Traveller

decisions. decisions. byk sangat option.
balik dari Istanbul minggu lepas. tetibe datang offer pegi macam2 tempat. well. not exactly offers. tapi kawan2 ajak pegi jenjalan la.

India, Maldives, Osaka, Jakarta, London. pergh!

i know. bile dah bergaji besar nih. yg mahal2 ni jadi tarikan. im not rich. i know that. nor am i poor. im just planning to fix suitable options with me. kalau lah aku keje Petronas or Shell or ExxonMobil or any other tempat keje yg offer gaji tinggi2. and dapat bonus on top of that. mmg macam2 tempat dah aku pegi. keje Silverlake ni susah sket. melainkan aku naik pangkat. gaji aku stay average IT graduate. dgn skill aku yg ‘tak lengkap’ nih pulak, mmg employer aku takkan hantar aku pegi mane2 business trip lah.

so aku depend solely dgn ape yg aku ade. kurangkn expenses setiap bulan. simpan byk2 tiap bulan. so in average 3-6 months.. aku berjaye simpan duit utk pegi tempat2 yg agak mahal. tapi that’s that la kan. bile sume nih abis. aku dah tade savings dah. that’s a death wish there. gile kau. umo aku nak masuk 29 tahun nih. and i dont have savings. hutang ye belambak.

but then again. ini mmg ape yg aku nak buat. aku simpan duit mmg nak travel. nak beli SLR(once upon a time bile DSLR tak wujud). aku slalu kate aku tade cita2. ramai org kate derang tade cita2. tapi aku rase kitorang yg kate ‘tade cita2’ nih sebenarnye ade satu cita2 yg agak kurang possible utk direalisasikan. and that is jadi “Quiet” Traveller yg berbayar. kite nak travel, amik gamba cantik2.. tanpa perlu kate pape.. tanpa tulis pape.. TAPI BERGAJI.

kan? i know.. kurang kurang kurang manis possible! unless we’re professional photographers. tapi that’s the problem la kan? we dont want to be Professional Photographers or Freelance Photographers. we want to be Travellers. and a quiet one at that.

so back from the start. decisions decisions. i already said ‘Yes’ to Mom tho. she emailed me this morning asking if i want to join her and her friends to New Zealand this October. tapi tickets belum beli lagi(so my options are still open)..heck! its New Zealand. how can i say ‘No’ to that? well. how te heck did i say ‘No’ to Japan is beyond me. but then again.. Osaka and Tokyo in 7 days is not exactly what i had planned in my mind this entire time since i know anything about Japan. I need more time to carefully plan my visit to Japan. for a whole month. and that means… saving lots and lotsa money.

peh! kalau pegi sebulan. mau tak keje aku bile balik Meleisia. pegi Istanbul 5 hari pun dah jadi malas. aku tipu team leader aku, kate aku sampai pagi esok. padehal aku sampai pagi semalam. malas gile dowh gi keje, sampai hari nih pun. padehal dah seminggu dah balik dari Istanbul.

hmm… decisions. decisions.

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 16th February, 2012, in Keje, Travel. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Yeah…dilemma right?
    Let’s blame Air Asia with all these non-stop cheap Travel Promotion 😛
    Neway..was thinking of Istanbul. Is it expensive to go there?
    what is your overall budget ? including the flight ticket ? u use MAS?

    • Istanbul mahal weh! walaupun bukan aku yg bayar..
      tapi budget sorang RM8000-RM10000 untuk cuti 5-6 hari.. termasuk flight tickets la.
      aku gi naik Qatar Airways (i like it better than MAS)..
      flight return ticket around RM3000-RM4000
      hotel tido 5 malam around RM4000 jugak..
      aku bawak duit poket RM2000 abis cenggitu je.. shopping pun xleh byk..

      1 Turkey Lira = avg (RM2.20)

      so budget kene double.. hish.. kalau gi Jepun ke, Europe ke.. mesti lagi byk duit nak guna..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: