1 Ramadhan 1436

Ramadhan.. pertame sekali. aku nak mohon maaf kepade hantu-hantu yang bace blog aku nih sebab dah lame tak berblog. huk aloh! macam aku femes je ade hantu bace blog haku. terime kasih kepade encik hantu dan syaitan sebab membace.. eh. korang dah kene rantai.. tade internet eh kat tempat rantai?

setelah berkurun lamanya. aku membuka balik seluar dalam aku. eh. blog ini untuk merekodkan ape yg telah aku buat. setakat tahun ni.. err.. setakat bulan ni je la.

awal bulan ni aku join Saiful Nang Academy of Professional (SNAP) program PhotoCamp XI <— XI adelah nombor roman 11.. gi melawat Lombok dan Bali sambil menembak hati. aku join program ni sebab nak cuti je. sebab Elfi la tanak organize cuti pegi Pulau Perhentian bulan Mei ari tu. last minit nak tanye sane sini last2 tak jadi jugak pegi Pulau Perhentian. so aku carik alternatif lain nak gi cuti. tah cemane aku leh jumpe program PhotoCamp nih. terus aku register and bayar deposit. pueh hati aku. bayar cepat2, kang last minit kang mesti nak cancel la, hape la..

carry forward hari pergi Lombok. Syibli (instructor cum organizer cum guru photography SNAP PhotoCamp 11) set kiterang duk Lombok 4 hari and duk Bali 3 hari.. pegi Lombok naik katerbang, pegi Bali nak feri.. then balik Malaysia naik katerbang laa dari Bali..

aku ingatkan pegi cuti rilek2 je. upenye schedule dia dari hari pertama sampai hari last.. kene bangun 2.30 pagi untuk amik gamba Bima Sakti, pastu tunggu amik gamba sunrise pulak, pastu jejalan shoot Human Interest katenye, sampai la ke petang tunggu Sun Set pulak.. balik ke hotel lepas Isyak. power tak schedule dia. Program ni tak membenarkan ko masa untuk shopping walau seminit pun. mmg keje ko hari2 shoot scenery, landscape ngn human interest.. tade keje lain. untuk orang2 cam aku yg tegar nih. mmg aku amat berpuas ati dengan ape yg Syib dah schedule kan. sangat berpuas ati.

untuk mamat2 minah2 yg nak ikut setakat pegi bercuti, shopping2.. ini bukan program yg sesuai utk derang. mmg seminggu tu berpeluh je. sihat badan aku. last week main bola aku tak penat pun lari 20 minit.. selame nih nak tahan 10 minit atas padang macam kene angkut Bumi bak Atlas <– sile klik nama Atlas ini.

Syibli bawak kitorang ke tempat2 rare yg mmg tade pelancong datang. mmg kene redah jalan lobang2, hutan, sawah padi, kerbau, lembu, babi ternakan, semua laa.. mmg cantik tempat2 dia, bagai Jennifer Connelly masa memuda dulu. cantik! by Allah, Syibli had now earned my utmost trust in showing us beautiful places.. if there are beautiful places yang Syibli rekemen.. aku akan pegi. aku akan ikut dia pegi!!! dan aku akan shoot angle2 yg dia rekemen.. Syibli mmg power! katang natang! walaupun kurus kering je.. dah tu penyabar yg amat. dia mmg orang yg paling sesuai untuk pegang program ni.

Saiful Nang tak join kitorang kat Lombok. dia join masa kat Bali. sempat la kenal2 borak2 ngn dia. dia mmg seorang manusia yg power macam Pendekar Laut.. sangat power.. 1,000,000 Hp Tumbukan Maut Pendekar Laut punye power, aku tengok dia nih diberkati, amat murah rezeki dia.. Alhamdulillah. patutla dia dapat staff power2, bisnes yg melonjak naik, dan kepercayaan ramai..

by Allah, how can i be like Syibli and Saiful Nang.. or maybe like my friends.. Faitz, Elfi, Ain, Faliq, Mam, Ben, Hajral.. semua lah.. murah sangat rezeki derang. ikhlas buat keje..

sekarang nih. setelah pulang. setelah kembali ke realiti. walaupun PhotoCamp tu realiti gak.. tapi itu realiti 7 hari je.. skang ni realiti yg 50 tahun punye. setelah aku kembali ke realiti. aku malas cam bese. hish! nak tunggu kelas photo editing Sabtu ni ngn rerakan PhotoCamp.. cemane la bentuk gamba yg akan aku hasilkan nanti, segi tiga ke, emat segi ke, trapezium ke, parabola ke.. hai.. tak sabar rasenye.

eh.. dah Ramadhan. sesape yg bace nih. maafkanlah salah silap aku. aku tau byk salah silap aku. silap taip paling banyak kot. susah dowh nak type kat iPhone tu. jari aku dah la gemuk.

itu je la ceritenye. tade details. malas aku nak cerite details.

tatkala orang bersedia nak gi Tarawih kat mesejid. aku tgh sibuk tulis blog. takpe. aku boleh tarawih sendiri nanti. ape masalahnye???

Selamat ber’ibadah semua

mint

i hate it when they put sweet mint in chocolates… i hate minty chocolates.
i like mint tea tho..

Restless

wow. this sucks! and some what.. an eye opener.

i’ve been really lazy. i havent opened my blog for quite some time now. why? all because i went and buy the iPhone5. gyahahahaha! been spending my time with it everyday. loser.

today. im restless, and quite thankful for it. i accidentally left my iPhone back at home today. for the first time, i went out of the house without my iPhone. this makes me restless to the core. demmit. what if someone WhatsApp me? what if i have some important calls coming in? what am i going to do every minute? well.. the bad thing about having a smartphone is that, i constantly, reflexively, look down on my phone screen every minute. trying to be aware of the game im currently playing. damn! real time Clash of Clans and Boom Beach. and then there’s that Subway Surfers game.. and some others. argh! im restless..

so to kill this restless feeling. i opened my blog. harharhar.. and start writing about it. here.

been doing pretty okay lately. after the Ghana project. Alhamdulillah for the rezeki. except that i dont know what to do with it. i just leave it there in the bank, accumulating dividends. i thought of travelling, but so far i only managed to book myself a trip to Singapore in 2 weeks time. i have list of all things i wanted yet im afraid to spend on the things i wanted. why? i wonder?

aah! i wonder if i’ll go back home this afternoon before our Friday prayer to fetch my phone. im restless.. but im feeling kinda relaxed.. resting in restlessness. maybe i need it. you know, breaking my weekdays routines.

————————–

i wonder if i can ever commit. adeh!!! why am i like this? do i like her or not? what am i looking for actually?.. aahh!!

aGHAiNA

read line by line, in monotone. like Siri

Im in the office.
In Accra, Ghana.
A new one from my last visit here.
Well one level higher from my last office.
Haha. T_T

Im here for my second trip. The walkthrough phase after the first cut-over.
Im scheduled (well, at least i was in the planned schedule) to give presentation and training of the developed system next week.
But now im not sure if i’ll be able to pull anything off. So Elvin might just have to present this alone.
Gyahahahaha. So (i hope) i’m here just for preparation and finish testing all the test cases.
That’ll be just….. super.

Its Tuesday noon in Accra, we arrived here Sunday noon.
I havent been able to shake off this jet lag.
Its 10pm now in Malaysia.

We just finished our lunch in the office.
the room is very small.
Well, it is a meeting room.
And my colleagues of 12 people and I have to share this meeting room meant to cater 10 person.
And the air conditioner is busted.
Demmit. Its freaking hot and humid and it sucks.
I hope i can be back in Malaysia soon. But alas, that would not be the case for me.
Because i’ll be spending the next 25 days here.

*sigh*

Accra

Originally posted on Mysterious mr.E:

Gile is what it is. Its the 3rd day. 8 oclock in the evening. Im sitting here in front of the tv. Watching Rush Hour. In my room that im sharing with my Team Leader, a chinese, in a hotel apartment called Roots in the middle of Accra. In Ghana.

Its my first time. Keje outstation that is. Team leader aku tetibe je ajak pegi Ghana. Short notice. Kelam kabut aku nak buat visa and pegi amik yellow fever vaccination. Habis terbang dekat RM600 utk visa n vaccination ni. Ye la. Bole claim, tapi belanje aku bulan ni dah abis. Nak makan hape kat Ghana nanti? Nasib baik ade savings. Haha. Abis savings aku nak gi Universal Studio Singapore. Terpakse la batalkan niat nak gi USS and join KeretapiSarong bulan ni. Demmit. Dah tu kene cancel event pegi team building KWSP kat Avillion Port Dickson yg ade pool kat setiap…

View original 240 more words

Keagungan

sile bace nih. tengok youtube yang dia post pun ok. sebelum terus baca my post please.

http://wallybandits.blogspot.com/2014/02/bukti-tun-m-menghina-nabi-muhamad-saw.html

maaf.. kalau saya salah.

tapi aku pun ade pandangan aku sendiri tentang mahathir.

bahawa ape yg mahathir sebut dalam akhbar tu sebenarnye adelah ‘betul’..

Allah tak suruh kita mengagungkan Rasulullah SAW. malah mana2 Rasul pun..
Allah suruh kita agungkan Dia sahaja. dan ikuti Rasulullah. kerana mengikuti Rasulullah itu Sunnah. dapat pahala free kalau ikut. sekadar mengikuti.

aku teringat kisah yg aku baca tentang kejadian selepas kewafatan Nabi SAW. bila Nabi SAW wafat dan Abu Bakar As-Siddiq datang mengkomfirmkan kewafatan baginda, Abu Bakar keluar dari masjid dan terus berkata kepada semua yg datang, (lebih kurang macam nih lah bunyi nye) “kepada mereka yg mengagungkan Muhammad, ketahuilah Muhammad telah mati dan kepada mereka yang mengagungkan Allah, Allah itu tidak mati dan tidak akan mati”
(The Biography of Abu Bakr As-Siddeeq a.s. by Dr. ‘Ali Muhammad Muhammad As-Sallaabee, Translated by Faisal Shafeeq)

so aku nak tanye, adekah Abu Bakar itu menghina Rasulullah? of course lah statement Abu Bakar tu menyuruh umat Islam berhenti mengagungkan Rasulullah. adekah itu dikira menghina Rasulullah?

Rasulullah sendiri tau dia seorang manusia biasa. seorang hamba Allah. cume baginda dipilih sebagai Rasulullah, dari kalangan manusia biasa. dari kalangan Bani Quraisy pulak lagi..

ye. to me mahathir cakap betul, kita sepatutnye bersyukur kepada Allah, dan bukan kepada Rasul-NYA…

By Allah, aku sikit pun tak suka kan mahathir. banyak kesalahan beliau telah lakukan.. tapi bile dia bercakap tentang kebenaran. aku menyokong kebenaran itu..

masalahnye mahathir ni.. dia sendiri lupa statement dia. dia sruh orang Malaysia bersyukur kat UMNO. bodo la tu.. ko tolong la aku banyak mane pun. dah mmg kerja kerajaan untuk berkhidmat utk rakyat.. syukur aku tetap kepada Allah. ko buat salah. salah tetap salah. apehal nak agungkan UMNO kalau dah banyak buat salah? nak bersyukur ape kat UMNO?

its like this.. example of a vending machine…
u put money into a vending machine. u push a button of your desired items. u get the desired items. and you THANK THE CREATOR OF THE VENDING MACHINE for creating an awesome machine.

same la ngn politik.
u pay taxes. u vote for your desired government. u get your desired government. and you THANK GOD for creating and giving humans knowledge to create governments. DUUUHHHH!!!!!

YOU DONT THANK THE GOVERNMENT.. OR THE BUTTONS.. ITS THEIR JOB TO FUNCTION AS WHAT THE CREATOR HAD SET THEM TO DO. the button’s job is to select and claim our items. the government’s job is to help rakyats get better life.

The Origin of Fire and Earth..

I like exploring Google Maps. and if you ever explore the Earth map, you’ll notice that there are “melted overflows”(as i say it.. haha.. dont know the term for it) region, geographical view on Asian continent. namely in the China region. there are these regions that looks like they melted away from the Himalayan mountains.
i’ve watched National Geographic once about the creation of Earth. they said that Earth was formed after 2 planet collided. one of the planet split-ed into two. 1 part combined with the other planet, forming Earth. and the other part became the, now so called Moon.

and with that, my theory of the “melted overflow” region might have been because of this event. that the melted region was once the ‘Moon’ planet. also forming South East Asia. but there is another question, how te heck did it melt? why did it melt? why not just break apart?

below is the screenshot of what i’m trying to say. focus IN the red line (click to enlarge)

Melted -Overflow

and recently i found a hadith (well actually i’ve heard of this 15 years ago) about the origin of Fire on Earth, i dont know if its hadith sohih or not. but you can read it here. (sorry its not in english tho)

http://tamnbahbekalan.blogspot.com/2014/01/sifat-api-neraka.html

Dari sebuah hadis ada diceritakan Allah SWT telah menghantar malaikat Jibrail bertemu malaikat Malik untuk mengambil api darinya bagi kegunaan Adam a.s untuk memasak. Malaikat Malik pun bertanya “Wahai Jibrail ! berapa banyakkah yang kamu mahu ? ” Sebesar buah tamar, jawab Jibrail. Kata Malik tahukah kamu, kalau aku berikan api neraka sebesar yang kamu mahu pasti akan hancur lebur tujuh petala langit dan bumi kerana kepanasan.”

Kalau begitu separuh buah tamar, kata Jibrail. Jawab Malik, “Kalau separuh darinya nescaya langit tidak dapat menurunkan hujan walaupun setitik kebumi dan segala tanaman akan musnah.” Malaikat Jibrail lalu memohon pertolongan dari Allah SWT untuk mengetahui jumlah yang betul. Allah SWT lalu berfirman, “Ambillah sebesar biji sawi.”. Pergilah Jibrail mendapatkan api itu kemudiannya api itu dibasuh dahulu dengan 70 buah sungai disyurga. Setelah itu ianya dibawa kepada Adam a.s dan diletakkan di atas puncak gunung yang tinggi. Tiba-tiba cairlah gunung dan tinggalah hanya sedikit maka api itulah yang digunakan hingga sekarang.

actually, the one i’ve read/heard before was that.. our fire today is just but a little spark that flew away from the melted mountain.

Jibril put the ‘washed’ Hell fire on top of the largest/highest mountain (maybe the ‘moon’ planet was sticking out of Earth too much, it looked like the highest mountain).. and so the mountain melted. and wallah.. Only the Himalayan mountain were left, South East Asia was formed. and just because Adam a.s. wanted some warmth or wanted to cook his meal.

explains why the Gobi desert is so dead. explains why the Middle East is so full of sand. explains even the map. does it not?

Wallahualam..

Malas!!!

malas malas malas. tu la. malas solat lagi. last last sume mende aku malas. dah la keje melambak. itu pun malas. parah dah nih.

macam2 perkara jadi. aku malas nak cerita. apetah lagi nak blog. 

tahun baru aku tak sambut. sebab Awal Muharram dah lepas. tapi aku tak dapat tengok bunga api pun. depan rumah aku pokok dah besar2, tinggi, rimbun sume lah. dulu masa memula duk Sungai Buloh 16 tahun lepas. dari tingkap bilik mak bapak aku, boleh nampak KLCC ngn KL Tower. bile tahun baru, boleh nampak bunga api dari KLCC. clear je. skang ape pun x nampak. gelap je. tengok bayang2 pokok tinggi. haha.

wayang sume aku tengok. tade yg aku miss. paling best setakat nih. aku bagi rating 9/10. muvi The Secret Life of Walter Mitty. gile best weh cerita dia. if there was a movie that aspires dream or inspires dream to come true. it is undoubtedly would be this great movie. fuck. i wanna be like that. to be happy working my job. to be able to complete it with adventure. to go on an adventure. to go to Iceland!!!!!!! i wanna go!!!

ok. banyak lagi tempat aku nak pegi. Jepun tu. mesti pegi lagi. Tokyo, Osaka, Hiroshima, Nagasaki, Kyoto, Kobe, Aomori and definitely Hokkaido again.

 

 

ok.. dah malas sambung.

Hiatus

Next issue will be out on the second issue of New Year? damn.. that’s too long maaannn…

InfoManga

One thing i love about reading manga is because the authors or translators will in some way slip a little history of Japan or any other true stories. and that in some cases, those history may end up in movies.

and when i watch those movies, I feel proud of myself for knowing something that others might not know.. huhu.

something like the coming movie, 47 Ronin (click to watch trailer) scheduled to be in the cinema on the 24th December. There’s a reason why the movie were scheduled to come out at the end of the year. Because in TV Japan, they will air the movie about “Chushingura” at the end of every year. Chushingura is about 47 samurai warriors led by Ooishi Kuranosuke to avenge their disgraced lord during the Edo period.

this is an info of 47 Ronin in IMDB.. gues, what character will be played by Hiroyuki Sanada? 

and its all because i read the manga “WAGATSUMA-SAN WA ORE NO YOME”.. lol. its a useless manga about a boy occasionally time traveled to his own future. lol. how can it be informative right? 

other examples

.

when you watched Pirates of the Caribbean.. have you ever heard of the name BlackBeard before? well.. if u read the manga One Piece by Eichiro Oda, you’d knew that Edward D. Teach was BlackBeard. and that he is part of the Famous Pirates history.

.

I never knew that Chad is a name of a country.. until i read Bleach..

.

I read History’s Strongest Disciple Kenichi.. and it mentioned a theory that the ancient martial art Kalari Payat may have been the true origin of Asian martial arts such as Kung Fu, Muay Thai and Silat.

.

 

kesimpulannye. aku bace manga. hahaa

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.