Category Archives: politics

Keagungan

sile bace nih. tengok youtube yang dia post pun ok. sebelum terus baca my post please.

http://wallybandits.blogspot.com/2014/02/bukti-tun-m-menghina-nabi-muhamad-saw.html

maaf.. kalau saya salah.

tapi aku pun ade pandangan aku sendiri tentang mahathir.

bahawa ape yg mahathir sebut dalam akhbar tu sebenarnye adelah ‘betul’..

Allah tak suruh kita mengagungkan Rasulullah SAW. malah mana2 Rasul pun..
Allah suruh kita agungkan Dia sahaja. dan ikuti Rasulullah. kerana mengikuti Rasulullah itu Sunnah. dapat pahala free kalau ikut. sekadar mengikuti.

aku teringat kisah yg aku baca tentang kejadian selepas kewafatan Nabi SAW. bila Nabi SAW wafat dan Abu Bakar As-Siddiq datang mengkomfirmkan kewafatan baginda, Abu Bakar keluar dari masjid dan terus berkata kepada semua yg datang, (lebih kurang macam nih lah bunyi nye) “kepada mereka yg mengagungkan Muhammad, ketahuilah Muhammad telah mati dan kepada mereka yang mengagungkan Allah, Allah itu tidak mati dan tidak akan mati”
(The Biography of Abu Bakr As-Siddeeq a.s. by Dr. ‘Ali Muhammad Muhammad As-Sallaabee, Translated by Faisal Shafeeq)

so aku nak tanye, adekah Abu Bakar itu menghina Rasulullah? of course lah statement Abu Bakar tu menyuruh umat Islam berhenti mengagungkan Rasulullah. adekah itu dikira menghina Rasulullah?

Rasulullah sendiri tau dia seorang manusia biasa. seorang hamba Allah. cume baginda dipilih sebagai Rasulullah, dari kalangan manusia biasa. dari kalangan Bani Quraisy pulak lagi..

ye. to me mahathir cakap betul, kita sepatutnye bersyukur kepada Allah, dan bukan kepada Rasul-NYA…

By Allah, aku sikit pun tak suka kan mahathir. banyak kesalahan beliau telah lakukan.. tapi bile dia bercakap tentang kebenaran. aku menyokong kebenaran itu..

masalahnye mahathir ni.. dia sendiri lupa statement dia. dia sruh orang Malaysia bersyukur kat UMNO. bodo la tu.. ko tolong la aku banyak mane pun. dah mmg kerja kerajaan untuk berkhidmat utk rakyat.. syukur aku tetap kepada Allah. ko buat salah. salah tetap salah. apehal nak agungkan UMNO kalau dah banyak buat salah? nak bersyukur ape kat UMNO?

its like this.. example of a vending machine…
u put money into a vending machine. u push a button of your desired items. u get the desired items. and you THANK THE CREATOR OF THE VENDING MACHINE for creating an awesome machine.

same la ngn politik.
u pay taxes. u vote for your desired government. u get your desired government. and you THANK GOD for creating and giving humans knowledge to create governments. DUUUHHHH!!!!!

YOU DONT THANK THE GOVERNMENT.. OR THE BUTTONS.. ITS THEIR JOB TO FUNCTION AS WHAT THE CREATOR HAD SET THEM TO DO. the button’s job is to select and claim our items. the government’s job is to help rakyats get better life.

ReForm!

like the span of the entire view from the Southern Space
I remembered incidentally a memory of my past
weighing, flying momentarily
questioning the stand they brought from their own path
I remember the taste of candy
I never forgot the sweet air of the blue
taught to me to always remember the color
but something came from the sky
a color that blazed under the iron cloud of thunders
rumbling, threatening the very existence of my rugged memories
so I defended that color like it was the path I myself created

but truth
truth is more than a mountain of water
truth is more than stars of galaxies
what lies I imagined beyond my head
diluted with dreams of illusion and delusion
dissipated
like the white air that blows from a chimney towards the cloud

so truth covered me
drip by drip, brick by brick, step by step
I was drenched by the trail of hope
and darkness reign more from the false light that rain down on me
the lies did not measure to find end
hope grew fatter and slower and sometime consumed a little lie itself
and I was seduced again by the sweet candy

no more is all I can remember now
at a pace of a snail
I began my own revelation
under the banner of an old color that defended and calibrated the truth
resolution meant to have words
transformation from the sight of The Divine
separation of none
and the unity of one thought of truth
the truth they upheld and the truth that can never be forgotten

I screamed with them
so that the future children of the dark may envelope the sky with true darkness
not the false light they clung in that room that claimed boredom
upon the new darkness
there will be new light coming from the East
plenty days before the day we see first light from the West

may the day grow weak so that the world may grow stronger
may the Sun devour all the light so that time may move ever so slow
may the believers be rewarded in the darkness and the light
may the truth eclipse the sky
and may the Earth survives

now tell me your light
would it be the light that came from blackness
or light that came from darkness

-mr.E-

the Older the World gets, the Newer it becomes

i always have this time. well. arent we all? i mean. in the office. err.. jap.. ramai je org kat opis ade masa terluang nih. haha. tak kisah la. what i wanted to convey is that aku sentiasa ada masa terluang kat opis nih walaupun keje tgh belambak. especially bile keje melambak.

well. kalau sumorang kat meleisia nih jenis productive nak mampus tak brenti buat keje. mmg meleisia dah jadi cam Jepun la. btw, tahniah Jepun sebab menang semalam. Meleisia memang tak patut menang or dapat score pun. menggelabah. tak reti hold bola. tamak. bodoh. hahaha! 20 tahun aku tengok bola meleisia. camtuh jugak care mainnye. macam aku. macam kawan2 aku. macam orang meleisia lain. hahaha! millenium depan baru dapat qualify World Cup. qualify je la. hahahahaha!

ok. aku bukan nak kutuk Harimau Muda loser tuh. tapi haha… tapi on with it.

2 tahun lepas. mase start keje dulu. aku slalu buat research pasal macam2 mende. siap carik bace Hadis lah. carik cemane bintang berputar la. cemane nak buat kaca la. carik website kucing lah. blogwalking. blogrunning. belajar CCNA chapter 1 lah (lol.. chapter 1 pastuh dah malas). dan aku buat semua nih time opis hour lah. time aku ade internet. well. sebenarnye sebab aku tak reti buat keje n aku malas buat keje (sebab tak reti). aku bukan jenis manusia internet 24hours. tapi bile aku dapat internet. i could really spend my time. aku rase aku nih macam orang tua zaman dulu. aku tak invest time and money untuk dapatkan ape yg bebudak skang panggil trend. dan trend dunia sekarang adalah internet. everywhere!
tengok orang keliling aku. 1 thing they will always carry with them. THE INTERNET. smartphone, laptop, laptops.. tapi bagi aku, internet nih tak penting dalam hidup aku. melainkan bile aku betul2 perlukannye. or bile aku jumpe something interesting i can do with it. still aku at least cube untuk tidak ketinggalan. this is the new world is it not? hmm..

“the Older the World gets, the Newer it becomes” -mr.E-

aku tanak rely too much on the internet. but macam finding places tuh. mmg ar aku Google Map. senang sket keje aku. google map mmg byk menolong aku mencarik tempat2 kat malaysia nih. from Semenanjung to Sabah. Sarawak. Singapore. Arab Saudi. Dubai. Turki. i relied on Google Map. tapi Google Map hanye tunjuk my one designated point yg aku nak pegi tuh je. aku nih jenis adventurous sket. when i have time (i have lots of ’em btw). aku suke masuk lorong2 kecik. or jalan-jalan yg at first glance. someone will think “mesti tade pape along this road” or “mesti jalan mati”.
this adventurous traits of mine slalu buat aku lambat balik umah. and habis duit beli minyak krete. tapi ade rewards jugak. i know places. i found beautiful places. i can tell to whoever riding the car with me. “kat hujung jalan ni ada mini zoo” or “along this road ada kedai bihun sup paling sedap dalam dunia”, or “jalan nih shortcut pegi this place or that place” and i became the map itself. i remember landmarks. no need to Google Map the same place again.
my family sekarang dah membesar. van pulak dah jual. so kene naik 2 krete kalau nak pegi mane2. my dad drive in 1 car.. and i’d be driving another. my dad’s a natural map. im gonna be like him.. or more.

ok. aku nak cerita pasal time keje nih. demn! i wanted to say that i always have this urge to google something up during work hour. tapi after 3 years kat opis nih. aku hanye bukak certain website and blogs saje. and no more. about 10 websites je. then aku dah malas nak google mende lain. maybe sebab dah tade blog2 kontroversi yg suke tulis article2 bodoh, or article2 yg buat kite terfikir nak google mende tuh. cerita pasal Anwar pun orang dah malas nak tau. mende same je. tahun depan datang lagi 3 org Datuk ngaku Anwar liwat derang pulak. and they were helpless to refuse the old man. and kali nih derang tak basuh bontot for a month to preserves their mixed DNAs. must get the DNA. same old story. pelik aku. tak kisah la betul or not. thats not our job. but why the exaggerations?
even if the rumors says that he is gay. why cant he be a Prime Minister? he contributed for the country enough. just like Najib. he contributed enough. but rumors says he and his wife are murderers. just like Mahathir. so a murderer can be a leader of a country but a gay cannot?
tak! aku tak sokong pun Anwar tuh. he was UMNO. he still thinks like an UMNO. tapi sebab PAS n DAP support his back. dia kene tone down sket UMNO dia. but then again. the Barisan Rakyat agreed to make him PM because between the Barisan Rakyat leaders, he has the most experience in governing people. and guess what. Anwars WANTS to be PM. all i know. people who WANTS to be the highest in the hierarchy nih slalunye ade agenda tak betul. or maybe agenda yg konon akan menaikkan nama negara. but also menaikkan nombor2 dalam bank account derang.

aih.. demn.. mende2 nih la yg buat aku nulis panjang2 nih. aaah! ape yg aku nak cerita sebenarnye nih? demn!! aku nak cakap aku dah tak surf internet sangat dah.. itu je. shit!! well.. sebab mmg aku takde internet kat umah. broadband aku buat masalah. ke pc aku yg masalah. phone aku pun bukan smartphone. boleh masuk internet.. tapi jenuh la nak menaip ke hape ke. malas ar nak beli pc baru. nanti bile ade duit. aku beli iPad2 je. mintak2 dalam masa terdekat nih. haha. ke aku kene beli laptop baru? tapi laptop tak best nak buat main game. nanti Diablo III kuar nanti kang. nanti nak main CS kang. haa.. aaaah! nanti la aku decide sume nih. menyusahkan betul lah! dah la aku kene beli external hard disk lagi satu nih. dah nak penuh dah yg aku beli tahun lepas.

ah! buat keje dulu ar. ONE PIECE.. kenape tak kuar lagi nih? ke cuti lagi minggu nih?