Ada apa dengan cinta

bak kate org lain. A2DC. sape dah tengok cerita tuh? dulu Paliq suke bukak muvi A2DC kat bilik en.Faiz setiap pagi selepas subuh mase kat UTP dulu. pastuh hapal dialog. WTF?!! aku sebenarnye tak suke bukak cerita pasal cinta2 nih. so aku tak bukak lah.. haha!

mampus aku ar nak tulis title ape tapi nak post mende lain. hahaha!

ok. mengikut kate mambang2 dunia blog kat atas Bumi nih. kalau diri tak cukup ilmu, jangan nasihat. kalau jahat, jgn nasihat org jahat. kalau tak pernah semayang, jangan nasihat org lain tak semayang. kalau merokok, jangan nasihat org merokok supaye brenti merokok. sekali imbas je tengok komen2 derang. kalau tak pakai tudung, jgn nasihat org tak pakai tudung. kalau orang pakai tudung tapi tak tutup aurat, dia suruh bukak tudung please. tak kisah la dari meleisia atau dari emerika. pemikiran sume same je. kat dalam ‘About Me’, mesti ade tulis open-minded.. tapi bile orang kutuk perangai sikit. dah kutuk semula. bila org cerca ‘orang Islam’ sket, dah berang cam harimau cacat kene simbah air [padehal yg dia kutuk tuh.. org Islam.. bukan kutuk Islam]. Open minded celah konek kau.

well. aku open-minded. sebab tuh aku mencarut. hahahahahahahahaahahahahahahaha! — kalau ekau omputeh, mesti setuju ngn aku. tapi ramai gak melayu liberal yg mungkin setuju ngn aku.. dan tapi….. mesti ramai Melayu [konon Islam] tak setuju ngn statement aku nih. padehal diri sendiri tak sedar dah buat 4 juta kali.

bahasa mencerminkan budaya. aku tak setuju langsung. tak ada bahasa yang mencerminkan mana2 budaya. yang ade hanye. bahasa yang sedap didengar. atau tak sedap nak didengar. sikap ekau mencerminkan budaya ekau. bahasa tak pernah mencerminkan budaya. bahasa itu sebuah idea. dan idea datang dengan pelbagai bentuk. from the depth of hell and upon the light of heaven. bila Allah turunkan bahasa Arab kepada Nabi Adam a.s. ia telah dikotori Iblis. dengan itu dikotori pula oleh manusia. walau seindah mana bahasa manusia sekarang. mesti tercipta perkataan2 carutan kotor. mane datang carutan2 nih? IDEA.. idea adalah imaginasi. dari imaginasi datang dari perkataan ‘KALAU’ or ‘JIKA’.

“kalau buat camni, ape jadi? kalau buat camtu, ape jadi? kalau aku ade kuasa, ape jadi? kalau aku cipta perkataan ni, ape jadi?”
aku pernah dengar kawan aku kate. selagi kite boleh imagine. mende itu akan terjadi. hanye tunggu mase jek nak terjadi. bila equipment dah cukup canggih. bila research tentang travel at the speed of light, berjaya. semua yg kite imagine, pasti boleh berlaku. ekau imagine ko boleh terbang? manusia dah cipta kapal terbang. dah cipta helikopter, dah cipta parachute, dah cipta para-glider, dah cipta glider-suit. ekau imagine ekau boleh masuk ke laut dalam tanpe perlu belajar berenang? kapal, kapal selam, pelampung.. ekau percaya ada alien? hahahahaha! tengok Star Trek.. tengok Star Wars.. tunggu masa bile manusia mampu lakukan je.

malah..
ade jugak cerita pasal ekau terselamat dari Hari Kiamat.. siapa yg sedar akan cerita ni? jap aku cerita balik ape yg aku bace [yg aku ingat lah]:

dan pabila selesai kerja Malaikat Maut setelah tiupan sangka-kala ketiga berakhir, tinggallah Malaikat Maut bersama Tuhan. dan Allah menyuruh Malaikat Maut mencabut nyawa nya sendiri kerna semua makhluk akan diadili. dan pabila Malaikat Maut mencabut nyawanya, menjerit lah dia kesakitan yang mana JIKA MASIH ADA MAKHLUK YG MASIH HIDUP, AKAN MATI SERTA MERTA SETELAH MENDENGAR NYARING JERITAN MALAIKAT MAUT ITU [walaupun dia telah menutup telinganya], yang mana membuatkan Malaikat Maut berkata, “Ya Allah, kalau ku tau begini sakitnya rasa nyawa yang tercabut, akan aku cabut selembut mungkin nyawa mereka yg beriman”.

hmm, “jika masih ada mahkluk yg masih hidup”?
mengikut logik. kite org Islam percaya yang kita takkan terlepas masa Kiamat datang. kite percaya Malaikat Maut akan menyempurnakan kerja beliau. kalau camtu, kenape ade “JIKA” or “KALAU” masih tertulis? it is an imagination is it not? an IDEA. ade ke makhluk yg terlepas bile kiamat datang? bagaimana jika ade? pergghh! nih border la nih.. takleh pikir lebih.. i mean in a sense, boleh kite pikir.. tapi memang jawapan dia tak ade lagi. so buat ape nak beriman ngn jawapan yang tak ade lagi?

pernah dengar IDEA IS POWER? yep. idea itu satu kuasa. seperti ilmu itu kuasa. seperti pangkat itu kuasa. dan mempercayai kuasa selain Allah. boleh jatuh Syirik, boleh Murtad. datang lah pulak batas memperlihatkan idea. batas-batas ni yang mencabangkan lebih idea. dah la ade idea, ade pulak kuasa untuk memilih. manusia memang ade kuasa yg formidable. makhluk lain tak leh memilih wei.. kite manusia je boleh. aku pernah dengar, kalau ubah ciptaan Allah itu berdosa. but then again.. org yg tuka bukit jadi pasir, tuka bukit jadi tasik, tuka bukit jadi taman perumahan, tuka besi2 dari lombong besi jadi kereta tuh bukan ubah ciptaan Allah? tuka pokok getah jadi kerusi, meja. sume. itu hadis seingat aku.. pasal takleh ubah ciptaan Allah nih. tapi hadis yang tade kene mengena ngn tuka besi or meja. or korek bukit..

seingat aku ia hadis tentang rambut palsu,
“sahabat Rasulullah menyaksikan atau mendengar: datang seorang ibu dengan seorang anak perempuan yg sakit kepada Rasulullah. kerna sakit, habis rambut anaknya tertanggal hingga menampakkan kulit kepala si anak. si ibu pun meminta kebenaran Rasulullah untuk memakaikan si anak dengan rambut palsu supaya si anak tak di pandang serong oleh jiran2 serta anak muda yg mungkin mengahwini anaknya. dan Rasulullah tidak membenarkan si ibu ‘mencantikkan’ anak beliau kerana mengubah ciptaan Allah itu salah [in this case memakai rambut perempuan lain pada rambut si anak perempuan]” cenggitu lah sedikit sebanyak ingatan aku pasal hadis tu.. malas aku nak google carik hadis nih. haha. korang carik la hadis nih. search: rambut palsu – hadith. kalau aku salah.. sile betulkan aku. aku update je la nanti.. heh! i would appreciate it kalau ade org tolong. ngeheh.

ok! itu cam translation dalam bahasa melayu. tapi bila aku baca yg english translation pulak..

yg aku paham pasal hadis tuh.. bukan salah mengubah ciptaan Allah.. tapi aku rase cam Rasulullah kate salah kalau mengubah ape yg ditentukan oleh Tuhan. nih la masalahnye bile bahasa tak lengkap. idea tak lengkap. nak faham maksud pun susah. kan senang kalau aku faham bahasa Arab jek. hish!

tapi idea bukan ilmu selagi tak dipraktikkan. ilmu itu sesuatu yang boleh kau pelajari.. sesuatu yg boleh kamu ajarkan. adui! aku cam lari dari topik.. eh.. topik aku pasal cinta.. dah memang lari topik dari awal lagi kot.. hahaha!

so maknenye.. kite boleh ubah ciptaan Allah, cume jgn ubah yg Allah kate “tak leh” la.. macam makan babi.. boleh je makan babi.. tapi dosa la. dah Allah haramkan.. takyah la ubah kate boleh pulak.. sebab tuh aku kate takleh ubah ape yg ditentukan Allah.. bukan ubah ciptaan Allah. Allah dah tentukan ape yg takleh di ubah, Allah dah label dah.. mane yg haram, mane yg halal..
kalau ekau menghalalkan yg haram dan mengharamkan yg halal.. itu baru namenye mengubah ape yg ditentukan Allah.. betul tak logik aku nih?

bagusnye idea.. kalau ade kemahuan.. satu hari pasti terjadi. kalau ko ade kemahuan nak minum arak pun.. lelame mungkin terjadi.. kalau ko dapat masuk syurga. kan boleh makan minum pape saje yg ko nak. kan? kan? haHA tapi sekarang, atas bumi nih… haram lah.

*kalau aku nak bidadari jadik awek aku pun boleh nanti… eh*
ok! ini personal imagination. idea la tuh. lol!

so jangan lah larang orang pakai tudung bile dia tak tutup aurat betul2.. cube nasihatkan dia tutup aurat betul2. instead of suruh dia bukak tudung terus. bagi la idea cemane nak tutup aurat betul2. lame2 mungkin terjadi..
so jangan lah suruh pelacur cermin diri bila dia kate jangan melacur.. cube terima nasihat pelacur tuh.. mungkin lelame nanti pelacur tuh sendiri ikut idea dia dan berenti melacurkan diri..
so berenti la isap rokok.. aku nak hidup lame.. tak kisah la korang tak hidup lame jugak ke hape.. aku nak hidup kat dunia nih lame sket.. supaye ade mase lebih sket untuk aku sampai tujuan sebenar aku.. nak solat penuh tade tinggal2.. haha! nak mencarik Islam..

ok.. aku baru terjumpe nih e-Hadith.
jahil gile aku… aku selalu buat yg “i.” tuh. astaga! demn! aku tade idea pasal mende nih.. heh! serius! duarius! tigarius! empatrius!

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 13th May, 2011, in Religion. Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. awal2 aku da sentap je baca tajuk.

    nasib baik la isi menyimpang. tak jadi nak sentap. hahaha…

    btw aku pun harap aku terer berbahasa arab sebab tiap kali aku refer terjemahan quran, english bagi meaning lain, melayu plak lain, indon pun kelain sikit…

    paling takleh blah ada membe aku bleh letak kat fb pasal kalo tak bleh berbahasa arab takkan masuk syurga… mana tah dia dapat hadis pasal tu. aku pun malas nak google.

    tetibe aku jadi kesian kat orang2 dulu2 yang dah meninggal sebelum ni kalo2 la betul yang membe aku cakap tu jadik kenyataan. tapi aku percaya Allah takkan kejam sangat ye tak?

  2. ko tampo member ko tuh. bukan takleh masuk syurga la. susah la nak communicate kat syurga kalau ekau tak paham bahasa syurga. same la kalau membe ko pegi mexico. susah la nak communicate kalau tak paham spanish.

  3. tapi nanti kebangkitan semula bukan otometik terer ke? hahaha… ye lah… sedangkan yg cacat pun bleh sempurna, takkan bahasa komunikasi ciput punye masalah pun takleh setel…

    btw, kalo kita dah belajar sesuatu nanti bila dibangkitkan semula kita still ingat ke apa kita blajo tu?

    just wondering…………………

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: