Monthly Archives: September 2012

going to JEPUN!!!!

i just got news.. im GOING TO JAPAN!!!!.. next year. yeah! well. i’ll be going with my mom’s friends. err.. i cant comment on this as it might reach someone from the group. hehe. but i hope they brought along their beautiful daughters. haha. taktau la. but even if they dont. i’m still going to Japan.. gotta take the Japanese class fast. what do i do? what must i bring? where te heck will i be going to (in Japan la)? aaahhh! im so excited. kyaaaaaaaaaaaaaa!!! \>o</

anyone wanna join the trip?

Flying to Tokyo in 27th August 2013. return on 2nd Sept 2013. and the group's planning to fly to Sapporo, Hokkaido and the 3rd day visit.. cant wait!!! (tho have to wait for 11 more months)

Advertisements

GAJI

dah masuk… hweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee…………….!!!!!!!!!!

Favorite Manga

Beelzebub just made 3rd on my all time favorite manga list

1. One Piece
2. History’s Strongest Disciple Kenichi
3. Beelzebub
4. Ranma 1/2
5. Hunter X Hunter
6. Naruto
7. Bleach
8. K-ON
9. Samurai X
10. Eye Shield 21

duplikasi

aku nak tulis pasal travel aku gi Melaka ngn Port Dickson wiken lepas. tapi itu aku save exclusively untuk bile aku dah upload gamba nanti. haha.

tapi hari nih. aku nak cakap yg aku annoyed.
ko prasan tak kalau ko jalan kat jalan2 kampung. or mana2 jalan la. asal ade gerai2 kecik tuh. macam kat Melaka ari tuh. berderet org tepi jalan jual coconut shake. ade skali dua aku nampak org jual air tebu. aku tak nampak pun org jual air oren. padehal aku tetibe rasa nak minum air oren time tu. tade la. dalam 10 gerai aku jumpe. sume pun nak buat coconut shake? dah tau ade byk competition. bawak2 la jual mende lain. orang beli la mende lain tuh. kalau customer sume asik brenti kat gerai pertama ngn kedua.. gerai ke-3 ke-4 and so on nak untung cemane? so.. kalau nak untung.. jual la mende lain bangang! jual goreng pisang ke.. jual pisang shake ke.. jual tebu shake ke.. ini nak jual coconut shake jugak buat hape? kan ke bangang namenye..

itu kat Melaka n PD tu.. paling dekat ngn aku adelah Bandar Baru Sungai Buloh.. semalam aku nak pegi beli beger. yg aku kire, ade 7 gerai beger dekat satu jalan. aku pegi la gerai beger yg buat beger paling sedap. situ mmg sah2 la ramai orang. so gerai beger yg kurang sedap nih. nak untung cemane? PEGI LA CARIK TEMPAT LAIN.. bangang!! banyak je tempat2 yg kurang jual beger. korang nak jual jugak depan bank2 tuh buat hape kalau dah ade org lain monopoli?

teringat mase aku jenjalan kat Terengganu suatu mase dulu.. tau la tengah musim jagung. yg korang sume pegi jual jagung buat hape? dekat 20 gerai aku lalu. aku naik muak la tengok orang jual jagung je. dah la dekat Terengganu.. kat tepi laut pulak.. JUAL LA KROPOK LEKOR!!.. jual air kelapa ke.. hape ke bengong sume jual jagung ngn jagung bakar je? last2 aku brenti kat gerai jual goreng pisang.. aku komplen sumorang jual jagung je.. makcik tuh sendri kate org melayu nih tade imaginasi. aku angguk2.

memang betul pun. bangang beno org melayu nih. well. bukan orang melayu je pun.. sume orang Asia la bangang. sampai ke Arab nun. kalau orang buat kedai sand buggy.. ade la dekat 10-20 kedai sand buggy kat satu sand dune tuh je.. padehal ade berbillion sand dune kat Arab nun. takde pulak aku nampak org Arab jual buah kurma ke.. jual air ke.. antara kedai2 sand buggy tuh. bangang!

kalau ko pegi gerai nasik campur kat KL nih. dekat tempat cam Jalan Masjid India tu byk la gerai nasik campur. lauk2 cam masak lemak, kari, sayur, ayam goreng tuh sume.. ok fine.. aku leh terima kalau sume gerai nasik campur ada… pastuh ade satu kedai nih start jual popiah.. sedap pulak tuh.. tup tup seminggu lepas tuh sume kedai nasik campur jual popiah. WTF?!!

same la jadinye kat Jalan TAR nih.. satu kedai jual kain.. kedai lain pun nak jual kain. satu kedai jual tudung.. yg lain pun ikut.. pastuh sume datang dari source yg same.. cume penjual je la lain. tengok laa.. kang tetibe ade cina datang bukak kedai henpon.. seminggu dua lepas tuh mesti melambak kedai henpon..

imaginasi tarak.. bawak2 la kretif sikit.

PR buat jelajah Malaysia ngn bas ade letak gamba pemimpin.. BN nak tiru jugak.. bese la. melayu. pemimpin PR yg hidup serba sederhana.. slalu semayang.. slalu quote sunnah ngn hadith Nabi tuh tade pulak derang nak tiru. itu aku pelik.

orang buat blog.. ekau nak buat blog.. (ini mungkin personal so aku leh terima)
org buat duit ngn blog.. ko nak ikut jugak..
dah la taktau duit tuh halal ke idak.. tah ape usaha yg ko buat sampai ko boleh dapat duit free tuh pun aku taktau.. setau aku itu riba’.. but hey.. sumorang buat kan? mesti halal punye.

tade2. aku lain. aku tak buat duit. aku ingat lagi. aku buat blog sebab nak carik kawan luar negara.. pen-pal ok.. boleh improve english aku skali… err.. and untuk impress awek yg aku minat dulu.. tapi last2 ayat aku yg power pun derang tak terima sebab aku fat and ugly.. skang sume dah kawen. lol.

ala melayu. orang isap rokok. ko nak tiru. orang minum arak. ko nak tiru. orang buat seks. nak ikut. orang buang bayi. dia nak ikut jugak. ini belum ade melayu makan babi lagi. start je ade melayu makan babi. mesti ramai yg ikut. percaye la. hidup melayu. takkan melayu hilang dari dunia. well. kalau kat dunia ko tak ilang. sumpah time akhirat nanti ko hilang.

went to watch Resident Evil : Retribution yesterday. its was OK i guess.. not really a good movie.. but i certainly had fun watching it. maybe because i like Jill Valentine.. nyeheheh!

oh! yes.. i went to the atm machine before the movie (weird we call it “atm machine”.. when atm is short for “auto-teller machine”.. so by calling it atm machines makes it “auto-teller machine machine”).. doesnt matter.. so as i went to the machine to withdraw some large amount of money.. i found nothing interesting occurred. haha. no. what im trying to convey was that, i withdrew 5 keping duit “RM20 baru”.. so excited.. 5 keping sekaligus. i definitely am gonna add them into my wang kertas collection.

other than that.. nothing special happened. just that a cute girl smiled back when i smiled at her. lol. she got nice ass. i like! then i asked her if she would give me her number. she said yes and gave her number to me. so i called her that instant to confirm if its her real number. and it was her real number. i shouted “yes!”. then.. i tell you it was just a lie. a lie so that i can write more in this blog. thank you for reading.

Peluang

aku rasa ade hikmahnye cuti 3 hari ni. ini la salah satu peluang aku(aku rasa la) untuk travel wiken ni. aku rasa nak melawat Melaka ngn Port Dickson.
aku tak tau lagi ape aku nak buat sebenarnye. tapi kalau aku tak pegi jugak kali ni. mmg aku rasa sangat susah untuk aku buktikan aku nih boleh travel alone. masalahnye sekarang, adekah aku nak pegi by bus or by my dad’s car. takpe. itu boleh diatur kendian. sekarang ni aku nak buat research sikit tentang tempat2 yg patut aku lawati. dan adekah aku patut pgi PD dulu or Melaka dulu? tempat tinggal aku rase tak menjadi masalah sgt since aku ni single. dan like i said, aku travel alone. demn! bile nak ade awek lawa nih? eh.. haha! aku tau. aku #foreveralone.. nak carik free freelancer. hehe. aku tade model nak di ngambik gambo nye. kang sampai sane. aku amik gamba scenery je la. oh deng! need to see the weather forecast.

———-
oh shit! kene tuka plan la ni. Melaka n PD raining la this wiken. shit! now what do i do? where do i go?

aaahh! takpelah.. let me heart decide when the day comes.. terus ilang mood aku nak tulis blog. demn!

rasuk.. adekah wujud atau tidak?

hmm.. kenape buku2 yg aku bace, semua menceritakan iblis/syaitan mesti datang kepade target dia dengan ‘menyerupai’ seseorang instead of ‘merasuk’ seseorang then datang kepada target dia. dan mostly aku bace yg suke merasuk orang nih.. adelah jin.
the likes of saka, hantu raya, or mostly yg ade pangkat ‘penjaga’ tu la yg slalunye ‘merasuk’ orang. jembalang, hantu tetek, pontianak, hantu penggal, orang minyak, toyol hape sume tade pun merasuk orang. they are djins too.. kenape derang tak rasuk orang?

and often orang yg kene rasuk selalunye tak ingat or tak sedar yg dia kene rasuk. which made me think, mungkinkah hantu jin2 ni sememangnye takleh rasuk sesape pun. mungkin orang yg ‘dirasuk’ tu sebenarnye ditidurkan atau orang yg diserupakan dengan sengaja dan nampak seperti orang itu sendiri yg kene rasuk.
think logically, kalau manusia kene rasuk. minda dia kene kawal ngn jin? kalau minda dia kene lockup oleh jin. kat mana jin tuh boleh lockup minda manusia?
what? kewujudan jin itu sendiri tak logik? kalau tak logik, cemane leh diceritakan dalam al-Qur’an? if we dont know about their world.. doesnt mean that its illogical.. it just mean that we’re ignorant of their world. we dont know how their world works. but yes. the point is, we know they exists and we acknowledge their existence. so sebenarnye kewujudan jin/hantu dan dunia jin ini adalah logik.

aku nak carik la, ade tak buku2 kisah zaman nabi yg mana ade orang kene rasuk.. sebab like i said, slalunye mereka datang dengan menyerupai seseorang. itu je. tade cerita jin merasuk orang. zaman sekarang je byk jin merasuk org. apehal jin start merasuk org zaman2 sekarang pun aku tak tau. padehal yg dia rasuk tuh bukan org kuat iman pun.

so ape tujuan merasuk kalau bukan nak menggoyahkan iman manusia? kalau nak goyahkan iman org tak beriman nih.. setakat tunjuk muke je aku rasa derang di dah goyah iman. takyah rasuk2 de.

so logically, if a djin can possess a human.. then a human can possess jin jugak la kan? sesape yg pernah bace tentang jin dan dunia jin (or dengar ceramah pasal jin).. u’ll know, jin nih pun ade hierarki derang sendiri, boleh makan, boleh nangis, boleh gelak, ade ketua kampung, ada yg knowledgeable, ada jin Islam, ada jin Nasrani sume tuh.
the point is, kalau jin jahat adalah begitu knowledgeable dan telah mempelajari cara2 merasuk manusia. then the knowledge to merasuk someone itu exists. wujudnye cara-cara untuk possess something. ilmu untuk possess someone itu wujud la kan?

OR NOT?

kalau bace tentang Nabi Sulaiman a.s., baginda memerintah dunia manusia dan jin. baginda boleh menyuruh jin dan manusia buat pape je yg dia nak. ilmu untuk ‘menyuruh jin’ sekarang dipanggil sihir. taktau la kene buat contract ke hape dgn jin tu. tapi yg pastinye selepas kedatangan Nabi Muhammad SAW. kalau ko bersekongkol ngn jin. berdosa. err.. ye ke? wallahualam. nanti aku nak carik bahan bacaan yg betul.

ilmu menyuruh jin @ sihir ni wujud. itu yg pasti. yg aku tak pasti adelah adekah ilmu merasuk tu wujud? ilmu sihir wujud sebab Nabi Sulaiman boleh menyuruh jin.. dan masa zaman Rasulullah SAW. Rasulullah pernah kene sihir dan baginda mengadu sakit disihir. so kalau Rasulullah sendiri boleh terkena sihir.. mesti ilmu merasuk tuh lagi power. kenape tak rasuk je Rasulullah? either jin yg dihantar utk sihir Rasulullah itu jin level rendah yg tade ilmu merasuk atau ilmu merasuk mmg tak wujud?

hmm…

pe? Baginda dilindungi malaikat? setakat ni. tak pernah aku baca tentang mana2 malaikat yg menolong halau jin dari manusia. sebab aku rasa ‘menghalau jin’ bukan skop kerja mana2 malaikat pun. so pertolongan malaikat di ruled out. well. malaikat tolong berdoa or tolong masa perang ye aku pernah dengar/baca. tapi malaikat berlawan dengan jin aku tak pernah bace. malah aku tak pernah bace malaikat lawan iblis pun.

mainly sebab aku rasa jin nih same taraf dgn manusia. lemah. kalau jin same kuat ngn malaikat. cemane malaikat nak jaga jin time akhirat nanti? kang jin berjaya melepaskan diri dari neraka kang.. lol.. so jin tak sama kuat ngn malaikat.

and as much as i want to believe it.. macam manusia, aku rasa jin takleh nampak malaikat.

oh! ini setakat logik melayu aku la. bukan logik Islam aku. aku nih bukan beriman sgt pun. tapi aku bersetuju bile ade orang kata.. perkataan Syaitan nih bukan ditujukan pada jin dan iblis je.. manusia pun boleh dikategorikan sebagai syaitan. syaitan is like a word to represent something jahat. syaitan is not makhluk itself.. iblis is a mahkluk, jin is makhluk, manusia is mahkluk, malaikat pun mahkluk.. but ‘syaitan’ is term for mahkluk yg jahat or ahli neraka. wallahualam.

so kalau ko buat jahat. minum arak tapi tak makan babi sebab babi haram tapi buat seks luar nikah ngn anak sedare ko or awek ko or balak ko. ko mmg syaitan la. lol. ini baru syaitan yg merasuk. bukan means ade something else merasuk ko. tapi ko yg merasuk nafsu ko sendiri. or nafsu yg merasuk ko.. either way.. syaitan punye keje la tu.

Tangy KitKat?

is it just me?
or KitKat have lost its sharp tangy feeling every time i bite into it? i bought a KitKat just now. and went for a little stroll out of the office to have that feeling of ditching work and go for a walk around the building. as i always do at during this hour. usually around 4-5pm. hehe. and i like to buy some snacks from kedai runcit tingkat 1A to munch when i stroll around. usually it’s the keropok ikan or the KitKat. today it’s KitKat.
so today, as i munched the KitKat. realization kicked-in. i remembered long ago, once upon a time, when i was little, earlier in my life, about 15 years back (haha.. saje nak panjangkan article).. each crunchy bites were accompanied with this sharp tangy feeling.. not taste.. but feelings. it was a feeling i tell you. feel gile ar makan KitKat. but now, its just KitKat chocolate. some how, its different from the earlier version. no more tangy feeling. mungkin org sekarang tak suke kut mende2 tangy feeling tuh.

takpe lah. still palacios.. eh.. delicious!

Kelab Pop FC kembali

akhirnye! hampir 2 bulan tak main bola padang. wiken lepas nih. Kelab Pop secara rasminye memulakan season 2012/13 mereka. Kelab Pop FC vs Daudsu FC di padang pusat latihan Agrobank, Bangi. Kelab Pop telah berjaya membuka jaringan pertama dan mendahului 2-0 pada suku masa pertama (3 suku 30minit) perlawanan wiken lepas. tetapi pasukan Daudsu berjaya melevelkan keadaan derang dengan jaringan separuh mase kedua dan ketiga. demn! lol.

aku berjaye buat satu try. walaupun tak masuk. tapi heheheheh! dah pandai try pulak ekau ye halim? hehehehehe!

takpe! next time. aku nak placing betul2.. hehehehehe!

New in Town

it all started last week.. if i can be the judge of it. i’d say it started somewhere between Thursday and Friday last week.. the time when the wind came. well, i certainly got the virus on Friday. whoever made the mistake of not caring for their mouth/throat during that time would surely had gotten this new infection. i know i did. and so does dozen others in my office. and about dozen more on my office floor. heck. even my brother-in-law complained he got a sore throat.

yes. it was the time when the wind came. i don’t know if it’s the changing of the monsoon or anything. but storm have been ravaging KL for the past few days. and it certainly brought something new with it. something that i am not immunized. i learned some time ago, someone said, if i had gotten a virus infection and recovered from it. then my immune system would have evolved and recognized/memorized the virus and i will never be infected by the same virus ever again.

now. it’s as if everyone is coughing around here. EVERYONE. it’s like every 2 seconds, there are people coughing. even a DJ from a popular radio station coughed this morning. well. maybe something did stuck in his throat. but i just wanna point out that he coughed. lol.

it’s new. and it’s ravaging our throat. but we will prevail (like always). InsyaAllah. GO immune system!!

ps: BATUK! BATUK! COUGH! COUGH! <clear throat> hak tuh!