Aku yang aku.. ekau yg lain2 sume perasan bagus! eh

ok! aku buat tajuk lepas aku abis tulis entri nih. saje nak try ape yg aku panggil “traffic effect”. lol! aku rase cam tak jadi jek. sebab tak banyak2 kaler, tak bayak upper case, tak banyak mengutuk orang2 tertentu.. lagi2 aku start cerita pasal aku. mesti bile sampai part aku kutuk orang tuh. orang dah malas bace.. haha! takpe.. try je..

bulan ni aku dah mandi sungai.. dah mandi hujan. dah berasa gembira, terharu, sedih, terperanjat.. segalanye.. tapi itu untuk bulan nih.. yg aku nak cerita adelah pasal ‘hari-hari’.. bukan ‘hadhari’.. tapi hari-hari.. hahahahari!

hari-hari aku berasa marah. ade je bende buat aku marah. kalau weekdays, aku marah bile blogwalking sane sini tengok orang menjatuhkan maruah Islam la [bab ni paling marah], org bodoh la, tak reti gune otak la, tak reti komen, tak reti hidup betul2, rasa diri nih cam takleh kurus, dapat keje last minit, dapat keje melambak2. hai! marah aku. mase weekend pulak abang ngn adik aku balik umah.. ade je mende yg buat aku marah. well. time derang tak buat aku marah pun aku berasa marah kat derang. sebab selalu sangat buat aku marah. lol. aku leh kate kitorang adik beradik tak rapat. kalau duk kat ruang tamu, tade sape nak bergurau sesame sendiri. adik beradik paling tak sosial lah, aku kate. tapi bile mak bapak aku balik Malaysia. aku tak tau lah. tetibe sume turn lively. sume tetibe bersosial sesame sendiri. bile mak bapak aku balik Saudi. kitorang terus.. senyap. adik aku balik Shah Alam terus. tak duk umah terus. adik bongsu pun balik kampus terus. tanak duk umah. abang aku balik umah ngn aku. tapi aku takleh berdua lama sangat ngn abang aku. aku takleh terima perangai dia. dia nih jenis Drama King.. bukan cam LuQiee tuh. tapi like.. kalau ko tengok drama melayu. abang aku bila dia bercakap. sebijik cam dia berlakon drama melayu [mane ade drama melayu yg dialog dia best dengar]. so aku mmg takleh tahan kalau duk berborak ngn abang aku. lol.

abang aku nih cam ade masalah mental. i mean. literally, masalah in his brain. tapi kitorang taktau saket ape. cume kite tau mase kecik2 dulu. dia ada masalah kat telinga. hantar kat dokter untuk fix telinga dia. and somehow saket tuh affect some of his brain system. aku rase tuh la permulaan masalah brain dia. well. at least. itu teori family aku la. mak bapak aku tak pernah hantar pegi pakar pun. tapi symptom mental illness dia mild sangat. so cam. dia nampak normal most of the time. but somehow, the illness macam affect perangai dia. how he thinks. sume tuh la. at first. no one would notice his ‘problem’. tapi in time [and i mean like 5 years or so], baru ko nampak patern mild illness tuh. tahun lepas, aku ngn mak aku tengok satu movie cerita pasal Tourrette Syndrome. terus mak aku rase cam abang aku mungkin ade mild tourette syndrome. well. ade la beberape symptom yg boleh support teori mak aku tuh. tapi based on that movie. orang yg ade Tourette Syndrome nih cara berfikir dia OK je aku tengok. abang aku jenis.. masuk telinga kanan and literally keluar telinga kiri.. and vice versa. kite nih penat la bagi nasihat. boleh kate aku nasihat dia mende same setiap tahun. dan setiap tahun dia akan terus buat mende yg same. then dia kate “abang tak ingat halim penah cakap pun” and he often mintak bukti yg aku pernah nasihat dia. WTF? mana ada bukti untuk bagi nasihat. tapi dia ingat segala nasihat dia bagi kat aku, kalau aku buat mende same. pandai pulak dia cakap dia pernah bagi nasihat. then bile aku mintak bukti, dia cam “huk aleh, apehal mintak bukti?”.. see… annoying kan?

most of the time aku panggil perangai dia. perangai “orang UMNO”. [tapi dia registered sebagai orang PKR]. cukup aku tak suke dia buat perangai “org UMNO” dia. DEGIL!!.. tapi deep down. aku tau itu masalah illness dia. still. aku nak marah jugak. hahahaha! its like childish gile. its like his personality stopped developing after 12 years old. tapi sebab knowledge dia berkembang. so that childish personality pun berkembang jugak. but still nampak childish [somehow]. aku bajet sebab tuh ramai awek dia lari. dia baik je. cakap elok. pengetahuan pun banyak. cuma basic knowledge dia pasal life agak ke arah drama melayu. abang aku hensem wei. kat skolah dulu bebudak Form 6 kerumun dia. kitorang skolah laki.. tapi Form 6 ade pompuan.. dah la, councilor prefect a.k.a. CP skolah. pastuh pulak Second Command PKBM, dia latih bebudak sampai menang pertandingan kawad. Kadet Polis CBN [Convent Bukit Nanas] siap mintak abang aku coach kawad kaki. padehal boleh je bebudak CBN tu mintak 1st Command. tapi 1st Command tak hensem, lgpun tak macho cam abang aku. dah tuh ahli rugby serta bendahari persatuan silat. pergghh! mase kat UTP pulak, sebab ade 2 orang name Fadhli dalam batch dia. abang aku di gelar Fadhli Macho.. yg sorang lagi Fadhli Kacak. pergh. dedua nih rumet. aweks berpusu mengejar derang berdua. aku tau sebab awek-awek batch aku pun berada dalam kelompok berpusu-pusu tuh. aku tau sebab dia abang aku la.. kekadang aku lepak gak ngn abang aku. walaupun aku takleh terima perangai dia. tapi dah aku sebagai adik.. lepak la. nak tunjuk kat orang lain yg keluarga aku tade la berpecah belah. hahahaha! mana ade pecah belah pun. seko2 tak bersosial sesame sendiri jek. tapi kadang2 kuar jugak makan sesame ke hape..

tapi itu lah. masalah aku adelah aku takleh terima perangai bodoh atau mende2 bodoh nih. dengan abang aku, aku dah belajar sabar bile dia buat perangai UMNO dia. sebab aku tau itu bukan salah dia buat perangai cenggitu. tapi bile perangai2 camni aku jumpe mase bace blog. hai.. kalau aku rase nak bantai. aku bantai. tapi most of the time. aku tutup. carik blog awek lain…. eh.. tak.. carik blog lain. haha! setakat nih. berape kerat jek aku jumpe yg betul2 seronok bace. yg tak bodoh! kalau bodoh pun. seronok bace.

most yg aku bace mase blogwalking. mmg bodoh! macam bodoh UMNO! lol! benci beno aku ngn UMNO nih. hahaha! well. itu lah jadi bile kite tengok sendiri kebodohan yg terjadi. aku pun bodoh gak. tapi kamon la. kite dapat bezakan kot, antara bodoh UMNO ngn bodoh biasa. hish! keluar cerita Tuhan murka la, cerita kejadian tsunami dah bagitau dalam al-Qur’an lah, cerita mason ngn illuminati la, cerita pakai tudung tapi bile org komen sebenarnye tak tutup aurat yg pakai tudung nih mencarut balik kat org yg komen. mostly pasal tudung nih la. tudung fesyen lah. tudung sanggul lah. tudung bonjol lah. tudung ketat lah. tudung tak ckup kain dedah tetek la. dah tuh ade pulak blog yg sebuk promote muke dia yg konon comel gile la bile amik gamba close-up, then komen pembace berjela2 kate comel. comel. padehal tak comel pun. yg pompuan komen comel. yg budak laki komen comel berserta ayat manje nak mangorat. yea yeah! aku pernah buat. aku tau la!!!!! komen open-ended questions supaye tuan punye blog mesti kene balas komen kamu. memberi perhatian kat kamu. tuan punye blog yg suke tayang muke bulat mata besar mekap tebal perasan comel pun suke melayan. rase cam dihargai. diberi banyak perhatian. rase cam femes. kat tepi blog mesti ade nuff nang atau pape jenis media duit generator.. pergh! kaye wei. senang jek. post muke comel sket. berduyun2 budak laki click!
yg follower pompuan pun same. nampak tuan punye blog tudung macam style sket. pergh! click! click! beli! ikut! yeah!!! tak kreatif langsung kau. bawak2 la design tudung sendiri. dalam otak aku nih macam2 design aku boleh pikir untuk serban.. malah untuk tudung.. tapi aku tak keutarakan idea aku sebab blog aku nih bukan blog fesyen. ini blog aku nak melatah. nak mengungkit kerenah aku sendiri. tade mase aku nak update setiap jam setiap hari.. aku ade day job. tak macam korang yg skolah pun tak habis lagi. tapi berlagak traffic blog puluh ribu [mostly student pompuan]. blog je pun. ekau berlagak la traffic ko puluh ribu mane pun. ko tetap tade gaji setiap bulan. aku ade! aku ade duit. boleh beli seluar sendiri. boleh masuk Ermenegildo Zegna beli 4 pasang baju. setiap bulan! boleh tengok wayang setiap minggu. boleh beli iPad2. boleh main dota 10 jam time wiken.. boleh beli rumah. boleh beli kereta. boleh makan Chilis ngn Carl’s Jr hari2. boleh pegi Maldives SENDIRI hujung tahun nih. mak aku call mintak duit, terus aku transfer [tapi dia jarang call mintak duit.. haha]. aku tak payah sibuk pasal traffic blog pun. tak payah register nuff nang pun. so ape yg ko nak berlagak traffic ko ngn aku?!! ko boleh ke buat ape yg aku buat? ye. memang la boleh. tapi time ko boleh buat sume tuh. ko dah tak update blog ko dah. tengok aku. aku steady jek update blog sebulan skali dari tahun 2004 dulu. oh! blog lame dah tak wujud la.. blog punkmail.com.. pergh! tapi tutup beberape tahun lepas tuh sebab dia tade duit nak bayar service. pastuh aku gune blog friendster. haha! mudah! takyah aku nak cr8 account lain. wordpress nih pun aku cr8 sebab 2 tahun lepas. blogspot kene ban kejap kat ofis KWSP nih. ramai sangat blogwalking time waktu keje. haha! cam aku buat sekarang. hahahaha! tade etika betul aku nih.

tengok. korang dah buat aku berlagak. demn! tambah dosa aku. hish!

erh! nak cerita adik pulak ke? tak bersosial kenape? hmm.. mostly sebab adik2 aku mmg tak rapat ngn aku. asik kene buli jek mase kecik2. dan sebab kalau aku bercakap. macam nak carik gaduh. padehal aku tak carik gaduh pun. aku start jadi pemarah nih sebab aku nih anak kedua. anak yg diabaikan oleh mak bapak. well. takde la diabaikan. tapi nampak la mak bapak aku slalu backing abang or adik aku kalau bergaduh. sikit2 aku la yg kene mengalah. yg aku buat mostly salah. adik aku buat takpe, kecik lagi. kalau abang buat, abang dah besar. dia boleh buat pape dia nak. kalau adik mencarut, aku yg ajar. kalau abang mencarut, aku buat abang marah. hahaha! mau aku tak implode? mau aku tak bersosial ngn adik beradik aku?

aku belajar tahan marah aku mase Form 4. sebab Form 4 kan honeymoon. time tuh la byk mende aku fikirkan. banyak mase terluang. kalau aku rase nak marah je. aku mintak kuar jalan2 kat luar. walaupun time tu pukul 2 pagi.. dari situ aku belajar tengok langit. aku fikir kejadian alam. kenape bintang stay satu tempat tak bergerak. aku perasan bulan tak rotate cam bumi. aku belajar sendiri cemane nak carik kiblat gune bintang. tapi ilmu kiblat aku nih hanye berguna kat Malaysia jek. sebab akhir tahun lepas mase aku gi Arab Saudi.. arah bintang ngn kiblat dah lain. hahaha! serius lain. so ilmu falak aku jadik void. lol! aku belajar bahawa hujan itu rahmat walaupun ia menjadi banjir. aku belajar kiraan jauh guruh. aku tengok kecantikan awan hitam berlalu pantas bila hujan ribut datang. aku belajar yg bumi ni sebenarnye Islam, bumi ini hidup. seperti bintang2 lain. bumi ini sama makhluk Allah. aku belajar bahawa kalau ade alien2 kat bintang2 kat langit tuh. tentu sekali alien2 tuh sembah Allah. sebab Allah pencipta sekalian alam. Alam semesta nih Allah yang punye. so kalau alien wujud kat bintang 1million light years away pun. mesti Allah turunkan Islam pada alien tu jugak. ntah2 alien tuh cakap Arab sebab bahasa syurga adelah bahasa Arab.

dan yang pasti. melihat langit dah jadi habit aku. bile aku kuar rumah je. aku tengok langit. bile aku keluar kereta je. aku tengok langit. bile aku keluar opis. aku tengok langit. banyak misteri langit nih. dah la vast. walaupun tak vast macam alam semesta. tapi cukup vast untuk mate aku. aku pernah tengok. bile tengah malam langit tade awan langsung. tade cam samar2 awan ke jerebu ke hape.. kosong.. then bulan penuh.. and bintang banyak gile! itu lah moment of my life. aku pernah tengok 2 kali je kat Malaysia nih. susah nak jadi kat negara2 tropika nih. sebab byk sangat awan. tapi itulah mase paling best pernah aku rase.. setiap 5 minit mesti ade shooting star.. yep! bukan susah nak tengok shooting star.. stiap 5 minit ade shooting star. tak caye? hmm.. well.. korang kene ade habit pandang langit dulu baru leh caye. kalau betul wish termakbul lepas tengok shooting star, mmg byk la wish aku dah termakbul.. tapi tak makbul la.. ekau wish kat bintang buat hape? bawak2 la wish kat Tuhan…

so lepas experience cenggitu. aku leh tahan marah. i mean. marah yg stok pukul2 orang la. kalau marah mulut. aku lepas je. dulik hape aku. hahaha!

aku nih jenis suke buat ape yg aku suke. aku cerita pasal abang aku masuk PKBM, main rugby, masuk silat, masuk UTP.. sume aku tiru. bukan la sebab aku tak kreatif. tapi sebab mmg PKBM paling best kot kat skolah. rugby pun seronok. silat lagi aku suke sebab aku suke seni bunga.. tapi masuk UTP bukan sebab ikut abang aku.. abang aku masuk UTP sebab dia amik Bachelor Mechanical Engineering.. aku masuk UTP sebab aku rase UTP lawa.. dan best. hahahaha! aku apply Chemical Engineering.. tapi sebab aku malas, bodoh.. SPM result aku 1A je, UTP offer Bachelor in Information System [IS].. lol! aku amik je. mase 1st aku masuk UTP untuk Mei2001 intake. aku ingat nak survey2 jek best ke tak belajar IS nih. dalam pade tu. aku dapat offer matriks untuk degree in Architecture kat UIA, tapi intake July2001. konon nak cube2 hidup kat UTP dulu. kalau lepas 2 bulan rase cam tak best.. aku blah je la pegi UIA. tapi duduk UTP cam telan ecstasy.. haha! best dowh life situ. freedom. ko nak kuar masuk kampus pukul brape pun boleh. kawan2 pun best. mase aku masuk UTP. senior nak buli kitorang. tapi kitorang kawan2 batch aku layan jek. last2 kitorang membuka jalan yang mane tade lagi senior buli junior. 1st batch yg tak dapat dibuli.. 1st batch yg tak membuli.. best wei batch aku. walaupun kawan2 batch aku jahat. tapi jahat bersorok. so tak kacau kitorang kalau dia buat jahat. lol. well. aku rase batch korang best jugak la bagi korang. batch mane tak best? sumenye best. aku tak kisah orang kate aku bodoh sebab tak amik degree in Architecture tuh. janji aku puas hidup sebagai student.

