Category Archives: blog orang lain

Keagungan

sile bace nih. tengok youtube yang dia post pun ok. sebelum terus baca my post please.

http://wallybandits.blogspot.com/2014/02/bukti-tun-m-menghina-nabi-muhamad-saw.html

maaf.. kalau saya salah.

tapi aku pun ade pandangan aku sendiri tentang mahathir.

bahawa ape yg mahathir sebut dalam akhbar tu sebenarnye adelah ‘betul’..

Allah tak suruh kita mengagungkan Rasulullah SAW. malah mana2 Rasul pun..
Allah suruh kita agungkan Dia sahaja. dan ikuti Rasulullah. kerana mengikuti Rasulullah itu Sunnah. dapat pahala free kalau ikut. sekadar mengikuti.

aku teringat kisah yg aku baca tentang kejadian selepas kewafatan Nabi SAW. bila Nabi SAW wafat dan Abu Bakar As-Siddiq datang mengkomfirmkan kewafatan baginda, Abu Bakar keluar dari masjid dan terus berkata kepada semua yg datang, (lebih kurang macam nih lah bunyi nye) “kepada mereka yg mengagungkan Muhammad, ketahuilah Muhammad telah mati dan kepada mereka yang mengagungkan Allah, Allah itu tidak mati dan tidak akan mati”
(The Biography of Abu Bakr As-Siddeeq a.s. by Dr. ‘Ali Muhammad Muhammad As-Sallaabee, Translated by Faisal Shafeeq)

so aku nak tanye, adekah Abu Bakar itu menghina Rasulullah? of course lah statement Abu Bakar tu menyuruh umat Islam berhenti mengagungkan Rasulullah. adekah itu dikira menghina Rasulullah?

Rasulullah sendiri tau dia seorang manusia biasa. seorang hamba Allah. cume baginda dipilih sebagai Rasulullah, dari kalangan manusia biasa. dari kalangan Bani Quraisy pulak lagi..

ye. to me mahathir cakap betul, kita sepatutnye bersyukur kepada Allah, dan bukan kepada Rasul-NYA…

By Allah, aku sikit pun tak suka kan mahathir. banyak kesalahan beliau telah lakukan.. tapi bile dia bercakap tentang kebenaran. aku menyokong kebenaran itu..

masalahnye mahathir ni.. dia sendiri lupa statement dia. dia sruh orang Malaysia bersyukur kat UMNO. bodo la tu.. ko tolong la aku banyak mane pun. dah mmg kerja kerajaan untuk berkhidmat utk rakyat.. syukur aku tetap kepada Allah. ko buat salah. salah tetap salah. apehal nak agungkan UMNO kalau dah banyak buat salah? nak bersyukur ape kat UMNO?

its like this.. example of a vending machine…
u put money into a vending machine. u push a button of your desired items. u get the desired items. and you THANK THE CREATOR OF THE VENDING MACHINE for creating an awesome machine.

same la ngn politik.
u pay taxes. u vote for your desired government. u get your desired government. and you THANK GOD for creating and giving humans knowledge to create governments. DUUUHHHH!!!!!

YOU DONT THANK THE GOVERNMENT.. OR THE BUTTONS.. ITS THEIR JOB TO FUNCTION AS WHAT THE CREATOR HAD SET THEM TO DO. the button’s job is to select and claim our items. the government’s job is to help rakyats get better life.

Advertisements

Weekend of plans

now that was an interesting weekend i had. made me realize one thing. Im young and I’m getting old. actually i realized it a lot sooner than this.. but this weekend.. these last couple of days.. i can actually feel it in my bones how fragile age can bring to ones life.. how young i am and how old I’ve become.

it started on Friday. futsal at 7-8pm then 9-10pm.. a bit tired but i survived the night.

and then Saturday came. there was supposed to be a football game that morning. but bile bukak facebook group page, Kelab Pop’s Captain, Jo, said the game was cancelled because the referee didnt replied. i thank God for that. because the game would end at about 11.30am and i have another schedule to meet that evening. Rock Away Fest 2012 at Sepang International Circuit. jeng jeng. jenggg.. sambung tido la aku pagi Sabtu tu.

bangun2 je dah pukul 2 petang. lol. mandi2 siap2 sembahyang2. lunch2. oh! dah pukul 3.30 petang. event start kul 12. its ok. awal2 fest band tak femes je. so tak rugi kalau dtg lambat. kalau tak datang terus pun tak rugi pape kecuali tiket RM141. tu je. haha. Rock Away Fest 2012 kali ni featured some bands i never knew about. well.. the bands were mostly popular rock bands and their songs are(not were.. still are) popular too.. but it is just because i never bothered knowing band names along with their song titles. unless the media(mostly from the TV i watched and on radio i hear every weekday mornings/evenings) babbles for months about them. if not. i wont know anything about any band names or any song titles. japanese songs are exceptions though aaannd.. some really famous songs sang by famous people. haha! tak kisah la tu. the only bands i knew there were Hujan, OAG and Soulfly. Soulfly was the main event and the most popular rock band in this fest. but heck. i never heard any of their songs pun. err.. i shud say ‘never bothered’. but yes. i’ve heard of Soulfly and that’s it. haha. but there are others and that night i grew to like Koffin Kanser. marvelous reggae rock song. oh! and i met Hanie Hidayah ok.

Saturday evening till midnight. i set to rock my heart and body. i also decided to save my strength until Soulfly. so i did not join the mob of heavy rockers in front of the stage.

not until after Maghrib that is. something changed my mind. OAG made a comeback at the second stage, a closed stage. heck! OAG riled me up so bad i had to change my mind to rock in front of the stage. haha! kudos to OAG, still rocks if u ask me.

thinking i could actually do this(haha). later after hearing OAG, there’s this one rock band called Unearth came on the main stage. i know nothing of them or their rock songs. but they rocked. that’s just about it to get me rocking the night. i joined the rocker’s mob and rock until Unearth rocked their 3rd song. my hands were sticky from my sweat and others in the mob. my shirt was crazy wet. one time i thought i lost my favorite topi komunis. and then i felt beat. i looked around me. the young’ns are still full of energy, still rocking, still jumping, banging, shouting, swearing, fisting and syaitanning.. shit! i wanna do that more.

when Unearth set ended and Hujan came on the stage i was really beaten and i think, the meleis love Hujan. there would be less humans at the food court behind. so i went for my dinner at the Burger Bakar. plus i could save my energy for Soulfly later. i dined that night with Hujan rocking at my background.

When Koffin Kanser came on before Soulfly, i joined-in the silent background mob. the mob that felt content with just standing silently and shouting once in moments, banging their heads lightly and occasionally show the rock sign when they felt like it. this is where most of the girls would be. hehehe!

it’s 11.30 and the main event were about to start. they test mics and other electrical stuff until midnight. and i am concern about my health. haha! feeling that it wont end so well. i decided against joining the rocker’s mob. haha! good decision it was. it’s late and i have a football game on Sunday at 9am. 3rd song through.. my legs were throbbing like hell.. been standing there like since 4pm. so i decided to go back home. not that i know any of their songs anyway. doesnt feel right either.

i took a wrong guess. so i had to walk extra 2 miles to the car park. made a very long detour. and it felt as far as a long walk can get. but it kinda worth the effort, the walk and that i decided to go back early. i managed to hear about 4 more songs up on the hill when i walked that extra 2 miles around the helipad circuit hill. the drum beat, the guitars.. man.. they were rocking the hill. the people in the gas station opposite the hill were listening to free songs the entire night. lol.

got to my dad’s car around 1.30 a.m. and i drove like crazy fast that night. dont know what got into me. its like i’m on rock drugs or something. lol. and my foot wont stop throbbing the entire way until i reached home.

sampai rumah. mandi2.. checked facebook. played World of Tanks a couple of rounds. download Lord of The Rings – Uncut Version, set my alarm, it was already 3am and then i blacked out. hehe. TIDO!!!

i woke up at 6am.. demn my legs hurt. yes. the entire leg throbbed. tapi disebabkan nak main bola sangat. aku BANGUN! tapi untuk semayang je. hehehehe. siap2 pakai jersi ngn seluar pendek. then tido balik. miahahahahaha! 8.30am alarm kejut lagi skali. aku stretch sane sini. then terus keluar umah pegi padang INSPEN, Bangi. peergh! miraculously, my legs not throbbing anymore. takpe. aku pakai jugak minyak panas. oh.. ini bukan game Kelab Pop. this was Petrovars FC. sampai padang. aku stretch lagi skali. sebab last 2 weeks. aku tak stretch badan aku. terus terseliuh pinggang lepas 3 minit main bola. demmit.

got bad news that morning. goalkeeper tak ada. so we played on with a substitute goalkeeper who doesnt know how to goal keep.. miahahaha! I played brilliantly that morning. game ended with our lost 11-1 to Mendung FC. gahahahahahahaha! referee said we conceded 9.. but i counted.

the good thing about playing friendly match is that not once we faltered even though we know we cant win the match. we played on like we always had. we pressed on. we defended like we always do. fun. always trying our best to touch the ball. passing. no one was hurt. no one feeling guilty of their own mistakes. i like this kinda game. no hard feelings. only soft feelings. hehe. the most important thing is not winning. not at all.. the most important thing is that we get to play football. that’s all that matters.

it actually is a big progress for me. to think that i ONLY know how to receive a ball up until i was 18 years old. thats like missing 10 years of football practice. i started learning football when playing with my college friends every evening. my friends already know how to dribble gracefully at 18. but i ONLY know how to touch a ball pass. and then slowly i made my way up.. slowly.. at 19 i was praised to be a good defender. at 20 my friend said i could be a good defensive midfielder. 12 years later.. i can now play a part in some positions. even attacking positions. i can at least dribble while maintaining my eye on the football field. but i’m not a student anymore. i dont have every evening to play football. i imagined i had more time or i imagined i started learning football early. what a wonder i wouldav been. *sigh*

game ended at 11am.. we had our brunch at a cendol stall sebelah UNITEN. then head back home. i got home and slept until i woke up this morning. i know. WTHell? my sister said it was raining heavily last night with terrible lightnings.. but i never heard a thing. i slept all day and night. and woke up with a heavy ache on my neck. i have to skip gym today. well. i practically had been exercising all weekend. i need my rest today.

all and all, i collected: a bruise on my left knee. Pattela Tendinitis on both of my knees. a heavy ache at the back of my neck. stiff muscles all over my body. depleted stamina. and a huge amount of fun this weekend. i may not walk properly today. but i think its kinda worth it. i wonder what this week-end will bring for me.
i hope for another adventure. yes sir. i sure hope so.

3 blogs

I’ve been blog walking for what?.. more than 15 years kot. tapi I’ve found so few interesting blogs out there that makes me wanna come back and read again and again.

if anyone ever read this. let me introduce to you the 3 most interesting blogs I’ve ever set my.. err. foot.. no err.. OpenID upon. and i never failed to open their blogs every time i log on to the internet or ever since i found their blogs.

first would be http://anisbassaj.blogspot.com/
i dont remember how i got to her blog. but thanks to her i found Hanis Zalikha. lol. her blogs are full of knowledge. well.. medical or doctor stuff kinda knowledge. she has a open-dirty-minded but in a clean way, and she’s creatively knowledgeable on this matters that it makes it easy to understand what I don’t actually understand anything about doctor’s stuffs.. she’s funny too. it’s fun to read her blog.

then i found this one commenting in Hanis Zalikha’s blog kot. http://tiarafazlin.blogspot.com/
this one i could never get enough of. if she was listed in a Batman movie cast, she’d be Joker. she’d be like ‘lets put a smile on your faces’ and i would just laugh like she’d put drug in my Ribena. she’s a real joker i tell you.. the jokes are funny and creative, i cant stand laughing about it.

and then there’s the love of my life. eh.. tak.. mane ade. lol. tak.. then there was the third blog http://nurisfahanishashim.blogspot.com/
i knew her from a schoolmate. well. not that i know know her. but I’ve known about her from a schoolmate who befriended her during their college years (kot). she’s totally my type. don’t know if she met the height requirement but yes, she’s cute. lol. the only thing is that… err.. she’s from Penang (kot).. ergh! hahaha!
OK! her blog. i dont wanna sound like i like her. tho i do. but she got an interesting blog too. i like how she writes.. somehow it felt ‘kemas’ and every paragraphs have their own set of points. creative. and sometimes can be funny too. Penang jokes are not that funny. but yeah.. i like her.. so kene listkan blog dia kat sini. lol.

there.. 3 interesting blogs i like to visit every time i log on to the internet. i ought to learn from them. from being knowledgeable, funny and kemas. and most importantly… Creative. i need that. though I’m a lefty and lefties are known for their creativity, somehow it feels like I’m a normal right handed person. demn!

or maybe aku just malas. hmm.. yeah.. that’s most likely to be it.

hmm.. sume blog pompuan je kot. well. bias gile. sebab mostly blog lelaki slalu bagi too much info. and most of the info’s, are the ones I’ve already known or ones I’m not interested in. tak best bace blog laki. best bace komen lelaki je.

lagipun apehal nak masuk blog laki? aku single dan available weh.. kene lah carik awek. eh.. bace blog awek je. yg comel2 je la. yg tak comel aku tak rase nak bukak pun. haha! tade la. aku bace sume ok. demmit. I’m a reader!

p/s: baru ade org komen sket dah prasan cam ade ramai visitor/reader.. cheit! padehal dia komen sebab obligatory comments je sebab aku dtg dan komen blog dia. haha!

sempena gempa bumi

nah http://www.idzamirridzwan.com serta followers dia yg unknown tuh..

https://ururules.wordpress.com/2011/03/14/yang-aku-rasa-hari-ini/

aku tercek balik article lame aku yg jahil ini. rasa best pulak bile rasa aku yg prevail.. nyahahaha! komen menyatakan aku akan tutup blog selepas mendengar hujahan idzamirridzwan itu. amat klako.

skang dia sudah tutup blog maa… rasa cam puas dan mahu berlagak pule. ahahaha! sebuk ngn statistik ngn kefemesan dia. dan kepade followers dia yg komen kat aku tuh..

in yo face dude!

 

ahaha! tadelah.. sume ade sebab memasing kenape tutup blog. aku harap dia tutup blog sebab dah insaf. tade buat kiraan2 bodoh lagi dah. haha. orang Jepun yg kene timpa tsunami pun dah rebuild tempat derang. so no peroberem!

jangan ekau bukak blog baru and buat kiraan bodoh utk gempa bumi kat Acheh baru2 nih udah..

Mak Bapak tak gune! syaitonirrojim!!

ha ah.. aku tak virgin… alah! bese la nih… mane laki yg virgin? tunjuk aku… itu stok alim gile tuh… yg dah melancap tuh, percaye lah korang dah tak virgin [yg laki la….. yg pompuan, mungkin still virgin walaupun dah melancap] hoh!

Perihal blog adik Adinda Evans aku rase dah sampai satu malaysia.. mmg kene ngn konsep 1Malaysia PM kite.. lol

adik Adinda Evans amat tegar.. malah aku mahu gelar dia Troll God sebab komen dia dah lebih 1000 pun.. gile babeng.. macam troll goddess “Saya Gay Saya OK”.. ye.. dia Goddess sebab dia gay.. lol..

tapi walaupun aku marah memula kat adik Adinda Evans.. akhirnye aku sedar.. sume nih partially je salah dia.. sebab mostly bukan salah dia.. sebab MOSTLY SALAH MAK BAPAK dia.. dan cikgu2 yang mengajar dia..

ini komen aku kat page dia yg ngaku “Saye Tak Virgin, Saya Bangga”:

ururules said…

dik… cube ekau buat entri bagitau name mak bapak ko serta cikgu2 dan ustaz/ustazah yg mengajar ko kat sekolah…

boleh aku pegi pukul derang sebab tak ajar ko betul2.. semua nih mmg salah mak bapak ngn cikgu2 ekau… ekau bodoh bukan sebab ekau malas belajar.. tapi sebab tade orang nak ajar ekau betul2 tentang hidup.. tentang dunia.. tentang halal haram syurga neraka dosa pahala..

yes.. sile bagitau name mak bapak ko.. supaye aku leh gi pukul derang.. mmg salah mak bapak ko semua nih!

June 2, 2011 10:42 AM

sebijik macam article yg aku pernah post dulu.. pasal salah mak bapak [cume dulu pasal yahudi.. yg nih pasal ajaran x ckup tentang hidup]. sile bace kalau boleh.

ye.. sedar lah.. memang salah mak bapak, cikgu or penjaga budak tuh yang semua ini terjadi…

ilmu Adinda Evans nih tak cukup kot.. jahil sangat. ade sesape leh tolong research sket budak nih tak? bagi aku name mak bapak dia.. maybe aku leh tunjuk kat mak bapak dia result membesarkan anak mereka yg jahil nih. kalau berpeluang. mungkin aku boleh pelangkung mak bapak, cikgu atau panjaga budak nih. ape bangang besarkan anak cenggini? aku rase anak Ayah Pin pun tak perangai macam nih [wallahualam]..

cube korang belek2 entri budak nih yg lain.. tak habis2 dia cube kapel sane sini.. cube cium sume budak laki dia kapel.. pergh! high social life gile ar [jeles aku…haha]… i bet dia tak sabar2 nak naik umo 18.. legal age to go clubbing. pergh! aku taktau ape jadi la kalau dia kenal dunia clubbing nih.. mau murtad terus. kalau Pavilion tuh macam dia leh gi tiap minggu mase muda2 nih [byk duit nih]… apelah sangat harge arak satu botol bile dia dah besar nanti?

oi! mak bapak budak nih.. bawak2 la rotan budak nih.. campak kat stor malam2 ke.. campak dalam perigi buta ke.. muda2 lagi setan dah menari2 dalam otak dia… kalau dah besar nanti, setan buat rumah panjang dalam hati dia wei..

aku doakan bebudak cenggini supaye dapat lah pendidikan yang betul.. moga Allah hantarkan pembimbing yang benar kat budak2 yang tak dapat pendidikan yg benar nih..

hadui! melayu melayu! malaysia malaysia! bile la rasenye betul hilang melayu dari dunia nih? Quote Hang Tuah “takkan melayu hilang” memang tak jadik kenyataan de… aku still rase melayu akan dilaknat satu hari nanti.. hanya Islam yg akan tinggal… melayu tak tinggal wei… bile Allah turunkan bala.. hilang kaum wei.. bukan hilang 1/10 dari kaum.. tapi 1 kaum hilang… so korang decide la nak jadi kaum melayu atau nak jadi Islam.. [melayu itu hanya kaum.. Islam itu segalanya]

=========
oh! update terbaru: entry budak tuh pasal dia tak virgin tuh dah hilang… tapi dah terlambat.. ramai gile dah print screen article dia yg hangat tu.. korang google je Adinda Evans.. byk gile kot result..

Carutan

betul aku tak paham melayu nih. eh. silap.. aku paham melayu.. aku melayu gak.. tapi aku tak paham ketebalan dan kekerasan otak beku kafirun syaitan nirrojim derang tuh! bodoh yang amat.

bile orang dah buat entri tuh.. bace la dulu sampai habis sebelum ko komen. “Iqra’“, kate Jibrail!.. BACALAH! bukan bererti.. bace, masuk telinga kiri.. kuar telinga kanan… BACA! dan FAHAMI!!

kalau kamu malas baca.. itu dah bukti akhlak kamu sendiri tak betul. bukan salah penulis nak buat lawak tak betul.. salah kamu sebab tak baca dan fahami.

hari nih aku bace blog kenalan aku.. ade lagi kes orang cuba samakan pahala satu akhlak ngn dosa akhlak yg lain. sorang blogger nih dia bagi komen nasihat keagamaan lah konon.. konon akhlak kawan aku sorang nih tak betul walaupun dia pakai tudung.
tapi bile aku masuk blog pengkomen tuh.. rupenye dia lagi teruk.. pakai tutup aurat tapi berkepit ngn balak dia.. WTfak? itu haram! bukan mahram. im sure dia tau semua nih..

jadi layak ke dia nak mengajar orang tentang akhlak sedangkan akhlak dia tak terjaga? well.. boleh je tegur.. tapi kalau kamu tegur.. mesti la kami nak anggap kamu tu baik baik belaka… tapi bila dah tau perangai lagi buruk.. mesti la orang pikir camni

“ceh. perangai buruk ade hati nak nasihat aku”
tak pun
“ceh. perangai cam aku jugak”

hilang dah la respek.. nasihat pun tak masuk laaaaaaaa…

dan bagi aku.. kalau ko nak mencarut dalam dunia blogging nih.. takde masalah.. sebab ia tak melambangkan diri ko yg sebenarnye dalam hidup realiti.. sebab yang menjadi point bila ko menulis sesuatu entri blog adalah bukan carutan kau.. tapi point2.. tips2.. nasihat2.. ilmu2 yg mengiringi carutan itu. mencarutlah setebal dunia.. kalau ilmu yg kamu luahkan adalah sebesar alam semesta.. carutan itu tak membawa maksud sedikit pun.

tutup aurat ke.. tak tutup aurat ke.. carutan itu hanya hiasan perbualan..

tapi kalau tutup aurat.. berkepit sane sini ngn bukan muhrim… itu bukan perhiasan.. itu dah neraka..

lol! so jage lah diri ekau baik2. sebelum ko nak jadik [bak kate lovesucks] ustard or ustardzah.. tak mungkin korang leh jadi ustaz pun.. ustaz bermaksud professor..

—————–
update
—————–

eh! tapi lepas aku tengok balik blog dia.. itu macam bukan gamba dia berkepit.. lol! itu cam gamba orang lain..
abih aku! lol!… haha! tengok! tak pasal2 dapat dosa fitnah.. demn!

sori ye! huhu!

tudung ngn perangai

aku hampir nak buat cerpen cam orang lain. lol. bile cerita perihal perempuan bertudung dengan tak bertudung. yg berakhlak atau tidak. semua jatuh pada satu tempat. “akhirnye itulah sebabnya aku tidak bertudung”. mostly inilah yg aku bace dalam blog2 perempuan yg tak pakai tudung yg komplen bile org tanye “kenape tak pakai tudung?”. dan seringkali ending dia mendapat pelbagai jenis tahniah. well. mostly sebab semua satu kepala. tanak pikir sendiri ape itu dosa dan pahala. dia pikir. “oh! org ini dah fikirkan cemane yg aku rase. aku patut bersetuju saje ngn dia”. paling tak tahan. sebab nak defend dia tak pakai tudung dan nak menunjuk betapa mulianya perangai dia pabila tak bertudung. hadith sunnah dan segala pujian kepada Tuhan pasti mengiringi entri2 mereka. ok. not a bad thing lah. tapi kalau tujuan dia bukan nak meraih simpati Tuhan.. tapi meraih simpati pembaca. hmm……

yep. aku x pernah bersetuju dgn mereka. sebab sebagai org melayu. aku mmg berfikir cenggitu dari mula lagi. tapi dari view seorang yg menganut Islam. tak mungkin cara pemikiran tak sempurna nih boleh diterima begitu saja dalam usaha aku untuk mencari Islam. ya. it is not perfect. and you know it. sebab itu derang2 yg lain cepat bersetuju. sebab mereka dah malas nak mencarik kesempurnaan. sebab cara berfikir org melayu adelah begini: “mereka yg tidak sempurna tak sepatutnye mendapat kesempurnaan”. walhal kesempurnaan itu hadiah Allah kepada semua umatnya. mereka-mereka muslim2 liberal atau cultural muslim atau pejadah yg korang panggil diri korang, mmg mempunyai pendapat2 yg tak sempurna dan akan dipersetujui dan diperakui ramai. sebab mereka ini melayu. bukan Islam. ape? muslim liberal? no no no. no such thing as a muslim liberal. its either you’re a muslim or not a muslim. no such thing as liberal muslim. that’s crap!

ini pendapat aku tentang tudung dan akhlak si pemakai tudung. jap aku kategorikan sket cam pendapat orang lain

1. pakai tudung + white bitch
2. tak pakai tudung + snow white
3. tak pakai tudung + white bitch
4. pakai tudung + snow white

ini kategori2 yg sumorang agree lah. kan?

kalau difikirkan. soalan sebenarnye sepatutnya bukan tentang tudung. tapi AURAT. biarlah dia pakai tudung + perangai snow white dia. tapi kalau dia pakai baju kurung ketat, singkat, belah peha pun, nampak dada tersembul, or nampak curve badan indah [or tak indah.. lol].. dosa memperlihatkan AURAT tetap sama besar macam dosa berbogel. dan dosa-dosa yg boleh membatalkan iman nih selalunye dosa besar. ok lah. aku bukan nak cerita dosa besar kecik sebenarnye.

tapi meh berbalik ngn satu perkara atau ajaran yg aku tak lupa. tentang kematian. bile kite mati, putus segala connection kite ngn dunia kecuali 3 perkara. ilmu, amal, dan anak2 yg soleh. selain 3 perkara nih, yg akan membawa korang ke syurga adelah Rukun Islam dan Rukun Iman. tapi aku nak cakap pasal “AMALAN

segala mende yg kite buat kat dunia nih. buruk baik. semua tercatit sebagai amalan kite. God give us the power to choose. and every little thing you chose will be written as your AMALAN. so bagi aku. tidak menutup aurat dengan berakhlak buruk nih. adelah mende yg berlainan!. itu lah amalan korang. satu amalan.. satu point yg lain.

kite masuk point nye. seburuk mana amalan akhlak kau! ia tidak efek amalan menutup aurat ko! seindah mana akhlak ko! ia tidak efek sikit pun amalan tidak menutup aurat ko! vice versa untuk semua amalan baik dan buruk ekau!
jadi doesnt matter..
kalau ko berakhlak buruk macam babi bodo minum kencing kawan sendiri. kalau ko menutup aurat… maka pahala menutup aurat tetap milik engkau. dosa akhlak buruk pun milik ekau. akhlak buruk kau takkan menolak pahala menutup aurat.
begitu juga kalau ko tak menutup aurat… tapi berakhlak mulia. the point is.. ko dapat pahala akhlak. serta dapat jugak dosa tidak menutup aurat.

CUMA!!!.. kan lebih elok kalau dapat pahala untuk dua-dua perkara!!!!
CUMA!!!.. kan tidak elok kalau dapat dosa untuk dua-dua perkara!!!

most orang2 melayu [well, sebenarnye most manusia] tanak dapat DUA DUA!! nak satu je. cukup. percaye lah! aku pun tatau kenape?!! itulah jadinye ramai tak tutup aurat. sebab ape? sebab dia minum arak! romen sane sini! dating sana sini! main sana sini! so… kalau pakai tudung. nanti takut merosakkan imej Islam. WTF???!!! itu amat tipuuuuu!!!! sebenarnye takut merosakkan imej melayu..

imej Islam tade kene mengene dengan tudung atau berseluar panjang. Imej Islam sebenarnye adalah amalan paling mulia kite boleh tunjukkan pada orang lain dalam dunia ini. dan amalan itulah yg akan kamu tinggalkan kat dunia nih setelah mati. kalau ade org insaf sebab ko membuat amalan baik. mende tuh la yg boleh update or add ko punye pahala.. sampai akhirat nanti. kalau tak.. mati buat dosa je la kau.
so kalau ko menutup aurat sepanjang hayat ko. tapi minum arak sepanjang hayat ko. [tapi ko still menganut agama Islam].. maka pahala nenutup aurat tuh ko dapat dol !!!!… nak2 pulak ade orang ikut perangai tutup aurat ko! dapat extra pahala.
tapi kalau ade orang ikut perangai minum arak ko.. ko tak dapat extra dosa pun. itu dosa orang tuh sendiri la…
tak caye gi tanye mak bapak kau. or mane2 ustaz! imam! pak haji or wadever! or carik sendiri!!

Tuhan dah bagi kite hidup senang sangat!

-memikirkan membuat dosa.. tak dapat pape
-membuat dosa.. dapat dosa
-memikirkan membuat amal.. dapat pahala
-membuat amal.. dapat pahala
-memikirkan membuat dosa… tapi tak jadi… dapat pahala~

hui! untung dol…

so! tutup lah aurat… pi mampus la perangai faktab mereka! itu pandai2 la derang ubah sendiri.. kalau derang boleh ubah diri tutup aurat. semestinye derang boleh ubah perangai faktab derang.

so! cubelah berakhlak mulia.. pi mampus la tak tutup aurat! itu pandai derang la nak tutup ke idak.. kalau boleh berakhlak mulia.. boleh je tutup aurat. semestinye derang boleh ubah amalan faktab derang.

its all about our amalan.. nothing more.. duss!!! beramal dan mengamal itu amalan. same la kalau ko suke berzikir hari2. tapi kalau berjalan, ko suke baling batu kat anjing. pahala zikir dapat. dosa dera binatang pun dapat.
dua amalan yg berbeza kot. kenape yg org2 yg tak suke tutup aurat nih suke samekan ngn amalan lain.. aku pun taktau.

pahaladosa amalan tak tolak tambah antara satu sama lain. ia hanya akan bertambah. malaikat yg duk kat bahu kiri kanan ko tak buat matematik de.. derang tulis dan tak padam. so isi dalam list tuh bertambah la [panjang dol list amalan korang].. well.. melainkan kalau korang bertaubat. mungkin derang padam. or buang list tuh. dan tulis dalam list baru.

ini logik aku la.. lol.. mane aku tau malaikat keje cemane.. dah kate pun, akhirat nanti pahala dosa kite akan ditimbang. kalau pahala asik tolak dosa jek [macam matematik]. aku rase ramai orang masuk syurga. sebab zahir manusia nih sebenarnye lagi byk membuat perkara baik dari perkara tak baik.. humans are unconsciously good natured.

heheh! kawan2 sile terasa ye!

ps: kat blog ini tak semesti perangai sebenar ko.. ini alam maya. ko boleh buat perangai cemane pun. dah name MAYA!!!

uh! salah mak bapak laaaa!

nah! aku terikut salah satu komen luf-kin suruh datang blog nih. untuk bace.

http://sindarella84.blogspot.com/2010/07/dajjalyahudi-freemason-pokemon.html

kakak sinderella ezora nih menerapkan bahawa musuh Islam menggunakan cara repetitive atau dalam bahasa malaysia nye “Ulangan” atau ulang ulang. atau dalam bahasa senang. aku sebut ‘amal’. untuk menyesatkan anak2 kite dari kecik.

ini respon aku:

benar cara repetition nih mmg cara yg digunakan semua. dan kite sememangnye takut anak2 dipengaruhi mende2 tersirat nih.

malah Islam pun mengajar kite repetition untuk bersolat. mmbaca Al-Qur’an. itulah bentuk perlindungan utama untuk orang Islam. membaca dan mengamal. ilmu dan amal. saye percaya kuasa Allah itulah kuasa mutlak. tade kuasa lain boleh menandingi kuasa Allah. so bentuk perlindungan yg Allah janjikan dengan meng’repeat’ solat dan bacaan Qur’an dan hadis itu salah satu perlindungan muktamad untuk org2 Islam.

dalam artikel akak nih. akak concern ngn perilaku anak2 yg mungkin terpengaruh pade konsep2/teori2 yahudi memasukkan sedikit demi sedikit unsur2 agama mereka. dan saya TAK BERSETUJU ngn akak nih.

ini lah masalah sebenar orang melayu. kalau anak2 diterapkan, diajar dari kecik untuk bersolat, bace al-qur’an, di ajar nilai2 murni. cukup lengkap di ajar rukun Islam dan Iman. saye percaya.
biarlah anak2 tu tengok pokemon ke. biarlah anak2 tu tengok filem kristian ke. da vinci code ke. demons and angels ke. tak pun. kalau yahudi tu terang2 datang ceramah pasal agama mereka depan anak2 ke.
takkan luntur akidah anak2 kalau ade perlindungan Al-Qur’an itu sendiri.

apa yg paling penting untuk perlindungan anak2 adalah ajaran yang KITA sendiri turunkan pada anak2. kalau kita biarkan anak2 tengok tv tak berenti. main internet tak brenti. main game tak brenti. tak solat. tak mengaji. tak buat pape yg berfaedah. TAK REPEAT pulak ajaran Islam tu. memanglah anak2 tersimpang. letak ulat depan mate pun dia boleh kate itu ‘god’. lepas tu kamu salahkan “perkara2 kecil yg orang yahudi/nasrani/freemason/illuminati masukkan” dalam rancangan TV? dalam buku?

padahal ajaran yg kamu bagi kat anak2 mmg tak cukup kuat nak menolak perkara2 kecil tu. anak2 ni otak mereka kosong. sume bende mereka nak tau. sume dia terima. dan kamu sendiri suapkan ajaran2 yahudi kepada mereka.
bukan salah anak2 terpengaruh dengan ajaran luar. salah mak bapak yg memberi peluang ajaran luar masuk.

tengoklah mak bapak sekarang. konon open minded cam omputih. bagi couple sane sini. siap bagi restu lagi. di beli game. di beli komputer. main internet sampai pagi. di beri tengok TV sampai larut malam. solat. mengaji sume tinggal!

nampak tak camane yahudi menerapkan nilai mereka pada anak2. bukan pada TV. bukan pada katun2. bukan pada buku2. tapi melalui mak bapak. tapi ye lah. mak bapak tanak salahkan diri sendiri. nak salahkan sape? salahkan yahudi/nasrani “yg menerapkan perkara2 kecil dalam kehidupan seharian anak2” lah kan? walhal. kamu sendiri yg REPEAT untuk BIAR anak hidup dgn otak sendiri.
APE KATE KALAU kite pulak. cube kite nih pulak pegi pengaruh anak2 org yahudi nih dengan ajaran Islam. kalau iman yahudi derang tak kuat. mesti derang terpengaruh ngn Islam. mau mak bapak dia tak salahkan kita? padehal derang tak ajar anak untuk kukuhkan iman yahudi derang sendiri.

SALAH MAK BAPAK DAN TENAGA PENGAJAR TAK BAGI ILMU CUKUP UNTUK MENGHALANG ILMU2 KOTOR. BUKAN SALAH ANAK2 TENGOK TV! malah bukan salah orang yahudi pun. dah itu kerja mereka. kerja kamu jaga anak2.

itulah carenye org Islam patut buat untuk menjaga agama Islam. dengan menjaga anak2! ANAK2 NI LA YG NAK BAWAK ISLAM KE MASA HADAPAN! kalau kamu gi clubbing, minum arak, tengok Americas Next Top Model hari2 macam org yahudi nasrani tuh… anak2 pun ikut la cara kamu!! part mane Ilmu tu nak masuk? kalau anak2 tade ilmu.. cam mane nak terlindung dari terpengaruh?! cemane nak jaga agama Islam?

well. kite tau dalam al-Qur’an ade sebut Islam akan bertahan sampai akhir zaman. so kite pun memperlekehkan usaha kita untuk menjaga agama kite sendiri. dah tau dah ape jadi. Islam prevails in the end. so ape nak kisah kan?
aku rase sebab nih la Allah tak bagitau bile Kiamat akan tiba. seko2 mmg perangai lahanat.

ekau sedap2 lah nak salahkan freemason lah. illuminati lah. padahal ekau sendiri yg perkenalkan mende tuh kat anak2! part mane Al-Qur’an nak tolong lindung anak ko kalau kau dan anak2 kau REPEAT mende nih hari2? nampak tak betape pandai yahudi nih? dia tak pengaruh anak2 de.. dia tau anak2 nih takleh kawtim ape dia buat. tapi dia pengaruh mak bapak! mak bapak nih cepat takut. sume mende masuk kalau takut. ye la. macam mane tak takut? iman tak kuat. belajar tak cukup. amalan tak ade. MALAS. sebab tuh la takut. so org yahudi nih pun terapkan lah nilai2 yahudi nih kat orang2 penakut cam orang melayu. orang melayu pun turunkan ajaran pade anak2 dia. yg membesar jadi bodoh cam dia jugak. habis lah melayu!

tengok pemimpin melayu sekarang. terutame yg AMENO tu lah. tengok je dah tau ramai antare derang suke minum arak, suke gi clubbing, suke buat maksiat, suke rasuah, kroni sane sini, suke bazir duit rakyat .. tengok anak2 derang dah tau cemane derang ajar anak2. tapi dalam pilihanraye tak abis2 nak pertahankan Islam konon. tapi nak memimpin melayu nih? and they keep on REPEATING the same thing over and over. nice examples lah dudes! i believe young people in Malaysia will grow up to be JUST like you mofos! I REALLY BELIEVE THAT!

laknat lah Melayu!!

so mak bapak sekalian.
takyah la jadik konspirasi teoris. nampak cahaya bintang utara lah. nampak macam satu mata lah. nampak macam piramid lah. nampak bentuk bintang daud [david] lah. nampak macam songkok pope lah. nampak macam tanduk setan lah. sumenye MACAM.
yang depan mate dia anak dia buat maksiat sane sini. dia tak nampak macam buat maksiat.

INGAT wei mak bapak zaman sekarang! belajar Ilmu agama Islam. ajar anak tu elok elok! suruh derang repeat byk kali! paksa derang repeat. [bukan repeat kelas.. lol]. pukul anak tuh kalau derang tanak. biar melekat dalam pale otak derang tuh. korang pun repeat la skali ngn anak2.

Benar.Salah.Lawak.Serius.Agama.Adat

Ah! benci aku ngan orang yg tak reti bezakan yang Betul ngn Salah, yang Lawak ngn Serius. it doesnt matter what kind of post u published. YOU READ it carefully. learn to read the flow. how to recognize something funny or not. or whether it’d be wrong or not.

ape hal yang ko bace jek terus percaya? bangang gile. siap percaya lagi orang tu buat research. kalau aku tulis aku buat research kat sini. so maknenye article aku nih legit lah? dengan references tade hape sume. article aku leh jadik legit? bangang!

bawak bawak la bezakan dulu. fahamkan dulu. ini tidak.

bace. tak suke. bantai publisher.
bace. suke. puji publisher.

kalau ikut ajaran agama Islam :

baca. faham maksud. amal.

feedback tuh bonus jek. tapi ini lah cara-cara ilmu nak masuk dalam kepale hotak ko. setakat membace jek bukan ilmu namanye. itu hobi. anak aku yg aku belum buat pun boleh bace. orang buta pun boleh baca.

macam aku baru bace satu blog parody nih. ok lah. mungkin in a way cara penulisan dia nampak serius. [well, its not sarcasm if u’re not serious]. dia bercerita tentang adat orang Melayu dan BUKAN PASAL AGAMA. dia dah tag ‘parody’. serta komen2 yg menyokong entry beliau pun ramai untuk jadi references kepada pembace2 yg tak paham ape yg beliau cube sampai kan. tapi datang pulak mereka2 yg tak menyokong. based on their comments. nampak sgt derang nih datang setakat membaca. bukan memahami. mula lah jadi polis moral sedunia kononnye berdiri untuk org Islam kate mereka.

masalahnye… article tuh ko tak paham. pastuh ko nak berdiri untuk Islam apehal? siap bawak masuk agama pun apahal? ok! ekau tak puas hati sebab dia tulis “al-Qur’an” kat dalam article dia. tapi aku tau ko yg tak menyokong sebab tak bace betul2 atau tak baca habis. publisher blog tuh siap tulis:

“dalam ajaran Al-Qur’an tak disebut pun pasal adat org melayu nih.”

so aku tanye orang yg tak menyokong nih.

“part mane yg tak betul pasal statement di atas?”

publisher tuh bercakap benar. dan kebenaran itu membawa keberanian.

nih la masalah orang melayu. yg benar itu melayu takut. yg salah dia tak takut. dah la tak tau bezakan benar ngn salah. pastuh kalau dia pasti dia benar. dia takut nak suarakan. hoooi. aku cukup bengang la ngn orang camni. tambah pulak. kalau dia tak pasti. dia nak komen jugak. sebab tuh kite tengok ramai pengguna “anonymous” kat komen2 artikel sensitif. kang kalau dia komen salah. nanti ramai pulak datang blog dia bantai dia. hahaha! penakut. mmg la cenggitu. itu bukan ciri orang Islam tu. itu ciri2 orang Yahudi. menyorok di belakang suatu kumpulan yg besar. sambil menyuarakan rasa hati. tak same ke? Israel tu menyorok belakang Amerika. sebab tuh dia berani. same la kamu2 yg komen dibelakang kebesaran “anonymous”.

kamu sendiri ikut Yahudi. kamu kate orang yg bercakap benar itu ikut Yahudi? bezanye Yahudi ngn kamu. Yahudi tuh Tuhan cipta sebagai bangsa yg pandai. yg mampu menggugat umat Islam. kamu pulak bodoh nak mampus! tak habis2 nak jatuhkan orang yg cakap benar. tapi dedua penakut!

Conspiracy Theory la.. bace betul2.. TEORI konspirasi

penat aku bace blog2 orang yg tak abis2 nak buat conspiracy theory samekan segale bende ngn yahudi. serius penat bace blog2 bodo cenggitu. haha! latest conspiracy theory pasal iklan TV3 yg derang theorized ada unsur Yahudi serta Nasrani. sblum nih pasal Lady Gaga la. Rihanna la. simbol all seeing eye kat Dollar Amerika lah. macam2 lagi. illuminati la. lagi buat aku letih minda nih adelah pembace2 yg komen sambil sokong artikel derang yg bodo tuh. takde kebenarannye ape yg derang tulis tu. derang buat research sendiri. teori derang sendiri. well. mmg la kite ade option kite sendiri. kite boleh percaya atau tak.. kite leh decide sendiri. tapi masalahnye korang decide things sebab korang benci yahudi. bukan sebab fakta.

kalau aku buat conspiracy teori sendiri.. aku kate yahudi makan taik lembu for dinner sambil dia berdoa orang Islam mati. pastuh aku edit/photoshop gamba org yahudi tgh makan taik lembu.
aku percaya mesti ade segelintir yg tak pakai otak percaya bulat2 teori aku tu. sebabnye aku tulis “berdoa orang Islam mati”. so maknenye part mane yg tolong decide untuk percaya tu? part otak releven atau part rasa amarah?

“oh.. sekarang dah tau sume nih ada unsur yahudi.. saya tidak akan dengar lagi lagu dia” komen Mr. D dan Miss L pule komen “oh.. begini rupanya.. masyaAllah. baru saya tahu Pemimpin Iran penyokong Illuminati” WTF?

mind you.. “MasyaAllah” bermaksud “Allah yg Maha Agung”. dan “Astaghfirullah” bermaksud “berilah pentunjuk kepada ku Ya Allah”.. or something like that. sile gunekan sebaik2nye.

dan sini aku nak share article sorang mamat nih pasal conspiracy theory orang Melayu.

http://luf-kin.blogspot.com/2010/09/gempar-unsur-unsur-kafirsyaitan.html

terima kasih lufkin.. ko mmg genius!
wahahahahahahahahahahahahahah!

kepade org2 Melayu yg sebuk duk percaye sane sini tuh… click link yg aku bagi tuh.. bace dan fahami. betul ke lufkin tulis nih atau tidak. kalau x paham. ekau mmg otak keras.

orang melayu nih nak percaye yg remeh temeh je. yang derang tanak percaya adelah melayu sekarang hidup dalam kehidupan yg di design oleh orang yahudi. cara hidup kite sekarang adelah cara hidup org yahudi. dan kite suke ikut care derang. yahudi pun suke la. org Islam ikut cara derang. mau dia tak suke? tengok wayang. pegi clubbing. dengar lagu. nyanyi kuat2. buat propaganda itu ini. miss world. idol idol. jadik gay. rasuah. interest. sume tuh cara hidup yang dicipta org yahudi. pelik. org yahudi pun takde la hidup cenggini sgt. tapi kite yg mengaku Islam nih yg lebih2 puja cara hidup org Yahudi. nice one!

ini teori aku pulak.. adekah ini membawa maksud.. budak yg cuba eja L.O.V.E. guna jari2 beliau nih seorang illuminatus? mungkin jugak eh? bendera tuh pun? cemane lak ngn pengguna telephone Sony Ericsson?

gune otak tu betul betul!! TEORI bukan FAKTA