Category Archives: books

Keagungan

sile bace nih. tengok youtube yang dia post pun ok. sebelum terus baca my post please.

http://wallybandits.blogspot.com/2014/02/bukti-tun-m-menghina-nabi-muhamad-saw.html

maaf.. kalau saya salah.

tapi aku pun ade pandangan aku sendiri tentang mahathir.

bahawa ape yg mahathir sebut dalam akhbar tu sebenarnye adelah ‘betul’..

Allah tak suruh kita mengagungkan Rasulullah SAW. malah mana2 Rasul pun..
Allah suruh kita agungkan Dia sahaja. dan ikuti Rasulullah. kerana mengikuti Rasulullah itu Sunnah. dapat pahala free kalau ikut. sekadar mengikuti.

aku teringat kisah yg aku baca tentang kejadian selepas kewafatan Nabi SAW. bila Nabi SAW wafat dan Abu Bakar As-Siddiq datang mengkomfirmkan kewafatan baginda, Abu Bakar keluar dari masjid dan terus berkata kepada semua yg datang, (lebih kurang macam nih lah bunyi nye) “kepada mereka yg mengagungkan Muhammad, ketahuilah Muhammad telah mati dan kepada mereka yang mengagungkan Allah, Allah itu tidak mati dan tidak akan mati”
(The Biography of Abu Bakr As-Siddeeq a.s. by Dr. ‘Ali Muhammad Muhammad As-Sallaabee, Translated by Faisal Shafeeq)

so aku nak tanye, adekah Abu Bakar itu menghina Rasulullah? of course lah statement Abu Bakar tu menyuruh umat Islam berhenti mengagungkan Rasulullah. adekah itu dikira menghina Rasulullah?

Rasulullah sendiri tau dia seorang manusia biasa. seorang hamba Allah. cume baginda dipilih sebagai Rasulullah, dari kalangan manusia biasa. dari kalangan Bani Quraisy pulak lagi..

ye. to me mahathir cakap betul, kita sepatutnye bersyukur kepada Allah, dan bukan kepada Rasul-NYA…

By Allah, aku sikit pun tak suka kan mahathir. banyak kesalahan beliau telah lakukan.. tapi bile dia bercakap tentang kebenaran. aku menyokong kebenaran itu..

masalahnye mahathir ni.. dia sendiri lupa statement dia. dia sruh orang Malaysia bersyukur kat UMNO. bodo la tu.. ko tolong la aku banyak mane pun. dah mmg kerja kerajaan untuk berkhidmat utk rakyat.. syukur aku tetap kepada Allah. ko buat salah. salah tetap salah. apehal nak agungkan UMNO kalau dah banyak buat salah? nak bersyukur ape kat UMNO?

its like this.. example of a vending machine…
u put money into a vending machine. u push a button of your desired items. u get the desired items. and you THANK THE CREATOR OF THE VENDING MACHINE for creating an awesome machine.

same la ngn politik.
u pay taxes. u vote for your desired government. u get your desired government. and you THANK GOD for creating and giving humans knowledge to create governments. DUUUHHHH!!!!!

YOU DONT THANK THE GOVERNMENT.. OR THE BUTTONS.. ITS THEIR JOB TO FUNCTION AS WHAT THE CREATOR HAD SET THEM TO DO. the button’s job is to select and claim our items. the government’s job is to help rakyats get better life.

Advertisements

Hiatus

Next issue will be out on the second issue of New Year? damn.. that’s too long maaannn…

InfoManga

One thing i love about reading manga is because the authors or translators will in some way slip a little history of Japan or any other true stories. and that in some cases, those history may end up in movies.

and when i watch those movies, I feel proud of myself for knowing something that others might not know.. huhu.

something like the coming movie, 47 Ronin (click to watch trailer) scheduled to be in the cinema on the 24th December. There’s a reason why the movie were scheduled to come out at the end of the year. Because in TV Japan, they will air the movie about “Chushingura” at the end of every year. Chushingura is about 47 samurai warriors led by Ooishi Kuranosuke to avenge their disgraced lord during the Edo period.

this is an info of 47 Ronin in IMDB.. gues, what character will be played by Hiroyuki Sanada? 

and its all because i read the manga “WAGATSUMA-SAN WA ORE NO YOME”.. lol. its a useless manga about a boy occasionally time traveled to his own future. lol. how can it be informative right? 

other examples

.

when you watched Pirates of the Caribbean.. have you ever heard of the name BlackBeard before? well.. if u read the manga One Piece by Eichiro Oda, you’d knew that Edward D. Teach was BlackBeard. and that he is part of the Famous Pirates history.

.

I never knew that Chad is a name of a country.. until i read Bleach..

.

I read History’s Strongest Disciple Kenichi.. and it mentioned a theory that the ancient martial art Kalari Payat may have been the true origin of Asian martial arts such as Kung Fu, Muay Thai and Silat.

.

 

kesimpulannye. aku bace manga. hahaa

Sabtu 10/11/12

sebenarnye pc aku rosak minggu nih. Windows 7 crashed. Blue Screen masa Windows loading page. so seminggu aku tak dpt bukak tenet kat umah. tapi bagus jugak sebab aku amik peluang nih bace buku yg aku baru beli. interesting. new publication kat mesia.. Throne of Glass. tak ingat author dia sape. buku tade kat aku skang. semalam aku kuar.. mase balik, tertinggal buku dlm krete. so aku malas nak gi amik. nanti breakfast kang. aku gi la amik.

aku kuar semalam gi repair Windows 7 nih la. mane tah pegi Windows installer aku. aku lupe. so senang cerite. aku bawak gi lowyat je terus. sambil2 tu, aku upgrade harddisk aku tambah 2TB lagi.. skang dah 3TB la. nice. skang aku tgh blur taktau nak simpan ape. 1TB pun belum penuh dah upgrade jadi 3TB.. lol.

org yg service (re-image) pc aku semalam siap ingat aku tak pandai pape pasal pc gamaknye. sebab masa dia scandisk pc aku gune bootable USB mini XP dia. dia cakap kat aku ngn nada yg agak berlagak, “lepas nih mesti sudah ok, tak payah re-image”.. aku pun terkejut. scandisk je dah ok, kalau windows bluescreen? walaupun aku dah scandisk, buat recovery sume hape jadah la sebelum nih dan mmg tak jadi pape (aku lupe yg sebab tuh aku decided utk re-image.. eheh). bile windows bluescreen lagi skali. dia senyap. pastuh dia kata
“format la” (re-image la tu maknenye)
haha. dlm hati aku gelak.
“ok”
so aku kene charge RM35 untuk service dan RM298 utk 2TB WD Harddisk.

then aku letak CPU aku kat dlm krete. pastuh gi jenjalan kat Times Square. serius bosan. awek comel pun kurang. awek paling comel yg keje kat Borders mase last aku dtg Times Square pun tade. aku berjanji pade diri sendiri kalau aku jumpe dia lagi skali aku akan mintak no tepon dia. tapi dia cam dah tak keje situ lagi dah. so… aaah! and i was so hoping for it. Times Square penuh ngn budak2. demn!

which made me think of something else. project MRT yg akan sampai ke Sg Buloh melalui The Curve tuh nanti.. akan membawa wave of budak2 skolah to The Curve. nanti akan jadi cam Times Square, Mid Valley, Pavilion.. penuh ngn bangla, indon, budak2 skolah.. serius tak best. saket mate. sekarang nih, ramai awek2 lawa je kat The Curve. bile MRT tuh siap kang.. kurang la awek lawa datang. demn!

lepas jalan2 kat Times Square, mak aku call kate dinner kat Iran.. hahaaaa! power dowh! naik flight pegi Iran utk dinner saje. hahaha! tade la. ade satu restoren Iran kat AmpWalk, Jalan Ampang nih. restoren Iran favorite family aku. tempat dia tak berapa dikenali. makanan dia sedap2. pastuh portion dia besar. ko penah gi restoren ar-Rawsha? sedap tak? kedai Iran favorite kitorang nih.. 173 kali gande lagi sedap. harga same je kot.

tapi aku pelik la ar-rawsha tu.. dah la kedai arab. kalau ko pegi Arab Saudi. kedai nasik arab dia sume sedap2.. nasik arab dia (nasik + ayam/kambing) mesti lembut, moist.. tapi ar-rawsha yg kat Kg Pandan tuh tak best pun. dah la kering je. tiap kali suap nak teguk air. susah nak makan. tapi orang penuh je datang.

pastuh aku balik. dan test pc aku. windows loaded. and tadaaaa… sume ok. aku cepat2 install driver utk wireless adapter aku.. and wallah.. dah ade internet.. aku bukak email. bace sket2 news. tengok youtube Nurul Izzah punye statement. terus aku tulis entry baru ‘Non-Malays vs Non-Muslims. same ke?

restart pc aku sebab nak update windows. pastuh trus tido. penat gile aku rasa. tapi lepas Subuh tadi, aku rase segar pulak. so aku sambung bukak tenet.

Bourne Legacies (spoilers)

i’ve read Bourne Legacy.. and i’ve watched Bourne Legacy… they are both totally unrelated. but heck! i like reading and watching both Bourne Legacy’s productions.

here’s some spoilers:

The book tells about Jason Bourne and his presumably dead son Joshua.. one left to die inVietnam, and grew up to be an assassin as deadly as Bourne. Bourne’s son grew up and picked up an alias, Khan. later were hired to kill David Webb (Jason Bourne’s real name). later in the book he joins Bourne in the quest to save humanity.

The movie tells about Aaron Cross, a member of Outcome. i think the legacy in this movie means that there were never only one super soldier cum assassin like Bourne. when Bourne went rogue, there are other soldiers, in training, somewhere else. Aaron Cross is one of them. in Bourne Ultimatum (movie), because Bourne succeeded in releasing some information on his black ops to the public. The government decided to stop their operation on training new assassins, and leave no proof behind. so this movie is about Aaron Cross running away from Outcome and surviving the ruthless government. the climax of this film was when the government introduced a new more deadlier and awesome assassin called in from LARX ops. WTF? ordered to chase and kill Aaron Cross.

both got their own stories.. their own plots.. i like them both. and i love all the actions in all Bourne movie productions. they really choreographed good fighting actions.

the Older the World gets, the Newer it becomes

i always have this time. well. arent we all? i mean. in the office. err.. jap.. ramai je org kat opis ade masa terluang nih. haha. tak kisah la. what i wanted to convey is that aku sentiasa ada masa terluang kat opis nih walaupun keje tgh belambak. especially bile keje melambak.

well. kalau sumorang kat meleisia nih jenis productive nak mampus tak brenti buat keje. mmg meleisia dah jadi cam Jepun la. btw, tahniah Jepun sebab menang semalam. Meleisia memang tak patut menang or dapat score pun. menggelabah. tak reti hold bola. tamak. bodoh. hahaha! 20 tahun aku tengok bola meleisia. camtuh jugak care mainnye. macam aku. macam kawan2 aku. macam orang meleisia lain. hahaha! millenium depan baru dapat qualify World Cup. qualify je la. hahahahaha!

ok. aku bukan nak kutuk Harimau Muda loser tuh. tapi haha… tapi on with it.

2 tahun lepas. mase start keje dulu. aku slalu buat research pasal macam2 mende. siap carik bace Hadis lah. carik cemane bintang berputar la. cemane nak buat kaca la. carik website kucing lah. blogwalking. blogrunning. belajar CCNA chapter 1 lah (lol.. chapter 1 pastuh dah malas). dan aku buat semua nih time opis hour lah. time aku ade internet. well. sebenarnye sebab aku tak reti buat keje n aku malas buat keje (sebab tak reti). aku bukan jenis manusia internet 24hours. tapi bile aku dapat internet. i could really spend my time. aku rase aku nih macam orang tua zaman dulu. aku tak invest time and money untuk dapatkan ape yg bebudak skang panggil trend. dan trend dunia sekarang adalah internet. everywhere!
tengok orang keliling aku. 1 thing they will always carry with them. THE INTERNET. smartphone, laptop, laptops.. tapi bagi aku, internet nih tak penting dalam hidup aku. melainkan bile aku betul2 perlukannye. or bile aku jumpe something interesting i can do with it. still aku at least cube untuk tidak ketinggalan. this is the new world is it not? hmm..

“the Older the World gets, the Newer it becomes” -mr.E-

aku tanak rely too much on the internet. but macam finding places tuh. mmg ar aku Google Map. senang sket keje aku. google map mmg byk menolong aku mencarik tempat2 kat malaysia nih. from Semenanjung to Sabah. Sarawak. Singapore. Arab Saudi. Dubai. Turki. i relied on Google Map. tapi Google Map hanye tunjuk my one designated point yg aku nak pegi tuh je. aku nih jenis adventurous sket. when i have time (i have lots of ’em btw). aku suke masuk lorong2 kecik. or jalan-jalan yg at first glance. someone will think “mesti tade pape along this road” or “mesti jalan mati”.
this adventurous traits of mine slalu buat aku lambat balik umah. and habis duit beli minyak krete. tapi ade rewards jugak. i know places. i found beautiful places. i can tell to whoever riding the car with me. “kat hujung jalan ni ada mini zoo” or “along this road ada kedai bihun sup paling sedap dalam dunia”, or “jalan nih shortcut pegi this place or that place” and i became the map itself. i remember landmarks. no need to Google Map the same place again.
my family sekarang dah membesar. van pulak dah jual. so kene naik 2 krete kalau nak pegi mane2. my dad drive in 1 car.. and i’d be driving another. my dad’s a natural map. im gonna be like him.. or more.

ok. aku nak cerita pasal time keje nih. demn! i wanted to say that i always have this urge to google something up during work hour. tapi after 3 years kat opis nih. aku hanye bukak certain website and blogs saje. and no more. about 10 websites je. then aku dah malas nak google mende lain. maybe sebab dah tade blog2 kontroversi yg suke tulis article2 bodoh, or article2 yg buat kite terfikir nak google mende tuh. cerita pasal Anwar pun orang dah malas nak tau. mende same je. tahun depan datang lagi 3 org Datuk ngaku Anwar liwat derang pulak. and they were helpless to refuse the old man. and kali nih derang tak basuh bontot for a month to preserves their mixed DNAs. must get the DNA. same old story. pelik aku. tak kisah la betul or not. thats not our job. but why the exaggerations?
even if the rumors says that he is gay. why cant he be a Prime Minister? he contributed for the country enough. just like Najib. he contributed enough. but rumors says he and his wife are murderers. just like Mahathir. so a murderer can be a leader of a country but a gay cannot?
tak! aku tak sokong pun Anwar tuh. he was UMNO. he still thinks like an UMNO. tapi sebab PAS n DAP support his back. dia kene tone down sket UMNO dia. but then again. the Barisan Rakyat agreed to make him PM because between the Barisan Rakyat leaders, he has the most experience in governing people. and guess what. Anwars WANTS to be PM. all i know. people who WANTS to be the highest in the hierarchy nih slalunye ade agenda tak betul. or maybe agenda yg konon akan menaikkan nama negara. but also menaikkan nombor2 dalam bank account derang.

aih.. demn.. mende2 nih la yg buat aku nulis panjang2 nih. aaah! ape yg aku nak cerita sebenarnye nih? demn!! aku nak cakap aku dah tak surf internet sangat dah.. itu je. shit!! well.. sebab mmg aku takde internet kat umah. broadband aku buat masalah. ke pc aku yg masalah. phone aku pun bukan smartphone. boleh masuk internet.. tapi jenuh la nak menaip ke hape ke. malas ar nak beli pc baru. nanti bile ade duit. aku beli iPad2 je. mintak2 dalam masa terdekat nih. haha. ke aku kene beli laptop baru? tapi laptop tak best nak buat main game. nanti Diablo III kuar nanti kang. nanti nak main CS kang. haa.. aaaah! nanti la aku decide sume nih. menyusahkan betul lah! dah la aku kene beli external hard disk lagi satu nih. dah nak penuh dah yg aku beli tahun lepas.

ah! buat keje dulu ar. ONE PIECE.. kenape tak kuar lagi nih? ke cuti lagi minggu nih?

manga

bile One Piece baru nak keluar nih? stress gile tunggu lame2 nih..

Wayang Sangat

dah tengok Immortals? best? well tak brape best pun. sebab dewa dia tak power.. Zeus tak panah petir pun. chet! and then perang dia tak epic. macam LOTR. mungkin boleh jadi epic muvi kalau derang buat filem tuh jadi 3 jam macam LOTR.

pity. kebanyakan review dari blog2(malaysian), ramai orang kate Titans tuh jahat (based on the movie lah).

sebagai salah satu peminat Greek Mythology. aku merasa agak bengang bile mereka2 yg ignorant nih main sedap2 je tuduh Titans tuh jahat. iye la. sebab kebenarannye, bukan Titans yg jahat.. tapi Zeus yg jahat.. well. ade baiknye jugak Zeus jadik dewa.. tapi Zeus yg memulakan pertelingkahan antara dewa2. Zeus anak kepada Cronus nih gila kuasa. bile melihat Zeus nih makin menjadi2. Cronus a.k.a. ketua dewa Titans dan dunia telah mengajak Titans lain untuk memerangi Zeus dan rakan2. tapi Titans kalah.

Zeus dan rakan2 yg telah menang dalam perperangan itu lalu memenjarakan Titans (Cronus dan rakan2) di gunung paling tinggi di dunia, Tartarus (bukan Everest). seorang Titan sahaja yg tidak dipenjara, tapi dihukum supaye membawa Bumi di belakang beliau selame-lamenye. name Titan tersebut adelah Atlas. sebab tuh lah kite panggil globe dunia sebagai Atlas.

makin lame kene penjara. beribu2 tahun. mau orang tua Cronus tuh tak bengkek? dia marah la. apehal anak derhaka nih penjarakan bapak sendiri lama2? pastuh siap hidup senang lenang. oi.. bengkek gile. tuh la Titans nih berjanji.. kalau terlepas, derang akan musnahkan segala2nye. so sesape pun x dapat pape. lol. Zeus yg gile kuasa mestilah nak berkuasa kat atas bumi. so dia pastikan Titans tak terlepas dari Tartarus. malah Titans benci manusia sebab sembah Zeus ngn adik beradik. dah la Titans tuh yg cipta manusia. pastuh manusia sembah anak2 Titans pulak. banyak cantik! NOTE: Titan bernama Prometheus adelah pencipta manusia.

Zeus dapat jadi ketua dewa kat langit pun sebab dia menang lucky draw ngn adik beradik dia, Hades ngn Poseidon (alah macam lucky draw.. ko amik 3 keping kertas.tulis “aku perintah langit”, “aku perintah underworld”, “aku perintah laut”. pastuh lipat kertas tuh, then masukkan dlm balang dan goncang2kan ia. pastuh satu per satu korang cabut satu kertas. tengok dia dapat cabutan untuk perintah kat mane. haaaaaa… ade cenggitu la Zeus dapat memerintah langit). lucky bastard gile Zeus nih. Hades marah la kene duk underworld seumur hidup. sebab tuh Hades x abis2 nak jatuhkan Zeus. Poseidon pulak rilek je perintah laut, neutral. keje Zeus ngn Poseidon kat atas bumi adelah.. MAIN. carik dewi2 cantik. MAIN! kalau anak dia ngn Dewi dia cantik pun.. dia MAIN jugak. goddemn Zeus nih. bapak binatang! pastuh turun bumi, carik anak pompuan dara kat atas bumi.. MAIN!! goddemn. buat anak a.k.a. Demi-god ramai-ramai. selalunye anak dewa Olympians nih tak suke bapak derang sebab menyusahkan keluarga dia. sebab mak dia tetibe beranakkan dia. pastuh org kampung pun pulau keluarga dia. cakap mak dia witch lah.. whore lah. sume salah Zeus ngn Poseidon nih. nampak tak? jahat babi dua ekor dewa nih. aku rase Hades pun ade buat anak gak. aku belum bace part dia.

antare anak2 derang yg terkenal (sebab dah keluar wayang) adelah Heracles atau Hercules, Achilles, Perseus dan Theseus. dan Percy Jackson. lol.

haaa.. menarik kan Greek Mythology? GM nih salah satu mate pelajaran yg di offer disekolah2 seluruh Eropah ngn Amerika.. tapi sebab kenape mende nih tak diajar kat Malaysia adelah sebab orang meleis nih senang sangat tersesat. kalu masuk dalam mata pelajaran untuk SPM. sah penuh melayu murtad kat meleisia nih. aku bace pasal Greek Mythology sebab macam buku2 lain. jalan cerita derang amat menarik. pastuh ade perang2. same la cam aku suke buku Tolkien:LOTR ngn Feist:Riftwar Saga. fiction tentang orang2 yg ade power. macam One Piece pun ade gak.

dalam movie Immortals tuh. dia tak kata pun Titans tuh jahat. dia kate takleh bagi Titans terlepas je. tapi bebudak yg buat review nih mandai jek kate Titans tuh jahat. kesian dowh kat Titans. takpe Titans.. aku sokong korang.

itulah serba sedikit intro pasal Greek gods.. kalau nak tau lebih.. boleh google atau masuk sini : http://www.greekmythology.com/

hehehe. saje nak meluahkan rase tak puas ati sebab dah lame tak blog. nih idea nak blog je nih. heheheheh.

wayang hari ni

cerita lagho.
i’ve watched Fast5 (twice.. satu Platinum Movie), Thor (twice.. satu 3D Movie)… i’ve watched Paul and The Lost Bladesman and Priest…. this month. pergh! semua cerita best. well, Thor got from ‘Awesome’ (graphic movie) to just ‘A-OK’ once u’ve watched other movies. CD? DVD? Download? ape tuh? no no no! aku wayang freak (bile ade duit la). oh.. and aku tak layan movie melayu. no no no! aku harus mengucap tahniah ke atas muvi Hantu Kak Limah.. tapi muvi Hantu Kak Limah tu pun aku tak tengok kat wayang ye. aku ban muvi melayu since my 1st ever polyphonic handphone (which aku miliki ngn titik peluh aku sendri). hilang dalam wayang cerita muvi melayu! aku saspek cleaner amik. dia tak ngaku bila aku tanye. padehal dia baru jek membersihkan tempat duduk aku. well. tak baik fitnah. so aku saspek je la. tapi aku tetap ban muvi melayu! dah la most muvi melayu saks! so.. takpe lah kot.

oh shit! aku lupe aku tengok muvi Hikayat Merong Mahawangsa.. ah! itu bukan muvi orang melayu pun.. itu muvi pasal orang cina, orang rom ngn hindu bernama merong mahawangsa. so basically.. itu bukan cerita melayu. lol. SAFE!!!

Melayu SuckS!! so what if i am a Malay? that just means “I Suck!!”.. doesnt mean Melayu are better in any other way..
ok.. cukup. rasenye aku dah byk sangat cerita pasal “melayu sucks” dalam post2 sebelum nih. so.. udah la ye.

Today! yes! Tonight! aku nak pegi tengok Pirates of the Carribbean: On Stranger Tides. aku suke cerita nih. just like One Piece, characters derang byk bercerita pasal mitos dunia. malah nama2 macam Black Beard and the Flying Dutchmen mmg wujud dalam sejarah dunia. korang leh google sendiri pasal characters based on true history nih. dalam One Piece pun ade character2 nih. sebab tuh One Piece is still my no.1 manga. derang pinjam nama2 character pastuh derang letak dalam dunia imaginasi derang. even Barbossa pun datang dari character sebenar. kalau korang buat research pasal Barbossa, di mana dalam sejarah ade menyebut tentang seorang Ottoman Admiral bernama Barbarossa Hayreddin Pasha (orang Turki dulukala) yang juga dikenali sebagai Red Beard. Captain Barbossa dalam Pirates of the Caribbean kan berambut merah. di tambah dengan mitos2 orang laut. pergh! mmg terbaik idea buat muvi nih.

sape minat bace manga. cube korang try bace One Piece dari 1st episode. jalan cerita dia mmg terbaik. kalau orang suruh aku pilih antara Lord of the Rings dengan One Piece.. aku akan pilih One Piece. kalau korang rase hanye buku novel boleh buat sesuatu cerita se-detail-detail sebuah cerita. maknanye memang korang tak pernah bace One Piece. details sebuah novel terbentuk dalam diri kita sendiri. so boleh ade byk pendapat or imaginasi tentang sesuatu detail dalam buku novel. tapi Eichiro Oda boleh tunjuk imaginasi beliau kat kite dalam bentuk graphic novel atau komik atau manga. dan kite mmg tak pernah terpikir pun nak imagine mende tuh. punye power Eichiro Oda nih. even muvi Avatar pun aku pernah imagine (sebab aku bace buku2 Raymond E Feist’s). an elven race from another planet? alah. byk dah buku pasal tuh. sorry to say. but I gave my most and highest regards on Eichiro Oda’s work. well, at first mmg cam takleh nak terima. tapi jalan cerita dia menarik sgt. last2.. yg takleh terima jadi terlebih diterima. haha! aku start bace manga dia around tahun 2002.. sekarang cerita dia baru sampai setengah jalan.. haha! Naruto pun macam nak abis dah. bagi aku Naruto tuh mmg untuk budak2 sahaje. tapi One Piece adelah untuk semua. level of details memang berbeza. cuma One Piece punye lukisan tak brape lawa jek.. tapi its ok.. that’s what makes it… unique. aku suke One Piece bukan sebab lukisan.. tapi sebab creativity lukisan serta jalan cerita yg unik. paling penting, “Wow” factor dia. tiap kali aku bace.. mesti ade mende nak di “Wow” kan. dialog dia pun best. walaupun kekadang rase dialog dia cam fak jugak bile melibatkan penduduk kampung. haha. kamon la. aku dah bace dekat 10 tahun.. orang kate nih komik untuk kanak2. kalau aku rase One Piece tu untuk kanak2. mmg aku dah brenti bace dah. macam doraemon ngn dragon ball. even naruto pun aku pikir nak brenti. tapi sebab aku dah mengikut jalan cerita dari mula. elok aku habiskan je. heheheh! lagipun. tak otaku la aku, kalau aku brenti bace manga.

okay. cam bese. jauh menyimpang. dan aku rase aku dah cerita pun pasal One Piece sebelum nih. hahaha!

okay. malam nih Pirates of the Caribbean. pastuh tengok Nur Kasih… NOT!!!! NEVER!!!! what 19million viewers? the dialogues mesti BAKU jugak.. lame dialogues, jangan sebut la. melambak2. mau aku muntah kalau aku tengok Nur Kasih tuh. jalan cerita dia aku dah terbayang sangat2 dlm otak aku. drama org melayu mmg revolve around ‘cinta’. tak kisah la jalan cerita menarik sekalipun.. no no no! ban ban!

shit. dah kul 6pm.. tapi byk lagi crite pasal wayang aku nak cerita nih.. ah! salahkan One Piece sebab best sgt. hmmm.. tak dapek la nak sambung lagi. mari watch wayang.

Middle day – Just Me

ouh! its raining outside. bile hujan renyai jek, orang kate hujan rahmat. bile banjir, orang kate malapetaka.
no. to me.
renyai, ribut, banjir. sume bukan malapetaka. semua tuh rahmat. even if people die.
kematian tuh rahmat paling tinggi ko boleh dapat kat dunia nih dari Tuhan. u’re given the opportunity to experience life after life before others. rahmat la tuh! kalau ko masuk syurga terus. hui. bagus gile. kalau ko masuk neraka. ko dapat mula awal. so.. nanti bile orang lain baru nak masuk neraka. ko dah ahead of others untuk keluar dari neraka. haaa.. rahmat dol.
sume kejadian bencana alam nih. sume ade hikmahnye. bukan saje boleh mengawal population manusia kat bumi nih [ye lah. kalau tade bencana alam. pembunuhan. mati tua. kematian sume. mesti bumi nih penuh ngn manusia sebab kurang org mati]. malah ade benefit lain untuk manusia2 yg kene re-populate nih. lol.

ok. habis tazkirah jumaat. heheh.

aku baru terbace blog nih. pasal future planning. it struck me [well, sebenarnye dah lame struck dah]. i really dont have anything in my mind. i read blogs about people planning their lives. thinking ahead of everything. what they want to do. what they want to be. when will it happen. sume tuh planning yg penting tapi aku malas nak pikir. dari kecik lagi mindset aku cenggini.
mase form 5. aku tau pasal kewujudan universiti tapi aku tak pernah terpikir pun pasal future aku. aku tak pernah terfikir nak jadi ape bile dah tua. aku tak pernah terfikir nak amik degree ke.. diploma ke.. kat universiti mane? luar? dalam negeri? A level? aku serius tak pernah terfikir walau 3 saat pun.. heheh! aku hanye terpikir mende nih selame 2 saat jek mase kene panggil briefing ‘masa hadapan pelajar selepas SPM’. 1st time aku faham maksud degree and diploma. even matrix pun aku taktau mende ape. dah la bising gile time briefing tuh ngn bebudak tanye soalan sane sini. aku duk blakang dengar skit2 je la. last2 aku buat taktau.

the question is.. “why wont i think of something? it’s my future kot”.

then bile masa aku kene isi borang UPU. aku hanya terfikir pasal universiti yang aku pilih dan course yang aku nak amik. hanya untuk fulfill ape yg mak bapak aku suruh buat. BELAJAR. aku tak terpikir sikit pun pasal apa cita2 aku bile aku abis belajar nanti. [well, sebenarnye aku x pernah bercita-cita nak jadi pape pun]..

ade satu watak dalam Naruto yg perangai dia sama ngn aku. aku macam Shikamaru. aku tau aku bukan genius cam Shikamaru tapi dalam satu episod tuh Shikamaru terfikir pasal future dia dalam sejenak. ape yg dia nak? hidup normal. jadi tua cam orang biasa. keje bese2. kahwin. dapat bini average pun ok. anak dua tiga pat lima [lol]. bersara awal. duk rehat.
itulah aku. aku pikir camtuh jek dari dulu dari kecik. tak ambitious langsung aku. kadang2 bile kawan cerita pasal nak jadi engineer. or pilot. aku pun join jugak nak jadi cam derang bile dah tua. padehal it was just the spur of the moment jek. nak sambung ape yg diborak. nak iye kan ape orang pikir. shit. then sume tuh hilang. aku hanye fokus. petang karang aku nak main CS. malam kang nak tengok X-files. then sleep. wake up in the morning feeling like P Diddy. eh.. tak.. then gi skolah. sambung balik rutin harian aku.

dari skolah sampai sekarang. same jek. cume time dapat buat Information System [IS] kat UTP dulu. aku tolak offer UIA untuk meletakkan aku dlm course Degree in Architecture mereka. dan aku pilih buat IS sebab aku rase cam nak blaja komputer sebab aku buta komputer.. sebuta buta blind and blindfolded lah.. bapak aku pernah tanye aku “ape itu CPU?” aku tak terkata terus. bapak aku lagi tau pasal komputer dari aku yg hidup zaman moden nih. bapak aku dah la Mechanical Engineer je. mase awal2 dulu aku slalu browse porno ngn hentai kat laptop bapak aku. then aku trus jek tutup laptop bile bapak aku balik. then kantoi bile bapak aku bukak history.. ini tahun 1997-98 nih.. then aku blajar delete history. lagi kantoi. upenye kalau history terpadam tuh.. ade makne disebalik batu. ade mee disebelah meja. eh? mmg laa.. bapak aku dah surf tenet sane sini. then balik umah tiba2 history hilang. WTfak? mesti budak bawah umo yg duk umah nih surf porn pastuh delete history konon tanak kantoi. ceh! hahahahaha!
betape bebal dan bodohnye aku. computer illiterate orang kate. bagai tikus membaiki labu betul aku.
so aku berjanji kepade diri aku nak belajar sket pasal komputer. itu je tujuan aku. bukan sebab aku nak bekerja sebagai IT profesional bile dah tua. tapi sebab aku tak reti guna PC. or tak paham pape pasal PC.

well. belajar IS mmg ade byk faedah yg aku dapat pun. mmg aku jadik terer pasal komputer. walau tak seterer kawan2 aku yg lain. tapi aku rase cam aku boleh berlagak jugak la kat bapak aku. hahaha! but i was gonna be shocked by PC power zenkai lightning.
upenye bapak aku lagi up-to-date.. still lebih power dari aku. aku dimalukan semalu-malunye depan abang aku yg juge amik Mechanical Engineering tapi tau menahu pasal PC jugak. demn malu aku.

so aku give-up.. aku belajar je la IS nih. habiskan. keje IT pape lah. dapat gaji cam bese. hidup bese2. cuma bile ko belajar kat UTP. hidup ko tak macam hidup kat universiti2 lain. hidup ko cam kat belajar oversea. freedom in the palm of your hand aku kate. nak kate aku dapat culture shock pun tade la. sebab aku mmg dari kecik belajar kat tengah KL. walaupun duk umah kat kawasan kampung Selayang Baru.. pegi skolah balik skolah sendiri2. naik bas mini ngn bas len seng. balik skolah kalu. lepak Sg Wang kejap, lepak Kotaraya ke, McD Jalan Silang ke, Sogo ke… lol. boleh kate hidup aku perfect lah dari dulu sampai sekarang. impian kehidupan mane2 budak dalam dunia. ko ade support dari segi tempat tidur ngn duit dari mak bapak. then dapat freedom lepas skolah dalam bandar KL.

hui! mau aku tak pernah terpikir pasal future aku. i thought i was covered and will be covered until i die. hahaha! nanti mak bapak aku dah tade.. mungkin aku akan dapat culture shock yg aku patut kene tuh. demn!

mungkin tak. Insya-Allah.

bile aku dah dapat keje nih. dah tua dah makin nyanyuk sebab tak pernah ade awek. lol. aku terpikir gak sume mende tuh. pasal future aku lah. aku menyiapkan jugak diri aku untuk berdikari. bukan takleh berdikari pun. dah mak bapak aku nak support aku.. takkan aku nak tolak?!! hish! aku tade la mulia sangat nak tolak. lol. bukan aku tak bayar balik pun. aku bayar la bali sket2. itu pun mak bapak aku tanak. so aku pun simpan lah. heheh! ye ye! aku ade jugak la support mak bapak aku time derang perlukan pape… shish! aku tak mulia. tapi aku average mulia. heh!

so sekarang aku keje IT. boleh laaaaa.. dah 2 tahun keje. tau la sket2. lagi2 pasal komputer nih. hmmm.. tapi still. aku tade ambition. aku nak tuka keje. tapi malas nak apply keje baru. aku nak buat itu ini. tapi tade effort. tade drive. tade motivation. tengok lah ape jadi nanti. aku terima je la. i know im gonna regret this. buuut.. hmmmm….

ps: awek cun! meh la jadi awek aku. depserate dah nih. huk aloh!