makan untuk berbuka puasa

There’s 2 kinds of breaking fast in this world.

1. Makan untuk berbuka puasa.

2. berbuka puasa.

kan.. nampak beza kan? konteks ‘makan untuk berpuasa’ tuh secare generalnye aku cube nak katekan.. orang2 yg mencari makanan berat untuk makan berbuka puasa walaupun dah bukak pose ngn sebijik kurma.

selame 20 tahun pengalaman berpuasa aku kat Malaysia nih. sememangnye kite nih dikalangan orang2 yg ‘makan untuk berbuka puasa’.. kite mkan sebab dalam otak kite pikir :

“tak makan selame 12 jam.”

itu je. bukan sebab nak ‘berbuka puasa’ pun.  so kesimpulan dlm otak:  “tak makan selama 12 jam.. badan jadi lemah.. kene makan utk pulihkan tenaga”

TIPU!!!

tak pernah dalam 20 tahun aku berpuasa penuh (alhamdulillah).. tak pernah aku ingat sekali pun, hari yg aku berasa letih sebab berpuasa. malah aku rasa paling segar bile berpuasa. tahun nih aku rasa paling segar kot. sebab byk pegi window shopping kat Jalan Masjid India ngn Jalan TAR.. and still aku boleh beratur panjang utk tunggu beli kebab Jalan TAR.

peliknye. bile aku bukak puasa. aku tak rasa bertenaga pun. same je macam puasa tadi.

aku hanye rase penat bile semayang Tarawih lebih 10 rakaat (well. 8 rakaat pun dah penat).. sebab Imam Muda Masjid Sungai Buloh mmg bace surah panjang2. serius penat semayang Tarawih. bangun duduk bangun duduk 8 rakaat(selalunye lepas 4 rakaat aku skip 2 rakaat utk rehat.. then sambung lagi 4). penat. tapi dah sebab itu ibadah.. Sunnah.. nak dapat pahala. kene la berusaha. kene la buat2 nampak cam tak penat. tipu la kalau aku kate aku tak penat. masalahnye.. baru je makan besar time bukak pose. patutnye byk tenaga. kenape penat? sape yg betul2 tak penat tuh. MasyaAllah. mmg dapat rahmat Tuhan.

tapi nih la. bile aku berpuasa. aku tak rasa penat langsung. serius rase cam hari2 bese. i bet orang lain pun rasa cam aku. tak mungkin aku sorang je rase camni. so what im trying to say is.. kenape kene buat alasan “TAK CKUP TENAGA”?

pastuh lepas bukak puasa ngn nasik campur tuh.. terus rase kenyang.. nak tido.. patutnye.. kalau tenaga pulih seperti sedia kala.. tade la rasa nak tido. patutnye rasa bertenaga la. so kenape rase nak tertido? SEBAB TERLEBIH BANYAK TENAGA LAAAAAAA!!! ko berpuasa tak gune tenaga pun. sahur tuh dah bagi tenaga dah.. tu la tujuannye sahur. nak bagi tenaga selama 12 jam tuh la. ko ingat ko makan kul 5 pagi tuh.. tenaga ko terus abis 3-4jam selepas tu ke? betul ke ko nih manusia? binatang pun boleh tahan tak makan seminggu. dalam seminggu binatang kejar buruan.. 80% of the time buruan terlepas. for 1 week. yg ko tengok dalam national geographic tuh. ko ingat cameraman tunggu kat situ 1 jam terus dapat shot cheetah dapat tangkap buruan ke? derang kene tunggu 2-3 hari untuk dapat 1 shot cheetah yg dpt tangkap buruan. bayangkan cheetah tuh tak dpat makan 2-3 hari.. still ade tenaga nak kejar binatang cam kijang berpuluh kali dlm 2-3 hari. manusia punye badan lagi kompleks. tapi fungsi badan tetap same untuk semua binatang kat dunia ni termasuk manusia.

cam kes aku. aku tak sahur. so aku makan bukak pose boleh tahan 23 jam. sampai keesokan harinye. hehe. malas sahur. tengok! aku tak sahur still tak rasa penat. jauh skali dari rasa lapar. malah aku perform better masa main bola kalau tak makan. rase ringan je kaki aku.

manusia2 lain.. tak makan 12 jam, tenaga hilang macam tak makan seminggu.  so jadilah kes ‘makan untuk berbuka puasa’.. konon tade tenaga kalau tak makan. sebab tuh la ade kes tak puasa time olimpik tu. bodoh! nak cerita pasal zaman Rasulullah menang perang Badr time bulan pose. dia jawab, “kite dah tak berperang sekarang.. sekarang lain.. dulu lain.. dulu takde global warming.” orang2 cenggini la mmg tak patut dapat anugerah Tuhan. dia ingat orang dulu2 pegi perang pakai singlet ngn bawak ranting je kot. dia tak pernah rasa pakai baju besi, dia tak pernah rasa bawak pedang zaman dulu2. beratnye Ya Tuhan. sekali swing pedang tuh macam angkat beras 10 kilo. itu baru 1 swing. nak tahan swing pedang musuh dah macam angkat beras 20 kilo… nak lari dari kuda. nak tolong kawan. nak lompat atas musuh. nak elak lembing. macam2. bayangkan orang Islam menang peperangan.. 300 org vs 1000 org.. tu tak kire perang kat tengah padang pasir lagi.. sape pernah pegi negara2 Arab akan tau betape susah dan beratnye nak berjalan atas pasir.  ITU TIME BULAN PUASA TU!!… did i mention selalunye march pegi perang  lepas Subuh, start waktu tgh hari, habis di sebelah petang? no… u wouldnt believe that. would u?

ape yg aku paham, berbuka puasa ni means that it is to show that we can stop restricting ourselves from not eating anymore. sebab tu Nabi bukak pose ngn kurma je. then Baginda pegi semayang. and makan kemudian. berbuka puasa bukan untuk makan. tapi untuk menunjukkan time berpuasa dah abis. boleh makan.. boleh berjimak.. boleh buat macam2 la lagi. itu je. so konsep berbuka puasa kite dah jadi lain.

so ape tujuan kite berbuka puasa sebenarnye? nak makan or nak berbuka puasa? BOTH!.. so jadi la “makan untuk berbuka puasa”

aku macam setiap bulan puasa mesti blog cerita nih.. lol.. tade la.. aku cam tak puas ati bile bace blog orang pasal bukak pose.. yg latest aku tak puas ati adelah cerita Malaysian-Chinese berasa kasihan ngn Malaysian-Malay yg berpuasa. so org cina tuh bagi org melayu skip beratur kat counter McDonald sebab org melayu nak bukak pose cepat2. and then orang melayu gladly terima pelawaan utk skip queue (walaupun dlm blog tuh dia kate dah bukak pose ngn mineral water mase queue). Demi Allah. kalau aku yg queue tu. aku akan tolak pelawaan utk skip queue sebab orang depan aku dah tunggu lagi lama dari aku.

dan kalau aku yg keje kat Mcdonald tuh, masa time azan Maghrib. aku destribute kan kurma (or in case tade kurma, aku bagi je fries) kat org Islam yg tgh beratur utk bukak pose..

 

 

 

ps: kenape pronunciation ‘breakfast’ ngn ‘break fast’ lain? and why te heck McDonald’s ni still tolak breakfast hour dari kul 4 pagi jadi kul 6 pagi? bodoh tul! cemane aku nak sahur ngn Sausage McMuffin? bodoh!

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 11th August, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: