Monthly Archives: January 2012

WikiBlackOut

yes. Imagine a World Without Free Knowledge. en.wikipedia is raising awareness on SOPA and PIPA. to learn more.. click here

i support WikiBlackOut..

a new beginning

First football match in 2012. didnt went for last week match because i had the fever.

its Tuesday and my legs still sore from Sunday football friendly match. the match was held on Sunday morning. there were supposed to be around 20 people coming in for the morning match. but only 10 Kelab Pop FC members arrived when the referee blew the starting whistle. so it was 10 against 11 and we conceded 3 goals in the 1st half. we played against ustaz and imams from Surau FC. game result: we lost 4-1. Elfi came in late, and we were exhausted and we already conceded 3 goals in the 1st half. oh! we played a 3-halved game. 30 minutes each. 3 goals in the 1st half, none in the second half, and 1 from us and another from Surau FC to seal their win on the 3rd half.. lol.

i got a goalkeeper injury. although im not the goalkeeper… yeah. some ustaz tackled me and i fell and dislocated my right thumb. hahaha! it was in the first half. it hurts badly when i tried moving my right thumb. i decided to just grip my thumb in a fist and ignored the pain until first half ended. i tried moving my thumb during half time break. hurts like hell. i dont know what to do. but i just held my breath, pulled my thumb and there was a ‘preppop’ sound along with a grunt. and wallah.. i can move my thumb again. it still hurts tho. but not so much anymore. thats when i realized that my right thumb was dislocated. i dont know if there’s anything wrong with my thumb now, but it felt normal. so i assumed that the bone is already in place. it still hurts when i tried to grip something with my thumb though. or like when i tried to hold my bag like i always do when putting my bag beside my chair after i arrived in office, using my thumb ONLY. saket weh!

when the game ended. everyone were complaining about not having as many substitutes as always. there was only one substitute that day. yg lain x datang. mesti tgh tido pagi ahad. demmit! and there was that funny moment when an imam(i think) directly cursing the referee. lol. and then openly denied he ever said the word. referee said he heard it clearly. but since it was a friendly match and that the man swearing is an imam(i think). no cards we’re given.

i went home (sampai rumah around 12 noon kot) and quickly got into a hot bath. pergh! best gile. then i slumped down in front of the TV. the match was freakin tiring. my legs were like sekejap numb, and then tetibe dapat muscle cramp, then rasa kebas, then it felt hot and then cramp balik semula. aku nak tido pun susah.

sleep came around 3pm kot. bayangkan, betape susahnye nak tido sebab sakit. woke up later at 7 feeling really numb. my legs sore. and i was limping off to the kitchen for a drink. i still limp to this day. even tho i had my sleep/rest the whole 12 hours yesterday(Monday).. remember. today is Tuesday and my match’s on Sunday morning.. on Monday morning, i text-ed my team leader. i lied to Elvin saying that i have to send my car for a service and later text him again saying that it had taken 6 hours for the car service and i had to go to the bank too.. so i’d to take an Emergency Leave for the rest of the day. haha! well. it was half true. i got up around 2pm yesterday after a long deep sleep for 12 hours. went to the bank to sign something (took me 5 minutes only) and sent my car to the workshop for a car service. it took only 3 hours. hehe. see.. i wasn’t 100% lying to Elvin.

oh right. aku tido kul 2 pagi mase hari ahad, lepas tengok Arsenal KALAH lagi. demmit. like i said. derang tak main lawa cam Arsenal dulu2. and Wenger letak Walcott as a starter. sah sah kalah. argh! bengang tul aku.

Today.
i woke up early with a back pain (pulak!). tapi everything else seems normal to me. my legs still sore. my right thumb still hurts when i applied any pressure.

Türkiye

it struck me. i was thinking something different. related… but different. so i browsed Google and searched for the answer. here’s what i found:

this
Why A Turkey Is Called A Turkey
and this
Wikipedia: Turkey (bird)

kalau rajin sile bace. basically, articles kat atas menceritakan origin Ayam Belanda. ayam belanda datang dari North America.. we may know them as Canada and Alaska. tapi orang Turki slalu pegi Amerika n beli ayam belanda nih.. untuk didagangkan ke Timur.. so dalam perjalanan pulang ke Turki.. derang singgah lah Great Britain.. org2 Britain taktau sebenarnye ayam2 belanda nih dari Amerika.. tapi disebabkan ayam2 nih dijual oleh pedagang dari Turki.. British pun panggil ayam nih sebagai Turkey Coq (Cock).. dan akhirnye name tuh jadi Turkey jek sebab sume malas nak sebut panjang2.

so soalan aku.
cemane Ayam Amerika yg jadi Ayam Turki leh jadi Ayam Belanda kat Tanah Melayu?
ok.. aku bajet mestilah pedagang dari Holland yg bawak ayam2 nih dari Great Britain or America or Turkey.. tapi……….. pedagang2 Netherland yg datang Tanah Melayu time tuh takkan tak pernah explain kat pedagang Melayu bahawa name ayam nih adelah ‘Turkey’?

haha! kat Mongolia, dia panggil ayam nih ape pulak eh? sebab aku rase ramai pedagang Parsi yg berdagang kat Mongolia. Ayam Parsi?

 

oh! i learn new things everyday.. iyya is an Arabic word meaning (land of) or (owner).. it is also known that the Latin word –ia has the same meaning. so that’s where most of country occupied by Arabs and Greeks have -ia at the rear of their country name came from. like Russia, Italia, Burgaria, Georgia, Syria, Mongolia, Indonesia, Malaysia. so Malaysia means ‘The Land of Malays’.. apehal bukan Melayuia? nak jugak bahase Inggeris..

oh right.. was Malaya.. Mala-iyya

quoted from wikipedia..

Türkiye in the Turkish language, can be divided into two components: the ethnonym Türk and the abstract suffix –iye meaning “owner”, “land of” or “related to” (derived from the Arabic suffix –iyya, which is similar to the Greek and Latin suffixes –ia).

PS: taksabarnakpegiturkibulandepan

Legendary Finisher

memang itu trademark finishing dia. i cried!!.. it was awesome! it was legendary! kenape la bebudak Arsenal skang takleh score camtuh?

The Legend is Back Home!

#ThierryHenry

http://soccernet.espn.go.com/video?video=channels/339821/1579135&cc=4716

manga

bile One Piece baru nak keluar nih? stress gile tunggu lame2 nih..

Wayang lagi

We Bought a Zoo

aku gi tengok hari senin lepas. based on true story.
tentang Mr Benjamin Mee nak carik rumah baru. nak lari dari rumah lame dia sebab dia nak lari dari memori2 lame selepas kematian bini. setelah lame mencarik. dia jumpe satu rumah yg nice.. ngn tanah yg besar. owner lame tanah tuh sebenarnye pengusaha zoo or lebih tepat lagi pemilik zoo yg dibina dibelakang umah tersebut. setelah kematian owner zoo.. dia letak perjanjian: sesape yg beli umah nih kene jage zoo kat blakang.

disebabkan rumah tu nice dan jauh dari memori bini dia yg dah arwah. Encik Mee telah bersetuju membeli umah tuh setelah melihat anak pompuan beliau gembira dgn keadaan umah dan tanah tersebut. dia pun membuat perjanjian untuk beli umah dan menjaga zoo tersebut. sebelum nih mmg ramai pembeli. tapi derang sume givap. tak tahan nak jage zoo.
cam bese ending.. keluarge En. Mee prevailed.

well. dan cam bese. aku nampak pompuan cantik je dlm cerita nih. Scarlett Johanson ngn Elle Fanning.. aku suke.. derang cantik.. biar la Elle Fanning bawah umur pun. lgpun dia ade ciri wanita idaman aku.. TINGGI dan CANTIK! lol.

movie nih bagi aku vibe cam movie ‘Pursuit of Happyness’.. walaupun jalan cerita lain. tapi sepanjang cerita nih aku rasa terharu je. terharu je lah. takde #ManlyTears.
cerita yg buat aku #ManlyTears setakat ini hanyelah Armageddon, Khabi Kushi Khabi Gham dan John Q. kalu ade muvi lain buat aku nanges, aku x ingat.

so kepade yg tertanye2 nak tengok muvi ape minggu nih. aku syorkan korang tengok muvi We Bought a Zoo ini. cerita dia BEST.

 

==============================================

muvi Darkest Hour pulak adelah TAK BEST! memula start cerita cam best.. jalan cerita dah ada.. graphic dah lawa (masa alien tak tunjuk muka)..
tapi pelakon tak pandai berlakon. or maybe salah director tak pandai direct pelakon nak berlakon cemane. and then mase alien tunjuk muka, keluar kartun alien. time nih aku rase WTF gile. pastuh konon nak buat muvi bagi semangat fight off alien out of this world. aku rase vibe nak naik semangat, nak adrenaline rush tuh TAK JADI! aku rase hambar sekali.

oleh itu.. muvi ini aku kategorikan sebagai Sucks. elok download atau beli pirated DVD je. jgn bagi keuntungan kat pembuat filem ini. kalau korang nak pegi wayang. JANGAN TENGOK MUVI DARKEST HOUR! walaupun RM6 ari rabu.. TAK BERBALOI!

satgi aku nak pi tengok cerita Awakening..

Tarhib 2012

Bismillah (dimulakan dengan Bismillah.. diakhiri dengan Alhamdulillah – Raihan)

see i told you we’d see each other next year. ta-dah! WTF?

ok. sambung. dalam bahase melayu lah pulak. firworks dah abis. bosan!~
so aku balik sambung tengok Arsenal menang. seb baik sempat tengok V.Persie score sblum keluar tgk fireworks yg jauh nun kat KL. nampak bunga api kat KLCC, Menara KL, Genting Highlands, OU.. dan sekitar Sungai Buloh. aku pegi rumah jiran cina aku yg paling kaya. bunga api depan mata beb. atas kepala. seronok gak duk atas bukit nih. aku try gune telephoto lense yg aku baru beli utk try nak amik gamba bunga api.. hampeh! selepas beberape try aku x menjadi. aku givap. noob gile aku. sume gamba tak jadi. kezmak. kalu nak gune lensa telefoto, kene ade planning la. setengah jam sblom event bermula. kene set up tripod sume dulu.. baru la gamba cantik.
ini tidak. mase tengah dentam dentum sane sini. aku baru sebuk nak carik kamera. sebuk carik tripod. sebuk tuka lense. sebuk nak kuar rumah. bukak pagar. bawak krete pegi atas bukit. bile aku sampai je, setengah fireworks dah terlepas. demn! pastuh sebuk nak set up tripod la. nak carik port la. pastuh baru nak test lense lah. nak set aperture lah. nak set shutter speed lah. set ISO lah. hape mende sume. argh! tade planning langsung. last2 sume gamba tak jadi. ceh! so aku givap. aku brenti. aku tengok je. then wish happy new year kat amoi2 yg duk tengok fireworks kat atas bukit tuh. hehe. hidup berjiran kene la selalu bertegur sapa. lol.

shit. i’ve just realized. besok mesti kedai breakfast yg best2 tutup. shit. esok nak makan ape? takkan breakfast McD? aduu.. aku nak gak makan nasik dagang ke, nasik lemak ke, laksam ke, nasik minyak ke, lontong ke, nasik ayam ke. takpe. kejap lagi aku pikir. esok lepas bgn pagi pun leh pikir gak.

aku nak sambung cerita pasal wedding la. wedding tahun lepas. ok.. aku rase aku pengapit paling special time jadi pengapit Faiz. sebab aku pengapit yg bawak kamera. hahaha! so aku adelah Best Photographer.. eh.. tak.. Best Man cum Photographer atau Pengapit/JuruFoto. special dowh aku nye position. pengapit yg mengapit sambil mengambil gamba. korang penah tengok ke? haaaaaaa..

jap, aku nak cube mengingati sape yg kawen tahun lepas (haha! tahun lepas macam dah lame.. padehal baru kejap tadi je).. abang aku, Faiz, Acap, Farid, Terk, Mapitt(demn.. dah tade kawan dota), Jaz, sape lagi ek? ah.. kalu aku x ingat.. maknenye bukan kawan baik la tuh… hahaha! oh! aku jadik photographer ngn Faiz untuk mejlis pertunangan Elfi. adik pompuan aku pun dah bertunang. sedare aku Fathi pulak dah bertunang ngn orang Jakarta. gile lah!

oh! aku lupe nak masukkan aku main ATV kat Kemensah. walaupun bukan 1st experience main ATV.. tapi 1st time bawak ATV masuk hutan. sebelum nih main kat Saudi tapi main kat padang pasir.. atas dunes. pastuh boleh bawak laju2.. yang kat Kemensah tuh pulak, dia tak kasi bawak laju2. dia ckap tak leh bawak laju2.. pastuh bagi warning, kalau bawak laju or eksiden or ATV rosak. kite yg kene bayar ganti rugi. demn! mmg tak jadi la nak bawak laju2.

ape lagi ek?
aku berjaye join football club. walaupun yg aku kenal hanyelah Elfi. tapi ok la. petang tadi aku berjaye turun padang tanpe kehadiran Elfi. dan aku dapat main jugak. walaupun bukan favorite. lol. takpelah. asalkan dapat main. mungkin sebab aku dah beli jersi kelab kot. so semalam aku officially dapat masuk kelab bola. yes! name kelab adelah Kelab Pop Football.. i know! K-Pop Football.. or KPF for short.. WTF gile.. and tapi tade peminat K-Pop pun.. lol. kalah 5-6 tadi. lawan bebudak muda. sume kurus2…laju2. Kap Kap FC name team derang. lol. aku mendapat pujian mengejar striker derang yg laju. well, kejar je la. but see see.. i told u im fast. walaupun gemuk. hehe.
KPF masih belum memenangi mane2 friendly. tapi semakin byk perlawanan.. semakin mendekati untuk mendapat draw. hehe. maknenye ade improvements lah.

ade banyak lagi aku nak cerita nih pasal false new year nih. ini aku buat post lain lah. kalau aku rajin, aku buat. kalu tak.. hmm.. cam bese lah. aku tade azam nak cerita pun. azam aku dah doakan kat Tuhan time Awal Muharram ari tuh. hehe.. adik aku(empunya laptop yg aku tgh guna untuk post blog nih) dah balik. lepas habis main bola tadi aku call adik bongsu aku tuh. tanya dia gi clubbing kat mane malam nih. cam bese jawapan dia “mana ade”. everyone’s favorite answer. dia kate dia gi BBQ kat umah kawan dia. knowing him and that he lived in KL with a lifestyle. i know his friend and himself wouldav likely pegi mane2 club untuk enjoy.. just like his sister lah. aku jawap. “pegi Babi-Beratur(Barbie-Queue) watpe? minum arak time nu yer la best.” dan dia still insist dengan jawapan dia “mana ade”.. ok fine. aku percaye je lah. so takyah la aku beli dinner utk dia. aku pegi Pizza Hut Pusat Bandar Damansara (alah.. tempat buat passport dedulu tuh).. aku makan Pizza Hut Meal 2.. utk 2 org.. tapi aku sorang habiskan. sebab lapa tak makan satu hari. pastuh main bola pulak. mau aku tak rase lapar? lepas habis. aku lepak jap. cam bese. aku usha awek2 yg datang Pizza Hut. usha je la #loser #foreveralone. serius, sume awek2 yg datang Pizza Hut tuh either beautiful atau Hot or both. then aku balik. mandi hot bath. buat 2011 last post. tengok fireworks. tengok bola. then sambung buat post baru. dlm kul 2.30 adik aku balik. dia naik atas carik laptop dia (aku bawak laptop dia naik atas kat opis bapak aku).. aku tengok dia cam jernih je. so betul lah dia tak pegi clubbing. aku tau la rupe org pegi clubbing nih. kawan2 aku melambak suke pegi clubbing. adik pompuan aku pun. so Iman(name adik bongsu aku tuh la) terlepas dari ditengking aku malam ini. heheh! well.. name pun Iman! Iman korang ade kat hati kan? Iman aku ade kat umah.

ok chow.. adik aku nak gune laptop dia. dia pun nak update fesbuk.