Monthly Archives: November 2011

Awal Muharram

boring semasa cuti? mafi mushkila..
try surf www.atvadventurepark.com

laman web permainan ATV(All Terrain Vehicle) kat Kemensah.. blakang Zoo Negara sana nun.. dekat je. utk sesape yg duk KL la. kalu ko duk Mongolia.. ko carik la taman rekreasi yg offer ATV kat sane. watpe nak datang Kemensah jugak?

aku baru balik la nih.. gi ngn Jaz ngn adik dia. patut Jimi ngn Tajul ikut skali. tapi Tajul kate dia demam, tanak gi.. Jimi yg dengar Tajul tak gi.. dia pun tanak gi.. hmm. aku ajak Elfi ngn Arep.. dedua malas. Faitz pulak keje. hmmm….. tapi bile tanye Jaz.. Jaz kate ok.. alright!~ON!. alhamdulillah. ade jugak kawan yg teman. kalu tak.. mmg aku nak gi sensorang dah. serius. kitorang sampai sane kul 2.30pm kot.

trenin 2-3 round and off we go. mase memula nak gerak naik bukit. terserempak ngn Paliq. tak sempat pulak aku nak tanye dia main ATV skali ke tak. kalau tau awal2. boleh ajak dia skali. aku bajet dia mungkin tanak ikut sebab baru dpt anak. nak jadik bapak mithali konon. tapi tadi x nampak pun bini dia. so mmg dia meninggalkan bini ngn anak di rumah la tuh sambil enjoy ngn kengkawan dia. haha.

mmg terbaik. dua kali peha aku krem sebab gelabah ingat ATV nak terbalik. haha. padehal aku yg gelabah lebih. ATV direka tidak akan terbalik melainkan kalu ko sendiri yg lebih2 tarik ATV tuh untuk jatuh bersame ko. kitorang amik package RM200 bersamaan perjalananan paling susah selama dua jam. kalu amik yg RM150 or RM100.. perjalanan sejam dan terrain dia tak susah sangat. kalu amik package RM300.. dia bawak pusing Klang Gate Dam ngn Bukit Tabur. siap mandi kat Air Terjun Sofea Jane (rumors kate tuh tempat Sofea Jane berlakon mandi berkemban) atau orang kampung panggil tempat tuh Kubang Gajah.

lepas dah best best sume. siap panjat Bukit Tabur skali. tengok tasik empangan. x best mane pun tengok tasik tuh. kitorang balik je lah. mase balik. terserempak ngn Paliq lagi skali. dia bagitau aku tak tutup lampu krete. CANTEK LAAA!! maknenye bateri krete aku dah kong lah. shit. ade je yg nak merosakkan mood aku.

nasib baik tempat tuh ade Jumper. pinjam krete Jaz jump bateri krete. dan aku terus balik. takut krete mati lagi skali. so tak sempat lepak ngn Jaz. hish! seb baik krete tak buat ragam nak balik umah. sebab mase datang tadi.. krete aku x abis2 mati tengah jalan. saket ati gak la. kene anta gi workshop balik semula la nih. ade dekat 10 kali kot aku hantar krete tuh gi workshop tahun nih. puluh ribu dah habis kat Blue Demon aku tuh. hadui. nak kene jual jugak gamaknye nih. bagi owner baru tukar enjin sendiri. aku malas nak tukar enjin dah la krete tuh. nak beli krete baru (bile ade duit)….

seperti bese. kalau aku rajin. aku upload gamba. heeeeeee…

hepi new year everibodi.. may you find your blessings.. and may your blessings be wide…

www.atvadventurepark.com

Surprises

today is full of surprises..

the first came to me after Friday prayer tadi. i went to Burger King for lunch. after i washed my hand. Jibo.. thought long gone from where ever he came from (he’s from KL actually). an iconic friend of mine from UTP (kitorang satu batch) waved me from the window seat.

iconic?.. yes. he is a living proof of a Sasquatch blending in with humans. heheh. tade la. haha. in UTP, he was the large(very large. not ‘fat large’. just ‘large’) rugger who likes to play rugby all the time. even though when we were actually playing football. ye. aku penah kene tackle ngn dia mase main bola padang. WTF? he was a slow moving man with tonnes of weight. but he can do a tackle i tell you. and he always talks about the days back when he played rugby in his Sekolah Alam Shah. and always belittled my school rugby team. not that i cared much about our school rugby team. i know we had a shitty team that always lose.. but heck rugby was damn fun. we play for the fun of it.

oh jap.. aku nak turun opis jap.. abang aku datang nak mintak signature. dia handle insurance payment aku.

ok.. where was i? oh.. so Jibo, real name aku dah lupe. Saiful something. dia nih anak Dato’ Wira Mazlan Ahmad (Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara Malaysia 1993-2005). he can speak properly. but he had this nasty habit of tormenting people with mockeries. there’s nothing nasty about his mockeries. but his words… all we can hear from his mouth were “weweweweweweweewewewwwwewewewe” literally.. kite tau dia tengah cube kutuk kita non-stop.. but we didnt care much for it. the thing that annoyed us were that “wewewe-wewewewewewe” sound. and he keeps on going and going and going.. kite pun naik marah la.. and he thinks we’re annoyed by his O-So-Mighty-Mockery.. but all we were annoyed by was his O-So-Mighty-Mocking-Technique. “WEWEWEWEWEWWEWEWEWEWWEWEWEWWEWEWWEWEWE!”. it’s like he’s murmuring instead of mocking. lol.

so tadi jumpe dia. he didnt murmur. thank God. we talked a bit about our days in UTP and how our friends have all married and ade anak. and kite nih still mencari. WTF? rase cam loser forever alone gile lah aku. well. not that im not one. then he bid goodbye. dia keje kerajaan. kene masuk opis on time.

so i too went back to my office. on my way crossing Jalan Tunku Abdul Rahman from Jalan Masjid India. i had my second surprise. it was a Hunter. its like a character in the books. only this was for real. he was wearing a bandana, a ragged but fit dirty green shirt. with hunter boots and pants (u know the one that have pockets from calf to waist). a leather belt with a kerambit and a hunting knife on each side of his waist. but the thing that stood out the most was his long Parang almost as long as a sword and a spear-like thing(im thinking it was a sumpit), strapped to his back. yes.. kat blakang dia. pastuh kalau nak cabut parang tuh.. cabut cam pedang Conan. hahaha! a real life hunter visiting the city. he passed by me on the crossing line… looking as how a hunter would look like in the books.
well, tak tau la kalau ade pertandingan cosplay berdekatan Jalan Masjid India sedang berlangsung. n he didnt have that otaku look in his face. yes.. u can differentiate an otaku from a normal person by their facial expression.

the third came bile aku turun jumpe abang aku tadi (yg aku pause mase tulis post nih). while i was waiting for him at ground floor. a man wearing a singlet, a jeans and a serban came to me. he asked me if i would buy minyak wangi from him so that he can use the money i pay for the minyak wangi to catch the KTM komuter to Sungai Buloh. he asked for RM3 per bottle. quite cheap, but maybe it was a cheap minyak wangi anyway. he said he was just released from jail. he claimed that he was giving dakwah during his arrest. i wasnt inclined to believe the man as someone who would give dakwah so i started to take out RM3 from my wallet to see him walk off. my brother arrived and started asking his ‘carefully planned questions’ as an insurance agent towards the man (damn. i just realized i didnt get his name). but the man didnt go. he really gave us some lecture on some matter which i’d say i cant agree more.

he asked us.. “kamu faham Islam?”

my brother just nodded and i said “faham kot”.

“betul ke kamu faham?”.

doesnt look like he’s going anywhere, so i said, “faham gitu2 je la”.

“Kite takleh buat2 faham je perkara ni. Takpe saya ajar something. Kenape wujudnya agama? Kenapa Tuhan wujudkan agama?”.. he claimed that very few people knew the right answer to this.

“errr…”

he answered, “Kerana ada kehidupan selepas kematian laaa”.

someone came from inside the building and started handing out rokok to the man in serban. by their conversation i’d say this other man was lectured earlier and instead of offering to buy minyak wangi. he offered to buy rokok instead. i think his name was Aziz, he gave his name to my brother when he inquired some insurance policy from my brother.

and so the journey begins. he explained some things with proper ayat and hadith and sunnah as reference. and i learn some thing today. panjang sangat aku nak explain balik. lagi pun dia cakap laju. but there wasnt even a single pause or should i say doubt in his words when he explained those things to us. so i thought. Subhanallah. i’ll search for it later. banyak lagi yg dia ajar. semuanye dalam 15 minit je.

then the man with serban masuk topik ‘amal’. Aziz started giving question.

Aziz said “kalau ko bekerja dan beramal, mesti ko tak jadi macam sekarang nih”

“rude gile” aku rase.

the man with serban said, “beramal tuh bekerja lah”

i nodded.

Aziz answered “bekerja ape macam nih?”

Apparently. Aziz thought berdakwah is not a pekerjaan. it is instead an just an amal yg baik. Aziz thinks that if u dont get any money at the end of every month, it is not considered a ‘pekerjaan’. but the SerbanMan (i should call him SerbanMan.. tade lah nak kene tulis panjang2 like “the man in serban”) didnt explain anything about that because Aziz was trying to inquire something of Prudential policy from my brother after he answered the SerbanMan. lol. selambe bercakap pastuh tak layan. rude abis ar. orang kampung betul. haha. i meant that in a good way.

and maybe SerbanMan sensed that i understood what he meant by ‘beramal itu berkerja’. rexeki itu Allah yg bagi. doesnt matter if u work in an agency that produce profits or a non-profit agency or working as a non-profit pendakwah. rezeki itu Allah yang bagi.
so he continued on another lecture, while my brother and Aziz went to the other side to discuss the prospect of business. yes. insurance whether u’re buying or selling it. is a business prospect.

lepas 15 minit. dia rase aku nak nak masuk opis kot. so he finishes his dakwah while walking away towards the KTM. haha. its like in the movie where the narrator shows himself then plant his last words while walking away. tapi aku bagi dia hadiah sblom dia pergi. he came back and whispered “rahsia kejayaan itu terletak dengan menggembirakan Allah. cemane? dengan mejaga diri. jaga mata, mulut, sentuhan, dan jaga hati.. insyaAllah. al-Qur’an itu panduan hidup dan segala amal itu Sunnah”

although i already knew that. but hey.. its refreshing to hear it again. and so i give back what i received. even tho not to the SerbanMan. but maybe to whoever read this. maybe he really did just got out from jail. huhu. demn u UMNO and permits. this permit thing does have their setbacks. mostly setbacks. tho it can prevent another Ayah Pin.

May Allah bless SerbanMan and his sons and daughters after him and the hunter ..and Jibo too. Amin.

some surprise eh?

bola malaysia

Tahniah pade Malaysia sebab dapat pingat emas untuk bola sepak. i’ll give Malaysia that honor of winning emas in Sukan Sea. but no more.

in the spirit of football. i think Indonesia deserved the win. they were the better team. orang Malaysia nih tak habis2 ngn blind pride kata Malaysia was better than Indonesia. but in truth. Indonesia was great (not that awesome but great) that night. I salute Indonesia for a great show of football. overall aku tengok Malaysia main. same je cam 10 tahun lepas. cam kemak. their skills were clearly overrated. yg aku nampak ade improvement adelah defense je. Malaysian goalkeeper ngn defenders did a pretty good job. defensive mindset agak bagus. tapi offense cam koznek! same je tak berubah. bile patut hold bola, dia clear. bila patut pass, dia tamak. bila patut long ball, dia rembat. bila patut tahan bola, dia clear. bila patut kejar bola, dia penat. ape fak la. aku x paham cemane derang nih leh jadi pemain bola sepak negara. well. aku takleh la nak compare diri aku ngn derang. aku leh je kate aku boleh buat sume tuh. tapi easy said than done. tak kisah la tuh. aku pun tau aku x power. tapi SAPE YG SELECT ORANG-ORANG TAK POWER NIH JADI PEMAIN NEGARA? CEMANE DERANG LEH JADI PEMAIN NEGARA DENGAN SKILL TAK POWER TUH? aku rase ramai lagi orang power kat luar sane. yang betul2 boleh focus. boleh kejar bola. boleh setting cantik2. boleh pass betul2. boleh hold bola. DAN TAK TAMAK!

ini kes same cam badminton la. antare Lee Chong Wei ngn Lin Dan.. clearly Lee Chong Wei is better than Lin Dan. tapi Lin Dan asik menang sebab Chong Wei selalu buat error.
imagine. Indonesian football team as Chong Wei.. and Malaysia as Lin Dan.. YE! AKU INI PENDAPAT AKU!

well. in the end. sumorang memang carik kemenangan. takkan la nak bagi Indonesia menang pulak kan walaupun tau Malaysia tak power. lol. pingat emas ngn bonus RM30,000 wei. dah name pun SEA Games. takkan tanak kutip emas untuk negara kot?

aku je yg pelik kot. aku tak kisah menang or kalah. aku nak main bola. dan main bola ngn cantik. itu je. menang is a bonus. kalah pun bonus. menyokong negara untuk sukan negara adelah BERBEZA dengan tak menyokong permainan bola Malaysia yg cam koznek ye. memang la aku berharap bola Malaysia dapat naik. tapi bukan cenggini. buruk beno menang cenggini.
macam Lin Dan. ko x rase buruk ke Lin Dan menang sebab Chong Wei asik buat silap sendiri untuk tambah mate Lin Dan?

great penalty shoot-out tho.. maknenye flair ngn finishing dah ade.

Instrumental

serius tak sedar. tapi aku rase sebab aku main add je semua music kat opis nih masuk iTunes library aku. dan aku add sume mase iPod aku. ade dekat 7GB lagu dalam iPod aku. obviously i wont have the time to hear all 7GB songs in a day. so i random-ed all the tracks.

tapi hari best sket. today this iPod random-ed a good track. an instrumental track. this track.. this… melody caught me after lunch. best gile. this track, played by Metallica called Suicide & Redemption from the album Death Magnetic. with a span of 9 minutes and 50 seconds. just… really made my fingers, tapping non stop. i cant stop. it just keeps going on and on. lepas habis lagu nih. aku repeat la balik. aku dah set repeat one song kat iPod aku. i know. terbaik!

i always liked instrumental track. sebab tade lirik bodoh or suara tak sedap. tak kisah la kalau dia ade lirik pandai ngn suara sedap pun. and mostly yg main instrumental track nih adelah mereka2 yg dari kumpulan heavy metal,light rock ngn rock. or soundtrack epic movies. tak pernah pulak aku dengar Siti Nurhaliza ever did any instrumental track. mungkin aku akan suke kot kalau dia buat instrumental track. setakat nih aku pernah dengar Cromok, Metallica, NAO, Equilibrium, Children of Bodom, Linkin Park, L’Arc-en-Ciel, Joe Satriani, Santana, Hiroshi Kitadani, K-ON.. yes..anime K-ON yg awek comel2 tuh. hehe. K-ON are awesome. they make great instrumental tracks.
yg lelain, aku tak jumpe lagi or tade org perkenalkan or aku mmg malas nak carik. hehe. kalau aku pegi kedai kaset kat level 3, Sungei Wang. mesti melambak lagu2 instrumental aku leh jumpe. tapi aku malas pegi sane. dah lebih 5 tahun kot aku tak pegi Sg Wang.

so.. instrumental tracks are wicked awesome. sile dengar. alah. lagu2 cam Bach, Mozart n all other orchestra pejadah sume tuh. itu instrumental la tuh. kan best dengar. and then ade soundtrack2 movie2 cam Star Wars, Lord of the Rings, The Rock, Top Gun, Superman. Pastuh ade lagu opening cam cerita Knight Rider, Airwolf, McGuyver, Voltron, Thundercats, sume tuh la. instrumental la tuh.

tapi in my case, aku lagi suke dengar yg rock band buat. it just makes my heart at ease, minda aku just go blank. just like that. aku berenti berfikir, buat otak aku berenti bekerja bile aku dengar lagu2 cenggini. baru la namenye rehat otak. its something of a pleasure. like mind fuck. selalunye kalau otak aku berserabut. lepas dengar lagu2 cenggini. mesti minda aku cam refresh. sebab dah lupe ape yg aku pikir sebelum nih. lol. keje ke. bayar utang ke. hape ke. sume aku lupe. so aku refresh je la ngn mende baru kan? haha.. its the same feeling. just like when im playing football or gazing the skies.. well.. lain sket.. tapi it makes me happy.

hmm.. aku nak dengar lagu lain pulak. mane tau jumpe lagu best lain pulak ke.

You Can Be Fat and Fit

terbace article nih kat Yahoo..

No. 13 just made my day..

http://shine.yahoo.com/healthy-living/13-things-never-knew-weight-150900792.html

i think i’m in that category.. haha! kene buat medical check-ups dulu.

Wayang Sangat

dah tengok Immortals? best? well tak brape best pun. sebab dewa dia tak power.. Zeus tak panah petir pun. chet! and then perang dia tak epic. macam LOTR. mungkin boleh jadi epic muvi kalau derang buat filem tuh jadi 3 jam macam LOTR.

pity. kebanyakan review dari blog2(malaysian), ramai orang kate Titans tuh jahat (based on the movie lah).

sebagai salah satu peminat Greek Mythology. aku merasa agak bengang bile mereka2 yg ignorant nih main sedap2 je tuduh Titans tuh jahat. iye la. sebab kebenarannye, bukan Titans yg jahat.. tapi Zeus yg jahat.. well. ade baiknye jugak Zeus jadik dewa.. tapi Zeus yg memulakan pertelingkahan antara dewa2. Zeus anak kepada Cronus nih gila kuasa. bile melihat Zeus nih makin menjadi2. Cronus a.k.a. ketua dewa Titans dan dunia telah mengajak Titans lain untuk memerangi Zeus dan rakan2. tapi Titans kalah.

Zeus dan rakan2 yg telah menang dalam perperangan itu lalu memenjarakan Titans (Cronus dan rakan2) di gunung paling tinggi di dunia, Tartarus (bukan Everest). seorang Titan sahaja yg tidak dipenjara, tapi dihukum supaye membawa Bumi di belakang beliau selame-lamenye. name Titan tersebut adelah Atlas. sebab tuh lah kite panggil globe dunia sebagai Atlas.

makin lame kene penjara. beribu2 tahun. mau orang tua Cronus tuh tak bengkek? dia marah la. apehal anak derhaka nih penjarakan bapak sendiri lama2? pastuh siap hidup senang lenang. oi.. bengkek gile. tuh la Titans nih berjanji.. kalau terlepas, derang akan musnahkan segala2nye. so sesape pun x dapat pape. lol. Zeus yg gile kuasa mestilah nak berkuasa kat atas bumi. so dia pastikan Titans tak terlepas dari Tartarus. malah Titans benci manusia sebab sembah Zeus ngn adik beradik. dah la Titans tuh yg cipta manusia. pastuh manusia sembah anak2 Titans pulak. banyak cantik! NOTE: Titan bernama Prometheus adelah pencipta manusia.

Zeus dapat jadi ketua dewa kat langit pun sebab dia menang lucky draw ngn adik beradik dia, Hades ngn Poseidon (alah macam lucky draw.. ko amik 3 keping kertas.tulis “aku perintah langit”, “aku perintah underworld”, “aku perintah laut”. pastuh lipat kertas tuh, then masukkan dlm balang dan goncang2kan ia. pastuh satu per satu korang cabut satu kertas. tengok dia dapat cabutan untuk perintah kat mane. haaaaaa… ade cenggitu la Zeus dapat memerintah langit). lucky bastard gile Zeus nih. Hades marah la kene duk underworld seumur hidup. sebab tuh Hades x abis2 nak jatuhkan Zeus. Poseidon pulak rilek je perintah laut, neutral. keje Zeus ngn Poseidon kat atas bumi adelah.. MAIN. carik dewi2 cantik. MAIN! kalau anak dia ngn Dewi dia cantik pun.. dia MAIN jugak. goddemn Zeus nih. bapak binatang! pastuh turun bumi, carik anak pompuan dara kat atas bumi.. MAIN!! goddemn. buat anak a.k.a. Demi-god ramai-ramai. selalunye anak dewa Olympians nih tak suke bapak derang sebab menyusahkan keluarga dia. sebab mak dia tetibe beranakkan dia. pastuh org kampung pun pulau keluarga dia. cakap mak dia witch lah.. whore lah. sume salah Zeus ngn Poseidon nih. nampak tak? jahat babi dua ekor dewa nih. aku rase Hades pun ade buat anak gak. aku belum bace part dia.

antare anak2 derang yg terkenal (sebab dah keluar wayang) adelah Heracles atau Hercules, Achilles, Perseus dan Theseus. dan Percy Jackson. lol.

haaa.. menarik kan Greek Mythology? GM nih salah satu mate pelajaran yg di offer disekolah2 seluruh Eropah ngn Amerika.. tapi sebab kenape mende nih tak diajar kat Malaysia adelah sebab orang meleis nih senang sangat tersesat. kalu masuk dalam mata pelajaran untuk SPM. sah penuh melayu murtad kat meleisia nih. aku bace pasal Greek Mythology sebab macam buku2 lain. jalan cerita derang amat menarik. pastuh ade perang2. same la cam aku suke buku Tolkien:LOTR ngn Feist:Riftwar Saga. fiction tentang orang2 yg ade power. macam One Piece pun ade gak.

dalam movie Immortals tuh. dia tak kata pun Titans tuh jahat. dia kate takleh bagi Titans terlepas je. tapi bebudak yg buat review nih mandai jek kate Titans tuh jahat. kesian dowh kat Titans. takpe Titans.. aku sokong korang.

itulah serba sedikit intro pasal Greek gods.. kalau nak tau lebih.. boleh google atau masuk sini : http://www.greekmythology.com/

hehehe. saje nak meluahkan rase tak puas ati sebab dah lame tak blog. nih idea nak blog je nih. heheheheh.

Dots

ni la yg terjadi bile tade keje dan bosan. well. ade keje sebenarnye.. tapi tak critical. so..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

βÒ∫Δη    Πªκ    ΜλMρμ§

.

.

with a Ω lol

Mogok Mogok

Ade mogok depan opis EPF.. people are shouting down there.. i couldnt hear much.. all i can hear are “Hidup Hidup… Hidup Pekerja” and then something about Akta 1955 Kerja Kontrak or something…
skang dah masa balik keje.. aku nak turun tengok ape yg sedang berlaku.. mungkin mereka akan berasa takut dengan payung pedang samurai aku.. heheh..

aku rase aku nak mogok gak.. sruh Silverlake bagi BONUS!!! AKU NAK BONUS!!!