Marriage?

dah brape blog, article, buku dan hape macam segale jenis source aku bace.. well.. maybe bukan sume.. tapi banyak jugak la..

koman-koman manusia akan menyatakan. CINTA antara lelaki and pompuan perlu wujud samade sebelum atau selepas kawen.

lepas aku bace nih. aku bertanye kepade diri sendiri. adekah aku hensem, kaya raya serta beriman? eh.. tak..
betul ke kene ade cinta untuk kawen? aku rase tak payah kot.. tade dlm rukun pun kata lelaki atau pompuan mesti berada dalam keadaan bercinta untuk kawin.

korang kalu nak kawen. takyah tunggu2 dowh! kawen je terus. kalau tak mampu beli, sewa, duk umah sendiri. duk je umah mak bapak. takyah malu2. tak salah langsung. serius! malah digalakkan duk umah mak bapak untuk jage mak bapak.

nih sume sebahagiannye salah org Yahudi ngn Nasrani la nih. sebab ini mmg care hidup derang.. dan sebahagian kesalahan lagi terletak pade tangan Muslim yg bodoh pegi ikut cara omputih ngn yahudi tuh.. sebuk nak bercinta bagai..

kalu time kawen tade perasaan cinta malah ade perasaan benci sekalipun. halal untuk korang kawen. sebab kawen nih bukan perihal perasaan pun. kawen ini perihal ikatan silaturrahim. dan penambahan Muslim di masa hadapan..

yg dah kawen pun. kalau benci antara satu same lain.. takyah bercerai dowh. well.. melainkan ia mendatangkn mudarat pade diri.. elok lah cerai. tapi kalau setakat benci. tido je la bilik lain. kalu rase nafsu membuak2. boleh je buat sex. halal. walaupun still membenci satu same lain. tapi still sex halal. tade la korang berzina ngn org lain. still boleh jage anak2.

cume kalau ade perasaan cinta tuh. environment tuh elok la sikit. but still sebuah perkahwinan itu tak sepatutnye diujudkan atas dasar cinta sesame manusia.

 

sebab ia adelah sebuah ibadah kan? so korang hanye perlu cinta pade Allah je. bile korang cintakan Tuhan. korang mintak je nak cinta laki/bini/anak korang. aku percaya mesti korang dapat. but these are bonuses. not main function of a marriage.

kan?

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 10th May, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: