Wayang Sangat

dah tengok Immortals? best? well tak brape best pun. sebab dewa dia tak power.. Zeus tak panah petir pun. chet! and then perang dia tak epic. macam LOTR. mungkin boleh jadi epic muvi kalau derang buat filem tuh jadi 3 jam macam LOTR.

pity. kebanyakan review dari blog2(malaysian), ramai orang kate Titans tuh jahat (based on the movie lah).

sebagai salah satu peminat Greek Mythology. aku merasa agak bengang bile mereka2 yg ignorant nih main sedap2 je tuduh Titans tuh jahat. iye la. sebab kebenarannye, bukan Titans yg jahat.. tapi Zeus yg jahat.. well. ade baiknye jugak Zeus jadik dewa.. tapi Zeus yg memulakan pertelingkahan antara dewa2. Zeus anak kepada Cronus nih gila kuasa. bile melihat Zeus nih makin menjadi2. Cronus a.k.a. ketua dewa Titans dan dunia telah mengajak Titans lain untuk memerangi Zeus dan rakan2. tapi Titans kalah.

Zeus dan rakan2 yg telah menang dalam perperangan itu lalu memenjarakan Titans (Cronus dan rakan2) di gunung paling tinggi di dunia, Tartarus (bukan Everest). seorang Titan sahaja yg tidak dipenjara, tapi dihukum supaye membawa Bumi di belakang beliau selame-lamenye. name Titan tersebut adelah Atlas. sebab tuh lah kite panggil globe dunia sebagai Atlas.

makin lame kene penjara. beribu2 tahun. mau orang tua Cronus tuh tak bengkek? dia marah la. apehal anak derhaka nih penjarakan bapak sendiri lama2? pastuh siap hidup senang lenang. oi.. bengkek gile. tuh la Titans nih berjanji.. kalau terlepas, derang akan musnahkan segala2nye. so sesape pun x dapat pape. lol. Zeus yg gile kuasa mestilah nak berkuasa kat atas bumi. so dia pastikan Titans tak terlepas dari Tartarus. malah Titans benci manusia sebab sembah Zeus ngn adik beradik. dah la Titans tuh yg cipta manusia. pastuh manusia sembah anak2 Titans pulak. banyak cantik! NOTE: Titan bernama Prometheus adelah pencipta manusia.

Zeus dapat jadi ketua dewa kat langit pun sebab dia menang lucky draw ngn adik beradik dia, Hades ngn Poseidon (alah macam lucky draw.. ko amik 3 keping kertas.tulis “aku perintah langit”, “aku perintah underworld”, “aku perintah laut”. pastuh lipat kertas tuh, then masukkan dlm balang dan goncang2kan ia. pastuh satu per satu korang cabut satu kertas. tengok dia dapat cabutan untuk perintah kat mane. haaaaaa… ade cenggitu la Zeus dapat memerintah langit). lucky bastard gile Zeus nih. Hades marah la kene duk underworld seumur hidup. sebab tuh Hades x abis2 nak jatuhkan Zeus. Poseidon pulak rilek je perintah laut, neutral. keje Zeus ngn Poseidon kat atas bumi adelah.. MAIN. carik dewi2 cantik. MAIN! kalau anak dia ngn Dewi dia cantik pun.. dia MAIN jugak. goddemn Zeus nih. bapak binatang! pastuh turun bumi, carik anak pompuan dara kat atas bumi.. MAIN!! goddemn. buat anak a.k.a. Demi-god ramai-ramai. selalunye anak dewa Olympians nih tak suke bapak derang sebab menyusahkan keluarga dia. sebab mak dia tetibe beranakkan dia. pastuh org kampung pun pulau keluarga dia. cakap mak dia witch lah.. whore lah. sume salah Zeus ngn Poseidon nih. nampak tak? jahat babi dua ekor dewa nih. aku rase Hades pun ade buat anak gak. aku belum bace part dia.

antare anak2 derang yg terkenal (sebab dah keluar wayang) adelah Heracles atau Hercules, Achilles, Perseus dan Theseus. dan Percy Jackson. lol.

haaa.. menarik kan Greek Mythology? GM nih salah satu mate pelajaran yg di offer disekolah2 seluruh Eropah ngn Amerika.. tapi sebab kenape mende nih tak diajar kat Malaysia adelah sebab orang meleis nih senang sangat tersesat. kalu masuk dalam mata pelajaran untuk SPM. sah penuh melayu murtad kat meleisia nih. aku bace pasal Greek Mythology sebab macam buku2 lain. jalan cerita derang amat menarik. pastuh ade perang2. same la cam aku suke buku Tolkien:LOTR ngn Feist:Riftwar Saga. fiction tentang orang2 yg ade power. macam One Piece pun ade gak.

dalam movie Immortals tuh. dia tak kata pun Titans tuh jahat. dia kate takleh bagi Titans terlepas je. tapi bebudak yg buat review nih mandai jek kate Titans tuh jahat. kesian dowh kat Titans. takpe Titans.. aku sokong korang.

itulah serba sedikit intro pasal Greek gods.. kalau nak tau lebih.. boleh google atau masuk sini : http://www.greekmythology.com/

hehehe. saje nak meluahkan rase tak puas ati sebab dah lame tak blog. nih idea nak blog je nih. heheheheh.

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 15th November, 2011, in books, wayang. Bookmark the permalink. 3 Comments.

  1. Ko bengang?

    HA AHHA HAHAHA!

    Aku ckp titan jahat berdasarkan muvi tu je😛

    Aku tak pernah baca pasal benda2 Titan segala ni😀

    Weh weh blog ko ni mmg tak blh nak follow ke?

  2. hehehe..baru baca post nih. Best!
    Percy Jackson?? wahahahaha..

    “haaa.. menarik kan Greek Mythology? GM nih salah satu mate pelajaran yg di offer disekolah2 seluruh Eropah ngn Amerika.. tapi sebab kenape mende nih tak diajar kat Malaysia adelah sebab orang meleis nih senang sangat tersesat. kalu masuk dalam mata pelajaran untuk SPM. sah penuh melayu murtad kat meleisia nih. ”

    and I loled so hard at this..:P:P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: