Monthly Archives: March 2011

the week – kisah pertunangan

new development…
ade org dah bertunang..
pade malam pertunangan beliau.. lepas balik dari kuantan.. dia ajak lepak makan kat McD..
dia memulakan cerita.. sebenarnye dia ngn tunang dia hanye colleague semata2..

tapi satu hari di 2 bulan lepas si tunang ini cube melarikan diri dari seorang lagi yang suke si tunang..
chop! pause jap..(oh! cam kompius nih.. jap aku cr8 legend)

  • si tunang = awek = pompuan
  • org bertunang = dia = lelaki = yg aku kenal

ok? dah paham… ok sambung
jadi si tunang.. cube lari dari sorang mamat lain yg suke si tunang.. (dengar kate si tunang tak brape suke ngn mamat tu sebab mamat tuh lagi muda dari si tunang.. ura-ura lah) so si tunang suruh org bertunang pura pura menjadi boifren si tunang.. lalu org bertunang terus menyuarakan isi hati beliau.. dia kate.. “ape kate saye bawak mak bapak terus gi merisik. takyah pura-pura” (gile stret to the point) dan si tunang terus bersetuju.. (WTHell terus setuju? tapi ini cerita benar.. amat pendek, kemas dan benar)

maka ahad lepas mereka pun bertunang..

mak bapak org bertunang sebenarnye nak balik Malaysia sebab nak bercuti-cuti selame seminggu.. dan berehat bersame anak2.. tiba2 org bertunang suruh pegi merisik kat Kuantan.. dalam mase 2 hari.. tade planning pape.. beli cincin untuk bertunang pun kelam kabut.. hadiah pun sebakul jek. tapi pegi jugak lah Kuantan tuh.. sebab dah orang bertunang insist.. lagipun.. mak bapak org bertunang nak balik Arab Saudi dah minggu nih..

hanye segelintir orang yang tau pasal pertunangan org bertunang sebab dalam hadis Nabi SAW ade berkata “kalau bertunang takyah bagitau sesape“.. tapi setakat ahli keluarga terdekat ok lah nak bagitau.. RASE-RASENYELAH! kene cek balik.

so rombongan org bertunang sket jek.. 2 krete je yg pegi.. sampai2 kat Kuantan.. tengok rumah si tunang. pergh! terkezut jugak. umang ai! boleh dikategorikan sebagai rumah dewa. amatlah dewa duit org2 pencen Petronas nih. haha!.

so kite nih yg setakat mengikut hati gembira org bertunang, mengambik gambo la kejenye.. macam photographer.. tapi tak bertauliah.. malah free pulak tuh.. kite ngn sedare kite lah jadik mangsa.. adik bongsu kite pulak jadi mangsa kite berdua photographer.. sruh jadik assistant sepenuh masa..

 

oh! ye la.. abang aku la tuh yg bertunang tuh.. so sebab abang aku bertunang.. aku tinggalkan semua homework kat umah.. sebab kuantan bukan rumah.. so homework hanya patut dibuat kat umah.. bukan kat kuantan.. (kalau tak namenye mesti “KUANTANwork”, bukan “HOMEwork”) maka tak siap lah homework aku. haha! semalam kene marah ngn boss.. ari nih kene marah ngn org JTM pulak.. wahahahaha!

I HATE U.A.Ts!!!

Advertisements

pindah

moving into a new office.. tomorrow.. pindah level 2 je pun.. to a smaller office.. ceh!
will update more on Monday [in the same entry] bile dah merasa tempat baru.

mintak maaf

ahahahahahahaha! well. salah aku jugak.. aku masuk terus kutuk dia bodoh.. lol! terus kene cap cube carik trefik.. wahahahahahahahahahahaha! itu paling klako laa…
ye laa.. aku mintak maaf laa sebab terus terjah ngn perkataan ‘bodoh’! wahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!! dah aku mmg cenggini.. nak buat cenggane?

tapi aku bukan benci dia pun. aku bace blog org lain. then aku terkutuk blog org tuh sebab ingat dia yg cipta artikel bodoh tuh. rupenye blog tuh hanye share ape yg dia baca. dia link balik kepada owner sebenar artikel bodoh itu lalu aku pergi ke root sourcenya. terus kutuk article bodo dia. link balik kepada blog aku sebab aku malas nak taip komen panjang kat blog dia sebab aku dah komen kat blog aku sendri. tapi dia delete komen aku yg original. then aku kene kutuk balik [bese la tuh]. then dia kate, aku benci dia. trus dia buat entri pasal haters. hahaha. te hell. aku tak benci dia. aku benci artikel dia. takde guna aku nak benci dia. aku tak kenal pun sape dia. 1st time aku visit blog dia kot. takpe, dia tak suka aku. aku pun tanak orang suka aku. aku nak orang suke dapat kebenaran jek. dapat penipuan pun aku suke gak [kalau kelaka la]. lol. yang penting. aku bukan nak trefik dia.
Demi Allah. aku tanak trefik dia. trefik amat tak penting bagi aku. aku bukak blog sebab nak menulis. dan mencarik blog awek2 comel dan cun [hahaha].. bukan untuk trefik langsung. dia nak cakap aku pape pun boleh. aku mmg segala keburukan di dunia. aku tak nafikan. dia byk penyokong. mende yg aku tade. itu kebaikan dia. itu kebaikan aku.

well. artikel dia mmg nampak bodoh. tapi like what he said. Wallahualam. kite berserah kepada-Nya. Allah itu Maha Mengetahui. kepade bloggers lain2 yg kuat menyokong dia.. sila fahami maksud Wallahualam.. jgn semata2 dia menunjukkan logik dia.. ekau terima bulat.. terus nak share bulat2 pandangan dia. itu bukan Wallahualam dah. itu ko percaya terus. sebagai buktinye.. sile bace komen dari pengkomen bernama “Pezol Stylez”. i quoted him saying :

da agak da..mesti ade lam al-quran tp aku xtau nk carik caner..terbaek r bro ley selesaikn bende nih….;p

cam bentuk komen sesat je aku tengok nih. well. kalau ade makna lain. aku mintak maaf la. aku salah tafsir… tapi macam obvious kot dia percaya bulat2. lol! well.. kalau tengok komen2 lain pun.. nampak mereka yg lain mempercayai bulat2 teori bodoh tu. mau aku tak marah? marah gile aku tengok mende2 camni. inilah salah satu permulaan kerosakan minda. kerosakan akhlak. well.. nasib baik aku datang tegur kan? hahaha! eh? ke tak makan saman gak? takpe.. at least aku dah tegur…

hadui meleis meleis.

———————–
update
———————–

kenape? kalau pengaruh si Izamir tu sangat besar.. maknenye aku kene takut ke? aku kene diam? aku kene tutup blog aku? aku kene menyerah kalah? setau aku tade pengaruh yg patut aku takut selain pengaruh Yang Maha Kuasa. takpelah, kalau korang takut kat manusia berpengaruh besar nih. itu masalah korang lah. tapi sebab tuh mereka2 ni berkuasa. macam BN.. sebab dia ingat dia berpengaruh besar.. dia pun besar kepala. riak. takabbur. thinks everything revolves around them. hahahaha! well.. i believe everything revolves ONLY around the Almighty. so aku tak takut kuasa lain. bawak la nuclear bom or a million askar yahudi belakang korang. takut aku tetap hanye pade Allah. bukan kat korang.

betul. korang boleh kesian kat aku. aku pun kesian kat diri aku. aku pun boleh kesian kat korang. korang tak kesian kat diri korang sendiri ke?

yang aku rasa hari ini

bulan lepas aku ade buat satu entri nih.. nah click sini!
jadi selame sebulan bile aku tengok site statistics aku.. part search engine term mesti penuh ngn search standard orang melayu. cenggini:

dan cenggini

dan mereka nak aku bangge jadi melayu? aku amat percaya.. mereka2 nih la yg bangga jadi melayu.. dan kalau aku kutuk2 melayu.. mereka2 inilah org2 yg pertama akan bantah kutukan aku. i wonder why?…

recently, Jepun baru kene tibai ngn tsunami.. ade byk makhluk Allah yg suffer. tapi aku paling rase makhluk Allah yg suffered paling teruk adelah BUMI.. sebab tuh la Bumi meragam.. sebab dia tgh suffer.. sape yg buat Bumi suffer? manusia? hmmm.. mungkin… kite taktau kan? hmmm… bumi ade perasaan ke tak? tak kisah la tuh.. tapi suffering bukan pasal perasaan saje.. suffering tu pasal sakit..

Bumi nih dah tua.. tua sangat.. aku teringat cerita Nabi SAW naik ke langit dan nampak seorang tua bertongkat. Nabi tanye Jibrail [kot], “Sape tuh?”.. Jibrail kate.. “itulah Bumi”. itu zaman Nabi tuh mase baginda nampak orang tua tuh…
sampai zaman kite… abih manusia saket kan bumi.. abih kotoq udara bumi.. abih rosak air laut.. abih rosak gunung2 kene toreh.. buang sampah merata-rata.. penyakit berleluasa.. buat nuclear test.. buat anthrax test.. abih segala destructive test manusia buat kat bumi..
dah la tua! kene rosak pulak.. haduiii… mau tak kene stroke org tua tuh? dah dia kene stroke, tunggang langgang la badan dia.. bergetar sane sini..

jadi.. manusia rosakkan bumi.. pastuh manusia kate Tuhan turunkan bala kat manusia?.. well.. in a sense, nampak cam Tuhan turunkan bala jugak. tapi tiap kali aku bace pasal bala yg Tuhan turunkan, mesti ade satu kaum pupus terus dari bumi.. dan tiap kali ade bencana alam aku tengok kuar kat tv.. tade pun kaum yg pupus… tade pulak berita pasal kaum yg pupus kene tsunami kat Jepun tu or Indonesia or India mase kene tsunami dulu.. tade pun.

so benar ke bala Tuhan yg turun? atau mmg sekadar orang tua [bumi laaaa] tuh stretching jek? kite mandai2 nak sedapkan hati kite kate “Tuhan dah turunkan bala besar kat aku, so dosa aku dah bersih”. seingat aku, dosa ko bersih kalau ko bertaubat jek.
Tuhan sayangkan makhluk-makhlukNya.. bumi ngn planet2 lain pun skali laa.. eh? Bumi bukan makhluk? palotak ekau.. semua mende dalam alam semesta nih makhluk Allah laa.. ekau pikir.. asal makhluk jek.. dia mesti bernafas? walaupun bumi mmg bernafas, cuma bukan guna udara.. ahh! ini sume kene tanye scientist.. aku keje jadik programmer jek. aku mane tau perihal physical luar dalam bumi. kalau Tuhan nak turunkan bala.. mmg pupus la orang Melayu.. or org Jepun.. tapi macam tak kan? Tsunami, gempa bumi, tornado sume tuh aku rase hanye sekadar warning jek. tunjuk betapa power Tuhan.. baru turun angin sket.. terus jadik tornado… kalau Tuhan turunkan bala angin.. mesti angin dia se power angin kat planet Musytari AKA Jupiter tuh.. sile google sendiri kelajuan angin2 kat planet itu. kalu angin kat bumi selaju tuh.. bukan satu kaum pupus.. segala makhluk atas bumi nih pupus.. itu baru namenye bala bencana..

so yg manusia kene nih.. gempa bumi.. tsunami.. tornado sume tuh.. patut di kira perkara normal jek.. perkara biasa…
lets say ade Tsunami 100 meter tinggi kat Antartika atau Artik tuh, [berita kate ade sorang eskimo mati].. tempat tuh kan tade population… adekah itu dikira bala Tuhan??!! kalau tade population tak di kira bala? kalau ada population di kira bala? Bumi boleh pilih tempat ke dia nak gempa bumi sane sini?
oh! hari nih aku nak buat gempa bumi kat New Zealand lah sebab sane ramai orang jahil
hmmm! hari nih gempa sket kat dalam laut.. bagi tsunami kat Acheh ngn India sebab ade org menari bogel kat pantai
boleh pilih2 pulak orang tua tuh? setau aku.. manusia jek ade kuasa pilih memilih nih.

tade!
gempa bumi, tsunami, tornado ni perkara normal bagi sebuah planet.. kalau ko pegi planet2 lain pun.. ade gempa bumi.. ade tornado, tsunami jugak [kalau ade air ngn udara la].. ekau yg pandai2 duduk kat tempat2 boleh kene bencana.. ekau pandai2 la tanggung risikonye.. bukan salah orang mandi bogel.. bukan salah orang minum arak berleluasa.. sebab kalau salah derang dan Tuhan murka.. dgn puak2 ko pupus skali. ko takkan terselamat pun.. itu beza bencana alam ngn bala Tuhan..

kalau ko lintas jalan time lampu hijau.. pastuh putus kaki kene lenyek beca.. ko nak kate itu bala Tuhan? dont be fucken stupid please.. itu bala kebodohan ko sendiri. Tuhan bagi kuasa memilih.. itu yg ko pilih.. ko dapat la yg itu..
yg ko degil nak duduk tepi laut sape suruh? yg ko degil duk atas kawasan gempa bumi sape suruh? sendiri punya risiko.. bukan maknenya Tuhan murka, bila ko mati sebab bumi meragam.. dah itu keje bumi.. ko tak payah salahkan sape2.

haaa!! ok?!!!

p/s:moga2 manusia bertaubatlah.. moga2 aku bertaubatlah. heheh!

————————————–
update
————————————–

yaa Tuhan. keluar dah teori tak masuk akal nih.. nah! wak bagi satu ribu ringgggiiittt!!! bace nih http://www.izamirridzwan.com/2011/03/malapetaka-di-jepun-1132011-adalah.html.

well.. aku takleh nak kate ape lah.. sebab aku pun taktau kesahihannye.. tapi kalau semua mende tertulis camni.. boleh pecah2 nombor ayat.. pecah nombor tahun.. maybe kite leh tau bile kite Kiamat.. sedangkan dalam al-Qur’an sendiri tulis kite takkan tau bile Kiamat akan terjadi. tapi ape kate ko pecah2kan nombor kat al-Qur’an tuh.. mungkin ko boleh jadi orang pertama yg discover bile Kiamat akan tiba wahai sedare Izamir Rizwan oi.. hai orang melayu! cukup2 lah! tahyul sungguh kepercayaan kamu. aku paling tak suke part dia pecahkan tahun ngn masa.. itu paling kelakar.. paling bodoh mengikut sejarah2 teori bodoh nih. ya Allah.. buke kan lah minda orang2 bodoh ni!!!!!

teori takleh terima 1:

1446 = 1+4+4+6 = 15?
kenape bukan 1x4x4x6?
kenape bukan 1/4/4/6?
KENAPE??!!!! kenape mesti tambah?

teori takleh terima 2:

1432 = 14||32
kenape bukan 1||432?
kenape bukan 143||2?

teori takleh terima 3:

1. Tarikh yang berlaku adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432.
2. So dengan tahun 1432 di pecahkan 14 || 32.
3. Jawapanya Juzuk ke 14 Quran.
4. Dan bulan 4.

Rahsia angka tahun ini : Juzuk 14 ayat ke 4.

dalam al-Qur’an ade 32 juzu’ ke? setau aku 30 je? ko bahagikan 14||32. cemane ko boleh dapat juzu’ ke-14 dari 32 juzu’? 32 tuh hilang ke mana? tibe2 nombor 32 tak memberi pape signifikasi?
bulan 4 = ayat 4? kalau bulan depan ade gempa bumi ngn tsunami follow up lagi skali kat jepun… ko nak kate ayat ke-5 pulak? ayat ke-5 pasal ape pulak?

“Sesuatu umat itu tidak dapat mendahului tempohnya yang telah ditentukan, dan mereka juga tidak dapat mengundurkannya.”

oh! ade kene mengene ngn gempa bumi or tsunami or kebinasaan ke ayat nih? macam tade je? tapi aku tau ko boleh putar belitkan ayat kat atas supaye boleh kene mengene ngn kebinasaan pantai2 dunia..

AHAHAHAHAHAHA! mane datang manusia2 kufar nih! korang menyesatkan orang lagi ade laaa.. patut la ramai orang bodoh kat malaysia nih! yang lain sile terus percaya! sesungguhnye al-Qur’an ekau tanak bace.. tapi ilmu tambah tolak tahun hijrah dan samekan ngn juzu’ surah ayat al-Qur’an nih korang suke bace dan percaye. serius tak pelik aku kalau Allah laknat negara kite nih…

ps: Kitab tuh puzzle cam buku sudoku.. ko kene solvekan nombor dalam kitab untuk tau bile Kiamat. PALOTAK EKAU!!!!

Middle day – Just Me

ouh! its raining outside. bile hujan renyai jek, orang kate hujan rahmat. bile banjir, orang kate malapetaka.
no. to me.
renyai, ribut, banjir. sume bukan malapetaka. semua tuh rahmat. even if people die.
kematian tuh rahmat paling tinggi ko boleh dapat kat dunia nih dari Tuhan. u’re given the opportunity to experience life after life before others. rahmat la tuh! kalau ko masuk syurga terus. hui. bagus gile. kalau ko masuk neraka. ko dapat mula awal. so.. nanti bile orang lain baru nak masuk neraka. ko dah ahead of others untuk keluar dari neraka. haaa.. rahmat dol.
sume kejadian bencana alam nih. sume ade hikmahnye. bukan saje boleh mengawal population manusia kat bumi nih [ye lah. kalau tade bencana alam. pembunuhan. mati tua. kematian sume. mesti bumi nih penuh ngn manusia sebab kurang org mati]. malah ade benefit lain untuk manusia2 yg kene re-populate nih. lol.

ok. habis tazkirah jumaat. heheh.

aku baru terbace blog nih. pasal future planning. it struck me [well, sebenarnye dah lame struck dah]. i really dont have anything in my mind. i read blogs about people planning their lives. thinking ahead of everything. what they want to do. what they want to be. when will it happen. sume tuh planning yg penting tapi aku malas nak pikir. dari kecik lagi mindset aku cenggini.
mase form 5. aku tau pasal kewujudan universiti tapi aku tak pernah terpikir pun pasal future aku. aku tak pernah terfikir nak jadi ape bile dah tua. aku tak pernah terfikir nak amik degree ke.. diploma ke.. kat universiti mane? luar? dalam negeri? A level? aku serius tak pernah terfikir walau 3 saat pun.. heheh! aku hanye terpikir mende nih selame 2 saat jek mase kene panggil briefing ‘masa hadapan pelajar selepas SPM’. 1st time aku faham maksud degree and diploma. even matrix pun aku taktau mende ape. dah la bising gile time briefing tuh ngn bebudak tanye soalan sane sini. aku duk blakang dengar skit2 je la. last2 aku buat taktau.

the question is.. “why wont i think of something? it’s my future kot”.

then bile masa aku kene isi borang UPU. aku hanya terfikir pasal universiti yang aku pilih dan course yang aku nak amik. hanya untuk fulfill ape yg mak bapak aku suruh buat. BELAJAR. aku tak terpikir sikit pun pasal apa cita2 aku bile aku abis belajar nanti. [well, sebenarnye aku x pernah bercita-cita nak jadi pape pun]..

ade satu watak dalam Naruto yg perangai dia sama ngn aku. aku macam Shikamaru. aku tau aku bukan genius cam Shikamaru tapi dalam satu episod tuh Shikamaru terfikir pasal future dia dalam sejenak. ape yg dia nak? hidup normal. jadi tua cam orang biasa. keje bese2. kahwin. dapat bini average pun ok. anak dua tiga pat lima [lol]. bersara awal. duk rehat.
itulah aku. aku pikir camtuh jek dari dulu dari kecik. tak ambitious langsung aku. kadang2 bile kawan cerita pasal nak jadi engineer. or pilot. aku pun join jugak nak jadi cam derang bile dah tua. padehal it was just the spur of the moment jek. nak sambung ape yg diborak. nak iye kan ape orang pikir. shit. then sume tuh hilang. aku hanye fokus. petang karang aku nak main CS. malam kang nak tengok X-files. then sleep. wake up in the morning feeling like P Diddy. eh.. tak.. then gi skolah. sambung balik rutin harian aku.

dari skolah sampai sekarang. same jek. cume time dapat buat Information System [IS] kat UTP dulu. aku tolak offer UIA untuk meletakkan aku dlm course Degree in Architecture mereka. dan aku pilih buat IS sebab aku rase cam nak blaja komputer sebab aku buta komputer.. sebuta buta blind and blindfolded lah.. bapak aku pernah tanye aku “ape itu CPU?” aku tak terkata terus. bapak aku lagi tau pasal komputer dari aku yg hidup zaman moden nih. bapak aku dah la Mechanical Engineer je. mase awal2 dulu aku slalu browse porno ngn hentai kat laptop bapak aku. then aku trus jek tutup laptop bile bapak aku balik. then kantoi bile bapak aku bukak history.. ini tahun 1997-98 nih.. then aku blajar delete history. lagi kantoi. upenye kalau history terpadam tuh.. ade makne disebalik batu. ade mee disebelah meja. eh? mmg laa.. bapak aku dah surf tenet sane sini. then balik umah tiba2 history hilang. WTfak? mesti budak bawah umo yg duk umah nih surf porn pastuh delete history konon tanak kantoi. ceh! hahahahaha!
betape bebal dan bodohnye aku. computer illiterate orang kate. bagai tikus membaiki labu betul aku.
so aku berjanji kepade diri aku nak belajar sket pasal komputer. itu je tujuan aku. bukan sebab aku nak bekerja sebagai IT profesional bile dah tua. tapi sebab aku tak reti guna PC. or tak paham pape pasal PC.

well. belajar IS mmg ade byk faedah yg aku dapat pun. mmg aku jadik terer pasal komputer. walau tak seterer kawan2 aku yg lain. tapi aku rase cam aku boleh berlagak jugak la kat bapak aku. hahaha! but i was gonna be shocked by PC power zenkai lightning.
upenye bapak aku lagi up-to-date.. still lebih power dari aku. aku dimalukan semalu-malunye depan abang aku yg juge amik Mechanical Engineering tapi tau menahu pasal PC jugak. demn malu aku.

so aku give-up.. aku belajar je la IS nih. habiskan. keje IT pape lah. dapat gaji cam bese. hidup bese2. cuma bile ko belajar kat UTP. hidup ko tak macam hidup kat universiti2 lain. hidup ko cam kat belajar oversea. freedom in the palm of your hand aku kate. nak kate aku dapat culture shock pun tade la. sebab aku mmg dari kecik belajar kat tengah KL. walaupun duk umah kat kawasan kampung Selayang Baru.. pegi skolah balik skolah sendiri2. naik bas mini ngn bas len seng. balik skolah kalu. lepak Sg Wang kejap, lepak Kotaraya ke, McD Jalan Silang ke, Sogo ke… lol. boleh kate hidup aku perfect lah dari dulu sampai sekarang. impian kehidupan mane2 budak dalam dunia. ko ade support dari segi tempat tidur ngn duit dari mak bapak. then dapat freedom lepas skolah dalam bandar KL.

hui! mau aku tak pernah terpikir pasal future aku. i thought i was covered and will be covered until i die. hahaha! nanti mak bapak aku dah tade.. mungkin aku akan dapat culture shock yg aku patut kene tuh. demn!

mungkin tak. Insya-Allah.

bile aku dah dapat keje nih. dah tua dah makin nyanyuk sebab tak pernah ade awek. lol. aku terpikir gak sume mende tuh. pasal future aku lah. aku menyiapkan jugak diri aku untuk berdikari. bukan takleh berdikari pun. dah mak bapak aku nak support aku.. takkan aku nak tolak?!! hish! aku tade la mulia sangat nak tolak. lol. bukan aku tak bayar balik pun. aku bayar la bali sket2. itu pun mak bapak aku tanak. so aku pun simpan lah. heheh! ye ye! aku ade jugak la support mak bapak aku time derang perlukan pape… shish! aku tak mulia. tapi aku average mulia. heh!

so sekarang aku keje IT. boleh laaaaa.. dah 2 tahun keje. tau la sket2. lagi2 pasal komputer nih. hmmm.. tapi still. aku tade ambition. aku nak tuka keje. tapi malas nak apply keje baru. aku nak buat itu ini. tapi tade effort. tade drive. tade motivation. tengok lah ape jadi nanti. aku terima je la. i know im gonna regret this. buuut.. hmmmm….

ps: awek cun! meh la jadi awek aku. depserate dah nih. huk aloh!

jemaat

hari nih aku sampai opis tepat kul 9.00 pagi.. aku nak balik tepat kul 5.30 ptg..
mintak2 sempat amik KTM yg tak ramai orang.

tudung ngn perangai

aku hampir nak buat cerpen cam orang lain. lol. bile cerita perihal perempuan bertudung dengan tak bertudung. yg berakhlak atau tidak. semua jatuh pada satu tempat. “akhirnye itulah sebabnya aku tidak bertudung”. mostly inilah yg aku bace dalam blog2 perempuan yg tak pakai tudung yg komplen bile org tanye “kenape tak pakai tudung?”. dan seringkali ending dia mendapat pelbagai jenis tahniah. well. mostly sebab semua satu kepala. tanak pikir sendiri ape itu dosa dan pahala. dia pikir. “oh! org ini dah fikirkan cemane yg aku rase. aku patut bersetuju saje ngn dia”. paling tak tahan. sebab nak defend dia tak pakai tudung dan nak menunjuk betapa mulianya perangai dia pabila tak bertudung. hadith sunnah dan segala pujian kepada Tuhan pasti mengiringi entri2 mereka. ok. not a bad thing lah. tapi kalau tujuan dia bukan nak meraih simpati Tuhan.. tapi meraih simpati pembaca. hmm……

yep. aku x pernah bersetuju dgn mereka. sebab sebagai org melayu. aku mmg berfikir cenggitu dari mula lagi. tapi dari view seorang yg menganut Islam. tak mungkin cara pemikiran tak sempurna nih boleh diterima begitu saja dalam usaha aku untuk mencari Islam. ya. it is not perfect. and you know it. sebab itu derang2 yg lain cepat bersetuju. sebab mereka dah malas nak mencarik kesempurnaan. sebab cara berfikir org melayu adelah begini: “mereka yg tidak sempurna tak sepatutnye mendapat kesempurnaan”. walhal kesempurnaan itu hadiah Allah kepada semua umatnya. mereka-mereka muslim2 liberal atau cultural muslim atau pejadah yg korang panggil diri korang, mmg mempunyai pendapat2 yg tak sempurna dan akan dipersetujui dan diperakui ramai. sebab mereka ini melayu. bukan Islam. ape? muslim liberal? no no no. no such thing as a muslim liberal. its either you’re a muslim or not a muslim. no such thing as liberal muslim. that’s crap!

ini pendapat aku tentang tudung dan akhlak si pemakai tudung. jap aku kategorikan sket cam pendapat orang lain

1. pakai tudung + white bitch
2. tak pakai tudung + snow white
3. tak pakai tudung + white bitch
4. pakai tudung + snow white

ini kategori2 yg sumorang agree lah. kan?

kalau difikirkan. soalan sebenarnye sepatutnya bukan tentang tudung. tapi AURAT. biarlah dia pakai tudung + perangai snow white dia. tapi kalau dia pakai baju kurung ketat, singkat, belah peha pun, nampak dada tersembul, or nampak curve badan indah [or tak indah.. lol].. dosa memperlihatkan AURAT tetap sama besar macam dosa berbogel. dan dosa-dosa yg boleh membatalkan iman nih selalunye dosa besar. ok lah. aku bukan nak cerita dosa besar kecik sebenarnye.

tapi meh berbalik ngn satu perkara atau ajaran yg aku tak lupa. tentang kematian. bile kite mati, putus segala connection kite ngn dunia kecuali 3 perkara. ilmu, amal, dan anak2 yg soleh. selain 3 perkara nih, yg akan membawa korang ke syurga adelah Rukun Islam dan Rukun Iman. tapi aku nak cakap pasal “AMALAN

segala mende yg kite buat kat dunia nih. buruk baik. semua tercatit sebagai amalan kite. God give us the power to choose. and every little thing you chose will be written as your AMALAN. so bagi aku. tidak menutup aurat dengan berakhlak buruk nih. adelah mende yg berlainan!. itu lah amalan korang. satu amalan.. satu point yg lain.

kite masuk point nye. seburuk mana amalan akhlak kau! ia tidak efek amalan menutup aurat ko! seindah mana akhlak ko! ia tidak efek sikit pun amalan tidak menutup aurat ko! vice versa untuk semua amalan baik dan buruk ekau!
jadi doesnt matter..
kalau ko berakhlak buruk macam babi bodo minum kencing kawan sendiri. kalau ko menutup aurat… maka pahala menutup aurat tetap milik engkau. dosa akhlak buruk pun milik ekau. akhlak buruk kau takkan menolak pahala menutup aurat.
begitu juga kalau ko tak menutup aurat… tapi berakhlak mulia. the point is.. ko dapat pahala akhlak. serta dapat jugak dosa tidak menutup aurat.

CUMA!!!.. kan lebih elok kalau dapat pahala untuk dua-dua perkara!!!!
CUMA!!!.. kan tidak elok kalau dapat dosa untuk dua-dua perkara!!!

most orang2 melayu [well, sebenarnye most manusia] tanak dapat DUA DUA!! nak satu je. cukup. percaye lah! aku pun tatau kenape?!! itulah jadinye ramai tak tutup aurat. sebab ape? sebab dia minum arak! romen sane sini! dating sana sini! main sana sini! so… kalau pakai tudung. nanti takut merosakkan imej Islam. WTF???!!! itu amat tipuuuuu!!!! sebenarnye takut merosakkan imej melayu..

imej Islam tade kene mengene dengan tudung atau berseluar panjang. Imej Islam sebenarnye adalah amalan paling mulia kite boleh tunjukkan pada orang lain dalam dunia ini. dan amalan itulah yg akan kamu tinggalkan kat dunia nih setelah mati. kalau ade org insaf sebab ko membuat amalan baik. mende tuh la yg boleh update or add ko punye pahala.. sampai akhirat nanti. kalau tak.. mati buat dosa je la kau.
so kalau ko menutup aurat sepanjang hayat ko. tapi minum arak sepanjang hayat ko. [tapi ko still menganut agama Islam].. maka pahala nenutup aurat tuh ko dapat dol !!!!… nak2 pulak ade orang ikut perangai tutup aurat ko! dapat extra pahala.
tapi kalau ade orang ikut perangai minum arak ko.. ko tak dapat extra dosa pun. itu dosa orang tuh sendiri la…
tak caye gi tanye mak bapak kau. or mane2 ustaz! imam! pak haji or wadever! or carik sendiri!!

Tuhan dah bagi kite hidup senang sangat!

-memikirkan membuat dosa.. tak dapat pape
-membuat dosa.. dapat dosa
-memikirkan membuat amal.. dapat pahala
-membuat amal.. dapat pahala
-memikirkan membuat dosa… tapi tak jadi… dapat pahala~

hui! untung dol…

so! tutup lah aurat… pi mampus la perangai faktab mereka! itu pandai2 la derang ubah sendiri.. kalau derang boleh ubah diri tutup aurat. semestinye derang boleh ubah perangai faktab derang.

so! cubelah berakhlak mulia.. pi mampus la tak tutup aurat! itu pandai derang la nak tutup ke idak.. kalau boleh berakhlak mulia.. boleh je tutup aurat. semestinye derang boleh ubah amalan faktab derang.

its all about our amalan.. nothing more.. duss!!! beramal dan mengamal itu amalan. same la kalau ko suke berzikir hari2. tapi kalau berjalan, ko suke baling batu kat anjing. pahala zikir dapat. dosa dera binatang pun dapat.
dua amalan yg berbeza kot. kenape yg org2 yg tak suke tutup aurat nih suke samekan ngn amalan lain.. aku pun taktau.

pahaladosa amalan tak tolak tambah antara satu sama lain. ia hanya akan bertambah. malaikat yg duk kat bahu kiri kanan ko tak buat matematik de.. derang tulis dan tak padam. so isi dalam list tuh bertambah la [panjang dol list amalan korang].. well.. melainkan kalau korang bertaubat. mungkin derang padam. or buang list tuh. dan tulis dalam list baru.

ini logik aku la.. lol.. mane aku tau malaikat keje cemane.. dah kate pun, akhirat nanti pahala dosa kite akan ditimbang. kalau pahala asik tolak dosa jek [macam matematik]. aku rase ramai orang masuk syurga. sebab zahir manusia nih sebenarnye lagi byk membuat perkara baik dari perkara tak baik.. humans are unconsciously good natured.

heheh! kawan2 sile terasa ye!

ps: kat blog ini tak semesti perangai sebenar ko.. ini alam maya. ko boleh buat perangai cemane pun. dah name MAYA!!!

Feist’s

latest publication

 

yeah! will be published starting this month.. serius takleh tunggu!!!

 

yang nih original cover kot..