dan yep. aku tak pernah ade awek. dan aku bersyukur gak. kalau ade awek time jadik student dulu. mesti tak slalu aku pegi mandi sungai. mesti aku tak gi Ipoh hari2.. mesti aku lagi gemuk sebab asik breakfast, lunch, dinner ngn awek.. pergh! mesti abis duit kat dating jek.. deng! rugi wei. student life sepatutnye dinikmati ngn kawan2, bukan ngn awek.. tengok rumet aku…. kitorang gi mandi laut, dia gi dating kat cafe.. kitorang gi mandi sungai, dia dating kat ipoh.. kitorang gi Bukit Merah laketown, dia dating kat cafe.. kitorang gi Cameron Highland singgah umah kawan makan sebakul durian, dia gi jumpe bodek2 parents awek. pergh! takleh aku cenggitu.. habis student life hilang cenggitu jek.

so hidup aku sekarang walaupun.. biasa.. normal. still.. berbunga-bunga.. haha! kawan2 ade lagi walaupun dah kawen. dan aku. jadik si loser. wahahaha! tak loser mane aku rasa. ok je aku hidup. cume mak bapak aku la sebok nak cucu. hadei. seb baik abang aku nak kawen september nih. haha!

mak aku sanggup terpaksa turun Malaysia seminggu sebab nak plan wedding belah abang aku. last2 tak leh decide or plan betul2 gak. mak aku suruh makcik aku decide/plan untuk dia. hahahah! aku cam bese. tanak amik port sangat. bukan idea aku diterima pun. beselah.. aku dah belajar sanding hape sume tuh haram. nak yg humble planning je la. yg tak menonjol. mak aku pulak nak nampak grand sebab anak pertama kawen. haha! dah la parents aku dapat instant cucu sebab pengantin pompuan dah ade anak angkat. haha! baby lagi.. so nampak cam cucu jugak la. aku taktau nak suruh anak sedare aku panggil aku ape… “uncle” pun “uncle” lah!

haha!

jap.. oi! panjang nak mampus entri kali nih.. hmmm.. aku tanak sambung dah. itu lah sedikit sebanyak yg terjadi kat aku. untuk mase2 lepas.. dan selame 1 bulan yg lepas.. huhu!

oh! aku dah beli lense baru untuk Nikon D5000 aku.. aku beli Tamron 17-50mm. [bukan gune duit nuff nang]

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 11th May, 2011, in hidupan, hobby, life orang lain, marah, my life, people, Religion. Bookmark the permalink. 7 Comments.

  1. haaaaaaaahahahahahahahaha…

    aku tatau pasaipa tapi aku memang sepenuh hati gelak part nuffnang tu ngan part ko kutuk abang ko mcm umno. apsal umno ha??

    aku teringat haritu masa daftar untuk pilihan raya arwah ayah aku siap angkut aku pegi pejabat bn.

    aku tanye takde ke pejabat lain? dia jeling je kat aku. haha. scary. hahahahah…

    • alah.. abang aku guna cam ayat2 org umno lah. pastu degil. dia nak betul jugak padehal dia tau dia salah. bile bapak aku tegur dia. baru nak mintak maaf. kalau tak, dia nak degil jugak.

  2. Ehhhh! Kau anak kedua sama cam aku. Apa yg kau rasa sbgi anak kedua tu aku pun rasa especially tang ‘diabaikan mak bapak’. Waktu kecik2 paling sentap bila masa gado je aku yg kne tuduh. Hampeh!

    Oh ye, cerita aku 2 bulan lepas. Aku kne tukar address blog aku, make it private sebab aku sorg lelaki gila ugut nak bunuh aku. Stalker babeng!!

    Btw, nice reading ur post for today!🙂

    • sebab aku sorg lelaki gila ugut nak bunuh aku. Stalker babeng!!

      demn.. ekau nih sebenarnye lelaki gila ugut bunuh diri sendiri eh? hahahahaha! jangan stalk diri sendiri!!! hahahaha!

  3. Oh my! Aku ada 2 identiti! Mcm cte dlm buku literature masa aku form 5 dlu.

    Aku perempuan la. Hahaha. Ni sume akibat masa menaip sibuk bercakap. Durhhhhhh. Tulis la lagi. Aku suka baca.

  4. god dammit…byk gile mase ko kat opis berbelog…entry panjang nak mampus…kalo karangan ni…dah kene tolak markah dah nih..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: