Category Archives: Perspectives

Keagungan

sile bace nih. tengok youtube yang dia post pun ok. sebelum terus baca my post please.

http://wallybandits.blogspot.com/2014/02/bukti-tun-m-menghina-nabi-muhamad-saw.html

maaf.. kalau saya salah.

tapi aku pun ade pandangan aku sendiri tentang mahathir.

bahawa ape yg mahathir sebut dalam akhbar tu sebenarnye adelah ‘betul’..

Allah tak suruh kita mengagungkan Rasulullah SAW. malah mana2 Rasul pun..
Allah suruh kita agungkan Dia sahaja. dan ikuti Rasulullah. kerana mengikuti Rasulullah itu Sunnah. dapat pahala free kalau ikut. sekadar mengikuti.

aku teringat kisah yg aku baca tentang kejadian selepas kewafatan Nabi SAW. bila Nabi SAW wafat dan Abu Bakar As-Siddiq datang mengkomfirmkan kewafatan baginda, Abu Bakar keluar dari masjid dan terus berkata kepada semua yg datang, (lebih kurang macam nih lah bunyi nye) “kepada mereka yg mengagungkan Muhammad, ketahuilah Muhammad telah mati dan kepada mereka yang mengagungkan Allah, Allah itu tidak mati dan tidak akan mati”
(The Biography of Abu Bakr As-Siddeeq a.s. by Dr. ‘Ali Muhammad Muhammad As-Sallaabee, Translated by Faisal Shafeeq)

so aku nak tanye, adekah Abu Bakar itu menghina Rasulullah? of course lah statement Abu Bakar tu menyuruh umat Islam berhenti mengagungkan Rasulullah. adekah itu dikira menghina Rasulullah?

Rasulullah sendiri tau dia seorang manusia biasa. seorang hamba Allah. cume baginda dipilih sebagai Rasulullah, dari kalangan manusia biasa. dari kalangan Bani Quraisy pulak lagi..

ye. to me mahathir cakap betul, kita sepatutnye bersyukur kepada Allah, dan bukan kepada Rasul-NYA…

By Allah, aku sikit pun tak suka kan mahathir. banyak kesalahan beliau telah lakukan.. tapi bile dia bercakap tentang kebenaran. aku menyokong kebenaran itu..

masalahnye mahathir ni.. dia sendiri lupa statement dia. dia sruh orang Malaysia bersyukur kat UMNO. bodo la tu.. ko tolong la aku banyak mane pun. dah mmg kerja kerajaan untuk berkhidmat utk rakyat.. syukur aku tetap kepada Allah. ko buat salah. salah tetap salah. apehal nak agungkan UMNO kalau dah banyak buat salah? nak bersyukur ape kat UMNO?

its like this.. example of a vending machine…
u put money into a vending machine. u push a button of your desired items. u get the desired items. and you THANK THE CREATOR OF THE VENDING MACHINE for creating an awesome machine.

same la ngn politik.
u pay taxes. u vote for your desired government. u get your desired government. and you THANK GOD for creating and giving humans knowledge to create governments. DUUUHHHH!!!!!

YOU DONT THANK THE GOVERNMENT.. OR THE BUTTONS.. ITS THEIR JOB TO FUNCTION AS WHAT THE CREATOR HAD SET THEM TO DO. the button’s job is to select and claim our items. the government’s job is to help rakyats get better life.

Celoteh pagi Jumaat by BCI

BCI stands for Baharom Che Isa.. and my name is AHBCI.. hehe. Abdul Halim Baharom Che Isa. he taught me. “Ilmu itu Allah yang punye! dan Dia bagi ilmu pada manusia” – knowledge belongs to God and He gave it to us humans. so Knowledge is Free. and it belongs to us all. sebab tu aku tak letak copyrights untuk segala yg aku share.

this is an email i got from my dad. he published his own writings to his friends and families so that they will know how he thinks and what truth accompanying his thoughts. i know this is his writings and not copied from others because he’s been repeating the same thing about misconception of ‘Orang Islam’ and ‘Melayu yg Mengaku Islam’ for over a decade now. he is not an ustaz or anything. but he is a good Muslim who likes to read. especially the Holy Bible of al-Qur’an. and if u have a mind for it. i implore you to

stay a while, and listen
-deckard cain-

read it slowly. there may be some sentences that need thorough understanding before you continue reading the next line. its quite long, but it is a good read. if u dont understand anything. you can ask me. i’ll have the answers ready. insyaAllah.

Salam semua rakan2.

Dilampirkan satu komen dari Dr Dzukifly Ahmad – link disini.
http://bm.harakahdaily.net/index.php/columnist/dr-dzulkefly-ahmad/13988-memang-dap-lebih-baik-dari-umno

Lama dah dok fikir2 perkara yang sama.

Mengapakah ada sesetengah orang melayu terlalu sensitif dengan komen yang di hadapkan kepada mereka apabila disindirkan umpama ada golongan bukan melayu lebih baik dari melayu. Bila terjadi keadaan begini, selalunya orang melayu tersebut akan menyanggah dgn ungkapan “adakah orang bukan Islam lebik baik dari orang Islam?”. Kononnya orang melayu tu Allah sudah kurniakan Islamnya secara otomatis walaupun dengan jelas kejahilan, kesombongan, kejahatan, kezaliman dan kekafiran yang diperlakukan. Orang bukan melayu pula yang sesetengahnya menunjukkan kehalusan, keperihatinan, keadilan dan kehormatan akan tetap dianggap KAFIR walaupun perlakuan mereka menunjukkan penuh dengan intipati Islam.

Dr. Dzulkifly memberikan contoh seperti didalam article yg dilampir:
“Sehubungan perkara ini saya suka mengungkapkan apa yang disebutkan oleh Imam Ibn Taimiyymah: (InnalLaha yansuru daulatun ‘Adilah, walau kaanat Kafirah, wa inkaanat Kafirah, wa La yansuru daulatun Zolimah, wa lau kanat Mukminah) “Allah membantu negara Adil, walaupun Kafir, dan Allah tidak membantu negara zalim walaupun mukmin”.

Kita mesti faham bahawa dari segi fitrahnya Islam adalah keseluruhan ciptaan Allah dan ini selain manusia termasuklah binatang2, batu2, tumbuhan serta lain2. Ini kerana semuanya datang dari Allah dan dimaktubkan sedikit sebanyak didalam alquran. Iman adalah target yang perlu dicapai untuk mendapatkan keredhaan Allah. Seperti apabila sekumpulan orang badwi datang kepada Rasulullah SAWS dan mengishtiharkan bahawa mereka beriman, Allah mewahyukan kepada Nabi SAWS supaya mengatakan mereka cuma Muslim kerana iman belum lagi menyerap kedalam hati mereka (surah al-hujurat). Iman dihati kitalah ciri yang membuatkan kita membezakan diantara keadilan, kehormatan dan kebaikan dengan kezaliman, kesombongan dan kejahatan.

Allah berfirman: Sesungguhnya mereka yang beriman kemudian kufur, kemudian beriman (semula), kemudian kufur dan bertambahlah kekufurannya …. (surah al-kahfi). Maknanya disini, seseorang itu menjadi KAFIR setelah beriman dan bukannya dari keturunannya. Samalah juga dgn Islam dan Iman bukan terletak diatas keturunan seseorang mahupun perlembagaan malaysia.
Ada juga khilaf pendapat ulama’ tentang samada lafazan shahadah menentukan keislaman seseorang seperti yg kita pelajari. Diingatkan dimana Iman Ibn Taymiyyah memberi fatwa orang mukmin boleh memerangi penjajah mongol walhal orang2 mongol sudah pun memeluk Islam (lafaz shahadah lah gamaknya) tetapi tidak berkelakuan seperti orang Islam. Disini kita kenalah berfikir sejenak tentang persamaan yang ada dikalangan kita. Ini adalah berbeza dengan peperangan diantara Ali bin Abi Talib dan Mu’awiyyah bin Sufyan dimana didalam alquran telah di naba’kan pertembungan diantara dua kumpulan dan kedua2nya adalah benar.

Orang bukan Islam yang kita senang2 melabelkan KAFIR pula. Adakah mereka kafir atau pun JAHIL? Sebab itulah Allah memerintahkan kita berda’wah supaya mengajak semua kepada jalan Allah dengan hikmah, senario yg baik dan jika berbalah dengan mereka, juga dengan cara yang baik. Mereka juga seperti kita, takut kepada benda yang baru. Didalam alquran banyak memberi cerita2 kaum yang kafir berpegang kepada ajaran datuk-moyang mereka. Allah hanya membinasakan mereka apabila semua da’wah ditolak sekeras2nya dan mereka memusuhi, menzalimi dan membunuh orang2 yg beriman.
Allah berfirman: Telah Kami (Allah) jelaskan didalam alquran ini semua bentuk perumpamaan (tetapi) kebanyakan manusia ini suka berbalah. Surah alkahfi.

Hendak dibangkitkan disini bahawa kita orang melayu pun terikut juga dengan ajaran orang tua2 kita yang ada sesetengahnya jahil juga dalam Islam dan kita akan mengikut apa yang diperkatakan tanpa usul periksa seperti “maaf datuk cucu nak lalu” & sebagainya. Banyaklah juga ustaz2 yang mengajar kita yang masih berpegang kepada unsur2 yang bukan dari Islam. Pernah saya mendengar soal-jawab agama IKIM dimana bila ditanya adakah siput babi itu haram dan jawapan diberi semua benda yang bernama babi adalah haram. Walaupun kita tak makan siput babi, tahu ke ustaz tu siput babi dalam bahasa lain takde nama babi? Pernah saya menegur seorang Imam yang mengajar dimasjid tentang batalnya puasa apabila memasukkan sesuatu kedalam rongga. Contoh yang diberi apabila seseorang buang air besar dan terjadi kejadian yang terkeluar tu masuk balik, batal puasa nya!!! Astaghfirullahalazim.

Jadi kesimpulannya, janganlah kita orang Islam dari segi perlembagaan malaysia menganggap apa yang keluar dari mulut kita dan kelakuan kita itu semuanya selari dengan Islam dan orang yang kita labelkan kafir pulak langsung tidak mempunyai Islam. Itu kan semuanya dari Allah. Ada hadith yang dipetik dari Abu Hurairah yang menceritakan bagaimana Allah menghantar Iblis untuk mengajar manusia tentang fadhilat ayatulkursiy. Semua makhluk Allah samada yang Mukmin, Muslim dan kafir tidak akan terlepas dari apa yang Allah telah tentukan. Jadi kita fikirkan lah.

Allah berfirman: Wahai orang2 beriman tegakkan keadilan dengan bersaksikan Allah. Janganlah kerana kamu bencikan satu2 kaum itu kamu tidak berlaku adil. Berlaku adil lah kerana itu adalah lebih dekat dengan taqwa. Bertaqwalah kepada Allah. Sensungguhnya Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan. Surah Al-Maidah.

Anggaplah mereka yang belum Islam sebagai suadara dan rakan2 kita yang sakit dan memerlukan pertolongan. Kerana mereka ini seperti yang Nabi Isa AS sebutkan sebagai “prodigal son”. Yakni anak yang liar yang ingin mengembara keliling dunia kemudian ingin kembali kerumah. Takkan kita nak halau dia pulak kan?

Astaghfirullah li wa lakum
Wassalamualaikum wa rahmatullah wa barakatuh

sedarlah. hanye orang Islam yg boleh jadi kafir. orang yg tidak mengetahui apa2 tentang Islam itu adelah orang jahil. so patut ke cina/india/omputih itu dipanggil Kafir?

A post

haha! so many drafts.. but im quite sure i dont want to post them. so here’s another one. maybe i’ll post this one up today.

i dreamt of something strange today. it’s not really strange for some people. but to me. it’s an entirely new experience. i did some bad things in that dream. but somehow i felt like it was what i should have done. i woke up feeling happy about it. and as i was passing the big mirror beside my bathroom. a little glance through the mirrir shot me with reality. my hair. my hair grew thinner. day by day. it’s thinning. and i’ve got nothing to stop it from happening. and then i remembered the dream i had. damn! i gotta act fast. or i will be alone. hmmm.. regrets.. it shouldn’t affect me. in any way. but now. im having doubts. maybe i am getting older. what does it mean when people say “life starts at 40”? i’m beginning to feel the end of me right now. baah! i’m still going to Japan though.
what should i do?!! what am i doing?? really..

on the other note. i went to watch Taken 2 last night. good movie. not so much of a new plot. but heck. i enjoyed the movie. i actually decided to watch it on Wednesday with every movie i deemed not worthy of RM11 or RM12 after i read Taken 2 reviews in the net. lol. the reviewers dont like the movie it seems. but here’s the question. is the movie based on some book? because if it’s a movie based on a book. i could actually understand why it would be a good book to read.

the only problem with the movie is the author (i think). in this movie you’d understand how these Americans view Muslims, unchanged though more detailed. its a portrayal of how mean and bad a Muslim can be. and that a Muslim love their sons and daughters more than they’d love God. it’s kinda frustrating to know how these Americans really view us Muslims. you really have to keep an open mind if you wanna watch this movie. think that this is their movie and they can do what ever they can in their movies. and think that they are ignorant of the truth. well. that’s how i got over it. and enjoyed the movie.

Darkness Rise

it’s not that the day has ended
but the will were extinguished
more than ever..

in the beginning
we were taught that life begins at dawn while the truth were deliberately ignored. no! what i mean by beginning is not the beginning of humanity. i believe the first human ever walk this Earth knew.

that life ends at dawn.
and begins in darkness..

we ever neglected the truth since the beginning. we know it. we understand it. but we neglected it.

because before God created light. God created Darkness first and foremost. so this is how i understand it. and made me realize that… our human life also begins in the dark. and so it has been taught to our Prophets. our Rasul. and they have conveyed to us the messages. but still we ignored the facts.

and so it is believed that our prayers starts with Maghrib.. not Subuh..

iGoal Differ

We want to talk about life. yet life never talks about us. we draft what we try to achieve. yet we ignore the circumstances which dictates what we can really do. we believe more than we were told to. and we imagine less and less of our own future. what is it that we want to do in this world? what are we really.. trying so hard to live by? we have our goal written to us from the start. yes. we have a goal. a common goal. yet we live out every single day to be different than others. right! it is not wrong. it is wonderful. we can never measure the right and the wrong for being different. so why are we mocking the difference? why do we sleep better knowing the rules has not been broken? a single life or a double life. what differs? they have a common goal.

ask your life. a simple question. a permanent query. you will have none but just one answer.

We Live To Die.

but hear me. I die to be among the Immortals.

Captain America, Malaysian Football and Chinese Kung Fu Legends.

Peggy Carter were portrayed as a real beauty in Captain America: The First Avenger.. aku serious fell in love ngn awek Captain America nih… Chris Evans played the character perfectly kot.. sebijik cam character Captain America dlm komik ngn kartun… shit.. it was awesome.. just like other Avenger movies.. the CGs were top notch.. personally.. between Indiana Jones: The Kingdom of Crystal Skull and Captain America. i’d choose Capt America as the better movie.. the plots are somewhat realized in this movie. compared to the old Captain America movie. and Hugo Weaving was excellent.. aku cam merasa ragu-ragu untuk memilih Hugo Weaving as one of the list of my favorite actors sebelum nih.. but today.. he made into the list. Hugo Weaving mmg tak pernah buat aku menyesal tengok movie2 yg dia berlakon. well. taktau la kalau ade movie hit yg dia berlakon yg aku x pernah tengok.. tapi setakat nih.. bagi aku Hugo Weaving mmg awesome..
sesape yg plan nak tengok muvi nih.. sile tengok yg 3D.. well. aku rase tengok yg 2D pun tade hal. cam same je. cume mungkin ade 1-2 babak yg 3D dia yg best.. and of course.. lepas muvie habis.. SILA TUNGGU SEHINGGA HABIS CASTING untuk tengok trailer muvi Avengers yg akan kuar bulan Mei tahun depan..

aku tengok muvi kat Cineleisure td. feeling satisfied. aku kuar pegi Curve nak carik makan. mase aku jalan sebelah Laundry Bar. sempat aku tengok bola malaysia bantai 1-0 memula.. sume bantai jerit sampai saket tekak. haha! sume ingatkan ade harapan. ade harapan je. tengok Malaysia main.. same jek cam dedulu.. tak reti hold bola. tamak. indecisive. aku stil rase Malaysia akan kalah. well. still jugak berharap Malaysia menang. sape rakyat Malaysia yg tak berharap Malaysia masuk World Cup? aku tengok kejap je.. pastuh aku rase lapar sangat.
so aku pegi lah makan. ingatkan nak makan grand2 sket. ye lah. Ramadhan’s coming. tapi lepas jenjalan kat Curve tadi. aku rase makan kat Marche or TGIF or Dome or Bubba Gump macam tak ckup grand jek. so aku pegi kedai kat tepi hotel tuh.. alah.. kedai mamak tuh. haha! makan megi goreng ngn nasik goreng kampung. mamak paling mahal aku pernah gi makan.. habis 17 Ringgit.. utk megi goreng, nasik goreng kampung ngn teh tarik.. untuk sebuah restoren mamak, itu kire GRAND la tuh.
bile habis makan dalam mase singkat. aku pegi balik tengok bola kat Laundry Bar tuh. selame aku makan.. tade bunyik org brsorak pun.. mungkin masih 1-0.. upenye Singapore dah bantai seri 1-1.. haha! patutla sume senyap.. skang Malaysia kene bagi 3-1 kalau nak qualify.
MEMANG TAK QUALIFY LAAA. tengok care main dah tau takleh nak bolos defense Singapore.. hahaha! stay je la 1-1 sampai abis…
aku rase elok lagi kalah kat sini.. daripada terlepas masuk World Cup, pastuh kene sembelih ngn team2 World Cup time Grouping.. buat nye dalam Grouping sume kalah 10-0.. mau malu satu dunia.. haha! tobat tanak masuk World Cup dah pastuh.. hahahaha! [kalau give-up la]..
Tapi Harapan Itu Masih Ada ya Kawan-Kawan.. hahahaha! ok la tuh.. tak pernah aku excited tengok Malaysian Football cenggini.. dulu aku tak pernah tengok bola pun. mase kecik2, takde pendedahan kepade sukan bola.. main bola mmg main.. tapi aku start tau World Cup wujud mase World Cup France 1998.. mase World Cup USA 1994.. aku buat2 tau je. sebab time tuh konon cikgu tanye. “sape yg x tido pagi tadi tengok World Cup?”.. bebudak kelas sume angkat tangan.. aku malu la kalau x angkat tangan skali.. buat2 angkat tangan.. padehal World Cup pun tak tau hape mende..
tapi tau la sesikit pasal Mokhtar Dahari tuh. sebab anak Mokhtar Dahari classmate abang aku kat skolah dulu. aku kenal2 cenggitu jek. tapi aku rase aku lagi hebat kot, sebab anak Najib Tun Razak classmate aku. haha! adik Afdlin Shauki duk kelas sebelah aku, adik ipar Ahmad Idham pun, abang kepade Aizat AF tuh classmate aku, sepupu Sufiah [Math Prodigy turn Pelacur Atasan Britain] pun classmate aku jugak. lol! pelakon Iklan Jaga Kesihatan yg sebut “Ayah, cikgu kate, merokok membahayakan kesihatan”, pastuh bapak dia senyum and simpan rokok dlm poket [WTHell?] pun classmate aku jugak.. lol!
ok.. point dah lari.. saje nak sebut pasal aku berkawan ngn ahli2 keluarga org2 femes nih.. hahahahahaha! padehal ahli keluarga je.. bukan selebriti yg sebenarnye pun. hahahahahahaha!

eh.. ape lagi aku nak cerita pasal bola Malaysia nih.. well.. like i said before.. lagi 100 tahun kot baru dapat masuk World Cup.. kalau nak menang.. tunggu lagi 5 Millenium baru ade harapan sikit nak menang World Cup. sikit je. nak menang World Cup, mungkin kene tunggu selepas kiamat la. kalau ade org main bola selepas kiamat. lol. bukan aku tanak sokong team Malaysia.. aku sokong je cam org lain. cume aku nak bagitau, realiti. this is reality. u cant fight reality. it’s a freakin fact that Malaysian football sucks! kamon la! player Singapore tuh dari negare lain2. kaum derang lagi byk lain2 dari Malaysia. tapi persefahaman derang tinggi. kite pulak? aku tak nampak pun orang Cina dlm team Malaysia. well. maybe org Cina tuh yg tanak gi trial. yg org Melayu pun, nak mendominasi je keje nye.. konon 1Malaysia.. nasib baik Rajagobal tuh manager.. kalau manager melayu.. alamat team Malaysia sume melayu jek.. pastuh seko2 main tamak. main tamak kalu power, takpe.. inii.. dah la tamak kantoi.. pass bola kantoi.. skill kantoi.. strategi lagi kantoi.. sesak napas sebab isap rokok banyak.. hold bola tak reti langsung. sekali dua je aku pernah tengok Malaysia hold bola..kalau derang main possess.. mesti byk hold bola.. mesti Singapore frustrated kalau x dapat sentuh bola tadi. ini tidak. kejap2 long ball.. kejap2 long ball.. kalau long ball pastuh sampai tepat, takpe. ini tidak. seko2 lompat angin sesaje jek. pastuh kejap2 cube gelecek defender tapi tak lepas.. kalau main one-two-one-two.. mesti lepas defender Singapore tadi..

aku tau. cakap senang. cube aku main. tapi masalahnye, derang tuh professional footballer.. setakat one-two-one-two tuh.. kire basic la. apehal nak komplen susah? ekau professional footballer yang nak main World Cup. setakat one-two tuh.. perkara mudah la.. kalau tak cemane nak compete ngn team negara2 gergasi bola lain? buat ko jumpe Argentina mase group qualifying? buatnye ko jumpe Germany mase qualifying? ekau nak kate hape? susah?!! baik takyah jadik professional footballer cenggitu. cemane ekau boleh terpilih jadik wakil Malaysia kalau kate susah nak one-two?

takpe.. nanti lepas raye. bile aku dpt peluang main bola padang. aku akan buktikan yg one-two itu adelah semudah ABC.. ewah.

kan dah pukul 2 pagi.. esok kalau tade futsal. aku nak pegi tengok muvi Wu Xia pulak.. since Ip-Man, aku tak pernah miss tengok muvi yg Donnie Yen berlakon. ini kes macam memula aku tengok muvi Jackie Chan. huhu. between Jackie Chan ngn Bruce Lee.. I think Jackie Chan is the better martial artist and better actor than Bruce Lee.. aku respect Jackie Chan more. bagi aku Jackie Chan setaraf Michael Jackson.. kalau Michael Jackson was the King of Pop.. Jackie Chan is the King of Martial Art Movies. no doubt. he is gonna be Legendary.

cerita pembaziran dan kekhusyukan

owh! mase amik semayang untuk semayang Zuhr tadi. aku teringat cerita bapak sedare aku tentang amik wudu’ dan pembaziran air. amik air semayang nih. takyah bukak air besar2.. mencurah2.. macam air terjun.. membazir air!!! ko dah la amik air semayang.. membazir pulak.. dapat dosa membazir.. dapat pahala amik air semayang.. ish! kan tak best..

bapak sedare aku bercerita lah. kalau time dia semayang kat mesjid ke, surau kat mall ke RnR ke.. hape ke.. time dia tengah khusyuk semayang.. dia terdengar org membazir air mase amik air semayang.. abih tak khusyuk lah bapak sedare aku sebab memikirkan bahawa air telah terbazir..

aku cam terpikir.. khusyuk nih rosak sebab pengaruh luar? atau sebab kite sendiri? setelah aku pikirkan tadi mase amik air semayang sblom semayang Zuhr. aku terbuat teori lagi.. haha!!!!!

kalau ade org buat bising time kite semayang.. dan kite terpengaruh ngn bunyi bising itu.. dan tetibe khusyuk kite, bak kate omputih, di ‘stir’.. aku pikir, itu salah kite sendiri sebab kite mmg tak power.. kite yg tak bersedia..
kite takleh la salahkan org lain.. well.. melainkan orang yg buat bising tuh mmg sengaje nak menghancurkan kekhusyukan kite lah.
kite dah tau setan tuh duk tengah bisik2 kat kite.. bisik2 kat org lain… kite cam, takkan nak expect sumorang boleh lawan bisikan setan tuh? bukan sumorang.. termasuklah kite.. so biaselah kalau ade kekacauan..

so ketidak khusyukan kite mmg bukan sebab salah orang lain sahaje sebenarnye.. ia salah kite sendirik sebab tak bersedia ngn ape yg akan terjadi.. mesti ade lah dugaan Tuhan nak bagi.. ekau kene prepare betul2 jek. mmg lah ade peringatan pasal adab semasa berada dalam masjid or berada berdekatan orang yg semayang.. tapi… just like peringatan2 lain.. undang2 lain.. mesti lah pelanggar-pelanggar nye wujud..

so macam.. pakcik aku takleh laa pikir pasal ‘orang yg membazir sewaktu amik air semayang’ semasa semayang… dia patutnye dah tau mende nih mungkin terjadi dan bersedia awal untuk menghadapi pengacau kekhusyukan ini..

tapi well.. we do our best.. last2 kite malas nak semayang balik semula pun.. hape? ko semayang semule ke? gile mulia kau.. moga Tuhan mencucuri rahmat ke atas kamu yg mengulang solat selepas ter’stir’ kekhusyukan kamu.. ekau takyah malu2 nak ulang.. biarlah orang lain kate ‘poyo’ ke ‘menunjuk’ ke.. itu hal dia..

hal kamu ngn Tuhan.. kamu jgn pandang remeh..

oh! jgn la bazir air pun.. setakat meratakan air kat part yg penting/wajib je pun. aku dengar bapak aku cerita pasal orang Arab.. setiap kali pengembala unta kuar mengembala… derang bawak satu botol air untuk amik air semayang.. satu botol saje.. cukup amik air semayang untuk zuhur dan asar, even sampai maghrib… itu pun aku dengar bapak aku kate.. ade air lebih dalam botol..
kalau org meleysia.. aku rase 3 botol air pun tak ckup nak amik air semayang. hish!

Carutan

betul aku tak paham melayu nih. eh. silap.. aku paham melayu.. aku melayu gak.. tapi aku tak paham ketebalan dan kekerasan otak beku kafirun syaitan nirrojim derang tuh! bodoh yang amat.

bile orang dah buat entri tuh.. bace la dulu sampai habis sebelum ko komen. “Iqra’“, kate Jibrail!.. BACALAH! bukan bererti.. bace, masuk telinga kiri.. kuar telinga kanan… BACA! dan FAHAMI!!

kalau kamu malas baca.. itu dah bukti akhlak kamu sendiri tak betul. bukan salah penulis nak buat lawak tak betul.. salah kamu sebab tak baca dan fahami.

hari nih aku bace blog kenalan aku.. ade lagi kes orang cuba samakan pahala satu akhlak ngn dosa akhlak yg lain. sorang blogger nih dia bagi komen nasihat keagamaan lah konon.. konon akhlak kawan aku sorang nih tak betul walaupun dia pakai tudung.
tapi bile aku masuk blog pengkomen tuh.. rupenye dia lagi teruk.. pakai tutup aurat tapi berkepit ngn balak dia.. WTfak? itu haram! bukan mahram. im sure dia tau semua nih..

jadi layak ke dia nak mengajar orang tentang akhlak sedangkan akhlak dia tak terjaga? well.. boleh je tegur.. tapi kalau kamu tegur.. mesti la kami nak anggap kamu tu baik baik belaka… tapi bila dah tau perangai lagi buruk.. mesti la orang pikir camni

“ceh. perangai buruk ade hati nak nasihat aku”
tak pun
“ceh. perangai cam aku jugak”

hilang dah la respek.. nasihat pun tak masuk laaaaaaaa…

dan bagi aku.. kalau ko nak mencarut dalam dunia blogging nih.. takde masalah.. sebab ia tak melambangkan diri ko yg sebenarnye dalam hidup realiti.. sebab yang menjadi point bila ko menulis sesuatu entri blog adalah bukan carutan kau.. tapi point2.. tips2.. nasihat2.. ilmu2 yg mengiringi carutan itu. mencarutlah setebal dunia.. kalau ilmu yg kamu luahkan adalah sebesar alam semesta.. carutan itu tak membawa maksud sedikit pun.

tutup aurat ke.. tak tutup aurat ke.. carutan itu hanya hiasan perbualan..

tapi kalau tutup aurat.. berkepit sane sini ngn bukan muhrim… itu bukan perhiasan.. itu dah neraka..

lol! so jage lah diri ekau baik2. sebelum ko nak jadik [bak kate lovesucks] ustard or ustardzah.. tak mungkin korang leh jadi ustaz pun.. ustaz bermaksud professor..

—————–
update
—————–

eh! tapi lepas aku tengok balik blog dia.. itu macam bukan gamba dia berkepit.. lol! itu cam gamba orang lain..
abih aku! lol!… haha! tengok! tak pasal2 dapat dosa fitnah.. demn!

sori ye! huhu!

tudung ngn perangai

aku hampir nak buat cerpen cam orang lain. lol. bile cerita perihal perempuan bertudung dengan tak bertudung. yg berakhlak atau tidak. semua jatuh pada satu tempat. “akhirnye itulah sebabnya aku tidak bertudung”. mostly inilah yg aku bace dalam blog2 perempuan yg tak pakai tudung yg komplen bile org tanye “kenape tak pakai tudung?”. dan seringkali ending dia mendapat pelbagai jenis tahniah. well. mostly sebab semua satu kepala. tanak pikir sendiri ape itu dosa dan pahala. dia pikir. “oh! org ini dah fikirkan cemane yg aku rase. aku patut bersetuju saje ngn dia”. paling tak tahan. sebab nak defend dia tak pakai tudung dan nak menunjuk betapa mulianya perangai dia pabila tak bertudung. hadith sunnah dan segala pujian kepada Tuhan pasti mengiringi entri2 mereka. ok. not a bad thing lah. tapi kalau tujuan dia bukan nak meraih simpati Tuhan.. tapi meraih simpati pembaca. hmm……

yep. aku x pernah bersetuju dgn mereka. sebab sebagai org melayu. aku mmg berfikir cenggitu dari mula lagi. tapi dari view seorang yg menganut Islam. tak mungkin cara pemikiran tak sempurna nih boleh diterima begitu saja dalam usaha aku untuk mencari Islam. ya. it is not perfect. and you know it. sebab itu derang2 yg lain cepat bersetuju. sebab mereka dah malas nak mencarik kesempurnaan. sebab cara berfikir org melayu adelah begini: “mereka yg tidak sempurna tak sepatutnye mendapat kesempurnaan”. walhal kesempurnaan itu hadiah Allah kepada semua umatnya. mereka-mereka muslim2 liberal atau cultural muslim atau pejadah yg korang panggil diri korang, mmg mempunyai pendapat2 yg tak sempurna dan akan dipersetujui dan diperakui ramai. sebab mereka ini melayu. bukan Islam. ape? muslim liberal? no no no. no such thing as a muslim liberal. its either you’re a muslim or not a muslim. no such thing as liberal muslim. that’s crap!

ini pendapat aku tentang tudung dan akhlak si pemakai tudung. jap aku kategorikan sket cam pendapat orang lain

1. pakai tudung + white bitch
2. tak pakai tudung + snow white
3. tak pakai tudung + white bitch
4. pakai tudung + snow white

ini kategori2 yg sumorang agree lah. kan?

kalau difikirkan. soalan sebenarnye sepatutnya bukan tentang tudung. tapi AURAT. biarlah dia pakai tudung + perangai snow white dia. tapi kalau dia pakai baju kurung ketat, singkat, belah peha pun, nampak dada tersembul, or nampak curve badan indah [or tak indah.. lol].. dosa memperlihatkan AURAT tetap sama besar macam dosa berbogel. dan dosa-dosa yg boleh membatalkan iman nih selalunye dosa besar. ok lah. aku bukan nak cerita dosa besar kecik sebenarnye.

tapi meh berbalik ngn satu perkara atau ajaran yg aku tak lupa. tentang kematian. bile kite mati, putus segala connection kite ngn dunia kecuali 3 perkara. ilmu, amal, dan anak2 yg soleh. selain 3 perkara nih, yg akan membawa korang ke syurga adelah Rukun Islam dan Rukun Iman. tapi aku nak cakap pasal “AMALAN

segala mende yg kite buat kat dunia nih. buruk baik. semua tercatit sebagai amalan kite. God give us the power to choose. and every little thing you chose will be written as your AMALAN. so bagi aku. tidak menutup aurat dengan berakhlak buruk nih. adelah mende yg berlainan!. itu lah amalan korang. satu amalan.. satu point yg lain.

kite masuk point nye. seburuk mana amalan akhlak kau! ia tidak efek amalan menutup aurat ko! seindah mana akhlak ko! ia tidak efek sikit pun amalan tidak menutup aurat ko! vice versa untuk semua amalan baik dan buruk ekau!
jadi doesnt matter..
kalau ko berakhlak buruk macam babi bodo minum kencing kawan sendiri. kalau ko menutup aurat… maka pahala menutup aurat tetap milik engkau. dosa akhlak buruk pun milik ekau. akhlak buruk kau takkan menolak pahala menutup aurat.
begitu juga kalau ko tak menutup aurat… tapi berakhlak mulia. the point is.. ko dapat pahala akhlak. serta dapat jugak dosa tidak menutup aurat.

CUMA!!!.. kan lebih elok kalau dapat pahala untuk dua-dua perkara!!!!
CUMA!!!.. kan tidak elok kalau dapat dosa untuk dua-dua perkara!!!

most orang2 melayu [well, sebenarnye most manusia] tanak dapat DUA DUA!! nak satu je. cukup. percaye lah! aku pun tatau kenape?!! itulah jadinye ramai tak tutup aurat. sebab ape? sebab dia minum arak! romen sane sini! dating sana sini! main sana sini! so… kalau pakai tudung. nanti takut merosakkan imej Islam. WTF???!!! itu amat tipuuuuu!!!! sebenarnye takut merosakkan imej melayu..

imej Islam tade kene mengene dengan tudung atau berseluar panjang. Imej Islam sebenarnye adalah amalan paling mulia kite boleh tunjukkan pada orang lain dalam dunia ini. dan amalan itulah yg akan kamu tinggalkan kat dunia nih setelah mati. kalau ade org insaf sebab ko membuat amalan baik. mende tuh la yg boleh update or add ko punye pahala.. sampai akhirat nanti. kalau tak.. mati buat dosa je la kau.
so kalau ko menutup aurat sepanjang hayat ko. tapi minum arak sepanjang hayat ko. [tapi ko still menganut agama Islam].. maka pahala nenutup aurat tuh ko dapat dol !!!!… nak2 pulak ade orang ikut perangai tutup aurat ko! dapat extra pahala.
tapi kalau ade orang ikut perangai minum arak ko.. ko tak dapat extra dosa pun. itu dosa orang tuh sendiri la…
tak caye gi tanye mak bapak kau. or mane2 ustaz! imam! pak haji or wadever! or carik sendiri!!

Tuhan dah bagi kite hidup senang sangat!

-memikirkan membuat dosa.. tak dapat pape
-membuat dosa.. dapat dosa
-memikirkan membuat amal.. dapat pahala
-membuat amal.. dapat pahala
-memikirkan membuat dosa… tapi tak jadi… dapat pahala~

hui! untung dol…

so! tutup lah aurat… pi mampus la perangai faktab mereka! itu pandai2 la derang ubah sendiri.. kalau derang boleh ubah diri tutup aurat. semestinye derang boleh ubah perangai faktab derang.

so! cubelah berakhlak mulia.. pi mampus la tak tutup aurat! itu pandai derang la nak tutup ke idak.. kalau boleh berakhlak mulia.. boleh je tutup aurat. semestinye derang boleh ubah amalan faktab derang.

its all about our amalan.. nothing more.. duss!!! beramal dan mengamal itu amalan. same la kalau ko suke berzikir hari2. tapi kalau berjalan, ko suke baling batu kat anjing. pahala zikir dapat. dosa dera binatang pun dapat.
dua amalan yg berbeza kot. kenape yg org2 yg tak suke tutup aurat nih suke samekan ngn amalan lain.. aku pun taktau.

pahaladosa amalan tak tolak tambah antara satu sama lain. ia hanya akan bertambah. malaikat yg duk kat bahu kiri kanan ko tak buat matematik de.. derang tulis dan tak padam. so isi dalam list tuh bertambah la [panjang dol list amalan korang].. well.. melainkan kalau korang bertaubat. mungkin derang padam. or buang list tuh. dan tulis dalam list baru.

ini logik aku la.. lol.. mane aku tau malaikat keje cemane.. dah kate pun, akhirat nanti pahala dosa kite akan ditimbang. kalau pahala asik tolak dosa jek [macam matematik]. aku rase ramai orang masuk syurga. sebab zahir manusia nih sebenarnye lagi byk membuat perkara baik dari perkara tak baik.. humans are unconsciously good natured.

heheh! kawan2 sile terasa ye!

ps: kat blog ini tak semesti perangai sebenar ko.. ini alam maya. ko boleh buat perangai cemane pun. dah name MAYA!!!

I lovely you

aku dah lama nak blog pasal mende nih. tapi…. cam asik terlupe jek.

aku tau korang slalu jumpe orang hensem, perempuan cantik, laki hudoh, pompuan ugly… kan?

aku tengah lunch kat McD, Sogo ari tuh bile sorang bapak bawak anak dia dengan wheelchair. anak dia seperti anak2 yg malang (lucky?) yg lain, adalah seorang pesakit down syndrome. muka beliau (well, u know how they look). tapi ok pulak perangai dia.. cara dia bawa diri, dia carik meja sendiri. tunggu bapak dia datang baru start makan. tolong agihkan makanan. cam org normal jek. so aku suspek, sakit dia yg dari segi fizikal je la kot. aku pernah jumpe pesakit down syndrome berumur lebih kurang 30++, perangai ngalahkan budak2. mmg annoying. tapi dah dia sakit nak buat cenggane? ok. tak kisah la tuh. aku nak crite kite slalu kaitkan kalau muka buruk itu bermakna orang tu sakit. dan yang putih gebuuuuuu.. itu comel normal dan tak sakit. aku baru terpikir mase time aku duk lunch tuh.

adekah kemungkinan kehenseman dan kecantikan itu juga secucuk disease?

kenape kite hanye kaitkan buruk = sakit. nih macam stereotyping dol. kenape kecantikan itu bukan satu penyakit? sebab orang tuh hidup sihat? tapi macam aku kata sebelum nih. penyakit seseorang itu mungkin penyakit luaran sahaja. tak efek dalaman. macammana kalau dari dulu.. zaman Nabi Adam a.s., sumorang mempunyai muka average yg normal. dan tetibe lahir sorang anak yg hensem nak mampus. dan sorang lagi buruk nak mampus. adekah bermakna yg hensem itu takde penyakit? mungkin itulah sebenarnye permulaan Penyakit Kecantikan? mungkin wujudnya orang2 cantik dalam dunia nih sebab ade sorang manusia zaman dulu terkene “penyakit cantik” dan wujudnye org buruk sebab terkena “penyakit buruk”.. mungkin ia adelah sejenis penyakit kulit. dan pembawa genetik “cantik” dan “buruk” nih cam dah tersebar seluruh dunia. dan takde obat. well… aku rase tade org research pasal mende nih, sebab tuh tade ubat. ke cemane? *kene carik internet nih*.. bukan nak kate ini penyakit berbahaya. cume low profile low priority disease yang mungkin tak membawa kepade apa2. tapi kalau aku tengok crite cam series House. dia kate “there is always something that makes someone sick in this world” [ok. tipu. dia tak kate cenggitu tapi aku nak jugak kate yg mende tuh disebut dalam crite House..haha!]

mungkinkah dokter2 kat dunia nih tak jumpe cure untuk penyakit2 berbahaya kat dunia nih disebabkan genetik kecantikan dan keburukan ini? mane tau lepas jumpe cure “penyakit cantik”. jadikan normal semula. tetibe leh dapat cure AIDS ke. hahaaaaa? it’s all in the genes dol.. eh.. hahahaha! mandai la aku. macam la aku dokter.

tade.. aku terpikir jek. hmm.. mungkin dah ade dokter yg terpikir pasal mende nih. dan mungkin mmg tade masalah pun ngn kecantikan ngn keburukan. sebab tuh tade fuss pasal cantik itu penyakit. tapi ye lah. aku tak puas ati gak. asal muka buruk je. kene cop saket berpenyakit sume. tak fair dowh!

Tuhan itu Maha Adil. kalau buruk = saket.. mungkin cantik juga saket

string buruk = “”;
string saket = “”;
bool normal = “”;
if (buruk == saket)
{
cantik = saket;
}
else
{
normal = true;
}

tapi mungkin muka normal itu satu penyakit jugak?!!