagi nasihat. then bile aku mintak bukti, dia cam “huk aleh, apehal mintak bukti?”.. see… annoying kan?

most of the time aku panggil perangai dia. perangai “orang UMNO”. [tapi dia registered sebagai orang PKR]. cukup aku tak suke dia buat perangai “org UMNO” dia. DEGIL!!.. tapi deep down. aku tau itu masalah illness dia. still. aku nak marah jugak. hahahaha! its like childish gile. its like his personality stopped developing after 12 years old. tapi sebab knowledge dia berkembang. so that childish personality pun berkembang jugak. but still nampak childish [somehow]. aku bajet sebab tuh ramai awek dia lari. dia baik je. cakap elok. pengetahuan pun banyak. cuma basic knowledge dia pasal life agak ke arah drama melayu. abang aku hensem wei. kat skolah dulu bebudak Form 6 kerumun dia. kitorang skolah laki.. tapi Form 6 ade pompuan.. dah la, councilor prefect a.k.a. CP skolah. pastuh pulak Second Command PKBM, dia latih bebudak sampai menang pertandingan kawad. Kadet Polis CBN [Convent Bukit Nanas] siap mintak abang aku coach kawad kaki. padehal boleh je bebudak CBN tu mintak 1st Command. tapi 1st Command tak hensem, lgpun tak macho cam abang aku. dah tuh ahli rugby serta bendahari persatuan silat. pergghh! mase kat UTP pulak, sebab ade 2 orang name Fadhli dalam batch dia. abang aku di gelar Fadhli Macho.. yg sorang lagi Fadhli Kacak. pergh. dedua nih rumet. aweks berpusu mengejar derang berdua. aku tau sebab awek-awek batch aku pun berada dalam kelompok berpusu-pusu tuh. aku tau sebab dia abang aku la.. kekadang aku lepak gak ngn abang aku. walaupun aku takleh terima perangai dia. tapi dah aku sebagai adik.. lepak la. nak tunjuk kat orang lain yg keluarga aku tade la berpecah belah. hahahaha! mana ade pecah belah pun. seko2 tak bersosial sesame sendiri jek. tapi kadang2 kuar jugak makan sesame ke hape..

tapi itu lah. masalah aku adelah aku takleh terima perangai bodoh atau mende2 bodoh nih. dengan abang aku, aku dah belajar sabar bile dia buat perangai UMNO dia. sebab aku tau itu bukan salah dia buat perangai cenggitu. tapi bile perangai2 camni aku jumpe mase bace blog. hai.. kalau aku rase nak bantai. aku bantai. tapi most of the time. aku tutup. carik blog awek lain…. eh.. tak.. carik blog lain. haha! setakat nih. berape kerat jek aku jumpe yg betul2 seronok bace. yg tak bodoh! kalau bodoh pun. seronok bace.

most yg aku bace mase blogwalking. mmg bodoh! macam bodoh UMNO! lol! benci beno aku ngn UMNO nih. hahaha! well. itu lah jadi bile kite tengok sendiri kebodohan yg terjadi. aku pun bodoh gak. tapi kamon la. kite dapat bezakan kot, antara bodoh UMNO ngn bodoh biasa. hish! keluar cerita Tuhan murka la, cerita kejadian tsunami dah bagitau dalam al-Qur’an lah, cerita mason ngn illuminati la, cerita pakai tudung tapi bile org komen sebenarnye tak tutup aurat yg pakai tudung nih mencarut balik kat org yg komen. mostly pasal tudung nih la. tudung fesyen lah. tudung sanggul lah. tudung bonjol lah. tudung ketat lah. tudung tak ckup kain dedah tetek la. dah tuh ade pulak blog yg sebuk promote muke dia yg konon comel gile la bile amik gamba close-up, then komen pembace berjela2 kate comel. comel. padehal tak comel pun. yg pompuan komen comel. yg budak laki komen comel berserta ayat manje nak mangorat. yea yeah! aku pernah buat. aku tau la!!!!! komen open-ended questions supaye tuan punye blog mesti kene balas komen kamu. memberi perhatian kat kamu. tuan punye blog yg suke tayang muke bulat mata besar mekap tebal perasan comel pun suke melayan. rase cam dihargai. diberi banyak perhatian. rase cam femes. kat tepi blog mesti ade nuff nang atau pape jenis media duit generator.. pergh! kaye wei. senang jek. post muke comel sket. berduyun2 budak laki click!
yg follower pompuan pun same. nampak tuan punye blog tudung macam style sket. pergh! click! click! beli! ikut! yeah!!! tak kreatif langsung kau. bawak2 la design tudung sendiri. dalam otak aku nih macam2 design aku boleh pikir untuk serban.. malah untuk tudung.. tapi aku tak keutarakan idea aku sebab blog aku nih bukan blog fesyen. ini blog aku nak melatah. nak mengungkit kerenah aku sendiri. tade mase aku nak update setiap jam setiap hari.. aku ade day job. tak macam korang yg skolah pun tak habis lagi. tapi berlagak traffic blog puluh ribu [mostly student pompuan]. blog je pun. ekau berlagak la traffic ko puluh ribu mane pun. ko tetap tade gaji setiap bulan. aku ade! aku ade duit. boleh beli seluar sendiri. boleh masuk Ermenegildo Zegna beli 4 pasang baju. setiap bulan! boleh tengok wayang setiap minggu. boleh beli iPad2. boleh main dota 10 jam time wiken.. boleh beli rumah. boleh beli kereta. boleh makan Chilis ngn Carl’s Jr hari2. boleh pegi Maldives SENDIRI hujung tahun nih. mak aku call mintak duit, terus aku transfer [tapi dia jarang call mintak duit.. haha]. aku tak payah sibuk pasal traffic blog pun. tak payah register nuff nang pun. so ape yg ko nak berlagak traffic ko ngn aku?!! ko boleh ke buat ape yg aku buat? ye. memang la boleh. tapi time ko boleh buat sume tuh. ko dah tak update blog ko dah. tengok aku. aku steady jek update blog sebulan skali dari tahun 2004 dulu. oh! blog lame dah tak wujud la.. blog punkmail.com.. pergh! tapi tutup beberape tahun lepas tuh sebab dia tade duit nak bayar service. pastuh aku gune blog friendster. haha! mudah! takyah aku nak cr8 account lain. wordpress nih pun aku cr8 sebab 2 tahun lepas. blogspot kene ban kejap kat ofis KWSP nih. ramai sangat blogwalking time waktu keje. haha! cam aku buat sekarang. hahahaha! tade etika betul aku nih.

tengok. korang dah buat aku berlagak. demn! tambah dosa aku. hish!

erh! nak cerita adik pulak ke? tak bersosial kenape? hmm.. mostly sebab adik2 aku mmg tak rapat ngn aku. asik kene buli jek mase kecik2. dan sebab kalau aku bercakap. macam nak carik gaduh. padehal aku tak carik gaduh pun. aku start jadi pemarah nih sebab aku nih anak kedua. anak yg diabaikan oleh mak bapak. well. takde la diabaikan. tapi nampak la mak bapak aku slalu backing abang or adik aku kalau bergaduh. sikit2 aku la yg kene mengalah. yg aku buat mostly salah. adik aku buat takpe, kecik lagi. kalau abang buat, abang dah besar. dia boleh buat pape dia nak. kalau adik mencarut, aku yg ajar. kalau abang mencarut, aku buat abang marah. hahaha! mau aku tak implode? mau aku tak bersosial ngn adik beradik aku?

aku belajar tahan marah aku mase Form 4. sebab Form 4 kan honeymoon. time tuh la byk mende aku fikirkan. banyak mase terluang. kalau aku rase nak marah je. aku mintak kuar jalan2 kat luar. walaupun time tu pukul 2 pagi.. dari situ aku belajar tengok langit. aku fikir kejadian alam. kenape bintang stay satu tempat tak bergerak. aku perasan bulan tak rotate cam bumi. aku belajar sendiri cemane nak carik kiblat gune bintang. tapi ilmu kiblat aku nih hanye berguna kat Malaysia jek. sebab akhir tahun lepas mase aku gi Arab Saudi.. arah bintang ngn kiblat dah lain. hahaha! serius lain. so ilmu falak aku jadik void. lol! aku belajar bahawa hujan itu rahmat walaupun ia menjadi banjir. aku belajar kiraan jauh guruh. aku tengok kecantikan awan hitam berlalu pantas bila hujan ribut datang. aku belajar yg bumi ni sebenarnye Islam, bumi ini hidup. seperti bintang2 lain. bumi ini sama makhluk Allah. aku belajar bahawa kalau ade alien2 kat bintang2 kat langit tuh. tentu sekali alien2 tuh sembah Allah. sebab Allah pencipta sekalian alam. Alam semesta nih Allah yang punye. so kalau alien wujud kat bintang 1million light years away pun. mesti Allah turunkan Islam pada alien tu jugak. ntah2 alien tuh cakap Arab sebab bahasa syurga adelah bahasa Arab.

dan yang pasti. melihat langit dah jadi habit aku. bile aku kuar rumah je. aku tengok langit. bile aku keluar kereta je. aku tengok langit. bile aku keluar opis. aku tengok langit. banyak misteri langit nih. dah la vast. walaupun tak vast macam alam semesta. tapi cukup vast untuk mate aku. aku pernah tengok. bile tengah malam langit tade awan langsung. tade cam samar2 awan ke jerebu ke hape.. kosong.. then bulan penuh.. and bintang banyak gile! itu lah moment of my life. aku pernah tengok 2 kali je kat Malaysia nih. susah nak jadi kat negara2 tropika nih. sebab byk sangat awan. tapi itulah mase paling best pernah aku rase.. setiap 5 minit mesti ade shooting star.. yep! bukan susah nak tengok shooting star.. stiap 5 minit ade shooting star. tak caye? hmm.. well.. korang kene ade habit pandang langit dulu baru leh caye. kalau betul wish termakbul lepas tengok shooting star, mmg byk la wish aku dah termakbul.. tapi tak makbul la.. ekau wish kat bintang buat hape? bawak2 la wish kat Tuhan…

so lepas experience cenggitu. aku leh tahan marah. i mean. marah yg stok pukul2 orang la. kalau marah mulut. aku lepas je. dulik hape aku. hahaha!

aku nih jenis suke buat ape yg aku suke. aku cerita pasal abang aku masuk PKBM, main rugby, masuk silat, masuk UTP.. sume aku tiru. bukan la sebab aku tak kreatif. tapi sebab mmg PKBM paling best kot kat skolah. rugby pun seronok. silat lagi aku suke sebab aku suke seni bunga.. tapi masuk UTP bukan sebab ikut abang aku.. abang aku masuk UTP sebab dia amik Bachelor Mechanical Engineering.. aku masuk UTP sebab aku rase UTP lawa.. dan best. hahahaha! aku apply Chemical Engineering.. tapi sebab aku malas, bodoh.. SPM result aku 1A je, UTP offer Bachelor in Information System [IS].. lol! aku amik je. mase 1st aku masuk UTP untuk Mei2001 intake. aku ingat nak survey2 jek best ke tak belajar IS nih. dalam pade tu. aku dapat offer matriks untuk degree in Architecture kat UIA, tapi intake July2001. konon nak cube2 hidup kat UTP dulu. kalau lepas 2 bulan rase cam tak best.. aku blah je la pegi UIA. tapi duduk UTP cam telan ecstasy.. haha! best dowh life situ. freedom. ko nak kuar masuk kampus pukul brape pun boleh. kawan2 pun best. mase aku masuk UTP. senior nak buli kitorang. tapi kitorang kawan2 batch aku layan jek. last2 kitorang membuka jalan yang mane tade lagi senior buli junior. 1st batch yg tak dapat dibuli.. 1st batch yg tak membuli.. best wei batch aku. walaupun kawan2 batch aku jahat. tapi jahat bersorok. so tak kacau kitorang kalau dia buat jahat. lol. well. aku rase batch korang best jugak la bagi korang. batch mane tak best? sumenye best. aku tak kisah orang kate aku bodoh sebab tak amik degree in Architecture tuh. janji aku puas hidup sebagai student.

dan yep. aku tak pernah ade awek. dan aku bersyukur gak. kalau ade awek time jadik student dulu. mesti tak slalu aku pegi mandi sungai. mesti aku tak gi Ipoh hari2.. mesti aku lagi gemuk sebab asik breakfast, lunch, dinner ngn awek.. pergh! mesti abis duit kat dating jek.. deng! rugi wei. student life sepatutnye dinikmati ngn kawan2, bukan ngn awek.. tengok rumet aku…. kitorang gi mandi laut, dia gi dating kat cafe.. kitorang gi mandi sungai, dia dating kat ipoh.. kitorang gi Bukit Merah laketown, dia dating kat cafe.. kitorang gi Cameron Highland singgah umah kawan makan sebakul durian, dia gi jumpe bodek2 parents awek. pergh! takleh aku cenggitu.. habis student life hilang cenggitu jek.

so hidup aku sekarang walaupun.. biasa.. normal. still.. berbunga-bunga.. haha! kawan2 ade lagi walaupun dah kawen. dan aku. jadik si loser. wahahaha! tak loser mane aku rasa. ok je aku hidup. cume mak bapak aku la sebok nak cucu. hadei. seb baik abang aku nak kawen september nih. haha!

mak aku sanggup terpaksa turun Malaysia seminggu sebab nak plan wedding belah abang aku. last2 tak leh decide or plan betul2 gak. mak aku suruh makcik aku decide/plan untuk dia. hahahah! aku cam bese. tanak amik port sangat. bukan idea aku diterima pun. beselah.. aku dah belajar sanding hape sume tuh haram. nak yg humble planning je la. yg tak menonjol. mak aku pulak nak nampak grand sebab anak pertama kawen. haha! dah la parents aku dapat instant cucu sebab pengantin pompuan dah ade anak angkat. haha! baby lagi.. so nampak cam cucu jugak la. aku taktau nak suruh anak sedare aku panggil aku ape… “uncle” pun “uncle” lah!

haha!

jap.. oi! panjang nak mampus entri kali nih.. hmmm.. aku tanak sambung dah. itu lah sedikit sebanyak yg terjadi kat aku. untuk mase2 lepas.. dan selame 1 bulan yg lepas.. huhu!

oh! aku dah beli lense baru untuk Nikon D5000 aku.. aku beli Tamron 17-50mm. [bukan gune duit nuff nang]

lagi..

ah! bengang aku ngn orang melayu nih. asal masuk bab agama jek. sensitif. asal masuk bab agama jek. isu sensitif.

kalau tak tau. jangan cakap.
kalau tak paham. jangan tulis.

ape ke bangang cara hidup korang nih? Islam tak ajar ko supaya tutup mulut. Islam ajar ko bertanya kepada yg tau. Islam mengajar kita berguru. Islam mengajar ekau supaya berbincang.
it doesnt matter kalau ko tak tau. or tak paham. yang penting. ko luahkan ape yg ko faham. then in the midst of everything. maybe datang seorang yang faham. dan akan menerangkan perkara yang betul. yes. it may not be the right way. but it is one of the ways. especially in this blogging world. ko nak carik guru mana dalam internet nih? [i mean yg hidup la.. yg ade pemahaman tersendiri]

well. tak aku nafikan. mmg ramai yg suke copy-paste hadith dalam dunia blogging nih. tapi aku berani kate 90% hadith2 yg di sampaikan dalam blog mereka. semuanya tak memberi erti sebenar kepada apa yang mereka cuba disampaikan. sebab yg letak2 hadith nih selalunye budak2 yang hanye membaca tapi tak pernah memahami isi kandungan atau jalan cerita bagaimana hadith tu terbentuk.
dan sebab tuh la aku tak pernah post mane2 hadith dalam blog aku [ke ade?]. hanya sekadar logik aku sendiri semata2. berdasarkan apa yang pernah aku baca. berdasarkan apa yg diajar kepada aku. berdasarkan apa yang aku pernah dengar.
sebab aku percaya. logik aku datang dari situasi yg aku nak bincangkan. tapi hadith2 yang ditulis selalunya di tulis berdasarkan situasi2 tertentu. well, ade jugak yg tak bersituasi yg melarang atau menyuruh kita melakukan suatu perkara. rujukan aku terhadap hadith2 nih terbatas sebab aku tak pernah bace pun hadith2 melainkan ape yg orang post atau yg letak dalam calendar. haha.

aku pernah post sebelum nih.
tak berguna ko perfectkan satu Rukun Islam kalau ko tak turuti Rukun Islam yg lain. bukan in a sense tak berguna jadi tak perlu buat. tapi dengan tidak menuruti Rukun Islam yg lain.. it ensures you to be among the condemned ones.
so kalau kamu bersolat seindah mana pun. mengikut hadith2.. perfected solat mengikut mazhab Shafie’. tapi kamu tak pernah membayar zakat. tak pernah menyentuh al-Qur’an.. tak pernah mengucap syahadah. malah berjudi, membunuh orang, minum arak, rogol orang, fitnah sana sini. kamu tak rasa kamu akan kene condemn masuk neraka nanti?

mengikut kata seorang ustaz yg bagi tazkirah sebelum Zohor kat bangunan EPF nih. ada satu mazhab yang tak patut kita ikuti.. itulah Mazhab Jahili.. haha! aku pun tak pernah dengar.. tapi sape yg memahami maksud Mazhab Jahili.. dia tau ia tak patut diikuti. lol. pelbagai lagi mazhab yg lain. tapi mazhab2 ini hanya sesuatu yang mengindahkan Sunnah Nabi. ustaz tuh yg cakap. or aku yg salah dengar.
satu aku suke pasal ustaz2 nih. mereka adalah contoh guru yang sebenar. bukan cam aku atau korang yg tulis blog nih. dapatkah kamu bezakan antara mereka yg bergelar guru hebat?
::guru yg hebat mempunyai buku dalam tangan mereka yg mereka rujuk tiap kali mereka tidak memahami.
sebaliknya. guru yg biasa ilmu mereka, tidak memegang sebarang rujukan pun dalam tangan mereka::

mengikut logik yg aku faham.
cara hidup yg betul adalah
1.::dengan menyelesaikan Rukun Islam kamu dengan bantuan Rukun Iman.. al-Qur’an, Sunnah dan Hadith sebagai panduan… ::
2.::bukan selesaikan satu Sunnah atau Hadith… dengan bantuan Rukun Islam dan Rukun Iman sebagai panduan..::

betul. ini yg aku nampak hari2 kat Meleisia nih. malah mereka2 nih berbangga dengannya. tak caye. tengok orang2 yg sengaja post entry mengutuk satu personaliti hidup mereka. macam tak pakai tudung or tak tutup aurat. tengok komen2 yg berbangga dengan ilmu hadith mereka. dah la bangga ngn ilmu yg tak ckup.. sedap pulak cakap orang lain tade ilmu. hai… then part paling aku benci.. mesti ade yg cakap “kalau tak tau. jangan tulis”..
mostly yg aku bace komen2 derang nih. then pegi blog derang n baca. nampak cam derang nih tergolong dalam yg no.2 tuh. mostly lah. tak semua. tapi hampir semua. ko tak rase WTF ke?

jap! chop! brenti jap.. aku tengah pikir nak kuar lunch atau teruskan blogging. aku rase cam tade orang nak bace pun. well. ade la yg bace. aku cam tau sape yg bace.. 2-3 org jek. ke mungkin aku patut buat post carut2 gak? baru ade orang nak datang bace? senang je kan.. post carut2 tuh.. korang sebarkan sane sini.. post baik2 cam aku punye nih.. tade sape nak sebarkan pun. well.. itu pun kalau ade orang nak masuk bace la. hahaha! ke aku yg tak promote lebih? hmmm……

ok! aku nak gi lunch. lepas lunch ade meeting. kang lapo pulak aku. kalu aku ade mase serta rajin. aku update post nih kendian.. kalu tak.. on to the next post lah.. heheh! blah!