duplikasi

aku nak tulis pasal travel aku gi Melaka ngn Port Dickson wiken lepas. tapi itu aku save exclusively untuk bile aku dah upload gamba nanti. haha.

tapi hari nih. aku nak cakap yg aku annoyed.
ko prasan tak kalau ko jalan kat jalan2 kampung. or mana2 jalan la. asal ade gerai2 kecik tuh. macam kat Melaka ari tuh. berderet org tepi jalan jual coconut shake. ade skali dua aku nampak org jual air tebu. aku tak nampak pun org jual air oren. padehal aku tetibe rasa nak minum air oren time tu. tade la. dalam 10 gerai aku jumpe. sume pun nak buat coconut shake? dah tau ade byk competition. bawak2 la jual mende lain. orang beli la mende lain tuh. kalau customer sume asik brenti kat gerai pertama ngn kedua.. gerai ke-3 ke-4 and so on nak untung cemane? so.. kalau nak untung.. jual la mende lain bangang! jual goreng pisang ke.. jual pisang shake ke.. jual tebu shake ke.. ini nak jual coconut shake jugak buat hape? kan ke bangang namenye..

itu kat Melaka n PD tu.. paling dekat ngn aku adelah Bandar Baru Sungai Buloh.. semalam aku nak pegi beli beger. yg aku kire, ade 7 gerai beger dekat satu jalan. aku pegi la gerai beger yg buat beger paling sedap. situ mmg sah2 la ramai orang. so gerai beger yg kurang sedap nih. nak untung cemane? PEGI LA CARIK TEMPAT LAIN.. bangang!! banyak je tempat2 yg kurang jual beger. korang nak jual jugak depan bank2 tuh buat hape kalau dah ade org lain monopoli?

teringat mase aku jenjalan kat Terengganu suatu mase dulu.. tau la tengah musim jagung. yg korang sume pegi jual jagung buat hape? dekat 20 gerai aku lalu. aku naik muak la tengok orang jual jagung je. dah la dekat Terengganu.. kat tepi laut pulak.. JUAL LA KROPOK LEKOR!!.. jual air kelapa ke.. hape ke bengong sume jual jagung ngn jagung bakar je? last2 aku brenti kat gerai jual goreng pisang.. aku komplen sumorang jual jagung je.. makcik tuh sendri kate org melayu nih tade imaginasi. aku angguk2.

memang betul pun. bangang beno org melayu nih. well. bukan orang melayu je pun.. sume orang Asia la bangang. sampai ke Arab nun. kalau orang buat kedai sand buggy.. ade la dekat 10-20 kedai sand buggy kat satu sand dune tuh je.. padehal ade berbillion sand dune kat Arab nun. takde pulak aku nampak org Arab jual buah kurma ke.. jual air ke.. antara kedai2 sand buggy tuh. bangang!

kalau ko pegi gerai nasik campur kat KL nih. dekat tempat cam Jalan Masjid India tu byk la gerai nasik campur. lauk2 cam masak lemak, kari, sayur, ayam goreng tuh sume.. ok fine.. aku leh terima kalau sume gerai nasik campur ada… pastuh ade satu kedai nih start jual popiah.. sedap pulak tuh.. tup tup seminggu lepas tuh sume kedai nasik campur jual popiah. WTF?!!

same la jadinye kat Jalan TAR nih.. satu kedai jual kain.. kedai lain pun nak jual kain. satu kedai jual tudung.. yg lain pun ikut.. pastuh sume datang dari source yg same.. cume penjual je la lain. tengok laa.. kang tetibe ade cina datang bukak kedai henpon.. seminggu dua lepas tuh mesti melambak kedai henpon..

imaginasi tarak.. bawak2 la kretif sikit.

PR buat jelajah Malaysia ngn bas ade letak gamba pemimpin.. BN nak tiru jugak.. bese la. melayu. pemimpin PR yg hidup serba sederhana.. slalu semayang.. slalu quote sunnah ngn hadith Nabi tuh tade pulak derang nak tiru. itu aku pelik.

orang buat blog.. ekau nak buat blog.. (ini mungkin personal so aku leh terima)
org buat duit ngn blog.. ko nak ikut jugak..
dah la taktau duit tuh halal ke idak.. tah ape usaha yg ko buat sampai ko boleh dapat duit free tuh pun aku taktau.. setau aku itu riba’.. but hey.. sumorang buat kan? mesti halal punye.

tade2. aku lain. aku tak buat duit. aku ingat lagi. aku buat blog sebab nak carik kawan luar negara.. pen-pal ok.. boleh improve english aku skali… err.. and untuk impress awek yg aku minat dulu.. tapi last2 ayat aku yg power pun derang tak terima sebab aku fat and ugly.. skang sume dah kawen. lol.

ala melayu. orang isap rokok. ko nak tiru. orang minum arak. ko nak tiru. orang buat seks. nak ikut. orang buang bayi. dia nak ikut jugak. ini belum ade melayu makan babi lagi. start je ade melayu makan babi. mesti ramai yg ikut. percaye la. hidup melayu. takkan melayu hilang dari dunia. well. kalau kat dunia ko tak ilang. sumpah time akhirat nanti ko hilang.

About ururu5

I practice Islam, total One Piece fan.. and L'Arc-en-Ciel.. and Arsenal.. and PAS.. and.. im single.. or am i? N.E.S. tolong confirm kan.. I'm left-handed..

Posted on 19th September, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: