lagi..

ah! bengang aku ngn orang melayu nih. asal masuk bab agama jek. sensitif. asal masuk bab agama jek. isu sensitif.

kalau tak tau. jangan cakap.
kalau tak paham. jangan tulis.

ape ke bangang cara hidup korang nih? Islam tak ajar ko supaya tutup mulut. Islam ajar ko bertanya kepada yg tau. Islam mengajar kita berguru. Islam mengajar ekau supaya berbincang.
it doesnt matter kalau ko tak tau. or tak paham. yang penting. ko luahkan ape yg ko faham. then in the midst of everything. maybe datang seorang yang faham. dan akan menerangkan perkara yang betul. yes. it may not be the right way. but it is one of the ways. especially in this blogging world. ko nak carik guru mana dalam internet nih? [i mean yg hidup la.. yg ade pemahaman tersendiri]

well. tak aku nafikan. mmg ramai yg suke copy-paste hadith dalam dunia blogging nih. tapi aku berani kate 90% hadith2 yg di sampaikan dalam blog mereka. semuanya tak memberi erti sebenar kepada apa yang mereka cuba disampaikan. sebab yg letak2 hadith nih selalunye budak2 yang hanye membaca tapi tak pernah memahami isi kandungan atau jalan cerita bagaimana hadith tu terbentuk.
dan sebab tuh la aku tak pernah post mane2 hadith dalam blog aku [ke ade?]. hanya sekadar logik aku sendiri semata2. berdasarkan apa yang pernah aku baca. berdasarkan apa yg diajar kepada aku. berdasarkan apa yang aku pernah dengar.
sebab aku percaya. logik aku datang dari situasi yg aku nak bincangkan. tapi hadith2 yang ditulis selalunya di tulis berdasarkan situasi2 tertentu. well, ade jugak yg tak bersituasi yg melarang atau menyuruh kita melakukan suatu perkara. rujukan aku terhadap hadith2 nih terbatas sebab aku tak pernah bace pun hadith2 melainkan ape yg orang post atau yg letak dalam calendar. haha.

aku pernah post sebelum nih.
tak berguna ko perfectkan satu Rukun Islam kalau ko tak turuti Rukun Islam yg lain. bukan in a sense tak berguna jadi tak perlu buat. tapi dengan tidak menuruti Rukun Islam yg lain.. it ensures you to be among the condemned ones.
so kalau kamu bersolat seindah mana pun. mengikut hadith2.. perfected solat mengikut mazhab Shafie’. tapi kamu tak pernah membayar zakat. tak pernah menyentuh al-Qur’an.. tak pernah mengucap syahadah. malah berjudi, membunuh orang, minum arak, rogol orang, fitnah sana sini. kamu tak rasa kamu akan kene condemn masuk neraka nanti?

mengikut kata seorang ustaz yg bagi tazkirah sebelum Zohor kat bangunan EPF nih. ada satu mazhab yang tak patut kita ikuti.. itulah Mazhab Jahili.. haha! aku pun tak pernah dengar.. tapi sape yg memahami maksud Mazhab Jahili.. dia tau ia tak patut diikuti. lol. pelbagai lagi mazhab yg lain. tapi mazhab2 ini hanya sesuatu yang mengindahkan Sunnah Nabi. ustaz tuh yg cakap. or aku yg salah dengar.
satu aku suke pasal ustaz2 nih. mereka adalah contoh guru yang sebenar. bukan cam aku atau korang yg tulis blog nih. dapatkah kamu bezakan antara mereka yg bergelar guru hebat?
::guru yg hebat mempunyai buku dalam tangan mereka yg mereka rujuk tiap kali mereka tidak memahami.
sebaliknya. guru yg biasa ilmu mereka, tidak memegang sebarang rujukan pun dalam tangan mereka::

mengikut logik yg aku faham.
cara hidup yg betul adalah
1.::dengan menyelesaikan Rukun Islam kamu dengan bantuan Rukun Iman.. al-Qur’an, Sunnah dan Hadith sebagai panduan… ::
2.::bukan selesaikan satu Sunnah atau Hadith… dengan bantuan Rukun Islam dan Rukun Iman sebagai panduan..::

betul. ini yg aku nampak hari2 kat Meleisia nih. malah mereka2 nih berbangga dengannya. tak caye. tengok orang2 yg sengaja post entry mengutuk satu personaliti hidup mereka. macam tak pakai tudung or tak tutup aurat. tengok komen2 yg berbangga dengan ilmu hadith mereka. dah la bangga ngn ilmu yg tak ckup.. sedap pulak cakap orang lain tade ilmu. hai… then part paling aku benci.. mesti ade yg cakap “kalau tak tau. jangan tulis”..
mostly yg aku bace komen2 derang nih. then pegi blog derang n baca. nampak cam derang nih tergolong dalam yg no.2 tuh. mostly lah. tak semua. tapi hampir semua. ko tak rase WTF ke?

jap! chop! brenti jap.. aku tengah pikir nak kuar lunch atau teruskan blogging. aku rase cam tade orang nak bace pun. well. ade la yg bace. aku cam tau sape yg bace.. 2-3 org jek. ke mungkin aku patut buat post carut2 gak? baru ade orang nak datang bace? senang je kan.. post carut2 tuh.. korang sebarkan sane sini.. post baik2 cam aku punye nih.. tade sape nak sebarkan pun. well.. itu pun kalau ade orang nak masuk bace la. hahaha! ke aku yg tak promote lebih? hmmm……

ok! aku nak gi lunch. lepas lunch ade meeting. kang lapo pulak aku. kalu aku ade mase serta rajin. aku update post nih kendian.. kalu tak.. on to the next post lah.. heheh! blah!

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 10th May, 2011, in Religion. Bookmark the permalink. 3 Comments.

  1. second this!
    tapi kadang2 seronok gak baca komen orang2 rasa diri mereka bagus ni.😀

  2. mazhab jahili? jahil eh? style la ustaz tu. ehehe…

    aku bace!! hahaha… tapi aku je la kot yang bace…

    well, tak semua orang boleh terima kita yang biasa-biasa rileks2 ni tiba2 bagi thought yang berat2 pasal agama. aku pun pelik pasal tu. bukan ke sepatutnya berbincang…

    maybe yang komplen2 cakap “kalau tatau, jangan tulis” tu rasa diri dorang da hebat sangat dengan carian hadith style tanya uncle google. sape pun bleh buat camtu… tapi bila tak wujud persoalan macam yang ditulis dalam blog, sebab semua orang da rasa diri tu hebat gila dah sebab boleh bagi hadith for something yang kadang2 kita baca sendiri pun pening mcm takde kaitan… camne nak berbincang… sepatutnya dorang kalo hebat sangat, kena la tulis camni “saya tak setuju sangat dengan pendapat saudara, what if bla bla bla…” ok la kan teguran camtu bukan style main tembak someone dengan kalo tatau jangan tulis… tapi teguran camtu memang applicable bila pemikiran seseorang tu agak melampaui batas… questioning everything yang hampir2 mengakibatkan akidah dia sendiri diragui…

    aku rasa hadith tu sendiri pun terjadi hasil dari perbincangan… sebab kalo setakat knowledge based on rukun islam, rukun iman saje tu semua general. quran bagi guideline je. hadith plak hasil dari perbincangan yang mendalam antara guru2 yang memang sangat2 hebat.

    beza beb orang yang benar2 berilmu dengan orang yang rasa diri dah terlebih ilmu. kalo da hebat, plis la kan berbincang, tulis ur opinion secara berhemah…bukan kutuk habis2 atau condemn orang jangan tulis kalo tatau…

    sebenarnya makin banyak kita baca, makin banyak yang kita tatau. bab2 macam ni bukan boleh bagi jawapan yang tepat macam jawap kalkulus. bergantung pade individu jugak. mana tau dia pikir camtu sebab dari pengalaman dia ada jadi mcm yang dia pikir tu… ilmu Allah ni luas kot… macam2 cara kita bleh dapat kan…

    sharing is caring😀

    phergh. panjang plak komen aku…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: