Mabul 2011

Tak pernah pulak aku bayangkan. I’ve tried mercilessly my whole life to not go for it. but i did. i went for it. viewing the world 12 meters underwater. live. (its -laiv-, not -liv-)

Elfi la tak abis2 ajak aku buat Discover Scuba Diving tuh. Faiz pun kate OK je. RM300 untuk 2 kali dive. aku pun buat je la. shit. kene sign contract untuk melepaskan instructor dari liability yg dibawa aku. aku pernah kene asthma. so Chris (Scuba Instructor) kata “its up to you if you want to lie about your health in the questionnaire. But if you say you’re feeling OK and u think you can do it. then just tick ‘NO’ to every health problem said in that questionnaire”. so i did. it was ‘NO’ to all. Chris kata kalau ade ‘YES’.. then aku takleh buat Discover Scuba. dia takkan bagi aku masuk laut. aku pikir 4-5 kali sambil batuk pelan2 kahak2 yg terkumpul. demmit. aku rase Chris sedar je aku batuk tuh. tapi cam dia buat2 x nampak jugak. aku sign liability contract. aku sign ‘Must Adhere’ contract. then wallah. dia ajar pakai Scuba Gear and taught us(aku ngn Faiz) cara2 yg betul kalau terjadi sebarang masalah. bersama sign language dlm air. then kite gi lah. Elfi dah ade lesen. dia pegi 1st dive ngn Dive Master dari South Africa. slang dive master tuh cam slang yg Leonardo DiCaprio buat dalam muvi Blood Diamond. sebijik.

then aku belajar cemane nak masuk air (dgn Scuba Gear la). the first time i looked up from under the water. i forgot to say Subhanallah. but damn me not O Allah. Subhanallah. i was 12 meter deep in the ocean. and i stayed there for 40 minutes.

1st marine life i remembered was the Cat-Fishes.. then the Razor-Fishes.. then a Stone-Fish.. then a Crocodile-Fish.. then the Lion-Fish.. then the Jelly-Fish.. Turtles!!! then there were those tiny ikan bilis swimming in large size around us. Then i got bitten by a fish protecting its nest. Pergh la!

itu la first scuba dive aku. well. aku slalu jugak dive sblom nih. cume skin diving jek a.k.a. diving tanpe scuba gear. so boleh tahan seminit je dalam air.

2nd dive cam gempak gak la.. dive kat Artificial Rift. ada rumah 2 tingkat kat dlm laut. cuma kali ni Mask aku buat hal. air tak brenti2 masuk. so most of the time keje aku adelah mengeluarkan air dari dalam mask. and i’m 12 meters under the water. there are rules we need to follow to surface.. and im not about to go up on the surface just like that. boleh mati dol kalau naik keluar dari air cenggitu je dari 10 meter bawah air. so i had to stay down there and work off my mask for 30 minutes. fak gile. tapi best gak la. nampak Great Barracuda, CuttleFish, PufferFish, Trevallies.. macam2 gak la.

ini semua berlaku mase 3rd day kitorang kat Mabul. patutnye 2nd day dah boleh buat sume nih. kitorang sampai Mabul lambat sehari.
MAS buat hal. selambe dia delay flight pagi Sabtu kitorang sampai petang. so kiterang sampai Tawau kul 5 petang. and then sampai Semporna kjul 6 malam. yeah. kul 6 dah malam. so tade bot gi Mabul. had to spend the night at Semporna. seb bek bilik Sipadan Inn kat Semporna tuh murah dan nice. malam we went to eat fish at a tom yam restaurant beside the jetty. kat Mabul takleh makan ikan. aku pernah cerita. Fish are Friends, Not Food. so sblom sampai Mabul. kitorang makan Ikan 3 Rasa. ikan lain dah habis malam tuh. tinggal ikan Bolong je. idk wtf is ikan Bolong. but it tasted like crap and their Tom Yam was not tom yam at all. it was just some hot n spicy tomato soup. demmit. bantai je la. lepas makan ikan bolong. x habis2 tersasul sane sini. Faiz x habis2 tersasul. balik dari kedai TomYam tuh. ade sekumpulan bebudak LAKI nampak cam gengster habis la jalan ramai2 gi pekan Semporna sambil nyanyi kuat2 lagu Justin Bieber – Never Say Never. siap ade sorang tuh rapping lagi tengah jalan tuh. sumorang dalam kedai pandang derang. i really cant believe my ears that night. maybe its the fish tu kot. Ikan Bolong. WTF is Ikan Bolong? and why te heck lagu Justin Bieber? kenape derang bangga nyanyi lagu Bibir tuh kuat2? WTF la Semporna?!! maybe they were trying to impress the girls. te hell? takleh terime aku. sampai bilik kitorang. bukak tv. tengok T-Team kalah Semi Final Piala Malaysia. then tido. sempat tengok Elfi ngigau. Faiz pulak sempat rakam aku dengkur. demmit!

2nd day. Anjing Scuba Junkie cube menghidu aku secare dekat. aku mengelak. tapi dia kejar aku. seb baik dia brenti last minit. demmit. dia datang dari bawah meja receptionist. tibe2 aku nampak kepala dia bawah meja pastuh cube menerkam aku. seb baik aku tangkas dan pamungkas. pastuh dia x kacau dah. kitorang naik bot kul 9.
sampai jek Mabul. trus pergi snorkeling. dia kata takyah check-in bilik. snorkeling je trus. nanti dia letak beg kitorang kat Cafe. bile kiterang balik dari snorkeling. boleh check-in. haaa.. best tak? bilik tade.. hape tade.. terus gi snorkeling. snorkeling pun nampak 5-6 ekor penyu. sekor tuh besar nak mampus. macam piring terbang. eh.. er.. same besar ngn meja aku kat opis nih… or lagi besar kot. best2. 2nd time snorkeling. x jumpe pape. haha. aku penat. malas snorkel dah. balik tido.

3rd day aku dah crite. yg lelain pun.. same je cam aku cerita mase aku gi Mabul tahun lepas. the only differences kali ni adelah aku buat Discover Scuba.. then aku tak tido satu bilik ngn laki bini orang. lol. amik gamba pun same je.

mase balik dari Mabul. aku beli potato chips Jack n Jill. bile naik kapal terbang. air pressure kurang. jadi paket potato chips tuh kembang. pastuh Elfi ngn Faiz sempat buat lawak air pressure. kitorang bantai gelak kuat2 dlm flight malam tuh. aku rase penumpang lain sume bengkek je sebab kitorang gelak kuat2. tapi mmg kelakar. nak buat cemane.. so gelak je la. hahaha!

so itu je la cerite Mabul. seperti biase. kalau aku rajin. aku upload gamba. kalu x.. alah.. cam tak bese je blog aku nih kosong penuh ngn tulisan je. tahun depan aku rase nak pegi lagi. Faiz kate nak amik lesen scuba tahun depan. best place ever lah Scuba Junkie. walaupun tak dapat makan ikan. makan lain ade. still kenyang. mintak2 dia jaga tempat tuh betul2. sebab ramai pelaut buat rumah kat situ. rosak teruk pantai dia. pastuh buat anak tak hengat punye ramai. penuh ngn budak2 kat Mabul tuh. tapi ade kebaikannye jugak. anak2 gadis pelaut amat comel lawa cun sexy. terbaik. next year.. haha.. tahun depan buah pasti masak. heheh.

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 27th October, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. syok la tu..p Mabul..:D…lepas ni plan ape plak??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: