Monthly Archives: February 2012

Weekend lagi dan lagi

sabtu lepas lepas gi kenduri kawen Nuaq.. tahniah btw kepada Nuaq dan isteri.. aku gi KL Sentral untuk join event flash mob organized by RandomAlphabets.. satu org yg telah organize flash mob Glee dance kat The Gardens sebelah Mid Valley dulu.. aku join jugak yg tuh.. tapi kali nih.. kitorang buat join No Pants Subway project.. or versi Malaysia punye adelah.. #KeretapiSarong..

basically, kite kene datang KL Sentral pakai sarung.. kain pelekat ke, kain batik ke.. ape ape yg yg boleh menyarung lah.. pakai kat badan tak kire lah cemane pun care pakainye… then off to Putra stations around KL.. naik Putra lah.. tiket bayar sendiri ok. aku ade Touch’nGo.. so takyah nak bratur beli tiket.. eh.. skang gune token.. (aku baru tau sabtu lepas dah tukar gune token.. deng!)
final destination kat KLCC..
best jugak.. 2 hours event nih memang seronok.. sebab aku tetibe dapat kawan baru.. gile susah wei nak dpt kawan baru sekarang. dari pukul 4ptg sampai 6ptg tuh.. keje kitorang naik Putra.. brenti kat stesen2 Putra, sorak2, borak2, buat passengers lain rasa pelik, amik gamba, menari-nari… in a way.. buat dosa gak lah nih.. tho ini for some kinda good cause.. (tapi dosa tetap dosa)..
ok-ok! aku tolak cerita dosa pahala nih.

lepas sampai KLCC.. kitorang gather ramai2 (flash mob la nih) kat KLCC park.. amik gamba.. nyanyi sket2 sebab management KLCC tak bagi buat bising.. wtf la pak guard klcc losers!! and klcc managements too… aku panggil kawan aku ketua security petronas KLCC kang. haaaaa… ceit! then bersurai camtuh je.

aku belum upload gamba lagi.. haha!

hari ahad pulak, pagi2 dah kene bangun main bola padang. ade friendly.. memula tuh aku ingat cam tanak gi. tapi mengenangkan betape bestnye main bola nih. aku pegi jugak. alhamdulillah.. seb baik aku gi.. kalau x.. tak ckup orang.. ckup2 11 orang datang.. ahaha! so kitorang kene main full 90 minutes.. bapak penat nak mampus.. kalah 6-3.. tapi rasa berbaloi.. aku dah la tak pernah buat senaman 90 minit pagi Ahad.. hahaha! penat natang..

balik umah je.. aku tertido sampai petang.. lepas maghrib aku kuar makan.. then balik umah siap sedia nak tengok Arsenal kalah.. wahahahahaha! mmg aku rase Arsenal nak kalah.. lepas tengok Saha score.. ngn Adebayor bantai masuk penalti satu.. aku dah rase prediction aku benar bahawa Arsenal kalah..
aku still rasa Arsenal akan kalah setelah Sagna tanduk masuk gol. then RVP score lagi satu goal lawa.. dan kedudukan dah seri 2-2..

Rosicky lah yg mengubah segale2nye.. aku tak pernah lose hope ngn Rosicky.. aku sentiasa tau dia power. kalau Arsenal kalah.. mmg bukan salah Rosicky.. aku slalu salahkan sampah Walcott tuh je. malam semalam aku bajet Rosicky: Man of the Match lah.. tapi RVP jugak yg dpt MotM.. tak kisah la. asal menang ngn Totenham.. itu dah ckup memuaskan. lepas Spurs dah down.. time tuh la Walcott baru leh menyinar.. kalau Spurs tak down tuh. aku tau Walcott nih sampah je. ceh! dia lebih elok sebagai super subs.. starting kalu.. mmg ke arah kekalahan la..
aku boleh prove yg kemenangan semalam bukan dari pertolongan Walcott.. sebab 3 goal comeback Arsenal.. mmg dia x terlibat pun.. ceh!

mekasih Arsenal.. tido aku serba sedikit lena semalam. hehe!

awek

aku bukan gay.. aku hanyelah seorang stalker..

aku suke pompuan cantik/comel-curvy-tinggi.. yes!
byk je calon cantik2 kat luar tuh.. tapi aku nih je penakut tak reti nak court awek2.. aku suke stalk awek2 lawa dlm fesbuk.. aku juge suke amik gamba awek2 cantik senyap2.. itu je..

kalau aku ade awek… hmm.. aku taktau ape nak buat.. komitmen pun aku takkan bagi..
aku hanye akan bagi komitmen kat bini aku je.. so kalau time aku ade awek.. dan ade mamat lain curik awek aku.. maknenye itu bukan salah aku tak bagi komitmen or girlfren aku curang, tak bagi komitmen.. tapi salah sebab aku tak masuk minang awal2. aku takkan marah kalau ade mamat lain curik awek aku sebab “best men wins”.. if i cant be the best.. then i dont deserves the best.. and currently i dont want to be the best. or malas be the best.

sebab itu anak orang.. bukan bini aku.. she’s not mine.. again! itu anak orang.. aku takkan kotorkan anak orang.. kesian kat bapak dia tanggung dosa anak pompuan dia. aku belajar sume nih. sume nih ajaran yg benar. aku tau sebab aku ade adik pompuan.. dan aku tau sesayang mane adik pompuan aku kate kat bapak aku.. dosa dia tetap bapak aku yg tanggung.. cinta adik aku kat bapak aku takkan bersihkan dosa2 yg bapak aku kene tanggung. so aku kesian kat bapak aku.. sangat-sangat!

kalau aku ade awek. aku takkan bagi komitmen untuk kuar jalan2.. tengok wayang.. dinner2. lunch2.. sume tuh takkan berlaku. aku akan kesian kat bapak dia. nak2 pulak yg jenis tak tutup aurat tuh.. hadui.. freehair, tetek tersembul, perky ass… pergh! nice! i like! but later in hell.. i dont like laaa.. dah la aku dapat dosa tgk aurat anak pompuan orang.. bapak si pompuan pun dapat dosa anak tunjuk aurat kat boifren.. shit! brape ramai org Islam aku nak bawak masuk neraka ngn aku?

awek2 yg tak jaga adab ngn aurat kat luar sana! korang suke ar bapak korang ikut masuk neraka ngn korang? tak suke? tapi korang love your daddy like hell? ouh! im so touched!
u’ll see hell.. and u’ll pray u wont ever do it again.. and it will all be too late..

ya Tuhan!!! inna lillah wa inna ilaihi roji’un.

tapi kalau aku dapat awek yg tak jage adab ngn aurat.. kalau aku dapat kawen ngn dia.. pandai la aku sruh dia jaga sume mende tuh. tapi.. still.. dosa2 lampau still ade kalau bini aku tak jugak insaf.. and i’d hope she would do the same for me..
kalau dia jaga aku sebelum kawen lagi.. terima kasih la. but itu bukan keje dia sebelum kawen ngn aku.. so takyah la susah2kan diri nak selamatkan aku.. selamatkan diri tuh dulu.. manelah tau tak jadi kawen ngn aku.. kan dah rugi masa untuk selamatkan diri sendiri.

ps: hmm.. adekah yg request tuh satisfied? ape lagi ko nak tau?

wah!

aku berjaye melihat ia mencecah 10,000.. tahniah kat aku. boleh la aku buat banner Welcome to Gibbons Sanctuary.

thank you spammers.. tanpe korang. mmg takkan tercapai nye 10,000.. hahahaha! ya’ll are the true gibbons!

the Older the World gets, the Newer it becomes

i always have this time. well. arent we all? i mean. in the office. err.. jap.. ramai je org kat opis ade masa terluang nih. haha. tak kisah la. what i wanted to convey is that aku sentiasa ada masa terluang kat opis nih walaupun keje tgh belambak. especially bile keje melambak.

well. kalau sumorang kat meleisia nih jenis productive nak mampus tak brenti buat keje. mmg meleisia dah jadi cam Jepun la. btw, tahniah Jepun sebab menang semalam. Meleisia memang tak patut menang or dapat score pun. menggelabah. tak reti hold bola. tamak. bodoh. hahaha! 20 tahun aku tengok bola meleisia. camtuh jugak care mainnye. macam aku. macam kawan2 aku. macam orang meleisia lain. hahaha! millenium depan baru dapat qualify World Cup. qualify je la. hahahahaha!

ok. aku bukan nak kutuk Harimau Muda loser tuh. tapi haha… tapi on with it.

2 tahun lepas. mase start keje dulu. aku slalu buat research pasal macam2 mende. siap carik bace Hadis lah. carik cemane bintang berputar la. cemane nak buat kaca la. carik website kucing lah. blogwalking. blogrunning. belajar CCNA chapter 1 lah (lol.. chapter 1 pastuh dah malas). dan aku buat semua nih time opis hour lah. time aku ade internet. well. sebenarnye sebab aku tak reti buat keje n aku malas buat keje (sebab tak reti). aku bukan jenis manusia internet 24hours. tapi bile aku dapat internet. i could really spend my time. aku rase aku nih macam orang tua zaman dulu. aku tak invest time and money untuk dapatkan ape yg bebudak skang panggil trend. dan trend dunia sekarang adalah internet. everywhere!
tengok orang keliling aku. 1 thing they will always carry with them. THE INTERNET. smartphone, laptop, laptops.. tapi bagi aku, internet nih tak penting dalam hidup aku. melainkan bile aku betul2 perlukannye. or bile aku jumpe something interesting i can do with it. still aku at least cube untuk tidak ketinggalan. this is the new world is it not? hmm..

“the Older the World gets, the Newer it becomes” -mr.E-

aku tanak rely too much on the internet. but macam finding places tuh. mmg ar aku Google Map. senang sket keje aku. google map mmg byk menolong aku mencarik tempat2 kat malaysia nih. from Semenanjung to Sabah. Sarawak. Singapore. Arab Saudi. Dubai. Turki. i relied on Google Map. tapi Google Map hanye tunjuk my one designated point yg aku nak pegi tuh je. aku nih jenis adventurous sket. when i have time (i have lots of ’em btw). aku suke masuk lorong2 kecik. or jalan-jalan yg at first glance. someone will think “mesti tade pape along this road” or “mesti jalan mati”.
this adventurous traits of mine slalu buat aku lambat balik umah. and habis duit beli minyak krete. tapi ade rewards jugak. i know places. i found beautiful places. i can tell to whoever riding the car with me. “kat hujung jalan ni ada mini zoo” or “along this road ada kedai bihun sup paling sedap dalam dunia”, or “jalan nih shortcut pegi this place or that place” and i became the map itself. i remember landmarks. no need to Google Map the same place again.
my family sekarang dah membesar. van pulak dah jual. so kene naik 2 krete kalau nak pegi mane2. my dad drive in 1 car.. and i’d be driving another. my dad’s a natural map. im gonna be like him.. or more.

ok. aku nak cerita pasal time keje nih. demn! i wanted to say that i always have this urge to google something up during work hour. tapi after 3 years kat opis nih. aku hanye bukak certain website and blogs saje. and no more. about 10 websites je. then aku dah malas nak google mende lain. maybe sebab dah tade blog2 kontroversi yg suke tulis article2 bodoh, or article2 yg buat kite terfikir nak google mende tuh. cerita pasal Anwar pun orang dah malas nak tau. mende same je. tahun depan datang lagi 3 org Datuk ngaku Anwar liwat derang pulak. and they were helpless to refuse the old man. and kali nih derang tak basuh bontot for a month to preserves their mixed DNAs. must get the DNA. same old story. pelik aku. tak kisah la betul or not. thats not our job. but why the exaggerations?
even if the rumors says that he is gay. why cant he be a Prime Minister? he contributed for the country enough. just like Najib. he contributed enough. but rumors says he and his wife are murderers. just like Mahathir. so a murderer can be a leader of a country but a gay cannot?
tak! aku tak sokong pun Anwar tuh. he was UMNO. he still thinks like an UMNO. tapi sebab PAS n DAP support his back. dia kene tone down sket UMNO dia. but then again. the Barisan Rakyat agreed to make him PM because between the Barisan Rakyat leaders, he has the most experience in governing people. and guess what. Anwars WANTS to be PM. all i know. people who WANTS to be the highest in the hierarchy nih slalunye ade agenda tak betul. or maybe agenda yg konon akan menaikkan nama negara. but also menaikkan nombor2 dalam bank account derang.

aih.. demn.. mende2 nih la yg buat aku nulis panjang2 nih. aaah! ape yg aku nak cerita sebenarnye nih? demn!! aku nak cakap aku dah tak surf internet sangat dah.. itu je. shit!! well.. sebab mmg aku takde internet kat umah. broadband aku buat masalah. ke pc aku yg masalah. phone aku pun bukan smartphone. boleh masuk internet.. tapi jenuh la nak menaip ke hape ke. malas ar nak beli pc baru. nanti bile ade duit. aku beli iPad2 je. mintak2 dalam masa terdekat nih. haha. ke aku kene beli laptop baru? tapi laptop tak best nak buat main game. nanti Diablo III kuar nanti kang. nanti nak main CS kang. haa.. aaaah! nanti la aku decide sume nih. menyusahkan betul lah! dah la aku kene beli external hard disk lagi satu nih. dah nak penuh dah yg aku beli tahun lepas.

ah! buat keje dulu ar. ONE PIECE.. kenape tak kuar lagi nih? ke cuti lagi minggu nih?

True

shit.. ini aku hari-hari!

Tortoise + Turtle = Tortle or Turtoise or Turtoisle

opis colleague IM aku.

OC : Bro, ko tau tak sape2 yg bela kura2?
Halim : tak tau. aku penah bela kura2 dulu. tapi sume hilang. haha
OC : haha
Halim : ko nak jual kura2 ke?
OC : tade lah. bukan kura2 pun.. tapi tortoise.
Halim : lol. tortoise tuh kura2 lah.
OC : bukan ade beza ? kura2? tortoise ngn turtle?
Halim : turtle tuh penyu. kalu ko nak bela penyu kene bela kat laut ah.
OC : eh ye ke? yg warna hijau tuh.
Halim : kura2 la tuh. Tortoise.
OC : bukan tortoise tuh kura2 darat? turtle tuh kura2 suka air?
Halim : LOL! yang suke air tuh labi2. soft shell turtle ke hape tah namenye..

nih baru terjadi 10 minit yg lalu. kawan aku tuh dah balik. aku rase cam nak post. so aku post.

We Men

i dont understand women..

i observed one yesterday on my way back home. on the highway..
this one girl, she was driving, smoking with her right hand and texting with her left hand at the same time (and i thought good thing those breast cant move or she’ll use it to drink her coffee too).
AND WHAT’S WITH THE SUNSHADEs AT 8PM???!!!

tadi in the elevator.
this makcik was membedak then keluar on the cafe level and entered the cafe..
i was like… ????????????????

mase balik dari lunch tadi, aku observe ade kakak sorang nih nak lintas jalan. she waited there longer than one should have waited to cross a road. probably nak pegi Maybank across the street. the cars were damn fast lah. and crossing light button was like 2 meters away from her. the crossing light indicator should be red when someone pushed the button, and the indicator didnt look red to me. i used it an hour ago. and it works just fine.

and today
a UAT girl said the system were not as the user have requested. while in the meeting room last 3 weeks, she was the one requesting it like she’s working in the User department.

*sigh*

and why te heck a developer girl would come inquiring me how to format her computer when she cant access blogspot?!!!!

Traveller

decisions. decisions. byk sangat option.
balik dari Istanbul minggu lepas. tetibe datang offer pegi macam2 tempat. well. not exactly offers. tapi kawan2 ajak pegi jenjalan la.

India, Maldives, Osaka, Jakarta, London. pergh!

i know. bile dah bergaji besar nih. yg mahal2 ni jadi tarikan. im not rich. i know that. nor am i poor. im just planning to fix suitable options with me. kalau lah aku keje Petronas or Shell or ExxonMobil or any other tempat keje yg offer gaji tinggi2. and dapat bonus on top of that. mmg macam2 tempat dah aku pegi. keje Silverlake ni susah sket. melainkan aku naik pangkat. gaji aku stay average IT graduate. dgn skill aku yg ‘tak lengkap’ nih pulak, mmg employer aku takkan hantar aku pegi mane2 business trip lah.

so aku depend solely dgn ape yg aku ade. kurangkn expenses setiap bulan. simpan byk2 tiap bulan. so in average 3-6 months.. aku berjaye simpan duit utk pegi tempat2 yg agak mahal. tapi that’s that la kan. bile sume nih abis. aku dah tade savings dah. that’s a death wish there. gile kau. umo aku nak masuk 29 tahun nih. and i dont have savings. hutang ye belambak.

but then again. ini mmg ape yg aku nak buat. aku simpan duit mmg nak travel. nak beli SLR(once upon a time bile DSLR tak wujud). aku slalu kate aku tade cita2. ramai org kate derang tade cita2. tapi aku rase kitorang yg kate ‘tade cita2’ nih sebenarnye ade satu cita2 yg agak kurang possible utk direalisasikan. and that is jadi “Quiet” Traveller yg berbayar. kite nak travel, amik gamba cantik2.. tanpa perlu kate pape.. tanpa tulis pape.. TAPI BERGAJI.

kan? i know.. kurang kurang kurang manis possible! unless we’re professional photographers. tapi that’s the problem la kan? we dont want to be Professional Photographers or Freelance Photographers. we want to be Travellers. and a quiet one at that.

so back from the start. decisions decisions. i already said ‘Yes’ to Mom tho. she emailed me this morning asking if i want to join her and her friends to New Zealand this October. tapi tickets belum beli lagi(so my options are still open)..heck! its New Zealand. how can i say ‘No’ to that? well. how te heck did i say ‘No’ to Japan is beyond me. but then again.. Osaka and Tokyo in 7 days is not exactly what i had planned in my mind this entire time since i know anything about Japan. I need more time to carefully plan my visit to Japan. for a whole month. and that means… saving lots and lotsa money.

peh! kalau pegi sebulan. mau tak keje aku bile balik Meleisia. pegi Istanbul 5 hari pun dah jadi malas. aku tipu team leader aku, kate aku sampai pagi esok. padehal aku sampai pagi semalam. malas gile dowh gi keje, sampai hari nih pun. padehal dah seminggu dah balik dari Istanbul.

hmm… decisions. decisions.

The “One” Verse

Selamat bercuti kepade mereka yg keje kat Wilayah Persekutuan ari nih.. Hari Wilayah wei.. best gile byk cuti nih.. bangun lambat!! lepas bangun tido.. kene berak..

asal aku tengah berak jek.. mesti terpikir mende2 nih. tapi lepas berak kali ni tetibe terpikir nak post soalan2 aku yg telah lame terjawab.

Question:

Does the Sun move around the Milky Way?

Yes, the Sun – in fact, our whole solar systemorbits around the center of the Milky Way Galaxy. We are moving at an average velocity of 828,000 km/hr. But even at that high rate, it still takes us about 230 million years to make one complete orbit around the Milky Way!

StarChild Question of the Month for February 2000

kalu korang masuk link kat atas dan tengok gamba dlm website tuh.. pastuh korang tengok gamba dlm link wikipedia kat bawah nih pulak..

http://en.wikipedia.org/wiki/Milky_Way

korang rase boleh visualize tak? boleh imagine tak kite kat mane dalam Milky Way? tengok kat dlm gamba wikipedia.. tengah2 Milky Way tuh terang gile… itu center of our galaxy dol.
dan matahari kite bergerak 13800KM/minit orbiting Milky Way.. diameter Bumi pun baru 12756KM je.

pastuh aku ade soalan lain…

 

Does the Milkyway galaxy revolve around anything?

The Local Group does have a centre of mass (a “barycentre”) and the Galaxy orbits around that… except that the orbit is not very neat (interference from all the other galaxies within the group).

amik dari sini

hmm.. Milky Way pun tengah orbit mende lain called “BaryCenter”.. bayangkan besarnye BaryCenter nih pergh! aku rase kalau manusia ngn dinosor tak mati pun belum tentu BaryCenter nih boleh penuh.. (well.. Syurga lagi besar kot.. tade penghujung)..

dan aku percaye BaryCenter nih mesti orbit “something-center” yg lain pulak.. dan seterusnye..
and to think that this universe are all made from the same stuff.. atom and molecules.. cemane mende kecik yg kite takleh nampak nih boleh jadi besar cam universe..

nah.. ini untuk indulge lagi kebesaran kuasa Tuhan

and to think we are the most significant creature told in the al-Qur’an ever been created.. in this universe.
significant yet.. insignificant..

i heard (or read) once that God made Earth because of His love towards Muhammad SAW (maknenye Allah cintakan Muhammad even sebelum Dia cipta Adam a.s. or even sebelum Dia cipta Bumi). Wallahualam.
but in order to make Earth, He needs to make the Universe dulu la kan?