Category Archives: blog

wah!

aku berjaye melihat ia mencecah 10,000.. tahniah kat aku. boleh la aku buat banner Welcome to Gibbons Sanctuary.

thank you spammers.. tanpe korang. mmg takkan tercapai nye 10,000.. hahahaha! ya’ll are the true gibbons!

Advertisements

the Older the World gets, the Newer it becomes

i always have this time. well. arent we all? i mean. in the office. err.. jap.. ramai je org kat opis ade masa terluang nih. haha. tak kisah la. what i wanted to convey is that aku sentiasa ada masa terluang kat opis nih walaupun keje tgh belambak. especially bile keje melambak.

well. kalau sumorang kat meleisia nih jenis productive nak mampus tak brenti buat keje. mmg meleisia dah jadi cam Jepun la. btw, tahniah Jepun sebab menang semalam. Meleisia memang tak patut menang or dapat score pun. menggelabah. tak reti hold bola. tamak. bodoh. hahaha! 20 tahun aku tengok bola meleisia. camtuh jugak care mainnye. macam aku. macam kawan2 aku. macam orang meleisia lain. hahaha! millenium depan baru dapat qualify World Cup. qualify je la. hahahahaha!

ok. aku bukan nak kutuk Harimau Muda loser tuh. tapi haha… tapi on with it.

2 tahun lepas. mase start keje dulu. aku slalu buat research pasal macam2 mende. siap carik bace Hadis lah. carik cemane bintang berputar la. cemane nak buat kaca la. carik website kucing lah. blogwalking. blogrunning. belajar CCNA chapter 1 lah (lol.. chapter 1 pastuh dah malas). dan aku buat semua nih time opis hour lah. time aku ade internet. well. sebenarnye sebab aku tak reti buat keje n aku malas buat keje (sebab tak reti). aku bukan jenis manusia internet 24hours. tapi bile aku dapat internet. i could really spend my time. aku rase aku nih macam orang tua zaman dulu. aku tak invest time and money untuk dapatkan ape yg bebudak skang panggil trend. dan trend dunia sekarang adalah internet. everywhere!
tengok orang keliling aku. 1 thing they will always carry with them. THE INTERNET. smartphone, laptop, laptops.. tapi bagi aku, internet nih tak penting dalam hidup aku. melainkan bile aku betul2 perlukannye. or bile aku jumpe something interesting i can do with it. still aku at least cube untuk tidak ketinggalan. this is the new world is it not? hmm..

“the Older the World gets, the Newer it becomes” -mr.E-

aku tanak rely too much on the internet. but macam finding places tuh. mmg ar aku Google Map. senang sket keje aku. google map mmg byk menolong aku mencarik tempat2 kat malaysia nih. from Semenanjung to Sabah. Sarawak. Singapore. Arab Saudi. Dubai. Turki. i relied on Google Map. tapi Google Map hanye tunjuk my one designated point yg aku nak pegi tuh je. aku nih jenis adventurous sket. when i have time (i have lots of ’em btw). aku suke masuk lorong2 kecik. or jalan-jalan yg at first glance. someone will think “mesti tade pape along this road” or “mesti jalan mati”.
this adventurous traits of mine slalu buat aku lambat balik umah. and habis duit beli minyak krete. tapi ade rewards jugak. i know places. i found beautiful places. i can tell to whoever riding the car with me. “kat hujung jalan ni ada mini zoo” or “along this road ada kedai bihun sup paling sedap dalam dunia”, or “jalan nih shortcut pegi this place or that place” and i became the map itself. i remember landmarks. no need to Google Map the same place again.
my family sekarang dah membesar. van pulak dah jual. so kene naik 2 krete kalau nak pegi mane2. my dad drive in 1 car.. and i’d be driving another. my dad’s a natural map. im gonna be like him.. or more.

ok. aku nak cerita pasal time keje nih. demn! i wanted to say that i always have this urge to google something up during work hour. tapi after 3 years kat opis nih. aku hanye bukak certain website and blogs saje. and no more. about 10 websites je. then aku dah malas nak google mende lain. maybe sebab dah tade blog2 kontroversi yg suke tulis article2 bodoh, or article2 yg buat kite terfikir nak google mende tuh. cerita pasal Anwar pun orang dah malas nak tau. mende same je. tahun depan datang lagi 3 org Datuk ngaku Anwar liwat derang pulak. and they were helpless to refuse the old man. and kali nih derang tak basuh bontot for a month to preserves their mixed DNAs. must get the DNA. same old story. pelik aku. tak kisah la betul or not. thats not our job. but why the exaggerations?
even if the rumors says that he is gay. why cant he be a Prime Minister? he contributed for the country enough. just like Najib. he contributed enough. but rumors says he and his wife are murderers. just like Mahathir. so a murderer can be a leader of a country but a gay cannot?
tak! aku tak sokong pun Anwar tuh. he was UMNO. he still thinks like an UMNO. tapi sebab PAS n DAP support his back. dia kene tone down sket UMNO dia. but then again. the Barisan Rakyat agreed to make him PM because between the Barisan Rakyat leaders, he has the most experience in governing people. and guess what. Anwars WANTS to be PM. all i know. people who WANTS to be the highest in the hierarchy nih slalunye ade agenda tak betul. or maybe agenda yg konon akan menaikkan nama negara. but also menaikkan nombor2 dalam bank account derang.

aih.. demn.. mende2 nih la yg buat aku nulis panjang2 nih. aaah! ape yg aku nak cerita sebenarnye nih? demn!! aku nak cakap aku dah tak surf internet sangat dah.. itu je. shit!! well.. sebab mmg aku takde internet kat umah. broadband aku buat masalah. ke pc aku yg masalah. phone aku pun bukan smartphone. boleh masuk internet.. tapi jenuh la nak menaip ke hape ke. malas ar nak beli pc baru. nanti bile ade duit. aku beli iPad2 je. mintak2 dalam masa terdekat nih. haha. ke aku kene beli laptop baru? tapi laptop tak best nak buat main game. nanti Diablo III kuar nanti kang. nanti nak main CS kang. haa.. aaaah! nanti la aku decide sume nih. menyusahkan betul lah! dah la aku kene beli external hard disk lagi satu nih. dah nak penuh dah yg aku beli tahun lepas.

ah! buat keje dulu ar. ONE PIECE.. kenape tak kuar lagi nih? ke cuti lagi minggu nih?

Monday – Biru

hmm.. sume boss2 aku ade meeting kat tempat lain. so yg tinggal dalam opis adelah lackeys je. kitorang mostly tade keje sebab keje dah siap minggu lepas. so ari nih 3 major task paling productive adelah surf internet, bace manga, and TIDO. pergh! habis productive lah dlm 3 task nih. aku ingat nak bukak task lagi satu. main game. tapi dah pukul 5. so cam lepas aku abis tulis and post article nih. kemungkinan besar dah 5.30 ptg. iaitu masa untuk balik.
macam bese. aku dtg lambat ari nih. stgh jam lambat. tapi boss tade. ape nak kisah. balik je awal. heheh. lagipun tade keje. siap Development Server down pulak lagi. mmg tade keje langsung aku ari nih. dah la aku puasa. tak kuar lunch. mmg 7 jam aku duduk atas kerusi aku nih je. 7 jam!!! WThell?? tapi selama 3 jam aku berjaya mempraktikkan skill ‘tido-duduk’ aku. ade 4 org datang kejut and tanye cemane aku leh tido duduk cenggini. aku jawab “imma fuckin genious. that’s how”. seriously aku tak jawap cenggitu. sebab aku tengah mamai baru bangun tido. demn.
balik kang aku nak amik baju dobi. pegi pasar. pastu duk umah tengok tv. kalau aku ade awek kan best. mungkin leh kuar dating ngn awek. tapi hari ni hari isenin. so most likely awek aku pun tanak kuar (kalau aku ade awek la). Hanis Zalikha.. would you be my girlfriend? i mean.. would you marry me? Nadea Sukarno ke? Anis Hafidza Makhatar ke? huk aloh! err… Anis errr… takpelah (ini biar rahsia je). ramai tul aku suke. well. bese lah loser. forever alone. suke dari jauh je.
orang selalu samekan hari isnin ngn hari penat. ini sebenarnye satu opportunity. sebab tempat2 bersosial, mall2 besar.. mesti kurang orang. hari isnin adelah hari paling bagus untuk bersosial. sebab kurang orang. takyah beratur nak makan kat Chilis. aku bajet stock makanan mesi banyak. so boleh order pape je dalam menu. waiter tak perlu kata “oh, menu nih dah habis stock hari ni”. takyah berebut beli boxer yg selesa sebab orang lain dah beli. boleh parking betul2 depan pintu mall then takyah berebut nak exit parking.
AH! bile la aku nak rajin apply keje shift nih. dapat aku cuti time weekdays.

sabtu ari tuh befday adik aku. aku masak aglio olio. adik aku masak potato cheese dia. ok lah. kenyang jugak. ade kek lebih abang aku beli tapi x abis kat umah. hari ahad pulak, Acu (adik mak aku) ajak makan kat umah dia. makan spaghetti lagi. ngn cream pekat mushroom soup. lol. ngan roasted chicken. kenyang lagi. habis diet aku. aku serius tengah mengikuti program diet yg teratur. sehinggalah weekend baru nih. habis diet aku.

hari nih aku merasa berat seperti bese. mane pernah aku rase ringan pun. heheh! walaupun aku possessed otot2 yg boleh menolong menggayakan hikmat meringankan badan. tapi hikmat meringankan badan tak semestinye membuatkan badan aku ringan. cume mungkin perubahan aero-dinamik yg terhasil dari kuasa kinetik yg terhasil dari pembahagian tenaga daripada otot2 dalam badan aku yg menyebabkan aku boleh defy gravity. hence, membuat aku menggayakan hikmat meringankan badan. ye. aku boleh terbang. u cant? u need to learn how. and fast. sebab best gile defying gravity.
ah sume tuh tak penting di kala ini. yg penting adelah aku hanye nak buang mase. ding ding ding. kan dah 5.29pm.. ok.. baik aku post article ini.

bye

Doom

kan aku dah dapat blog. haaa! well. bukan ape pun. aku terdonlod SPAM. pastuh terclick .exe file lepas aku extract donlod file tuh. sungguh laju jari aku memainkan peranan. macam pinang dibelah dua. laju wei. hape ke bodoh jadi kat haku nih tak tau la. rase fuck gile. yang pelik nye, jari aku nih cepat jek nak double click sume mende. aku dah nampak .exe file tuh.. tapi tapak tangan aku tetap tolak cursor pegi file tuh.. jari aku cam otometik double click file tuh. gile ke hape?!!! bangang!!! dalam 10 saat. je. 10gaddemnseconds! hard disk aku crash. tak sempat nak selamatkan pape pun. hilang keje2 aku. hilang segala nota penting. hilang no telefon awek cun. hilang email awek cun. hilang bookmark blogspot awek cun. hilang bookmark blog2 menarik. HILANG!! ade satu draft aku simpan untuk blog. panjang nak mampus. kalau convert masuk word.. Word Processor 2003 akan generate 93 page dari draft aku tuh. the ultimate draft. my maderfaking ultimate draft. babi! aku compose tahun lepas la faker wei virus! hilang dalam 10 saat je. bodoh ekau Halim! ekau bodoh tahap…… hish!!!!!! argh! ok ok! aku dah lalui phase nih. tak elok laluinye sekali lagi. tak mendapat manfaat. Innalillah wa inna ilaihiroji’un.

sekarang aku dah format pc nih. aku dah install Windows XP Professional semula. aku dah reinstall driver pc nih. aku dah join domain. aku dah set-up email account aku. aku dah install segale keperluan kerja2 aku. tapi macam2 mende tak jadi. nak install Chrome pun takleh. penat dah tengok manual ke hape. sume tak jadi. tapi nasib baik dapat guna Internet Explorer nih lah. walaupun lambat. asalkan ade internet. ok lah. sikit2 aku belajar camne nak format pc. lepas nih leh ar aku format pc kat umah pulak.

banyak jugak perkara menarik yg berlaku bile mase aku membuat keje2 set-up pc nih. dah seminggu dah. tak siap2 gak. pada masa semua ini berlaku. mak bapak aku balik dari Saudi. pegi wedding duapupu aku. makan ngn family. hi-tea ngn family. sambut befday bapak aku. siap dah selamat hantar bapak aku gi KLIA, sebab cuti dia dah abis. kene balik Saudi. tinggal mak aku kat umah ngn adik aku buat planning untuk kenduri kawen abang aku lepas raya.

oh! baju pengapit aku dah siap. aku jadik pengapit Faitz. demn! i hate baju melayu. dah la pink. i hate melayu. haha! i know. tade kene mengene. pi mampuh aku la nak tulis pape aku nak. ah! dah name member baik. takkan la aku nak tolak. eh.. jap. aku tolak la. tapi Faitz paksa aku. haha! mau aku tak tolak. kene berdiri tepi pengantin. lelame. aku nih kuat peluh. nanti baju pink tuh mesti jadi merah sebab aku berpeluh bagai nak rak. pastuh sume awek lari. demn! give me back my youth. eh..

jadi sekarang aku nak buat ape? facebook blocked, twitter blocked, youtube blocked, porn blocked, site mendonlod pun dah kurang sebab govt dah blok. so aku boleh blogging je laa.. aku boleh bace blog je la. nasib baik blog dua awek yg aku minat wujud. heheh! terluka aku. eh. terhiris.. eh.. ter’heal’ luka aku. dan bile mane aku boleh start buat kerja normally nanti. mase tuh. mungkin.. mase tuh aku akan kembali aktif berblogging.

skang nih aku nak cube install Google Chrome secepat mungkin. sebab nak main Angry Bird.. hehehehehehehe! bapak susah Angry Bird kat chrome.. aku install kat pc bilik aku semalam. dan semalam aku tido kul 5 pagi semata2 sebab nak dapatkan 3 bintang untuk phase 2 game tuh. lepas subuh. aku siap tertido mase berak. lol. pegi keje jangan cakap lah. kalu ade traffic light je. mesti aku lelap mate. setiap kali brenti kat traffic light. mesti aku kene hon sebab aku tertido. haram Angry Bird!!! mase lunch break tadi. aku tido puas2. tapi tak puas gak. so maknenye aku akan tido awal malam nih.

lagipun aku ter register game utopia.. online strategy game. so aku lebih aktif main game dari blogging. watpe blog. cerite pasal hidup aku je pun. bukan orang tak tau yg aku nih gemuk. haha!

kepade org2 yg berjaya membace sume nih. sile jgn klik .exe file dari SPAM folder korang. berlatih hilangkan habit double click tuh.

dan UAT!! tolong jgn faker sangat. mintak yg impossible. awak tuh bukan user.. awak tuh UAT je. dah la aku takleh bukak solution nih. ekau mintak macam2. bagai harimau menanggalkan taring. shish!

cheers!

and oh! aku belum tengok ‘tanglung hijau’. sape leh bagi feedback atau spoiler.. best ke tak crite dia?

Sensitivity 1.2

ini value mouse sensitivity yg aku slalu gune kalau main CS. haha. tapi aku bukan nak cerita pasal sensitivity mouse aku.. tapi pasal kawan2 aku yg sensitif..

to me. its never about being fair. but people shouldnt be mad about it if im being fair to them.

ok! ekau nak buat aku marah. buat lah. aku tak kisah. kalau aku rajin. aku buat ko marah pulak. kalau tak. aku maaf kan je perbuatan tak mendatangkan pahala tuh. aku dulik hape ko nak buat aku marah ke tak. cume.. bile aku kenekan kat ko pulak. ekau takyah la sensitif lebih. ekau baru je kenekan aku. ekau nak marah aku pulak kalau aku kenekan ekau? manjang aku dapat kawan2 cenggini.. dia prank aku sane sini. dia kutuk aku sane sini.. gelak2 ngn kawan2 lain. tapi bile aku buat cenggitu kat dia. dia marah aku. wtf?!! patutnye aku yg marah kat dia… so bile aku explain. dia tanak terima.. lagi WTF?!!

tapi itu cerita being ‘fair’ atau terjemahan dia “pukul sama rata”..

tapi aku nih pengikut teori aku sendiri.. [yg aku fikir mmg ade byk kebenarannye]… bagi aku “karma” tak wujud dan “life is unfair” mmg tak wujud.. so ko kutuk aku cemane pun dan kalau ko langgar aku ngn kereta pun sebab aku buat ko marah.. aku percaya “bukan sebab Tuhan nak balas dosa2 kecik aku..”

tapi sebab Tuhan nak uji aku boleh hidup betul2 tak? fair, tak fair tuh.. itu cerita akhirat..

so mengikut teori aku kat atas.. kalo ko buat aku marah.. aku takkan salahkan ko.. aku tak salahkan diri aku.. aku tak salahkan Tuhan.. tade sape salah.. cume Tuhan nak uji aku je.. so aku terima..

dan teori aku nih ade setback dia. sebab most manusia kat dunia nih percaya kewujudan “karma” dan percaya bahawa “life in unfair”… itulah setback teori aku nih. aku takleh nak praktikkan teori nih kat org lain sebab nanti sume jadik sensitif.. konon aku nak cube lukakan hati derang. ok “WTF for me”.. but “FTW satan” untuk korang!..

penatlah aku cube explain mende2 nih. tapi ramai orang mmg takkan faham.. sebab ape? sebab adat dan tradisi.

adat dan tradisi nih melukis fenomena “Normal” dalam kehidupan.. so kalau aku buat mende yg bertentangan.. aku dianggap “di luar normal” atau “abnormal”.. so aku menjadi outcast.. tapi aku tak kisah.. aku akan teruskan ape yg aku buat.. sebab sume nih cam ala ala Sunnah Nabi..

Nabi pun buat mende yg bertentangan ngn tradisi kaum2 derang [bukan aku nak kate aku mengaku Nabi.. ape bodoh aku nak ngaku Nabi kalau dah tertulis takkan ade nabi lepas Muhammad SAW]. tapi aku still Khalifah atas bumi. tengok Nabi2 sume, kene kutuk kene cerca sebab tak ikut tradisi kaum derang.. Nabi sume dianggap “tak normal bagi mereka yg mengikut tradisi” oleh kaum mereka.. tapi being abnormal is a good thing kan?

ok tutup part nabi.. aku nak cerita pasal mende lain. kang aku merapu lebih kang. ade yg cakap aku murtad pulak. hoho…

kenape kite kene takut menjadi abnormal? kenape kite kene manjadi normal? kenape kite kene sensitif kalau orang luka hati kite? kenape kite kene takut kat gelap? kenape kite takleh potong kereta kat lane kiri walaupun lane kiri kosong? kenape kite kene berak lepas bangun tido? kenape kite kene makan gune tangan kanan? eh.. ok.. itu Sunnah.. kene la makan guna tgn kanan.. heheh!

ok tutup part nih pulak..

dan ini lah masalah ngn kawan2 aku nih. seingat aku. sumenye mase kat UTP dulu. punye habis brag orang lain tak paham perangai kite yg mmg tak sensitif nih. tapi tup tup. makin lame aku tengok. makin sensitif seko2. sume da takleh terima lawak masing2. bile org tak melawak dia sensitif.. bila org melawak. lagi dia sensitif.. BEEeeEECI aku!!
well! its ok korang dah matured beyond time [aku paham, seriously].. tapi being normal doesnt mean you have to ditch that abnormal ways you were born with.. being normal is to embrace the truth.. bukan ikut tradisi.. sensitivity do not applies to good friends.. its what we do among us. that is why we are friends.

eh aku cam tipu jek nih.. aku rase perangai aku pun cenggini gak.. haha! oh! well.. saje nak tulis something.. lol!

the story of today in me [re-published]

here’s something i picked from my previous blog “The Neglector”.. read it.. copied.. edit it.. publishing it again here… heheh! enjuice [en-juss] bukan [en-juis]..
tetibe jek terbukak blog lame. haha! zaman kanak2 nye idea dah hilang. tak tau nak tulis pe.. dah tua2 nih.. makin hilang idea2 penulisan.. so publish mende lame je la.. haha! [tak lame mane pun]

it’s the 29th January 2007.
this should be my biggest day of all days that i had lived for.
heh! i did wished it to be normal.. but it cant be help.
i am losing my past and im continuing a journey beyond my own limits.
never would i dream this day to be filled with any darkness left by own mysterious life.
never had i think about surpassing others.
never did i foresee these changes.
what i did was so useless but.. enjoyable.

but i found the true meaning of a word… just a simple word.
all my years that i have lived, i brought this word with me.
with every fake definition within it.
i tried to tolerate each meaning til this day,
when i arrived somewhere anyone would call ‘no where’.
little by little, bit by bit, brick by brick, the word revealed its own face.
and today i am proud to say…

I HAVE FRIENDS!

not a friend.. but friends
years long i lived within the shadows..
with no one to trust
with no one to tell
not even foretold
that i have not achieved anything..
that i am searching for everything..

i have lived properly and not even a single regret will have me
i want to live with my own words, my own power
my own determination…
let me stay as who i really am,
but let me change what i truly intended to do.. to live for.
i can see the sky suffer,
i can feel the wind shuffle,
i can smell the green green of grasses,
and i can hear everyone whispering.
let me with it… it is me

i will have my own cup,
and a refreshing hot tea to be sipped.
ladies will pass by,
they have bags of leaves on their backs.
i will greet them and they will smile back.
a little kid would come by and sit beside me on my bench,
and we’ll just sit there waiting for the story of the day to be told.
reason does not matter anymore,
what we feel is our achievement.
what left to be felt are nothing more than memories.
and with it, we would just smile to each other and part ways when the day folds down.
right on this day..
i will think back… and maybe
i will have regrets,
but it will be in my past.

THAT IT REALLY IS MY DREAM

i just wish that i will live my life as i dreamt it would be.. happy..
and please.. never with regrets..

tetibe jek ade mase sikit nak blog

aduh! jet lag! dah 3 hari aku tido 1-2 jam di pagi hari.. pastuh kene bangun terus pegi keje. mati tak cukup tido kang aku.

so 1st day keje in 2011. aku kene marah oleh Project Manager aku sebab tido waktu kerja. haha! style marah dia amat senang nak di ketahui.. dia kejut aku yg tengah tidur nyenyak.. wahahaha! sekali dia tepuk bahu aku kuat2.. time aku terpinga2 bangun tidur.. dia dah sampai meja dia semula..
2nd day aku mamai.. tapi aku sanggup melayari internet. maka aku kene marah sebab tak buat keje.. “kaman bradar. cuti dah habis ni. sekarang waktu kerja. i mau tengok u siap kerja esok” kate-kate team leader aku dlm office IM a.k.a. Yak!.. dia jenis tak marah depan2.. depan2 dia senyum jek. dia marah dlm IM je.. hahahaha! ok la kot. private sket. tapi non-the-less.. marah jugak.. aku ngn selambe jawab “ok”.. walaupun aku tau cam takkan siap keje nih ari nih. adui.

dedua boss aku tuh chinese ethnicity.. derang mmg jenis tak marah gune mulut cam boss2 org len.. tapi derang gune action jek. tapi aku tau la derang marah.. huhu.. seb bek boss2 aku baik2 belaka. lucky me eyh?.

ade 6 documentation task aku kene buat. skang baru siap 2..

dan dengan kerja dan jet lagging aku nih.. aku tak mampu nak siapkan blog pasal Dubai dan Saudi aku. oh! kenape aku tak buat kat umah?

1. sebab broadband aku kene bar sebab 3 bulan tak bayar.
2. aku lom upload gamba dalam komputer
3. tiap kali aku balik keje.. aku gi merayau2.. hari pertama gi unpack barang2 dari saudi.. bahagi2kan kurma2 yg dikirim.. hari kedua dota sepanjang malam.. dan hari ketiga yakni semalam.. aku beli barang dapur serta tengok wayang.. sampai kat umah.. cube tido tapi takleh tido…

so aku akan try buat malam nih. upload gamba je la.. malas ar nak type article.. weekend nih cam takleh jek.. aku nak gi wedding kawan aku kat Masjid Uniten.. dia nikah pagi.. so mungkin aku takkan balik sampai malam.. dan lepas aku balik. mesti aku tido sampai tengahhari ahad.. dan petang ahad ade wedding lagi.. mesti balik malam.. nak buat persediaan untuk hari senin pulak..

hari jumaat malam? aku futsal!

ini mengingatkan aku pade ability blogging aku.. aku cam hanye dapat idea blogging bagus2 kat opis jek. kat umah kalu.. idea melambak tapi mesti akan berakhir menjadik draft atau aku cancel trus.. atau delete bagai.. mmg tak menjadi kalau aku blogging kat umah. kat opis kalu.. ligat jari2 aku menaip. takyah re-tulis 2-3 kali pun… pelik tapi benar.. lebih benar dari kisah pembunuhan lorong kelana pulau jerjak. ntah la. haaaiii….

ape nak jadi aku pun tatau. oh! mase aku masuk keje selase lepas. sumorang terperanjat ngn style rambut aku yg baru.. al maklumlah.. aku gi umrah.. lepas umrah kene botakkan rambut. so rambut aku yg baru tumbuh selame seminggu setengah nih. nampak cam style gi barber shop india mintak potong guna mesin “1”.. sape tatau ape itu “1”.. sile gi tanye barber kat barber shop please..
ye amat pendek rambut aku sekarang. mmg menyerlahkan kebulatan kepala aku yg sememangnye bulat-bulat lemak ini. demn!!!

oh! teringat pulak pade kentang yg bulat aku bace kat MPH semalam.. buku pasal cara2 nak masak kentang yg lazat.. hmmm.. bile aku nak try nih? serisu lazat2 resepi yg buku tuh tunjuk semalam.. aku rase cam nak beli.. tapi rase tak berbaloi sebab kalau dah beli.. mesti tade mase nak bace atau praktikkan pape yg ade dlm buku.. so tggu mood memasak aku datang je lah… huhu..

jap.. jap.. idea pasal culture org Arab dah masuk dalam kepale otak aku. tapi kalau aku continue blogging, mesti aku tak sempat pegi lunch break kat McD makan Prosperity Burger.. walaupun aku dah berjaya ponteng sekejap pagi tadi gi McD makan Sausage McMuffin kegemaran aku. hahahahahahahaha!

so.. im gonna go now! either aku pegi lunch.. atau aku tido.. hmmm…. mane satu lagi bagus?

Quotes

owh! tetibe leh bukak lak wordpress nih..

have u ever heard. “be what u wanna be?” well. thats bullshit altogether. in malaysia at least. here. u be what u were told to be. u wanna be an engineer. but the sum of your SPM grades were on top of the list when you turn the list sheet upside down. so they offer you a course u dont wanna do? heck! u accepted because u might get the chance to change back to the course u want to take. who knows?

u wanna be a pilot? yes! u dreamt that all your life [well. at least your entire childhood life]. then your cousin came and taught you life as a computer maniac. but yes! u still wanna be a pilot. but making and selling computer stuffs still makes money. and u dont have to fly anywhere else.

you graduated like others from a decent yet recognized university. you got the job! based on the course you’ve taken. then u decided you dont like the job. what te fuck is a dream job anyway? so u thought of changing career. but u dont have enuf money for it. u’ve been working for what? 1 and half year? how much did u saved from such tiny gap between your “dream job”. how about that car loan? how about PTPTN? so where r u gonna find another loan to support your new dream? nice!

have you ever heard of “those who can. Do. those who cant. Teach” oh! darn. u’ve heard of that. then u’ll know. it might be true. oh and believe me. you cant. do both. in Malaysia that is. u’ll either end up a stupid lecturer or a poor administrator.

but hey. whats that lump of money. that shiny car just like the prince in white shiny armor. look at that grand apartment that girl’s staying. ys! u wished for that. what? MLM? now thats a good career. oh yeah! the money and the cheques! u like! not until u realized. the girl with the apartment had gone from any rumours or even humors. and sttting on a beach sipping cum from a young healthy chiropractic somewhere in the Pacifics..

so you learn how to talk. how to lie. how to live the lie. but u get caught trying and now u’re driving to Perlis to live in a cave full of bat’s shit. now u want another chance to take on life. full of cash.

these theories. these quotes. these lies. they were never meant for us. and yet u believed it does. they quoted. ‘talk!’ ‘say what u want!’ ‘release it all to others’. thats bullshit. who do u think we are? we have been what we were taught from the start. we are full of lies!!!

wake up and dream!!!! stupid!!!! if u dont know how to do that. then u need to open your eyes more. more than the oxygen you counted.

the point is… the point is not the job! and the point was NEVER you. the point is not the world. the point is!!! its the bloody quotes!!!!!!! u live by those stupid quotes!! have you ever heard a quote “live life to the full”? then you were clever. until you heard i said “live life to the full”….

why cant u think of it yourselves?!!! fukkin mind!!!

ps: i know! its a stupid article.. its just me writing something.. oh! and my Dubai and Saudi experience next.. kalau aku tak malas.

The Friday – usual with straightened objectives.

dah lari dari objektif.
writing and knowing the fact that there are people reading this blog made me conceited. yes. conceited towards my objective of writing a journal. the creation of blog was meant for myself and myself alone. the real objective was supposed to be between me and and this electronic diary. not for the readers. but then again. if i wanted that to be true. then i cant call this ‘my blog’. or ‘a blog’. because a blog is a web log. something you log about every day in the world wide web. a diary is where i would log what i have done so far between my last log and now.

here goes.

yesterday.
finished downloading Mabul pictures in my pc. downloaded glee songs. ate 2 burger ayam ramly and a slice of chocolate indulgence cake. had my medication. the doctor instructed that i gulp down 1 pill per night for my flu. but because the pills are small and tiny. and i thought of fast recovery. i decided to gulp down 2 pills instead. which was stupid of me. there’s a reason why the doctor instructed me to swallow just one. and today im paying the prices. byk gile kahak wei. kering pulak tuh. penat tul batuk nak keluarkan kahak. shish! how stupid can i be?
i fell asleep just now just before lunch break. and even tho my mouth was closed. my jaw wasnt. and i woke up feeling like a dynamite just blown off my jaw. shit man.

its 12.56pm on the clock. and i have to make my way to Masjid Jamek in 4 minutes. i need to remind myself to buy a new pair of slippers or sandals.

futsal?
not many of my friends replied for futsal today. as usual. seriously la derang nih. habis duit aku nak sms byk kali. dah la sms kat 20 org. kalau 2 kali.. macam sms 40 orang. WTH lah!

okay. its 12.59.. i know.. between typing and thinking it can be a long moment.

GTG!

Web Log

ni la masalahnye kalau duk sorang sorang. if i were to live with someone.. anyone: parents ke, adik bradik ke, even friends. i may even have a simple idea to write something here in my blog. serius beb. blogwalking and runnin aint helping at all. i need my own experience to write my own blog. but i guess i’m runnin out of ideas. so… lets just indulge in what ever im thinking right now.
i’ve been avoiding this one method for harvesting readers. it is called trolling. or “asking open-ended questions”. if you read all famous and popular blogs. the celebrity-blog-authors already knew they have readers. so they’ll ask these open-ended questions so that readers will reply them a comment or two. or in case of really famous argumentative open-ended questions, readers, bloggers fell in a heated debate in the comment columns. makin ramai pembace. mungkin ramai nak mintak share. ramai nak link back lah. hape sume. TROLLING sume tuh.
then celebrity-blogs always come with informative articles. believe me. you start being popular when you write informative articles. and other things lah. malas pulak aku nak tulis panjang panjang.
banyak lagi sebab nak jadi femes blogger nih. tapi aku cam dah makin malas menulis sebab lunch break telah tibe.. nanti lepas break aku sambung..

–===lunch break===–

ok.sambung.
so the point is. i’ve been trying to avoid being that kinda blogger. well. not that i could be anyway. mostly because i’d like to remain being secretive or mysterious. lol. mysterious la sangat.
i had this stupid notion back from my childhood. that i am going to be someone mysterious. someone no one knows. maybe with some superpower [hey. dont tell me u never imagined or wished u had some kind of a super power when u were a child]. lol. cam superman lah. two different identities. but Superman works for the better placement of human kind. yeah. and i just wanted to remain neutral. normal. just with two identities. one known to others. and another known to myself. only.
lets just say. i’ve achieved such beginning. heheh.

okay.. cerita di atas adelah tipu semata2. aku cam tulis je ape terlintas kat dalam kepale aku sekarang. back to the blogging method.

did u know. BLOG came from the word ‘Web Log’? try saying “Web Log” 10 times in one breathe. instead of “Web Log”.. it turned out to be “Weh-Blog”.. last2 sume malas nak sebut “Weh”. hence where the word Blog came from. pelik ngape tak jadi “we blog”.

jap jap! ape aku merepek nih? bukan ke aku nak tulis blog sebab nak berlatih english aku je ke? and. kenape aku tulis dalam Bahasa Tanah Melayu nih? well. it’s not like i cant change it. wait. what’s this?

ok ok. bos dah panggil.. deng! haha! not my fault u read thru. hahahaha!