wayang hari ni

cerita lagho.
i’ve watched Fast5 (twice.. satu Platinum Movie), Thor (twice.. satu 3D Movie)… i’ve watched Paul and The Lost Bladesman and Priest…. this month. pergh! semua cerita best. well, Thor got from ‘Awesome’ (graphic movie) to just ‘A-OK’ once u’ve watched other movies. CD? DVD? Download? ape tuh? no no no! aku wayang freak (bile ade duit la). oh.. and aku tak layan movie melayu. no no no! aku harus mengucap tahniah ke atas muvi Hantu Kak Limah.. tapi muvi Hantu Kak Limah tu pun aku tak tengok kat wayang ye. aku ban muvi melayu since my 1st ever polyphonic handphone (which aku miliki ngn titik peluh aku sendri). hilang dalam wayang cerita muvi melayu! aku saspek cleaner amik. dia tak ngaku bila aku tanye. padehal dia baru jek membersihkan tempat duduk aku. well. tak baik fitnah. so aku saspek je la. tapi aku tetap ban muvi melayu! dah la most muvi melayu saks! so.. takpe lah kot.

oh shit! aku lupe aku tengok muvi Hikayat Merong Mahawangsa.. ah! itu bukan muvi orang melayu pun.. itu muvi pasal orang cina, orang rom ngn hindu bernama merong mahawangsa. so basically.. itu bukan cerita melayu. lol. SAFE!!!

Melayu SuckS!! so what if i am a Malay? that just means “I Suck!!”.. doesnt mean Melayu are better in any other way..
ok.. cukup. rasenye aku dah byk sangat cerita pasal “melayu sucks” dalam post2 sebelum nih. so.. udah la ye.

Today! yes! Tonight! aku nak pegi tengok Pirates of the Carribbean: On Stranger Tides. aku suke cerita nih. just like One Piece, characters derang byk bercerita pasal mitos dunia. malah nama2 macam Black Beard and the Flying Dutchmen mmg wujud dalam sejarah dunia. korang leh google sendiri pasal characters based on true history nih. dalam One Piece pun ade character2 nih. sebab tuh One Piece is still my no.1 manga. derang pinjam nama2 character pastuh derang letak dalam dunia imaginasi derang. even Barbossa pun datang dari character sebenar. kalau korang buat research pasal Barbossa, di mana dalam sejarah ade menyebut tentang seorang Ottoman Admiral bernama Barbarossa Hayreddin Pasha (orang Turki dulukala) yang juga dikenali sebagai Red Beard. Captain Barbossa dalam Pirates of the Caribbean kan berambut merah. di tambah dengan mitos2 orang laut. pergh! mmg terbaik idea buat muvi nih.

sape minat bace manga. cube korang try bace One Piece dari 1st episode. jalan cerita dia mmg terbaik. kalau orang suruh aku pilih antara Lord of the Rings dengan One Piece.. aku akan pilih One Piece. kalau korang rase hanye buku novel boleh buat sesuatu cerita se-detail-detail sebuah cerita. maknanye memang korang tak pernah bace One Piece. details sebuah novel terbentuk dalam diri kita sendiri. so boleh ade byk pendapat or imaginasi tentang sesuatu detail dalam buku novel. tapi Eichiro Oda boleh tunjuk imaginasi beliau kat kite dalam bentuk graphic novel atau komik atau manga. dan kite mmg tak pernah terpikir pun nak imagine mende tuh. punye power Eichiro Oda nih. even muvi Avatar pun aku pernah imagine (sebab aku bace buku2 Raymond E Feist’s). an elven race from another planet? alah. byk dah buku pasal tuh. sorry to say. but I gave my most and highest regards on Eichiro Oda’s work. well, at first mmg cam takleh nak terima. tapi jalan cerita dia menarik sgt. last2.. yg takleh terima jadi terlebih diterima. haha! aku start bace manga dia around tahun 2002.. sekarang cerita dia baru sampai setengah jalan.. haha! Naruto pun macam nak abis dah. bagi aku Naruto tuh mmg untuk budak2 sahaje. tapi One Piece adelah untuk semua. level of details memang berbeza. cuma One Piece punye lukisan tak brape lawa jek.. tapi its ok.. that’s what makes it… unique. aku suke One Piece bukan sebab lukisan.. tapi sebab creativity lukisan serta jalan cerita yg unik. paling penting, “Wow” factor dia. tiap kali aku bace.. mesti ade mende nak di “Wow” kan. dialog dia pun best. walaupun kekadang rase dialog dia cam fak jugak bile melibatkan penduduk kampung. haha. kamon la. aku dah bace dekat 10 tahun.. orang kate nih komik untuk kanak2. kalau aku rase One Piece tu untuk kanak2. mmg aku dah brenti bace dah. macam doraemon ngn dragon ball. even naruto pun aku pikir nak brenti. tapi sebab aku dah mengikut jalan cerita dari mula. elok aku habiskan je. heheheh! lagipun. tak otaku la aku, kalau aku brenti bace manga.

okay. cam bese. jauh menyimpang. dan aku rase aku dah cerita pun pasal One Piece sebelum nih. hahaha!

okay. malam nih Pirates of the Caribbean. pastuh tengok Nur Kasih… NOT!!!! NEVER!!!! what 19million viewers? the dialogues mesti BAKU jugak.. lame dialogues, jangan sebut la. melambak2. mau aku muntah kalau aku tengok Nur Kasih tuh. jalan cerita dia aku dah terbayang sangat2 dlm otak aku. drama org melayu mmg revolve around ‘cinta’. tak kisah la jalan cerita menarik sekalipun.. no no no! ban ban!

shit. dah kul 6pm.. tapi byk lagi crite pasal wayang aku nak cerita nih.. ah! salahkan One Piece sebab best sgt. hmmm.. tak dapek la nak sambung lagi. mari watch wayang.

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 19th May, 2011, in Anime, komik, manga, wayang. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. hahaha… aku pun layan gak one piece… sejak2 dia masuk dalam astro ceria…

    ohh… aku kenal flying dutchman sejak wujud citer spongebob squarepants. LOL!!

    gila la tengok fast5 sampai 2x. aku pun tengok skali je. tu pun belas ihsan membe2… maklum la penganggur yg berjaya mcm aku ni kan mana ada pendapatan sangat… hahahaha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: