Monthly Archives: December 2012

makan?

Rasulullah sendiri kata “makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang”… so if i never get hungry, then its ok to not makan. kan…? plus.. i feel… full.. always

Rasulullah bile tak ckup makanan kat umah. baginda berpuasa je. mane ade baginda makan makanan fibre, amik protein ke hape ke hari2.. bile baginda takde makanan. baginda puasa. ikat perut. dan masih pegi berperang. dan masih berpuasa lepas berperang. dan masyaAllah. masih bertenaga lepas berpuasa sambil berperang. kekuatan dia bukan datang dari fact bahawa baginda adalah Rasul. baginda tetap seorang manusia biasa.

oh! dan sebenarnye. minum air mineral water tuh sebenarnye zat dia macam makan nasik satu pinggan. tapi kene pastikan itu adalah mineral water ye. bukan drinking water. drinking water tuh setakat air paip byk klorin je.

senang je nak bezakan mineral water ngn drinking water. tengok bottle cap. selalunye ‘mineral water’ nye bottle cap ada warne. selalunye warna biru. kalau spritzer, bottle cap dia warna hijau. kalau evian, bottle cap warne pink. kandungan mineral dia just nice untuk hidup satu hari. haha. kalau ‘drinking water’ pulak bottle cap dia warna putih je. tade warne lain. drinking water adelah lebih murah dari mineral water. dan bertindak sebagai reverse osmosis je. hilangkan dahage je. tade khasiat lain.

so hari2 aku beli mineral water. jarang aku beli drinking water. aku rasa sebab tu kot aku tak pernah rasa lapar?

tapi lapar ngn tade tenaga adelah 2 perkara berbeza. kalu ko lapar. maknenye perut ko kosong. kalau ko tade tenaga. tu sebab zat2 tak cukup. memandangkan aku nih jenis manusia ‘hidup untuk makan’, jadi zat dalam badan aku tak pernah hilang pun. lol. so aku sentiasa bertenaga. siap tenaga berlebihan tu. sebab tu kot aku rasa boleh hidup tanpe makan secara rileks selama 3-4 hari.

kamon la. time bulan puasa aku boleh jogging pagi dan tak rasa lapar selepas tu. aku boleh panjat broga dan bukak pose pukul 10 malam (dgn air mineral je). macam2 lagi. sistem badan manusia ni walaupun kompleks. tapi kite paham cemane badan kite berfungsi.

let say kata dunia nih habis segala makanan.. tinggal air je. ko rasa manusia akan pupus dalam 3-4 minggu je ke? aku rasa 10 tahun pun boleh hidup lagi tanpa makanan. dan dalam keadaan tak ada makanan tu.. aku berani bet, manusia still akan berkerja. manusia still akan berperang. manusia still akan beranak.

ko nak tenage? makan gula. makan bende manis. ko tau tak sebijik pisang tuh boleh menampung tenaga satu hari mungkin 2 hari. takyah beli redbull pun. sebijik kurma boleh menampung tenaga di siang hari. sumenye sebab kandungan gula.

ade beberapa konsep kegemukan yg orang selalu salah anggap. makan lemak. makan mende berminyak. tak membuatkan orang gemuk. tapi pengambilan karbohidrat ngn gula yg tinggi yg buat ko gemuk. orang kata makan burger tu tak sihat. padahal tade makanan lebih sihat dari burger. sempurna khasiat dia. karbohidrat dari roti, protein daging, fresh salad, kandungan vinegar dlm tomato/cili sos, telur?, cheese? sume makanan berkhasiat.. sumenye dalam portion yg terkawal. melainkan ko makan 2-3 burger la. haha..

oh! Sunnah minum cuka sebelum makan.. cuka tuh campur la madu ke.. campur oren ke.. campur carrot ke..  tengok.. dalam burger pun dah ada cuka. lengkap khasiat burger. 

and whats more.. history burger.. burger bukan dicipta omputih.. tapi burger dicipta oleh orang Arab. ye. orang Arab adelah pioneer bab2 roti dan daging.

so ape nak takut kalau ko makan burger? ape nak takut kalau ko tak makan langsung? ape itu diet?

senang je.. DIET tu maknenye “controlled eating environment”.. ko makan ikut masa yg ditentukan dan ko makan ikut portion yg ditentukan. itu je. kalau ko berusaha nak kurus.. diet lah. kalau ko makan cam aku.. ini bukan namenye diet. diet nih tujuan dia adelah nak merangsang hormon metabolik ko. supaya badan ko kenal masa2 yg ia perlu utk keluarkan acid, enzim2 percernaan.. let say kata… ko berdiet schedule makan pukul 8 pagi setiap hari. maka dalam kul 8 pagi.. badan akan expect makanan masuk perut..enzim2, asid pencernaan akan dikeluarkan dan pencernaan penuh makanan2 yg ko makan akan berlaku. maka kadar metabolisma ko dikira tinggi.

let say kate ko diet schedule makan 8 pagi setiap hari.. tetibe hari ni ko makan pukul 6.30 pagi. so sistem pencernaan dah bercelaru sebab terawal sejam.. so badan ko mungkin bagi respon yg lambat sket sebab off schedule.. so pencernaan penuh tak berlaku. kadar metabolisma ko jadi rendah.

cam tuh la nak berdiet.. komitmen kene betul2 tinggi. kalau ko tengok omputih. derang siap set alarm nak makan pukul brape. pastuh kira berapa kalori perlu makan. kalau dia set 100Kcal untul lunch.. maka derang takkan makan mende yg ade lebih 100Kcal.

sebab tuh la Hanis Zalikha tuh kurus walaupun dia byk makan. sebab dia tak tinggal diet dia. dia breakfast, dia 2nd breakfast, dia lunch, evening tea, dinner, supper.. still kurus.. sebab dah hari2 dia buat mende same. pencernaan penuh. kadar metabolisma tinggi. sihat. kurus.

 

ahhh! jeles aku. komitmen aku pade makanan mmg tak terkawal. aku gile makan. at the same time. aku gile bersukan. dan sumenye tak tentu masa. disebabkan masa je tak betul. aku jadi gemuk. gyahahaha! tapi tak kisah la. aku hidup untuk makan.. hahahahahaha!

Advertisements

Health Commit

again. there’s no commitment. i jump away the minute i got a chance to not do any exercises. it’s been like this for 10 years now. i’ll start an extreme exercise for 1 week (promising myself to do it every week) and then stop for a whole month. then i’ll do it again next month.

i know. at least i do some exercises right? WRONG!!

i gotta keep it up. there’s no point in stopping. i need to keep going. ah! gotta visit the gym again. and again. and stop eating when i’m not hungry. well. not that i ever felt hungry.. ever. lol.
once in college. i managed to not eat (anything at all) for three days. i got a mild gastric attack on my fourth day without eating (probably because i only drink tap water for 3 days) but yes. i still didn’t get hungry or anything. i ate after that because the doc said i need to eat. oh! and i played football everyday. i still didnt go hungry after playing football every evening. i never felt any energy loss. i felt normal. i felt lighter though. i loss a total of 7KGs in 4 days. but i gained the 7KGs back after i started eating. hehehe. then it never happened again. i never tried. but i think i can handle a month just by drinking water. without eating anything.

so yeah. i never get hungry. i eat because i want to. not because i have to. lol. good thing about being a Malaysian. we’re never short of any food. we have everything here. cooking from all over the world. recipes from East to West. Malaysia have it all. well. unless its something like Moose meat or Leopard Seal meat or Yeti meat. lol.. but i do think we have those in the black markets somewhere. lol.

eyh!?? what am i talking about. so im not gonna go for lunch today. and then im gonna play futsal tonite. i hope this getting-old-body can still hold me.

aku tau la dia bukan sengaje nak buat aku marah. tapi dah memang perangai dia tak pernah pikir orang. marah la aku. tak pernah nak brenti walau sesaat pun nak pikir sikit pun pasal orang lain. yang aku ni takde keje risau kat dia yg tak pernah pikir pasal orang lain. demmit! mmg aku marah. memang lain kali aku tanak amik kisah pasal dia dah la. mampus la dia abang aku ke, adik aku ke.. derang sedap2 hidup tak pernah pikir ape jadi kat aku. aku nih kene susah payah hidup pikir pasal derang? aku habis duit. aku habis masa. aku habis macam2. sebab risaukan derang je. walhal derang hidup senang lenang ngn duit derang. dgn duit aku. dgn duit mak bapak aku.

yang paling bestnye. orang tak nampak sume tu. yang orang nampak, aku tengah marah. itu je. pastuh aku nih la orang tak betul. aku nih yg salah. aku nih la yg jahat. wooo! memang menyirap la aku. demn! aku nak jelaskan. tapi lagi byk aku pikir nak jelaskan mende yg betul. lagi buat aku nampak cam aku yang cube bagi excuses. lagi buat aku nampak tak betul. so.. no.. lagi buat aku marah ade la. lagi2 pulak derang nih jenis tak reti nak stay to the point. kang aku bagi penjelasan aku. salah satu sub-topic dalam penjelasan aku tuh mesti jadi main topic secara tetibe. kalau itu jadi. mmg aku terbalikkan kerete la. lagi amik masa nak terangkan yg itu bukan main topic.

pastuh derang nih siap kene defend pulak. weak minded. MEMANG LA WEAK MINDED KALAU TAK PERNAH INGAT TUHAN.. otak tu asik pikir duit, kawan2 hape jadah sume. tak pernah cube mintak tolong dari Tuhan, tak pernah mintak tolong abang dia ni, tak pernah mintak tolong mak bapak dia.. yang dia tau mintak tolong dari kawan2 je. dengan kawan2 dia.. dia tak takut nak mintak tolong.. kenapa????

i’ll tell u why.. sebab ape yg dia nak buat tu. semua nye salah. sebab tuh jadi takut. mane ade orang berani mintak buat mende salah? ini bukan assumption. soalan nih aku dah tanye dia depan2 muke dia. ko tau dia buat ape?
DIA SENYAP!!!

memang la kawan2 ko approve. keluarga ko tak approve. dah kawan2 ko tu Syaitan. ko yang tak pernah nampak. sebab ape? SEBAB KO TAK PERNAH MINTAK TOLONG TUHAN….!!!

kenape aku yg kene jaga derang sume? adik? abang? patut semua nih keje abang aku. bukan keje aku. aku patut jage adik sikit2 je. abang aku yang patut jage derang. abang aku yg patut jage akhlak adik2. aku yang patut buat masalah!!!

TAPI TAK!!! dia nampak aku nih suke marah2 dia.. suke marah2 adik2. itu je!!!!!! G**dammit! lagi pelik seseko boleh merajuk kalau aku marah. padahal memang salah derang pun yang buat aku marah. aku hidup ngn derang nih penuh ngn kemarahan. sebab mostly seseko nak buat mende salah. tapi dia rasa dia buat betul. time derang buat betul. aku tak pernah marah pun. aku senyap je. derang tak suke ke bile aku duk senyap-senyap????!!!!! nak jugak aku marah?!!!!

penat babi nak marah2 ni. PENAT la babi!!! ko tanak tengok aku marah. ko jangan la buat aku marah. BABI!!! ape gile aku nak marah tiba-tiba?

APE?? CAKAP ELOK-ELOK?? mak aku dah cakap elok2. bapak aku dah cakap elok2. abang aku dah cakap elok2 (dia siap backing lagi). kakak dia dah cakap elok2. AKU NIH SIAP MARAH@ PUKUL@ DIA LAGI.. sume dia amik sambil lewa. masuk telinga kiri.. keluar telinga kanan (ke terbalik?).. ahh… yang dia dengar kawan2 dia jugak. KAWAN2 ADALAH SEGALANYA!.. aku nak tengok ape dia buat bile kawan2 dia dah tade nanti. sekarang boleh la dia pikir kawan2 ade keliling. makin ko tua makin kawan2 ko hilang. aku nak tengok ape jadi nanti.

December Movies

Jack Reacher was(still is) awesome. and maybe i expected too much from CZ12, so i got disappointed. if CZ12 was aired on TV3 on Hari Raya. it’d be an interesting movie to watch with my family. i dont think French speaks English in France. no matter what. unless they had to.. the kung fu actions were top notch as expected from Jackie Chan. but story-wise.. prop-wise.. urgh!.. i’d rather watch Rush Hour 10 times.

Im gonna go watch The Hobbit again.. heh. and possibly Jack Reacher too.. i wonder what other new movies coming out this month.

Kontes Le Lanun Ranggi

aku dah tade keje kat opis nih. tetibe rasa nak test2 jugak masuk kontes orang. slalu asik tengok orang lain je masuk kontes2. pastuh penuh bebudak skang buat blog kontes. untuk naikkan populariti la tu. tapi Aujinz nih aku rase dah femes pun. power seh dia lukis komik.

 

 

 

Kontes Lanun Ranggi

 

aku rasa mug tuh milik aku.. gyahahahahahahaha!

ps: you must not be afraid to dream big brothah..! -Inception-

pegi penang 2 hari

it sparked my own imagination
when the journey ended
i felt the same
what i used
what i saw
what i will begin to do

so i set my own journey
towards an undying land between seas
of the North South East West

and thus it began
and thus it ended

where memories could be made
pictures were taken
and experience never forgotten

say i row the night
that when the day satisfied me lesser
and the journey enslaved my opinion to a better way
i would remember
the pain
the sweat
the joy
the laughter
and the sweet sweet smell of the rain

cherished? no..
fabulous? no..
fun? it was..
again? yes!!

forever it may be
for the starters of tomorrow
will end what thousand histories may not end

i will travel again
to the undying land between seas
of the North South East West

join me?

My December

started by spending my birthday celebration with my family. its a late celebration. but i don’t care. i bought Yellow Cab pizzas.. three 18″ and two 14″ pizzas.. first time i ate from a really big pizza. there were too much. we couldn’t finish it. well. there were only 6 of us. lol.

5 days later. it was my sister’s birthday. but still we haven’t celebrated her birthday. she spent her birthday with her husband. she decided, family celebration would be on Friday which is tonight. so i cancelled futsal.

yesterday. yes. yesterday is what i wanna tell here. yesterday i went to watch The Hobbit. i kinda expected a 3 long hours movie.. but it ended 30 minutes earlier. deng. but yes. the graphics never failed to make me dream. its like.. “i wanna be.. there”, “i wanna go on an adventure just like that”. so like The Lord of the Rings. but with better graphics this time. im glad i watched the 2D movie.. i wonder how The Hobbit in 3D would look like? im gonna go watch it again next week.
heck. i think im gonna buy their book.

well. what ever it is. what ever it would be. today im gonna stuff myself. tomorrow im going to Penang, if my plan went on schedule. and then.. hmm.. then.. we’ll see what December can bring to me.. i dont have anymore leave to spend. so weekend is all i have.. to do things. and i hope this’ll be the last good month of 2012.

Google Maps

aku… kalau dah bukak Google Map.. memang berjam2 la.. best gile tengok peta dunia nih. pastuh ade pulak Google Map utk Moon ngn Mars.. bertambah lame aku kat depan screen ni. haha. mari menjelajahi dan mempelajari tentang dunia..

aku baru tau Jamaica tuh terletak kat Caribbean Sea, Selatan Amerika.. aku ingatkan kat Afrika nun.. huhu.

observant

i make it a habit to observe people when ever, where ever i stood idle at one place. i don’t think much when i stood idle somewhere. i usually do the thinking during my idle time in the toilet. haha.

i just got back from lunch at Sogo. from my observation. i concluded that school holidays brought out a lot of school kids together with their beautiful sisters. haha. bersih mata aku ari ni. bersih.

oh! i summarized my conclusion when i ‘stood’ idle at the toilet before i went back to my cube.

well. that’s not all that i have concluded. as i was observing. i noticed that there were more left-handed people at Sogo today. i even had the privilege of eating my lunch beside a family of left-handed people. there were 5 of them and they all wore their watches on their right hands.

i finished my lunch feeling satisfied because there was a very very beautiful girl sitting in front of me. she’s so beautiful i wanted to ask her to marry me that instance. but i refrained myself from doing so because i know it was futile.

then i queued behind a left-handed girl at the ice cream booth. and as i was finishing my ice cream. i stood at the back entrance of Sogo. watched people went in and out of Sogo. and paid very close attention to where people wear their wrist watches. like i said. there were more left-handed people today in Sogo.

even if i cant see their wrist watches or they don’t wear any watches. i imagined what i would do as a left handed person myself if i wasn’t wearing any watch. i usually slung my bag at my right shoulder. and if i have another bag (let say a grocery bag). i would have held it with my right hand. always keeping my left hand free so that i could do something without feeling the awkwardness of using my right hand. and so.. and my imagination were brought to life when i saw left-handed people everywhere. you can distinguish right-handed and left-handed people with ease. if u know how to pay attention that is.

when i finished my ice cream. it started raining. so sudden. and i walked in the rain as though it wasn’t raining, to the nearest covered side-walks (that is) while other people started running. i was a bit wet. but it’ll all dried up in 15-30 minutes. so i wouldn’t mind being drenched for a bit. but this created another chance for me to observe people. if anyone is reading this. i know you are like other people who would run when it starts raining. you don’t like being drenched by the rain. so that was what happened today after lunch.

Sogo is about 300 meters away from my office. i walked the 300 meters from Sogo to my office observing people during rain. normally the covered side-walk would now be filled with people walking. of course, why would you want to be drenched to the core of your skin if u wanna go shopping or go to work? that i could understand. so the side-walks were crowded with side-walkers, trying their best to not let the rain touches them. not even a drip of rain. but you can see holes on the roof. that’s normal. and there are drips of water every where along the side-walks. not surprisingly though, people will still avoid that one.. one drop of water from the drip holes. as though that one drip of rain water will get their shirts or dresses drenched to the inside. haha. why are people so afraid of one drop of water? that’s beyond me. i can understand if they’re afraid of the rain. but one drop of water? why wont everybody be like me. i like the rain. i usually took any chance i can get to walk in the rain. but not today though. i have reasons.

ah! but that’s all i think. just finished a briefing. damn it. i feel so low. my team leader is like a genius in programming. i know he’s not a genius. but heck.. that’s how i feel. its a matter of measuring my ability to his. aaaahh!~

decisions decisions…

im torn between

1) buying an iPhone 5 or a Samsung Galaxy Note II. (Internet n phone in 1 smartass-phone device)

or

2) buying an iPad Mini and a brick-phone. i mean.. that old skool brick Nokia phone that would cost me RM99 only. (separate internet and phone devices)

i’ve tested Samsung Galaxy Note II.. and it was superbly awesome. i haven’t tested iPhone5 yet. but i got good feedback on iPhone 5 too.